Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Toshiba 47M7463DG (M7463DG-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op5 november 2014, 10:34 CategorieLcd led tv reviews

We hebben dit jaar al naar een groot aantal lcd led tv’s van A-merken gekeken maar Toshiba ontbrak nog in het rijtje. In deze review kijken we naar de M7-serie van de Japanse fabrikant, de 47-inch 47M7463DG om precies te zijn. Dit model beschikt over een full hd-resolutie, komt met passieve 3D-weergave en is voorzien van toegang tot een smart tv-platform met diverse apps. Ook is er ingebouwd WiFi zodat je eenvoudig verbinding kunt maken met je thuisnetwerk en het internet.

Toshiba M7463DG – specificaties

De Toshiba M7463DG-serie bestaat uit drie modellen; de 42 inch 42M7463DG, de 47-inch 47M7463DG en de 55-inch 55M7463DG. In deze review kijken we naar het 47-inch model dat inmiddels voor zo’n 900 euro van eigenaar verwisselt. De adviesprijs bedraagt volgens Toshiba 999 euro.

De tv’s in de M7463DG-serie zijn rijkelijk uitgerust met features en functies. Zo komen alle modellen uit de serie met een full hd lcd-paneel met Direct-led achtergrondverlichting, de inmiddels bekende CEVO-Engine die voor een optimale beeld- en audiokwaliteit moet zorgen, een AMR+ 1500 (Active Motion & Resolution) techniek voor heldere en vloeiende beelden, passieve 3D-weergave met vier meegeleverde 3D-brillen, ingebouwd WiFi met toegang tot smart tv-functies en apps, een afstandsbediening en de mogelijkheid een app op je smartphone of tablet te installeren om de tv te bedienen. Eén van de unieke features van deze modellen is de, volgens Toshiba, extreem hoge helderheid, wat de tv’s uitermate geschikt moet maken voor gebruik in feller verlichte omgevingen.

Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 Toshiba lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6009 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

Toshiba M7463DG – design

Toshiba staat niet echt bekend om de indrukwekkende slanke of opvallende designs maar de 47M7463DG ziet er behoorlijk strak en goed afgewerkt uit. De tv wordt geleverd met een minimalistische voet waarop de tv eenvoudig te bevestigen. De voet heeft een zilveren afwerking gekregen terwijl de tv compleet in het zwart is uitgevoerd. De voet valt, wanneer gekoppeld met de tv, nauwelijks op.

Toshiba-M7463DG-review-design-2

Wat betreft de lijst van de tv heeft Toshiba het vrij simpel gehouden; geen toeters en bellen maar gewoon een strak vormgegeven glanzend zwarte lijst die redelijk dun is. Het is niet wat je van een tv uit dit prijssegment verwacht maar lelijk of slecht afgewerkt mogen we het ook zeker niet noemen. Linksonder op het frame zien we het logo van Toshiba terug, en rechts bevindt zich een ronde led die de stand-by-modus van de tv aangeeft.

Toshiba-M7463DG-review-aansluitingen

Qua aansluitingen is het eerste dat opvalt de korte netsnoer die geleverd wordt met de tv. Helaas is deze niet afneembaar waardoor je dus altijd moet verlengen als je tv verder dan 1,5 meter van het stopcontact verwijderd is. Niet erg handig dus. Afgezien van dat is de tv voorzien van voldoende aansluitingsmogelijkheden maar niet alles wijst naar de zijkant waardoor het bevestigen aan de muur soms wat problemen kan opleveren. Naar achteren wijzen onder meer een hdmi-poort, twee usb-poorten, een ethernetpoort, de optische uitgang en de scart-aansluiting. Naar de zijkant wijzen een usb-poort, drie hdmi-poorten (waarvan één met hdmi-arc), een CI+ module en een koptelefoonaansluiting. Ook zien we op de achterzijde aan de zijkant een aantal knoppen terug voor het aan- of uitzetten van de tv, het volume, het veranderen van input en het veranderen van kanaal.

Toshiba M7463DG – bediening

De 47M7463DG die wij ter review gekregen hebben kwam met twee afstandsbedieningen; een kleine zwarte variant en een grote zilveren variant. Zoals we van de website van Toshiba begrijpen wordt normaal gesproken alleen de grote variant meegeleverd met de M7463DG-modellen dus focussen we ons daarop.

