Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Björks nieuwe album niet naar muziekstreamingdiensten

Geschreven door
Geplaatst op27 februari 2015, 10:29 CategorieStreamingdiensten

De artiest Björk heeft laten weten dat ze haar muziek niet naar muziekstreamingdiensten zoals Spotify brengt, “omdat het niet juist voelt”. Maar dat betekent niet dat we haar nieuwe cd Vulnicura nooit op een muziekstreamingdienst gaan zien.

Björk geeft ons food for thought

Toen het nieuwe album van Björk online lekte, besloot de artieste haar album vroegtijdig te lanceren, maar alleen op iTunes en binnen andere downloadwinkels. Tot op heden vinden we haar muziek bijvoorbeeld nog niet op Spotify, maar Björk kan niet precies uitleggen waarom dit het geval is. “We hebben hier geen plan voor klaarliggen, we rommelen maar aan”, zegt Björk. “Een paar maanden geleden mailde ik mijn manager nog en zei ik dat dit streamen niet juist voelt. Ik weet niet waarom, maar het is echt krankzinnig.”

Het gaat de artieste niet alleen om het geld, maar ook om het respect dat je zou moeten krijgen voor iets waar je twee, drie jaar aan hebt gewerkt. Björk treedt met haar beslissing in de voetsporen van Taylor Swift, die eind vorig jaar ineens al haar muziek terugtrok van de gratis variant Spotify, terwijl haar albums wel achter de betaalmuur van die dienst en andere muziekstreamingdiensten aanwezig is. Swift noemt muziek streamen een experiment waarvan ze niet van plan is haar muziek aan te doneren. Zover gaat Björk nog niet.

Wellicht dat we Björks muziek in een later stadium wel gaan terugzien op een streamingdienst, maar pas wanneer de fysieke release zijn beste tijd heeft gehad. Artiesten als Adele, Coldplay en Beyoncé hanteren een soortgelijke strategie, een strategie die Björk vergelijkt met bioscoopfilms die later op een dienst als Netflix verschijnen. Ze vindt het Netflix-model prima werken: eerst kijk je de film in de bios (geef je er geld aan uit) en later kun je hem nog eens bekijken via een streamingdienst. Wanneer Vulnicura online verschijnt, is niet bekend.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.