Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

AV-receiver kopen: de beste tips en adviezen

Geschreven door
Geplaatst op20 april 2015, 12:14 CategorieTips en adviezen

De AV-receiver is één van de meest geavanceerde en complexe apparaten in het home cinema-systeem en wordt ook vaak gezien als de hub waarop alles aangesloten wordt. Maar, wat is er nu belangrijk wanneer je een AV-receiver wilt kopen? Waar moet je op letten en wat moet je links laten liggen? In dit artikel zetten we alles voor je onder elkaar.

Lees meer in ons nieuwe artikel over wat een av-receiver is en waar je op moet letten als je er een koopt. Hierin behandelen we ook de nieuwste standaarden en technieken.

Wat is een AV-receiver?

Voordat we de tips en adviezen voor het kopen van een AV-receiver onder elkaar zetten is het belangrijk om een receiver te definiëren. We hebben al een keer uitgebreid beschreven wat een AV-receiver is maar kort gezegd komt het erop neer dat een AV-receiver het middelpunt van je home cinema-systeem is. Hierop worden alle componenten (apparaten) aangesloten en hieraan worden de speakers gekoppeld. De receiver bevat een versterker waarmee de speakers aangestuurd kunnen worden. Daarbij kunnen moderne receivers draadloze signalen ontvangen, bijvoorbeeld voor het streamen van muziek.

Het vermogen van een receiver

Wellicht het eerste waar veel mensen naar kijken is het vermogen van een receiver, maar deze specificatie wordt vaak overschat. De meeste instap-receivers kunnen nagenoeg alle consumentenspeakers probleemloos aansturen en daarbij wordt het wattage van een receiver door fabrikanten op verschillende manieren gemeten. Om een wattage van twee receivers te vergelijken moet je onder meer letten op de bandbreedte, de weerstand en het aantal kanalen dat aangestuurd wordt. Sommige fabrikanten proberen middels bepaalde methoden een hoger wattage te communiceren om zo meer aandacht van de consument te krijgen. Kortom, het hele wattage verhaal wordt vaak sterk overtrokken. Je kun het wattage als richtlijn gebruiken maar niet als uitgangspunt.

Vaak wordt gedacht dat een receiver met een hoog wattage altijd beter klinkt dan een receiver met een laag wattage, maar dat is pure onzin. Een 60 Watt receiver kan makkelijk beter klinken dan een 100 Watt receiver. Ook betekent 10 Watt meer ook niet dat je hoort dat de receiver harder kan. In werkelijkheid moet het wattage verdubbeld worden om daadwerkelijk een verschil qua volume te horen. Ook wordt maar een klein aantal Watt continu gebruikt en zit je dus niet constant aan bijvoorbeeld 120 Watt.

Denon-AVR-X5200W

Toch is een wattage wel van belang voor je luidsprekers. Deze moeten namelijk aangestuurd worden. Wanneer je luidspreker aangeeft dat deze 120 Watt aankan dan is het niet verstandig te kiezen voor een 60 Watt receiver (afhankelijk van hoe het gemeten is). Aan de andere kant wordt hier ook weer te snel gedacht dat een 150 Watt receiver de luidspreker opblaast of beschadigt. Dit is onzin. Het betekent alleen dat je sneller aan de max zit maar hiervoor moet je het volume echt flink opendraaien. Daarbij hoor je het wanneer je luidspreker het niet meer aankan en is de kans klein dat je deze (bij extreme volumes) echt opblaast. Om een lang verhaal kort te maken; als je twijfelt tussen twee AV-receivers en de een heeft iets meer vermogen dan de ander, laat hier dan de beslissing niet van afhangen.

Lees meer over hoeveel vermogen een receiver nodig heeft om je speakers aan te sturen.

Welke speakers gebruik je (impedantie)?

De impedantie, oftewel weerstand, is een specificatie die ook te vaak voor problemen leidt bij de aankoop van een AV-receiver. De meeste speakers voor consumenten hebben een impedantie van 8 Ohm en kunnen door nagenoeg elke receiver aangestuurd worden. Simpel gezegd geeft de impedantie aan wat de weerstand van de luidspreker is, tegen het signaal van de receiver/versterker.

