Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

De beste tips en adviezen voor het kopen van een nieuwe tv

Geschreven door
Geplaatst op2 december 2014, 14:44 CategorieTips en adviezen

De maand december is weer van start gegaan en dat betekent dat velen van ons op zoek gaan naar een mooi cadeau voor de feestdagen, wellicht voor jezelf of voor een ander. Als het beoogde cadeau een nieuwe tv is dan is het verstandig je eerst goed te oriënteren op wat er te verkrijgen is. Om deze reden zetten we in dit artikel de beste tips voor het kopen van een nieuwe tv onder elkaar.

Update november 2016: we hebben een nieuw artikel met alle tips en adviezen voor het kopen van een tv gepubliceerd. Hierin vind je onder meer de nieuwste technieken en standaarden.

De bomen en het bos

Het aanbod van tv’s is niet vaak zo groot geweest als dit jaar en bovendien hebben we de afgelopen paar jaar flink wat nieuwe technieken zien verschijnen. Zo kennen we inmiddels de lcd tv, de lcd led tv, de 3d tv, de 4K UHD tv, de smart tv, de oled tv en de plasma tv. Kortom, er is een hoop keuze en de kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Hier proberen we je met dit artikel mee te helpen.

Welke nieuwe tv kopen?

Om je wegwijs te maken in de wereld van beeldtechnieken verwijzen we je graag naar een aantal artikelen dat we de afgelopen jaren geschreven hebben. Zo hebben we geschreven over wat oled precies is, leggen we uit wat 4K Ultra HD inhoudt en zijn we dieper ingegaan op de definitie van een smart tv. Je zult zien dat sommige aanduidingen van tv’s in elkaar overvloeien. Zo kan een smart tv ook een 3d tv zijn en kan diezelfde tv ook een 4K Ultra HD tv zijn. Het zijn allemaal marketingtermen die de zoektocht niet eenvoudiger maken dus het loont van te voren goed te weten wat elke term inhoudt.

LG-oled-2014

Gelukkig valt één soort tv dit jaar eigenlijk af; hoewel LG en Samsung nog plasma tv’s op de markt gebracht hebben is de techniek verleden tijd. Er worden geen nieuwe modellen meer gepresenteerd en fabrikanten focussen zich met name op lcd en oled. In de winkels zul je dus nauwelijks meer plasma tv’s vinden maar mocht plasma nog op je lijstje van wensen of eisen voorkomen dan is het verstandig om goed te zoeken naar de betere modellen. Ook moet gezegd worden dat tegenwoordig nagenoeg alle mid-end en high-end tv’s over 3D-weergave beschikken. Bij deze modellen is alleen het verschil tussen actief en passief 3D nog belangrijk.

Een term die vaak misleidend is en dus door fabrikanten op een verkeerde manier ingezet wordt is ‘led’. Een led tv bestaat immers niet, iets waar we al een aantal keer uitgebreid over geschreven hebben. Een led tv is immers gewoon een lcd tv maar dan met een andere soort achtergrondverlichting. Deze biedt wel degelijk voordelen maar het blijft in de basis een lcd tv en kan niet vergeleken worden met bijvoorbeeld een oled tv.

Tips voor het kopen van een tv

We hebben sinds de lancering van onze website heel wat artikelen geschreven met tips voor het kopen van home cinema-producten als televisies. De belangrijkste tips en adviezen lichten we hier nogmaals uit zodat je goed geïnformeerd je zoektocht naar een nieuwe tv kunt beginnen. Er zijn veel zaken waar je rekening mee kunt of moet houden en het aantal specificaties waarmee je tv’s kunt vergelijken maakt dit niet makkelijker.

LG-55UB950V-review-design-2

Ten eerste is het belangrijk te weten waar je op moet letten wanneer je een nieuwe tv koopt en welke vijf fouten je niet moet maken bij de zoektocht naar een nieuwe tv zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Ga je specifiek op zoek naar een 4K Ultra HD tv? Lees dan ons artikel met waar je op moet letten door want hiervoor gelden door de hoge resolutie weer net wat andere regels. Ook hebben we uitgebreid geschreven over alles dat je moet weten bij het kopen van een smart tv, een onderdeel dat op veel tv’s te vinden is maar waarvan de ervaring per merk flink kan verschillen.

Technieken en termen

Wanneer je op het internet zoekt naar je nieuwe tv of voor een model in de winkel staat dan is de kans groot dat je weer een groot aantal termen voorbij ziet komen die je weinig zeggen of waar je juist teveel van af laat hangen. Zo wordt de refresh rate van een tv door elke fabrikant gebruikt om je te overtuigen maar zegt het vaak helemaal niks. Ook het contrast is populair om consumenten te lokken maar hiervoor geldt hetzelfde; je kunt er in de winkel vrij weinig mee.

Philips-Android-tv-5

Iets waar je in de winkel, wanneer je voor een tv staat, ook weinig over kunt zeggen is de grootte. In een winkel lijkt een tv immers altijd kleiner dan wanneer deze thuis aan de muur hangt of op een kast staat. Het is dus belangrijk dat je voor aankoop thuis al kijkt naar de ideale grootte van je tv. Meer informatie hierover vind je in het artikel over de ideale grootte van een tv. Ga je voor een UHD tv, lees dan het artikel over de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv.

Bijzondere situaties

Niet elke ruimte is hetzelfde, niet alle wensen en eisen zijn hetzelfde en niet alle content die je op tv bekijkt is ook datgene dat een ander bekijkt. Kortom, je hebt wellicht speciale wensen. Ook daar kunnen we je in veel gevallen bij helpen. Zo hebben we geschreven over de beste tv’s voor het spelen van games en de beste tv’s voor ruimten met veel licht. Twijfel je echter nog of een tv de juiste keuze is? Neem dan ons artikel over een tv of een projector door.

Panasonic-AS800-review-browser

Meer tips en adviezen

We hopen dat je met bovenstaande tips en adviezen een heel eind komt in de zoektocht naar een nieuwe televisie maar er valt nog veel meer te lezen over technieken, termen en mogelijkheden. In onze home cinema informatiegids vind je per onderdeel een overzicht van alle tips en adviezen. Mocht je nog met vragen zitten dan kun je terecht in onze Vraag & Antwoord-sectie.

De beste tv’s

Kun je zelf geen selectie maken en laat je het graag afhangen van onze mening en ervaring? Lees dan de artikelen met de beste 4K Ultra HD tv’s van dit moment en de beste smart tv’s van dit moment door. Later dit jaar publiceren we ook een artikel met de beste televisies algemeen. Natuurlijk kun je altijd terecht in de review-sectie voor de laatste reviews van de nieuwste tv’s.

  • Delen:

Reacties

  1. Andrea de Vos
    03 juni, 2017 om 21:02

    Vraagje: wij kijken nu nog naar beeldbuis tv, als ik in een tv-winkel kom word ik kotsmisselijk/duizelig van al die beelden (te scherp), nu gaan we binnenkort toch over naar een nieuwe tv, kan iemand ons advies geven wat voor tv te nemen. Bedankt.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.