Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Denon DHT-T110 Speaker Base soundbar

Geschreven door
Geplaatst op8 februari 2015, 15:27 CategorieLuidspreker reviews

We hebben de afgelopen maande verschillende soundbar home cinema-systemen bekeken maar er is sinds vorig jaar ook een nieuwe categorie van dit soort systemen; de soundbars waarop een tv geplaatst kan worden. De naamgeving is echter bij elke fabrikant anders en het model in deze review krijgt van Denon de naam Speaker Base. We kijken naar de DHT-T110.

Introductie soundbar en speaker base

De soundbar, een langwerpige speaker die de audiokwaliteit van de tv verbetert, kennen we inmiddels wel. Sinds 2013 zien we echter een nieuwe productgroep verschijnen met speakers die dieper zijn en waarop een tv geplaatst kan worden. Deze speakers zijn vaak voorzien van een ingebouwde woofer, waarvoor door het grotere formaat ruimte is. De naamgeving is echter lastig want we zien verschillende termen voorbij komen; Speaker Base, Sound Base, Sound Stand, Sound Plate, etc. Ze zijn echter allemaal gebaseerd op hetzelfde principe; de geluidskwaliteit van je tv, die je er bovenop plaatst, verbeteren.

Lees meer over het verschil tussen een soundbar en een soundstand of soundplate.

Denon DHT-T110 – specificaties

De Denon DHT-T110 is op papier een zeer eenvoudig product; je hebt immers één apparaat dat je onder je tv plaatst en waar vandaan alle audio komt. De Speaker Base bestaat uit één behuizing waarin dus ook de subwoofer verwerkt zit. Het gaat om een 2-weg speaker systeem met 2x 1/2” tweeters en 2x ovale 2” x 5” mid / woofers chassis.

Je kunt de DHT-T110 aansluiten op je tv en andere bronnen dankzij de digitale coaxiale, de optische en de analoge (3.5mm) aansluitingen. Helaas ontbreken er HDMI-poorten, iets wat je vandaag de dag toch wel mag verwachten, zeker voor een prijs van 300 euro. Je bent echter dus aangewezen op de aansluitingen puur voor audio. Maar, ook draadloos heb je mogelijkheden want het systeem beschikt over Bluetooth voor het streamen van audio vanaf een smartphone of tablet.

Denon-DHT-T110-aansluitingen

Verder is de Denon DHT-T110 voorzien van diverse geluidsmodi om de audioweergave te beïnvloeden, een Dolby Digital decoder, een nachtmodus om het dynamische bereik te verminderen zodat je de buren niet stoort en een speciale leermodus zodat je de Speaker Base met de afstandsbediening van bijvoorbeeld je tv kunt bedienen. Op de speaker zelf zitten verschillende knoppen, onder meer voor de Bluetooth-optie, het geluid van de tv, de geluidsmodus en het volume. Deze knoppen lichten overigens op een specifieke manier op, afhankelijk van de gekozen geluidsmodus. De DHT-T110 is geschikt voor tv’s met een formaat tot 50-inch, weegt 4,3 kilogram en heeft een afmeting van 608 x 71 x 355 millimeter.

Denon DHT-T110 – installatie

De installatie kan bijna niet eenvoudiger, het gaat immers om een alles-in-één systeem dan in principe met één kabel aangesloten kan worden. De tv is, voor de audio, met een digitale audiokabel te verbinden en mocht je een Blu-ray speler of een game console willen aansluiten kan dit via de andere digitale of analoge aansluitingen. Nogmaals, HDMI ontbreekt helaas, iets waar je zeker rekening mee moet houden.

Denon-DHT-T110-remote

De DHT-T110 is eenvoudig te plaatsen, maar houd rekening met de afmetingen van de speaker ten opzichte van de kast waarop je tv staat. Ook is het verstandig van te voren de afmetingen van de voet je van je tv op te nemen, het oog wil immers ook wat. Maar, eenmaal geplaatst en aangesloten is de DHT-T110 direct klaar voor gebruik. Geen gedoe met lastige instellingen, zo blijkt ook uit de zeer eenvoudige handleiding en de minimale afstandsbediening.

