Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat is High Dynamic Range (HDR) op een tv of blu-ray disc?

Geschreven door
Geplaatst op15 januari 2015, 11:10 CategorieTips en adviezen

In 2015 krijgen we verschillende nieuwe termen op het gebied van home cinema voorgeschoteld. De nieuwe term quantum dot hebben we al uitgebreid behandeld en in dit artikel kijken we naar HDR, oftewel High Dynamic Range. Deze term gaan we in de toekomst op zowel tv’s en Blu-ray spelers als Blu-ray discs terugzien, maar wat betekent het precies en is het iets om in de gaten te houden?

Wat is HDR (High Dynamic Range)?

De High Dynamic Range-techniek komt oorspronkelijk uit de fotografie; je kent van de HDR-afbeelding wel. Deze afbeelding kan, simpel gezegd, een hoger niveau helderheid weergeven en beschikt over een hoger contrast (helderder wit en dieper zwart maar ook meer gradaties daar tussenin waardoor bijvoorbeeld meer details in donkere delen verschijnen). Dit moet zorgen voor een plaatje dat dichterbij de realiteit ligt, dat wat het oog kan waarnemen. Voor een HDR-weergave van video geldt hetzelfde; het contrast ligt hoger waardoor lichte objecten een stuk helderder zijn en donkere objecten dichterbij diep zwart komen te liggen. Dit zonder aan bereik daar tussenin in te leveren en zelfs dit bereik te verhogen waardoor subtiele details beter zichtbaar zijn. Wat betreft de helderheid ligt het niveau gemiddeld momenteel op zo’n 200 cd/m2 (of nits) maar met HDR wordt dit door fabrikanten en contentproviders tot 1.000 of zelfs 4.000 cd/m2 gehaald. Deze helderheid is echter niet voor het hele scherm maar voor de lichtste delen van het scherm, of de lichtste objecten op het scherm, zodat het algemene contrast toeneemt.

Maar, het gaat niet alleen om het contrast; ook de kleurweergave is bij HDR-video beter. Kleuren moeten meer details bieden en het kleurbereik is groter. Zonder er diep op in te gaan; HDR-materiaal moet voldoen aan de Rec.2020-standaard voor kleurweergave, wat inhoudt dat er meer kleur getoond kan worden. Samen met een hoger contrast moet dit een natuurlijker en realistischer plaatje verzorgen. Aangezien fabrikanten hebben aangegeven het grotere kleurbereik en het hogere contrast (HDR) te gaan combineren, en deze ook in de nieuwe Ultra HD Blu-ray-standaard samengepakt worden, plaatsen we ze beiden onder de HDR-noemer.

Hoe kun je HDR bekijken?

High Dynamic Range is een techniek die qua hardware wel eisen aan een tv of Blu-ray speler stelt, in de vorm van processors die het kunnen verwerken, maar vereist geen ander soort display of een aanpassing hieraan. Zowel een lcd als een oled tv kan ondersteuning voor HDR bieden, mits hiervoor qua verwerking aangepast door de fabrikant. Daarbij moeten contentproviders, in de vorm van filmstudio’s, de content in HDR-kwaliteit masteren en uitbrengen, iets dat met streaming al mogelijk is en ook met Ultra HD Blu-ray discs mogelijk gemaakt zal worden.

panasonic-dmp-ub9000-4k-blu-ray-speler-groot

Standaarden en termen

Het grootste nadeel van High Dynamic Range (HDR) is dat er momenteel niet echt een standaard is. Fabrikanten implementeren het op hun eigen manier en geven er ook een eigen naam aan, net als dat ze met de quantum dot-techniek doen. Ook contentproviders hebben nog niet één standaard waarmee gewerkt wordt. Zo heeft Netflix bijvoorbeeld al aangegeven 4K HDR-content te gaan streamen middels een eigen standaard en heeft Dolby zijn eigen Dolby Vision-techniek ontwikkeld. Het idee is dat we straks echter wel één standaard krijgen, mede dankzij de onlangs opgerichte UHD Alliance, een samenwerking tussen een groot aantal bedrijven.

Bekijk ook  Sony maakt prijzen 2017 lcd led tv's bekend

Update februari 2015: Veel fabrikanten lijken te kiezen voor de ‘open’ HDR-standaard die onder meer door Netflix gebruikt zal worden. Panasonic, Samsung en Sony hebben reeds aangegeven deze standaard te zullen ondersteunen maar geven de HDR-techniek in hun hardware weer een verwarrende eigen naam.

HDR hardware en media

Zoals gezegd wordt HDR gecombineerd met 4K Ultra HD en dus gaan we in 2015 de eerste HDR 4K-content zien. Veel grote partijen in een filmwereld hebben al toegezegd met de techniek aan de slag te gaan en ook fabrikanten hebben reeds laten zien op HDR in te zetten. Zo beschikken de premium 2015 lcd tv’s van Sony over ondersteuning en komt de JS9500-serie van Samsung met HDR-ondersteuning. Ook LG gaat oled tv’s met de techniek uitrusten.

