Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Apples deals met platenlabels onderzocht door EU-regulateurs

Geschreven door
Geplaatst op3 april 2015, 9:51 CategorieStreamingdiensten

Apple wordt momenteel onderzocht door EU-regulateurs, vanwege de deals die het bedrijf heeft gesloten met verschillende platenlabels. Eerder werd Apple al onderzocht vanwege deals die het sloot met ebook-uitgevers.

Apple wordt onderzocht, maar het hoeft niets te betekenen

Volgens The Financial Times wordt Apple momenteel onderzocht door EU-regulateurs. Een aantal platenlabels hebben een vragenlijst ontvangen omtrent hun gemaakte afspraken met de iPhone-maker. Mogelijk heeft dit te maken met de lancering van Beats, de muziekstreamingdienst die Apple voor drie miljard dollar heeft overgenomen en die aanstaande zomer al gelanceerd moet worden. Meestal wordt zo’n onderzoek ingesteld wanneer er een klacht bij de Europese Commissie is binnengekomen over oneerlijke concurrentie.

Naast oneerlijke concurrentie op een specifieke markt, kan het ook te maken hebben met zaken die de EU als geheel aangaan. Echter, op dit moment is het onderzoek nog in zijn oriënterende fase en dat betekent dat de EU officieel nog geen antitrust-onderzoek is gestart. Desondanks zijn er toch mensen die van mening zijn dat Apple zijn netwerk binnen de muziekindustrie wil gebruiken om ervoor te zorgen dat verschillende platenmaatschappijen de stekker uit het gratis streamen van muziek, bijvoorbeeld via Spotify, trekken.

Spotify heeft een gratis muziekstreamingdienst, die wordt ondersteund met reclames. Gebruikers hoeven zo geen abonnement af te sluiten om naar al die muziek te kunnen luisteren – tot woede van de artiesten, die weer van mening zijn dat ze daardoor inkomsten mislopen. Het onlangs gelanceerde Tidal, van Jay Z, heeft al geen gratis versie maar, om artiesten meer geld te kunnen toeschuiven. Eerder was er al een onderzoek naar Apple vanwege lage ebook-prijzen: Apple kreeg toen een boete opgelegd, omdat er sprake was van oneerlijke concurrentie.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.