Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Spotify groeit in aantal (betalende) gebruikers

Geschreven door
Geplaatst op11 november 2014, 21:31 CategorieStreamingdiensten

Spotify-oprichter Daniel Ek heeft laten weten dat Spotify sinds begin dit jaar flink is gegroeid in het aantal (betalende) gebruikers. De muziekstreamingdienst is gegroeid van veertig miljoen naar vijftig miljoen gebruikers; een groei van tien miljoen gebruikers dus.

Spotify

Mocht het je ontgaan zijn: Taylor Swift heeft vorige week haar volledig muziekcatalogus offline gehaald bij Spotify en andere streamingdiensten. Dat vindt de chief executive en tevens oprichter van Spotify Daniel Ek reden genoeg om de bedrijfsstrategie te verdedigen. Ek is met mevrouw Swift eens: muziek is een vorm van kunst, heeft echte waarde  en de artiesten zouden daarvoor gecompenseerd moeten worden. Ek geeft aan dan ook boos te worden van verhalen van muzikanten die zeggen weinig of geen geld te zien van muziekstreamingdiensten.

Ek nam meteen van de gelegenheid gebruik om aan te geven dat Spotify wel degelijk een plek heeft binnen de waarde van die muziek: de dienst is in de afgelopen maanden met tien miljoen gebruikers gestegen (van veertig naar vijftig) en heeft nu niet meer tien miljoen, maar 12,5 miljoen betalende abonnees. Sinds 2008 heeft Spotify zo’n twee miljard dollar uitgekeerd aan muzikanten en platenlabels; dat is zeventig procent van de inkomsten van het bedrijf. Naast een betaalde versie, is er ook een gratis versie beschikbaar van Spotify.

En dat is nou net juist hetgeen wat Taylor Swift precies tegen de borst stoot. Muziek zou volgens haar niet gratis mogen zijn. Swift heeft er eigenhandig voor gezorgd dat er opnieuw een discussies over het verdienmodel van streamingdiensten ontstaat en of licentiehouders of muziekmakers wel voldoende gecompenseerd worden voor hun werk. In een korte tijd zijn ook band als Coldplay en The Beatles verdwenen bij Spotify, omdat ze hetzelfde standpunt innamen als Taylor Swift. Ek geeft aan hier dus ook niet tegen te kunnen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.