Samsung-SUHD-tv

We krijgen waarschijnlijk halverwege dit jaar de eerste HDR 4K-content via streamingdiensten als Netflix aangeboden. Tegen het einde van dit jaar moeten de eerste Ultra HD Blu-ray discs met HDR-ondersteuning verschijnen. Warner Bros. heeft bijvoorbeeld al aangegeven Blu-ray films te zullen masteren met behulp van de Dolby Vision-standaard. We krijgen hier echter hetzelfde te zien als destijds bij 3D; de meeste films zijn met met HDR-camera’s opgenomen en dus wordt het gros van de films in eerste instantie softwarematig omgezet.

Moet je voor een tv met HDR gaan?

De kans dat de High Dynamic Range-techniek aanslaat is erg groot, met name omdat veel bedrijven al interesse tonen en de consument er geen extra stappen voor hoeft te ondernemen, afgezien van de juiste hardware en media in huis te hebben. Daarbij is het voordeel voor velen direct duidelijk; een hogere helderheid, een hoger contrast en natuurlijkere kleuren. Als je echt klaar wilt zijn voor de toekomst dan kun je dit jaar voor een tv met HDR gaan, maar houd er rekening mee dat je dan straks ook een Blu-ray speler met deze ondersteuning nodig hebt en Blu-ray discs (of streaming content) die in HDR gemasterd is moet aanschaffen. Daarbij moet gezegd worden dat hoewel de nieuwste premium tv’s ondersteuning voor HDR bieden niet alle modellen de piekhelderheid van bijvoorbeeld 1.000 cd/m2 aankunnen. Het beste voorbeeld zijn de nieuwste oled tv’s van LG, welke maximaal 500 cd/m2 kunnen weergeven.

LG-EF980V-oled

De vraag die je jezelf, als early-adopter, wellicht stelt is of je net nieuwe 4K Ultra HD tv nu al oud is. Dat is natuurlijk een vraag die je kunt blijven stellen maar feit is dat je met dat model, mits deze gewoon voorzien is van HDMI 2.0 en HEVC, alle soorten 4K-content kunt bekijken. Onduidelijk is echter of contentproviders content met HDR en LDR (Low Dynamic Range) gaan combineren, in één stream voor streamingdiensten en op één disc voor Blu-ray discs. Bij 3D Blu-ray discs zien we bijvoorbeeld nu de mogelijkheid ook een 2D-versie af te spelen.

Meer informatie

Wil je meer weten over de verschillende beeldtechnieken van tv’s of zoek je een uitleg over een specifieke term? Of, ben je op zoek naar tips om meer uit je tv te halen? Neem dan onze home cinema informatiegids door. Ook vind je hier tips voor de aanschaf van een tv.

 • Delen:

Reacties

 1. peter vb
  15 januari, 2015 om 12:09

  Heb een Samsung 7500 die je tot drie keer kan updaten maar zal met HDR wel niet zo zijn.

  • Christian
   16 januari, 2015 om 14:49

   Ik vraag me dat ook af, heb zelf een UE55HU7500 en deze zou je met een evolution kit kunnen updaten. Zou het op deze manier ook mogelijk zijn HDR hier aan toe te voegen?

 2. Piet
  28 januari, 2015 om 20:05

  Philips UHD tv`s van 2014 krijgen in 2015(de 8000 en 9000 serie) een losse H265 decoder. Dat leek onhandig, maar kan nu een voordeel zijn, omdat de mogelijkheid bestaat dat er in de toekomst een nieuwe decoder komt met de nieuwste decoders (bijv. HDR), zoals NAD met het MDC systeem.

 3. Bart
  26 maart, 2015 om 15:23

  Dag Martijn. Misschien best eerst wat meer opzoeking doen over HDR. Zeker als je schrijft voor een gespecialiseerd magazine. Het dynamisch bereik heeft niet zozeer te maken met het diepste zwart of het witste wit dat een tv kan weergeven, maar wel met alle waarden die daartussen zitten. Dit kan je bvb zien als je een film huurt via je decoder. In een donkere scene gebeurt het wel eens dat je niets meer van elkaar kan onderscheiden. Bij een hoger dynamisch bereik ga je meer verschillende tonen binnen het zwart kunnen zien (dus meer contrasten binnen een bepaalde grijs of kleurtoon). Meer contrast geven binnen het volledig bereik zorgt er juist voor dat er binnen één kleurtoon minder contrasten zijn, dus minder dynamisch bereik. Maw het openingsbeeld wat jullie nu tonen, is het tegenovergestelde van wat HDR is: het witte gedeelte een vlek, het zwarte gedeelte een vlek.

  • Martijn Chel
   26 maart, 2015 om 15:28

   Beste Bart,
   Ik ben het niet eens met je reactie. Dit is wel degelijk de definitie van HDR. Ik zeg echter helemaal niet dat er niet meer details in bijvoorbeeld donkere delen van het scherm verschijnen, dat heeft ook met een hoger contrast te maken. Ik heb verschillende HDR demonstraties gezien en daarbij ligt de focus toch echt op de intensere witwaarden en diepere zwartwaarden, dat dit samen mogelijk is. Natuurlijk gebeurt er daar tussenin ook een hoop, bijvoorbeeld meer subtiele details in donkere delen van het scherm. Maar, dit is inherent aan het verhogen van het contrast. Ik denk dat het meer te maken heeft met hoe je dit verhaal leest/interpreteert dan een foute definitie. We proberen het zo eenvoudig mogelijk uit te leggen want dat is wat onze doelgroep wil.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.