Panasonic toont eerste 4K Ultra HD Blu-ray disc speler

06 januari 2015 1 Minuut 2 Reacties
AX900-Panasonic

We schrijven al twee jaar over 4K Ultra HD tv's maar we wachten nog steeds op de eerste 4K Blu-ray discs en dus ook de eerste 4K Blu-ray spelers. Panasonic heeft echter vandaag tijdens CES 2015 de eerste Ultra HD Blu-ray disc speler ter wereld getoond. Helaas gaat het vooralsnog om een prototype.

Panasonic toont tijdens CES 2015 in Las Vegas de eerste Blu-ray speler die schijfjes met 4K-films kan weergeven. De standaard voor 4K Blu-ray discs wordt echter pas eind 2015 verwacht dus vooralsnog moeten we het met het idee doen. Panasonic geeft aan dat de speler reeds werkt maar dat er nog geen indicatie voor een lancering is.

We kunnen echter wel wat andere zaken opmaken uit de aankondiging van Panasonic. Zo gaan de toekomstige schijfjes door het leven als Ultra HD Blu-ray en omvat de nieuwe standaard ondersteuning voor onder meer 10-bit kleuren, HDR (High Dynamic Range), HEVC-decodering en het Rec.2020 kleurenspectrum. Panasonic liet overigens eerder vandaag weten onderdeel uit te maken van de UHD Alliance, een samenwerkingsverband dat de adoptie van 4K moet stimuleren.

Veel van de Blu-ray spelers die je momenteel in de winkels vindt zijn voorzien van het 4K Ultra HD-logo maar kunnen alleen SD- en HD-content upscalen naar de 4K-resolutie. Native 4K-discs bestaan nog niet, deze worden op zijn vroegst eind 2015 verwacht.

Reacties (2)