Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DTS gaat deze maand nog de concurrentie met Dolby Atmos aan

Geschreven door
Geplaatst op10 maart 2015, 14:59 CategorieSoftware

Dolby Atmos is al een tijdje beschikbaar en verschijnt op steeds meer AV-receivers. De grote concurrent van Dolby, DTS, kan dus niet lang meer op zich laten wachten. Het bedrijf komt dan ook deze maand nog met een concurrerende techniek, genaamd DTS:X.

DTS:X moet op dezelfde manier als Dolby Atmos gaan werken. Dit betekent dat in plaats van simpel surround-sound er audio-objecten in de ruimte geplaatst worden. Dit geeft de filmmaker en de luisteraar meer mogelijkheden en een indrukwekkendere audio-ervaring.

Beide technieken geven nog steeds surround-geluid weer via diverse kanalen, met de toevoeging van speakers boven de luisterpositie, maar de weergave-apparatuur heeft meer invloed op wat er waar en hoe weergegeven wordt. De volledige potentie van Dolby Atmos wordt door de meeste apparaten nog niet benut maar het moet mogelijk worden om bepaalde delen van een soundtrack, bijvoorbeeld de dialoog, naar eigen wens aan te passen.

De kans dat één van deze technieken, Dolby Atmos of DTS:X, de standaard wordt is klein. Al jaren kunnen Dolby en DTS naast elkaar bestaan en kan de gebruiker uit een Dolby of DTS audiotrack kiezen. De verwachting is dat dit ook nu het geval zal zijn en dat de meeste apparaten beide standaarden zullen ondersteunen. De eerste receivers die ondersteuning voor DTS:X bieden moeten dit jaar nog verschijnen en er is hoop dat recent gelanceerde modellen een firmware-update krijgen.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans de groot
    14 maart, 2015 om 16:40

    Ik vraag me af of de meeste mensen hier op zitten te wachten. Dolby atmos nog meer luidsprekers in je kamer en dan nog wel op het plafond straks ook nog twee op de vloer.
    Al ik zie hoeveel mensen een sound bar hebben die kopen nooit meer speakers er bij om dat ze het wel zo goed vinden. Het is ook veel simpeler voor de meeste blue touth oké is best goed maar ik hoor een hoop mensen storing op hun draadloze speakers hebben of geluid valt weg. Ik doe het wel met mijn bedraade 7.1 set van marantz prima zo ook een vol geluid voor mij geen atmos.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.