Als een receiver 80 Watt bij een weerstand van 8 Ohm levert betekent dit dat het wattage hoger komt te liggen bij een luidspreker van 6 Ohm. Als een speaker minder weerstand heeft dan dat de uitgang van je receiver aankan, dan is de receiver “verrast” dat de stroom zo makkelijk weggaat. Meer stroom dan de receiver volgens het boekje kan leveren, de receiver wordt dus warm naar mate het volume hoger gezet wordt. Hier is het wel verstandig geen groot verschil tussen de receiver en de luidsprekers te nemen. Heeft een speaker een hogere weerstand dan de versterker dan is het voor die reciever moeilijker de stroom door de speaker heen te sturen, er gaat meer verloren. Je moet dus de volumeknop omhoog bijstellen voor hetzelfde geluidsniveau. Je kunt dus speakers of je receiver afstemmen, maar meestal moet een gemiddelde speaker zonder problemen op een gemiddelde receiver passen. Het is dus meer een richtlijn dan een wet. Daarbij; in de meeste kamers en ruimten haal je nooit het maximale uit je receiver of speakers (qua volume) en dus zul je eerder met je oren aan de max tussen dan met je apparatuur. Lees altijd wel even de specificatie van de receiver en de speakers door. Fabrikanten van receivers geven vaak het vermogen bij verschillende impedanties aan.

Het gewicht van een AV-receiver

Het is misschien een wat vreemde manier om je AV-receiver te kiezen maar veel mensen houden nog vast aan het principe dat hoe zwaarder de receiver des te beter de versterker of receiver. Nu is dit helaas niet helemaal meer correct. Hoewel het gewicht wel wat over een receiver of versterker kán zeggen is dit niet altijd het geval. Een receiver bestaat uit verschillende belangrijke onderdelen die het gewicht als belangrijke eigenschap hebben, waaronder de transformator en condensatoren. Maar een hoger gewicht van deze componenten zegt niet dat de functionaliteit ook optimaal is.

Pioneer-VSX-924-review-feature

Daarbij weten veel fabrikanten nu dat consumenten graag een zware receiver hebben, omdat dit iets over de kwaliteit zou zeggen. Om deze reden verzwaren ze hun apparaten, bijvoorbeeld met een aluminium frontpanelen of zelfs gewoon extra gewicht in het chassis. Kortom; een zware receiver is een goed beginpunt maar zegt helaas niet veel over de prestaties. Mocht je er verstand van hebben dan kun je kijken naar de componenten onder de motorkap. In elk ander geval is dit geen factor om echt veel belang aan te hechten.

De (hdmi-)aansluitingen van de receiver

Een moderne receiver kan niet meer zonder hdmi-aansluitingen aangezien nagenoeg alle moderne apparaten daarmee gekoppeld worden. Ga voordat je tot aankoop overgaat na welke apparaten je allemaal met je receiver wilt koppelen en zorg ervoor dat de receiver die je wilt over meer hdmi-poorten beschikt dan je nodig hebt. Je zult immers altijd zien dat je een nieuw apparaat koopt en deze vervolgens niet kwijt kunt. Heb je een tv en een projector of een tv en een tweede tv in een andere ruimte? Zorg dan dat de receiver beschikt over twee hdmi-uitgangen, waarvan er één gebruikt kan worden om het beeld naar een extra display te sturen.

Op het gebied van hdmi is het ook verstandig te kijken naar de versie van de aansluitingen. Op dit moment is hdmi 2.0 de nieuwste hdmi-versie en met deze versie zit je goed op het gebied van 4K Ultra HD-content. Deze content wordt door de receiver geaccepteerd en kan doorgestuurd worden naar een display. Ook is het van belang dat HDCP 2.2-ondersteuning aanwezig is waardoor het streamen van 4K-content mogelijk gemaakt wordt.

Ook de overige inputs voor audio en video zijn van belang. Het kan immers zijn dat je nog verschillende apparaten hebt staan die niet over een hdmi-uitgang beschikken of die je liever alleen voor de audio koppelt. Bekijk goed welke audio-uitgangen op deze apparaten zitten en zorg ervoor dat de receiver hierin voorziet qua ingangen.

De luidsprekeraansluitingen van de receiver

Natuurlijk moet je luidsprekers kwijt kunnen op je AV-receiver en waarschijnlijk heb je al een luidsprekersysteem of er in ieder geval een in gedachten. Maar, wat je precies gaat opstellen is belangrijk voor de aankoop van een AV-receiver. Ga je voor een 5.1-kanaals systeem, een 7.1-kanaals systeem of zelfs een 9.2-kanaals systeem? Er zijn verschillende mogelijkheden voor luidsprekeropstellingen maar de receiver moet het aantal speakers (en die opstelling) wel ondersteunen.

