Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe A/V receiver kopen: wanneer is het tijd voor een upgrade?

Geschreven door
Geplaatst op9 februari 2015, 14:16 CategorieTips en adviezen

Niet alleen op het gebied van tv’s heb je tegenwoordig de keuze uit veel teveel modellen met nog veel meer verschillende features en functies. Ook A/V receivers worden steeds geavanceerder en worden uitgerust met diverse technieken en opties die het aantrekkelijk maken om te upgraden. Maar, wanneer is het nu verstandig een nieuwe A/V receiver te kopen?

Moet ik mijn receiver upgraden?

We krijgen deze vraag de laatste tijd regelmatig gesteld en dan is het, zoals je van ons gewend bent, tijd voor een algemeen artikel waarin we deze vraag zo goed mogelijk proberen te behandelen. Een nieuwe A/V receiver is immers niet altijd de beste oplossing, zeker wanneer er andere apparaten zijn die dezelfde functies bezitten of wanneer je huidige receiver eigenlijk alles nog goed doet.

Geen nieuwe A/V receiver nodig

We kunnen onmogelijk alle opties waarover de receivers van tegenwoordig beschikken behandelen maar over het algemeen genomen is er aantal functies die tegenwoordig belangrijk zijn. Maar, of je deze nodig hebt is natuurlijk afhankelijk van wat je wilt doen. Werkt je huidige receiver nog prima en ben je niet op zoek naar ingebouwde ondersteuning voor streamingdiensten of hogere resoluties? Dan is er weinig reden om een nieuwe receiver aan te schaffen. De kans dat je audioweergave beduidend beter wordt is immers in de meeste gevallen niet bijzonder groot. Het is van belang dat je jezelf goed inleest in wat receivers tegenwoordig allemaal bieden om duidelijk te krijgen of een upgrade echt noodzakelijk is.

Aansluitingen

Wellicht één van de belangrijkste redenen om voor een nieuwe A/V receiver te gaan is het aanbod van aansluitingen. In veel gevallen beschikken oudere modellen alleen over een aantal analoge aansluitingen waar je helaas met veel moderne apparatuur niet meer uit de voeten kunt. Een optische ingang en een aantal HDMI-poorten is dan zeker gewenst. Wil je genieten van de hoogste kwaliteit audio, bijvoorbeeld DTS-HD Master Audio, dan is een receiver met HDMI-poorten toch echt aan te raden. Daarbij krijg je 1080p-materiaal van een Blu-ray speler alleen via HDMI-poorten doorgestuurd naar je tv.

Marantz-SR6009-review-back

Maar, we kunnen ook al verder kijken. Wil je namelijk in de toekomst gaan voor een 4K Ultra HD tv of heb je die zelfs al? Dan is het verstandig een receiver met HDMI 2.0-poorten aan te schaffen omdat hiermee 4K-materiaal doorgestuurd (en soms opgeschaald) kan worden. Voor de weergave van 3D-materiaal is HDMI versie 1.4 minimaal nodig.

Meer speakers

Het is wellicht de meest logische reden om te upgraden naar een nieuwe receiver, maar als je momenteel een 5.1-kanaals receiver hebt staan en eigenlijk twee of meer extra speakers aan je opstelling wilt toevoegen dan is het verstandig voor een nieuw model te gaan. Veel A/V receivers bieden tegenwoordig minimaal 7.1 (of 7.2) kanaals versterking aan, wat kan oplopen tot 12.2-kanalen. Lees meer over luidsprekeropstellingen om te zien wat de mogelijkheden zijn.

Nieuwe audioformaten

We zien sinds eind vorig jaar ook nieuwe audioformaten verschijnen die gebruikmaken van meerdere speakers in de ruimte. Zo worden steeds meer receivers voorzien van Dolby Atmos en Auro 3D, twee audioformaten die middels speakers in het plafond (of add-on modules op speakers aan de voorzijde) een geluidsobject nauwkeurig in een driedimensionale ruimte kunnen plaatsen. Het is de volgende stap in surround-sound maar je moet er natuurlijk wel ruimte en budget voor hebben. Wil je het beste van het beste dan is een receiver met ondersteuning voor deze audioformaten zeker een optie.

Draadloze technieken en streamingdiensten

De nieuwste A/V receivers beschikken bijna allemaal over integratie van streamingdiensten en draadloze technieken. De meest populaire voorbeelden zijn de muziekdiensten Spotify (met Spotify Connect) en Deezer, en de draadloze technieken WiFi, DLNA, AirPlay en Bluetooth. Je zou zeggen dat al deze extra mogelijkheden een hele goede reden zijn om te upgraden maar controleer eerst goed of je niet al andere apparatuur hebt staan die ondersteuning biedt voor een aantal van deze diensten of standaarden. Een smart tv met Spotify doet immers hetzelfde en kan de audio eenvoudig naar je huidige receiver sturen. Een Blu-ray speler met WiFi en DLNA kan media uit je netwerk weergeven en audio dus over je aangesloten receiver laten horen. Kortom, controleer goed of je deze features echt nodig hebt op je receiver.

Marantz-SR6009-review-spotify

Conclusie

Een nieuwe A/V receiver koop je niet zomaar, zeker wanneer je wilt gaan voor kwaliteit en vele mogelijkheden. Puur om bij de tijd te blijven of weer wat meer features te hebben dan de buurman is dan ook geen goede reden om te upgraden. Ben je echter op zoek naar meer of betere aansluitingsmogelijkheden, wil je je luidsprekeropstelling uitbreiden met nieuwe audiotechnieken en speakers, of ga je voor een toekomst met hogere resoluties dan is een upgrade een goed idee. Nu receivers steeds geavanceerder worden, over een internetverbinding beschikken en relatief eenvoudig van updates (en soms betaalde upgrades) voorzien kunnen worden raden we wel aan wat extra geld te reserveren en meteen voor een model uit het hogere segment te gaan. Zelfs al gebruik je niet alle luidsprekerkanalen; je kunt bij veel modellen een aantal van de ongebruikte kanalen inzetten voor een extra ruimte. Daarbij krijg je vaak geavanceerdere mogelijkheden voor het afstellen van de audioweergave en regelmatige updates.

Meer informatie

Meer informatie over wat een A/V receiver precies is en waar je op moet letten bij de aankoop en installatie lees je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je meer informatie vinden via onderstaande artikelen.

Waar moetje op letten bij het kopen van een A/V receiver?
Receivers en firmware-updates: alles dat je moet weten
Wat is een receiver?
De aansluitingen van een A/V receiver

 • Delen:

Reacties

 1. Jeanette
  16 februari, 2015 om 8:39

  Martijn,

  Het is super fijn om een site te vinden met alle tips en adviezen over audio. Ik was al lang opzoek naar zulke site en God zijn dank kom ik jullie site vandaag tegen!
  Precies op het juiste moment. Super bedankt dat jullie de tijd nemen om uitgebreid verschillend zaken toe te lichten! Top!

  • Martijn Chel
   16 februari, 2015 om 10:32

   Fijn om te horen! Dankjewel en graag gedaan!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.