Denon DHT-T110 – gebruik

Niet alleen de installatie is een fluitje van een cent, ook het gebruik gaat zeer eenvoudig en snel. Het enige waar je even op moet letten is het koppelen van een Bluetooth-apparaat, bijvoorbeeld je smartphone of tablet. De speaker is namelijk uitgerust met Bluetooth waardoor je muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop kunt weergeven over de speaker. Als je al eens een Bluetooth-apparaat gekoppeld hebt is het zo gedaan. Je zet Bluetooth aan op je smartphone, houdt de Bluetooth-knop op de speaker ingedrukt, selecteert de Speaker Base die automatisch verschijnt en koppelt beide apparaten. Vervolgens kun je de Speaker Base kiezen wanneer je media afspeelt op je Bluetooth-apparaat.

Denon-DHT-T110-close

Verder stelt het gebruik weinig voor. De input die actief is wordt door de speaker automatisch geselecteerd en middels de afstandsbediening zijn kleine dingen aan te passen, bijvoorbeeld de geluidsmodus. Maar, ook deze instellingen stellen weinig voor. Het is rechttoe rechtaan qua gebruik en mogelijkheden. Ook een on-screen display ontbreekt, iets dat we tegenwoordig wel vaker zien.

Denon DHT-T110 – kwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk de kwaliteit, de audioweergave die je continu moet verblijden. Dat is althans de wens van velen en de reden dat je aardig wat geld uitgeeft voor een dergelijk systeem. Net als bij een soundbar moet je bij een Speaker Base, of hoe de fabrikant het ook noemt, wel weten wat je in huis haalt. Het is immers geen 5.1-kanaals home cinema-systeem en het zal dus ook nooit klinken alsof er speakers achterin de kamer staan. Ja, het surround-sound is virtueel en eigenlijk betekent dit dat er middels de akoestiek in de ruimte een breder geluidsveld gecreëerd wordt.

Ook de Denon DHT-T110 is geen surround-systeem, ondanks de leuke geluidsmodi die erop zitten. Het geluidsveld is echter breed genoeg om je deels in de actie van bijvoorbeeld een film te trekken. Surround-effecten zijn overtuigend genoeg en zelfs de lage tonen komen opvallend goed tot hun recht, al tril je er niet van van de bank. Dialogen worden kraakhelder weergegeven en niet snel ondergesneeuwd tijdens een hevige actiescene. Over het algemeen is de weergave van audio voor films dus boven gemiddeld goed, met een redelijk bereik, een dynamische weergave en voldoende vermogen.

Denon-DHT-T110-review

Ook op het gebied van muziekweergave, via een aangesloten bron of Bluetooth, stelt de DHT-T110 niet teleur. Met name wanneer je de daarvoor bestemde muziek-modus inschakelt wordt ervoor gezorgd dat er iets meer ruimte tussen links en rechts gecreëerd wordt. Het is niet zo overtuigend als twee flinke speakers die een meter links en rechts van je tv staan maar kijkend naar andere audiosystemen weet de Denon een redelijk goed stereo-effect te verzorgen. De DHT-T110 zorgt voor een dynamisch geluid met overtuigende klanken die natuurlijk en fris overkomen. Zelfs bij aardig wat volume houdt de speaker goed stand, zonder te oversturen. Een flinke huiskamer kan dan ook prima gevuld worden met muziek. Ook wanneer je via Bluetooth muziek naar het systeem streamt blijft de kwaliteit van het bronmateriaal grotendeels behouden en is de Speaker Base een leuk audiosysteem voor zowel de party-avond als het romantische diner.

Denon DHT-T110 – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Denon DHT-T110 Speaker Base een prima audiosysteem waarmee je, zonder veel moeite en instellingen, de geluidskwaliteit van je tv en aangesloten componenten kunt verbeteren. Het enige dat we echt missen is de mogelijkheid je tv en andere componenten middels HDMI te koppelen. Afgezien van dat krijg je een boven gemiddeld goede audiokwaliteit, met voldoende lage tonen ondanks het ontbreken van een losse woofer, en de mogelijkheid draadloos muziek vanaf je mobiele apparaten weer te geven. De Speaker Base is geen surround-systeem maar biedt wel een beduidend betere weergave dan de ingebouwde speakers van je tv en is dan ook met name geschikt voor diegenen die geen toeters en bellen willen, geen speakers in de woonkamer willen hebben staan en gewoon leuk en goed geluid zoeken.

Minpunten

  • Geen HDMI
  • Geen on-screen display
  • Geen surround sound

Pluspunten

  • Goede audiokwaliteit
  • Eenvoudig te installeren
  • Zeer eenvoudig in gebruik
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.