Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

CES 2015: Wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op20 december 2014, 16:47 CategorieAlgemeen

De laatste dagen van 2014 zijn aangebroken en dat betekent dat we ons weer op kunnen maken voor 2015. Het nieuwe jaar gaat voor home cinema-liefhebbers meteen mooi van start, met de grootste consumentenelektronicabeurs ter wereld. Op 6 januari begint CES 2015, maar wat kunnen we precies verwachten op het gebied van home cinema?

2014 heeft op het gebied van home cinema veel moois gebracht. Zo werd door fabrikanten vol ingezet op de hoge 4K Ultra HD-resolutie, zagen we verschillende nieuwe oled tv’s verschijnen, zijn er nieuwe audioformaten voor een nog indrukwekkendere home cinema-ervaring geïntroduceerd en speelt het streamen van audio en video een steeds belangrijkere rol. De verwachting is dat deze trends ook op CES 2015 voortgezet worden, met de komst van een aantal nieuwe technieken en ontwikkelingen.

Lcd en plasma

2015 wordt het eerste jaar dat we geen plasma tv’s meer gaan tegenkomen op CES 2015. Panasonic heeft vorig jaar al laten weten geen nieuwe plasma tv’s meer uit te zullen brengen en dit jaar lieten ook Samsung en LG al weten dat het einde van plasma nabij is. 2015 staat dus volledig in het teken van oled en lcd. Op het gebied van lcd krijgen we echter wel weer een nieuwe techniek voorgeschoteld; quantum dot.

Quantum dot

Makkelijker wordt het er met al die termen niet op maar in 2015 kunnen we de eerste quantum dot lcd tv’s verwachten. Samsung en LG hebben al aangegeven met dergelijke modellen te komen, als top-of-the-line modellen, net onder de oled tv’s. Het grote voordeel van quantum dot tv’s is dat ze een hogere helderheid, een groter kleurbereik en een lager energieverbruik bieden dan traditionele lcd tv’s. Maar, eigenlijk mogen we niet spreken over de eerste quantum dot tv’s, want Sony maakt al twee jaar gebruik van de techniek voor de high-end modellen.

LG-Quantum-dot-tv-2

4K Ultra HD

4K Ultra HD is ook in 2015 een trend die veelvuldig terug gaan zien, zeker tijdens CES. Alle grote fabrikanten presenteren naar alle waarschijnlijkheid nieuwe modellen met de UHD-resolutie, gecombineerd met technieken als oled en quantum dot. De verwachting is dat de gemiddelde prijs van een 4K tv wederom zal dalen en dat dus ook instapmodellen van de hoge resolutie voorzien worden.

Daarnaast gaan we waarschijnlijk veel 4K-mediaspelers zien, apparaten waarmee 4K-content naar compatibele tv’s gestreamd kan worden. Niet alle reeds gelanceerde UHD tv’s beschikken over de HEVC-decoder voor het streamen van content en dus komen verschillende fabrikanten met mediaspelers die deze functionaliteit toevoegen, wellicht in combinatie met nieuwe smart-functies.

Natuurlijk ligt de nadruk ook dit jaar op 4K-content. Fabrikanten gaan samenwerkingen met diensten als Netflix en Amazon aan om content naar de huiskamer te brengen en de verwachting is dat we tijdens CES 2015 diverse nieuwe diensten gaan zien die 4K-content naar de huiskamer willen brengen. De vraag of we ook de eerste 4K Blu-ray schijfjes kunnen verwachten is helaas nog niet te beantwoorden.

Oled tv’s

De verwachting was dat 2014 het jaar van de oled tv zou worden maar eigenlijk is het alleen LG die van zich laten horen. De andere fabrikant van oled tv’s, Samsung, heeft laten weten zich voorlopig op lcd te richten en ook andere fabrikanten hebben nog niks van zich laten horen. Er gaan geruchten over oled tv’s van Sony en Panasonic maar ook deze zien we al twee jaar voorbij komen. Het is dus afwachten of we daadwerkelijk ook oled tv’s van andere fabrikanten dan LG gaan zien. Wel is de kans groot dat er wederom een aantal prototypen getoond worden.