De afstandsbediening die je bij de tv krijgt is van een reusachtig formaat, zeker als we kijken naar de steeds kleiner wordende modellen met touchpad van de concurrentie. De accessoire beschikt over een groot aantal knoppen, met verschillende kleuren en icoontjes. Kortom, je moet even je weg vinden maar het voordeel is wel dat je direct toegang hebt tot alle functies. De afstandsbediening ligt goed in de hand en is ondanks het grote formaat niet zwaar te noemen.

Toshiba-M7463DG-review-remote

De meeste knoppen zijn wit met een zwarte opdruk, maar in het midden zien we een aantal zwarte knoppen terug, waaronder de pijltjestoetsen en de navigatieknoppen voor de smart tv-interface. Daarboven bevinden zich nog knoppen om direct te zoeken, naar het homescreen te gaan of je opnamen te bekijken. Al deze knoppen hebben een redelijk goede feedback maar de witte knoppen, met name de nummertoetsen, voelen niet echt comfortabel aan. Door de minimale feedback krijg je soms niet duidelijk het idee of je de knop nu wel of niet correct ingedrukt hebt.

Remote app

Nu nagenoeg elke tv van een A-merk bediend kan worden met een app voor je smartphone of tablet mag deze mogelijkheid natuurlijk ook niet op de M7463DG-serie ontbreken. Toshiba heeft hiervoor de Toshiba Remote-app ontwikkeld, welke gratis gedownload kan worden voor iOS en Android. Let wel; om de Android-app te gebruiken moet, zo blijkt na installatie, ook de app ‘Toshiba Apps DB’ geïnstalleerd worden.

Toshiba-M7463DG-review-app

Het koppelen van de app en de tv zou een fluitje van een cent moeten. Je zorgt dat beide apparaten gekoppeld zijn met het WiFi-netwerk en middels een viercijferige code kan een verbinding gelegd worden. Helaas werkte het met mijn iPhone 5S, waarvoor de app zelfs niet eens geoptimaliseerd is, niet. De enige melding die verscheen was ‘communicatiefout’ en daar konden we niks mee. We hebben de app dus geïnstalleerd op een Android-tablet, waar de koppeling wel direct tot stand kwam. Maar, de app zelf laat nogal te wensen over. Helaas is het geen verlengstuk van de afstandsbediening maar gewoon de afstandsbediening, maar dan op je telefoon of tablet. De interface ziet er redelijk uit en je kunt snel toegang krijgen tot de belangrijkste knoppen en functies maar veel extra’s krijg je niet. Daarbij loopt de app helaas niet vloeiend, er zijn nogal wat haperingen en dat maakt onder meer het gebruik van het touchpad nagenoeg onmogelijk.

Toshiba M7463DG – gebruiksgemak

Het eerste dat je tegenkomt wanneer je de Toshiba M7463DG-serie modellen aanzet is een uitgebreide set-up assistant waarmee de belangrijkste functies van de tv ingesteld worden. Zo doorloop je een aantal duidelijke stappen voor het instellen van het netwerk, de tv-aansluiting en het activeren van het cloud TV-platform. Je moet er even voor gaan zitten maar elke stap wordt duidelijk uitgelegd en na installatie kun je direct overal mee aan de slag.

Toshiba-M7463DG-review-menu

De 47M7463DG van Toshiba beschikt, net als veel andere tv’s, niet over een uitgebreide set-up waarmee je de tv qua audio en beeld helemaal naar eigen wens kunt instellen. Je zult dus zelf door de menu’s moeten bladeren om de meest optimale instellingen te vinden. Deze menu’s zijn redelijk strak vormgegeven en vooral ook duidelijk, maar hier en daar laat het gebruiksgemak te wensen over. Zo zien we tweemaal het submenu voor geavanceerde beeldinstellingen terug, iets waar blijkbaar niet goed over nagedacht is. Ook ontbreekt nagenoeg overal een korte uitleg bij functies en opties die qua naam niet gelijk duidelijk maken waar ze voor dienen. Afgezien van dat is de kans klein dat je verdwaald raakt in de mogelijkheden, een prima menustructuur dus.

Ook de navigatie binnen de hoofdmenu’s verloopt lekker soepel en vloeiend. De M7463DG-serie modellen beschikken over een dualcore-processor die in ieder geval hier laat zien het goed bij te kunnen houden. Stappen we echter over naar het smart tv-platform, dan verandert de zaak zo nu en dan. Hier verloopt de navigatie soms een stuk trager en hebben we hier en daar last van lag en haperingen. De interface van dit smart tv-platform, waarover hieronder meer, is echter prima waardoor je snel weet waar je moet zijn.

