Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Smart tv’s en privacy: luistert Samsung mee wanneer je tv kijkt?

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2015, 12:22 CategorieSmart tv's

We hebben er al vaker over geschreven; het onderwerp privacy. Nu tv’s steeds slimmer worden en continu in verbinding staan met het internet is de kans groot dat er persoonlijke informatie, bijvoorbeeld over je kijkgedrag, verspreid wordt. Deze week is er een stukje uit de privacy voorwaarden van Samsung smart tv’s opgedoken dat nogal wat stof doet opwaaien.

De volgende alinea komt uit de voorwaarden die op Samsung smart tv’s, uitgerust met stemherkenningssoftware, gevonden kunnen worden.

Please be aware that if your spoken words include personal or other sensitive information, that information will be among the data captured and transmitted to a third party through your use of Voice Recognition.

Dat is dus nogal een opvallende zin. Samsung mag dus in principe altijd meeluisteren met de gebruiker en kan deze informatie opslaan en verspreiden. Met name het idee van een derde partij, waarvan we niet weten wie deze is, die ermee aan de slag gaat is verontrustend.

Maar, Samsung heeft al gereageerd op deze voorwaarde. De Koreaanse fabrikant geeft tegenover onder meer TechRadar aan dat het allemaal wel meevalt. Er wordt geen data verkocht aan derde partijen en de data die gebruikt wordt voor stemherkenning wordt niet door Samsung opgeslagen. Wel wordt die data tijdelijk gebruikt om bijvoorbeeld een zoekopdracht uit te voeren.

If a consumer consents and uses the voice recognition feature, voice data is provided to a third party during a requested voice command search. At that time, the voice data is sent to a server, which searches for the requested content then returns the desired content to the TV

De gebruiker heeft volgens Samsung echter altijd de mogelijkheid stemherkenning uit te schakelen, waarna er niet meer geluisterd wordt, of de tv zelfs los te koppelen van het internet. Dat laatste is natuurlijk helemaal tegen het principe van een smart tv in. Kortom, volgens Samsung hoeven we ons niet zoveel zorgen te maken dat er iets met persoonlijke data gebeurt. Maar, geruster worden we er niet op wanneer de voorwaarden zo geschreven worden dat er theoretisch gezien van alles mogelijk is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.