Marantz-SR6009-review-back

Ook zijn er tegenwoordig opstellingen mogelijk waarbij je extra hoogte en breedte kanalen aan de set-up toevoegt, zoals Audyssey DSX en Dolby Pro Logic IIz. Daarnaast zien we dit jaar Dolby Atmos op receivers verschijnen. Hiermee krijg je extra kanalen aan het plafond door voor een nog indrukwekkendere surround-ervaring moeten zorgen. DTS heeft inmiddels met DTS:X een concurrerende standaard gelanceerd maar hiervoor zijn geen extra speakers vereist. Hoe duurder de receiver des te groter de kans dat er 7 of meer luidsprekerkanalen opzitten en er ondersteuning voor de hiervoor genoemde audioformaten geboden wordt.  Wanneer je een 7.1 (of hoger) receiver koopt en een 5.1 (of hoger) opstelling hebt kun je in de meeste gevallen die twee extra aansluitingen ook gebruiken voor een extra kamers, zoals de keuken. Vaak wordt dit aangegeven met multi-room of multi-zone.

Extra features (streaming en standaarden)

AV-receivers beschikken tegenwoordig over een groot aantal extra features en functies waarmee je media naar je display of je speakers kunt streamen. Het is belangrijk dat je van te voren bedenkt welke van deze features je echt nodig denkt te hebben. Wil je bijvoorbeeld middels Spotify Connect muziek naar je receiver streamen? Of gebruik je hiervoor Bluetooth of Apple Airplay? Ook is DLNA handig wanneer je foto’s of video’s vanaf een NAS of je pc op je tv wilt weergeven.

Welke content kijk je zoal op je tv? Ook dat is een vraag die je van te voren moet beantwoorden. Zoals onder het kopje over de aansluitingen al aangegeven zien we tegenwoordig steeds meer receivers met ondersteuning voor HDMI 2.0 en HDCP 2.2. Dit betekent dat ze met 4K Ultra HD-content om kunnen gaan, bijvoorbeeld via Netflix of toekomstige Ultra HD Blu-ray discs. Er zijn zelfs receivers die lage resolutie content op kunnen schalen naar de hoge 4K Ultra HD-resolutie.

Ben je niet zo handig met het handmatig instellen van een receiver? Kijk dan naar receivers die beschikken over Audyssey’s MultEQ techniek. Als de receiver over deze techniek beschikt wordt er een microfoon meegeleverd die je op verschillende posities in de huiskamer kunt plaatsen. De receiver analyseert vervolgens de ruimte en berekent de optimale geluidsinstellingen. Scheelt een hoop werk.. Toch kun je zelf daarna nog handmatig aanpassingen doorvoeren. Lees ook meer over het instellen van je AV-receiver.

Onkyo-TX-NR1030

Let er bij alle mooi klinkende en handige features wel op dat je waarschijnlijk al apparaten in je bezit hebt die dit (deels) kunnen. Controleer dus goed of bijvoorbeeld je tv al toegang biedt tot Spotify en of je Blu-ray speler al Bluetooth-signalen kan ontvangen. Hiermee verklein je het aantal eisen voor je nieuwe AV-receiver en verlaag je mogelijk ook de prijs die ervoor betaald moet worden.

Gebruik je oren en kies je budget

Wat wil je en kun je uitgeven voor je nieuwe AV-receiver? Dat is natuurlijk een belangrijke vraag en aan de hand van bovenstaande tips en adviezen zou je in een bepaalde prijsklasse uit moeten komen. Wil je dat niet voor een receiver uitgeven, zoek dan naar de features en functies die je niet per se nodig hebt. Maar, voordat je tot aankoop overgaat raden we altijd aan om te gaan luisteren, zeker bij een wat groter budget en de wens voor een optimale audioweergave. Probeer, wanneer mogelijk, bij Hifi-zaken jouw favoriete receivers uit met verschillende luidsprekers. Op deze manier kun je de beste keuze maken.

Meer informatie

Voor meer informatie over het inrichten van je home cinema systeem en aankoop adviezen kun je terecht in onze homecinema informatiegids. Ook kun je direct meer lezen via onderstaande links.

Een receiver kopen en instellen: alle tips en adviezen
Een 5.1- of 7.1-kanaals home cinema receiver: Wat is de beste keuze?

De belangrijkste tips en adviezen voor het instellen van je AV-receiver
Nieuwe AV-receiver kopen: wanneer is het tijd voor een upgrade?
Welke luidsprekers passen het beste bij mijn AV-receiver?
4K en 3D pass-through: Wat is het en hoe werkt het?

  • Delen:

Reacties

  1. Huub
    05 juli, 2020 om 13:28

    ik heb dali oberon 5 zuilspeaker, en een sony UPB-800M2 en wil een av reciever die goed geluid geeft en ook tv geluid wil geen 5. of 71 enz enz, want ik wil er tegen de tijd een center speaker en een subwoofer op aan kunnen sluiten
    Nu zou ik graag weten waar ik het beste aan doe , want ik zie door het bos de bomen niet meer, Max budget 600 euro,
    Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.