Toshiba M7463DG – features

Cloud TV

Het smart tv-platform van Toshiba heeft de naam Cloud TV meegekregen en doet qua uiterlijk denken aan een eerdere versie van het Samsung smart tv-platform. Maar, dat doet er niet toe want het platform van Toshiba is een platform op zich, met een interface die eenvoudig ingedeeld is maar dus, zoals hierboven aangegeven, soms last heeft van lags en haperingen.

Toshiba-M7463DG-review-smart-tv

Het platform bestaat uit vijf onderdelen, aangeduid middels icoontjes bovenin het scherm. Zo heb je toegang tot ‘huidige tv’ waar je suggesties voor interessante programma’s ziet en waar ook opnamen verschijnen die de tv zelf inplant. Dat klinkt wat apart, maar wanneer je een usb-harddisk aansluit kan de tv aan de hand van je kijkgedrag bepalen wat je interessant vindt en vervolgens programma’s die mogelijk interessant zijn automatisch opnemen. Verder zien we in het menu ‘Games’, ‘TV en Video’, Aanbevolen apps’ en Andere categorieën’ terug. Hier vind je verschillende apps en krijg je de mogelijkheid de surfen op het internet, een draadloze verbinding te leggen via Intel WiDi of media weer te geven via de ingebouwde mediaspeler.

De apps zijn een belangrijk onderdeel van het smart tv-platform en ook Toshiba zegt een groot aanbod van interessante apps te hebben. Het aanbod valt echter nogal tegen als we het vergelijken met de concurrentie. Ja, er zijn verschillende populaire apps als Twitter, Netflix en YouTube aanwezig maar we missen ook veel apps, waaronder bijvoorbeeld Pathé Thuis en een aantal gemist-diensten uit Nederland.

Toshiba-M7463DG-review-smart-tv-2

Dat het platform niet snel is mag inmiddels duidelijk zijn maar een ander storend punt is dat er reclame getoond wordt. Op veel pagina’s is een banner te zien waarmee iets gepromoot moet, iets dat in onze optiek geen enkele meerwaarde heeft en juist voor irritaties zorgt.

Smart functies

Er zijn nog wat extra slimme functies die wat aandacht verdienen. Zo kun je natuurlijk ook verbinding maken met andere apparaten uit je thuisnetwerk. Dit kan via Intel WiDi, iets waar maar weinig apparaten over beschikken, maar ook via DLNA. Met de ingebouwde mediaspeler kun je bijvoorbeeld muziek en foto’s van een NAS of PC naar je tv streamen. De interface van de mediaspeler is weinig bijzonders maar nagenoeg alle bestanden worden moeiteloos afgespeeld. Alleen mkv-bestanden met ondertiteling kwamen er, via DLNA, bij ons niet doorheen. Je kunt media ook fysiek aansluiten, onder meer via usb, mhl (via hdmi) en hdmi.

Toshiba M7463DG – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een tv is natuurlijk de beeldkwaliteit. De Toshiba 47M7463DG mogen we, kijkend naar de line-up van de fabrikant, als een high-end model beschouwen, en beschikt over verschillende interessante beeldverwerkingstechnieken en functies. Zo is de tv voorzien van Direct led-verlichting voor het full hd lcd-paneel, een AMR+ 1500 techniek, de CEVO Engine en passieve 3D-weergave. Maar, kunnen deze technieken de verwachtingen waarmaken?

Belangrijkste instellingen

Zoals eerder in deze review al aangegeven is er helaas geen handige set-up aanwezig waarmee je de tv optimaal kunt instellen aan de hand van je eigen ruimte, wensen en eisen. Je zult het dus moeten doen met het grote aantal instellingen dat in het menu te vinden is. Vanuit de doos kun je het beste de Hollywood Pro-modus gebruiken, deze geeft zonder veel aanpassingen de beste beeldkwaliteit. Maar, het is altijd verstandig zelf aan de slag te gaan met de instellingen. Natuurlijk worden ook in deze modus verschillende opties automatisch ingeschakeld, en zoals altijd proberen we het beeld zo natuurlijk mogelijk over te laten komen, vooral wanneer de input digitaal is. Om deze reden schakelen we opties voor de ruis- en mpegruisonderdrukking uit, net als de opties voor Resolution+ en dynamisch contrast. Ze klinken interessant maar introduceren meer nadelen dan voordelen.