LG-55EA9809-oled-tv

Gebogen tv’s

De gebogen tv is inmiddels niet meer uit de winkel weg te denken. Fabrikanten als Sony, LG en Samsung hebben televisies met een gebogen scherm op de markt gebracht en de verwachting is dat een aanzienlijk deel van het 2015 assortiment een gebogen scherm zal hebben. Over het nut valt nog veel te discussiëren maar blijkbaar is er vraag vanuit de consument. Het is in ieder geval een mooie feature voor fabrikanten om weer wat extra geld voor een tv te vragen.

Smart tv’s

Op het gebied van smart tv’s kunnen we tijdens CES 2015 veel nieuws verwachten, en er is zelfs al veel nieuws aangekondigd. Zo heeft Google afgelopen zomer Android TV aangekondigd, een nieuw smart tv-platform dat de markt moet gaan veroveren. Philips heeft reeds de eerste tv’s met Android TV op de markt gebracht en tijdens CES 2015 kunnen we modellen van onder meer Sharp en Sony verwachten.

Philips-Android-tv-5

Daarnaast verbeteren andere fabrikanten hun eigen smart tv-platformen. Zo heeft LG al aangegeven tijdens de beurs webOS 2.0 te presenteren en komt Samsung met een nieuwe versie van de Smart Hub. De verwachting is dat ook fabrikanten als Panasonic, Sony en Sharp hun eigen platformen blijven doorontwikkelen. Nieuwe interactieve opties als bediening middels bewegingen en spraak staan hierbij, net als apps voor smartphones en tablets, centraal.

3D

Is het eigenlijk nog wel een kopje waard? 3D is verleden tijd, tot bril-vrij 3D beschikbaar is althans. Fabrikanten rusten nog steeds veel modellen uit met 3D-weergave maar er wordt nauwelijks meer op gefocust. Ook dit zal in 2015 niet veranderen maar wel hebben diverse (kleinere) bedrijven al aangegeven nieuwe technieken voor bril-vrij 3D te zullen presenteren. De kans is echter klein dat we deze technieken volgend jaar al op tv’s voor consumenten zien verschijnen.

Audio

Het draait natuurlijk niet allemaal om beeld, ook audio is een interessant onderwerp. De verwachting is dat we tijdens CES 2015 meer audioproducten, in de vorm van receivers, met Dolby Atmos en Auro 3D kunnen verwachten en ook de ondersteuning voor verschillende streamingdiensten zal uitgebreid worden. Draadloos streamen van content staat hierbij centraal en dit gaan we terugzien in allerlei home cinema-producten, waaronder speakers, receivers en home cinema sets. Natuurlijk ontbreken ook de soundbars en de relatief nieuwe soundplates niet in de 2015 line-up van grote fabrikanten.

Dolby-Atmos-totaal

Al het CES 2015 nieuws

Kortom, er staat een hoop te gebeuren tijdens CES 2015. Wil je alles op de voet volgen dan raden we je aan Homecinema Magazine vanaf 6 januari dagelijks in te gaten te houden. We publiceren alle nieuwtjes op het gebied van home cinema zo snel mogelijk en houden je op de hoogte via onder meer onze nieuwsbrief, Facebook en Twitter.

Wil je meer weten over nieuwe tablets en mobiele software-producten die tijdens CES 2015 aangekondigd worden? Volg dan Tablets Magazine voor al het nieuws omtrent tablets.

  • Delen:

Reacties

  1. Maurits
    20 december, 2014 om 21:06

    Volgens mij worden de curved TV’s net zo’n flater als de 3D TV’s?
    Flater iets te overdreven misschien maar volgens mij worden er weinig mensen warm van.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.