Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Dolby Cinema: wat is het en waar kun je het zien?

Geschreven door
Geplaatst op8 december 2014, 16:05 CategorieTips en adviezen

We kennen allemaal inmiddels de IMAX-films in de bioscoop wel maar binnenkort komt er een nieuw soort zaal (oftewel film) naar Nederland. In Eindhoven opent JT Bioscopen namelijk de eerste Dolby Cinema-zaal, een zaal die films nog indrukwekkender moet weergeven. Maar, wat is Dolby Cinema precies?

Dolby Cinema-zaal in Eindhoven

Op 15 december is 2014 is het zover; dan opent JT Bioscopen een nieuwe vestiging in Eindhoven en tegelijkertijd de eerste Dolby Cinema-zaal ter wereld. Dat is voor de echte bioscoopliefhebbers goed nieuws want Dolby Cinema kan gezien worden als alternatief voor het al indrukwekkende IMAX. Dolby Cinema staat, volgens Dolby, voor een indrukwekkende beeldkwaliteit, adembenemende audiokwaliteit en een complete bioscoopervaring. Er is zelfs aan de belichting gedacht om je de ultieme filmervaring te bieden.

Wat is Dolby Cinema?

Dolby Cinema is een totaalconcept voor de meest optimale filmbeleving in de bioscoop. Aan alle onderdelen van het film kijken is gedacht; het geluid, het beeld, het zicht, de belichting en zelfs de entree. De gehele zaal is een Dolby Cinema-zaal dus vanaf het moment dat de deuren openen moet je jezelf in een filmwereld wanen. Volgens Dolby is elk hiervoor genoemd onderdeel van groot belang om je aan het einde van een film met een perfect gevoel naar huis te laten gaan.

Dolby-Cinema-2

Er is dus gedacht aan de hoogte van de zaal en de manier waarop vanuit elke stoel het beeld optimaal te zien is, maar er is ook gedacht aan sfeerverlichting wanneer je de zaal binnenloopt. Qua audio en beeld voldoen de Dolby Cinema-zalen aan de strikte eisen van Dolby en hier moet dus met name de grote winst te behalen zijn. Zo wordt een nieuwe lasertechnologie (Dolby Vision) gebruikt voor de projectie van de film, waardoor het contrast, de helderheid en het kleurenspectrum op een hoger niveau liggen dan we gewend zijn. Dit wordt gecombineerd met de 4K-resolutie en HFR (high frame rates). Voor de audioweergave wordt gebruik gemaakt van de bioscoopversie van Dolby Atmos, waarmee middels speakers boven de luisterpositie een 3D-audiobeleving verzorgd wordt. Objecten (audio-objecten) komen hierdoor in de ruimte te zweven.

Maar, bij dit alles moet gezegd worden dat het aan filmstudio’s is om ook daadwerkelijk aan de eisen voor Dolby Cinema te voldoen. Een film die met het Dolby Cinema-concept in gedachten opgenomen wordt maakt pas optimaal gebruik van alle mogelijkheden. Dolby geeft aan dat er reeds gesprekken met diverse studio’s gevoerd worden en mogelijk is Star Wars: The Force Awakens de eerste film die in dit formaat wordt uitgebracht.

Wat kost het en waar kun je het zien?

Momenteel is de Dolby Cinema-zaal van JT Bioscopen in Eindhoven de enige zaal ter wereld maar de verwachting is dat Dolby het aantal zalen snel verder uitbreidt. Maar, voor die extra ervaring moet natuurlijk wel betaald worden. Een kaartje voor de Dolby Cinema-zaal gaat in Eindhoven 15 euro kosten, 4 euro meer dan een normaal kaartje. Let wel; de nieuwste laserprojectors die voor Dolby Cinema vereist zijn worden begin 2015 pas in Eindhoven geïnstalleerd dus de ervaring is nog niet exact zoals deze bedoeld is. Ook wachten we nog op de eerste Dolby Cinema-films.

  • Delen:

Reacties

  1. Wim
    14 december, 2014 om 17:22

    Ziet er mooi uit.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.