Voor het opvangen van snel bewegende beelden en objecten, en om deze vloeiend te laten verlopen, hebben fabrikanten diverse technieken onder verschillende namen ontwikkeld. Toshiba heeft hiervoor ClearScan in de beeldinstellingen staan, met de mogelijkheden voor ‘Uit’, ‘Standaard’, ‘Gemiddeld’ en ‘Hoog’. Het probleem van deze motion-opties is dat ze vaak meer kwaad dan goed doen, iets dat we bij dit model met name zien bij de ‘Hoog’ en ‘Gemiddeld’ opties. Wanneer ingeschakeld zorgen deze ervoor dat je inderdaad zeer soepele bewegingen en beelden voorgeschoteld krijgt maar tegelijkertijd krijgt de content een homevideo-effect mee dat zeer nep oogt. Kortom, deze opties kun je het beste links laten liggen en als je de bewegingen toch wat wilt beïnvloeden dan is ‘Standaard’ de beste optie. Een optie die je ook zonder problemen kunt activeren is Scene+. Hiermee laat de tv het backlight snel knipperen, iets dat maar weinig mensen echt opvalt. Als het je opvalt kun je de optie het beste uitzetten maar als je het niet ziet laat deze optie objecten op het scherm net wat strakker en scherper ogen, met name bij snelle bewegingen.

Algemeen

Als eerste kijken we bij elke tv altijd naar de algemene beeldeigenschappen, bijvoorbeeld door te kijken naar één egale kleur of het beeld compleet op zwart of wit te zetten. Hieruit kunnen we opmaken hoe de achtergrondverlichting invloed heeft op de beeldweergave, bijvoorbeeld door het tonen van lichtere vlekken bij een compleet zwarte weergave. Gelukkig is er op de 47M7463DG van Toshiba nauwelijks iets negatief aan te merken wanneer we kijken naar deze algemene eigenschappen. Wanneer je recht voor de tv zit is er geen sprake van backlight-bleeding, de opvallende lichtere delen van het scherm waarachter de led’s zich bevinden. Het beeld mag dus als uniform omschreven worden, zowel bij een compleet witte als een compleet zwarte weergave. Problemen als clouding en halo-effecten (lichte waas rondom een licht object op een donkere achtergrond) komen ook nauwelijks voor.

Op het gebied van zwartwaarden en contrast zijn de prestaties van deze tv niet bijzonder indrukwekkend, voor een high-end tv zelfs wat slecht te noemen. Echt diep zwart komen we niet tegen, zelfs niet met de Zwart-witniveau-functie ingeschakeld. Deze zorgt wel voor iets dieper zwart maar tegelijkertijd gaan er veel details verloren in donkere delen van het scherm, bijvoorbeeld de contouren van een donkere jas of een donker gezicht. Zet je deze optie uit dan worden die details wel redelijk weergegeven maar laten de zwartwaarden te wensen over. De kleurweergave is gelukkig een stuk beter geregeld maar zorg er wel voor dat je de kleurtemperatuur op ‘Warm’ zet. Kleuren worden dynamisch weergegeven zonder onnatuurlijk over te komen. Het verwerken van snel bewegende beelden en objecten verloopt ook redelijk. Het is, zoals hierboven al aangegeven, mogelijk om de ClearScan-functie hoog te zetten om alles super vloeiend te laten lopen maar dit levert een zeer onnatuurlijke weergave op. Als je toch met deze optie wilt spelen dan is ‘Standaard’ de beste keuze.

Toshiba-M7463DG-review-design

Opvallend is de helderheid van het scherm. De 47M7463DG is voorzien van een helderheid die hoog genoeg is om zelfs tegen invallend licht op te boksen, wat de tv ideaal maakt voor mensen die veel ramen hebben en vaak overdag naar tv-programma’s, films en series kijken. Let wel dat je de automatische helderheid-optie aanzet want hoewel een hoge helderheid overdag gewenst is, knalt de tv de woonkamer door wanneer dit in de avond niet naar beneden bijgesteld wordt.

SD-content

De eerder besproken ClearScan-optie is met name bij de weergave van SD-materiaal van toegevoegde waarde maar ook hier is ‘Standaard’ de beste keuze. Dit geeft SD-beelden net wat meer detail en scherpte mee, al is het natuurlijk allemaal softwarematig. Over het algemeen genomen gaat de 47M7463DG prima om met SD-materiaal, al is er hier en daar wel sprake van artefacts en het uitsmeren van details.

HD-content

Natuurlijk is HD-materiaal datgene dat je op een tv van dit kaliber moet kijken en met dit materiaal laat de tv dan ook pas zijn kwaliteiten zien. Afgezien van het tegenvallende contrast en de wat matige zwartwaarden presteert de Toshiba met HD-materiaal prima. Bewegende objecten worden haarscherp weergegeven, subtiele details zijn zeer goed zichtbaar en ook de kleurweergave ligt op een prima niveau. Door het lage contrast ontbreekt het echter net aan die ‘boost’ waardoor het beeld ‘tot leven komt’. Een hoger contrast zorgt daarbij voor een scherper ogend beeld met net dat beetje extra dieptegevoel.

3D-content

Toshiba heeft de modellen in de M7463DG-serie voorzien van de passieve 3D-techniek. Deze techniek maakt gebruik van de goedkope en lichte 3D-brillen, waarvan er standaard vier meegeleverd worden. Het grote voordeel van deze techniek is de zeer comfortabele 3D-weergave, zonder negatieve bij-effecten als hoofdpijn of vermoeide ogen. Dat is dan ook het grote voordeel van het kijken van 3D-materiaal op dit model. De 3D-ervaring is bijzonder positief voor diegenen die niet te veel eisen stellen aan de kwaliteit maar gewoon een comfortabele 3D-ervaring willen.

Dat gezegd hebbende; passief 3D heeft nog steeds last van hetzelfde nadeel als drie jaar terug. De techniek halveert namelijk de resolutie per oog waardoor de kritische kijker, of de kijker die dichtbij zijn tv zit, de beeldlijnen kan gaan zien. Dit duidelijke nadeel is echter, zo blijkt uit vele reacties, niet voor iedereen een nadeel. De kritische kijker zal het echter direct opvallen. Afgezien van dat is de 3D-ervaring goed te noemen. Er is nauwelijks sprake van crosstalk of ghosting, de helderheid is hoog genoeg en ook over de kleurweergave is niks te klagen.

Gaming

Nagenoeg elke tv die je tegenwoordig koopt beschikt over een speciale spel- of gamemodus waarmee de beeldtechnieken geminimaliseerd worden en de input-lag verlaagd wordt. Deze input-lag is voor gamers van belang aangezien een lage input-lag betekent dat commando’s die uitgevoerd worden nagenoeg direct op het scherm verschijnen. In de spelmodus van de 47M7463DG is een input-lag van zo’n 20ms waar te nemen, wat een indrukwekkend goede prestatie is. Voor de echte gamers mag deze tv dan ook absoluut aangeraden worden.

Toshiba-M7463DG-review-beeld

Reflecties en kijkhoeken

Wat betreft de kijkhoeken en de reflecties presteert de 47M7463DG redelijk tot goed. De kijkhoeken zijn gemiddeld te noemen. Wanneer je recht voor de tv zit krijg je een prima beeld voorgeschoteld maar vanuit een hoek wordt het al snel wat minder dynamisch en neemt het contrast (en zelfs de helderheid) snel af. Je kunt nog prima tv-kijken vanuit een hoek maar optimaal is het niet. De tv is niet voorzien van een speciale coating die reflecties tegengaat en dus valt een lamp achterin de kamer of invallend zonlicht op. Gelukkig is er flink wat helderheid, zoals hierboven omschreven, waarmee tegen deze reflecties ingespeeld kan worden. Met name overdag verbetert dit de kijkervaring.

Toshiba M7463DG – audiokwaliteit

Hoewel we steeds meer home cinema systemen en audiosystemen gebruiken om de geluidskwaliteit van een tv te verbeteren gebruiken veel mensen voor het dagelijkse tv-kijken nog steeds de ingebouwde speakers van een tv. Toshiba heeft de 47M7463DG voorzien van twee speakers die zich onderin het frame bevinden en naar beneden wijzen. Helaas wijzen ze dus niet naar de kijker, wat de stereoweergave niet ten goede komt.

De audiokwaliteit is, afgezien van de richting van het geluid, echter niet onaardig. De tv weet een dynamisch geluid weer te geven, al ontbreekt het vanzelfsprekend nogal aan de lage tonen. Ook kan het volume hoog gezet worden zonder dat dit noemenswaardige vervormingen introduceert. Dialogen zijn goed verstaanbaar en ook audio-effecten komen overtuigend over. Je hebt de keuze uit verschillende audio-modi, waaronder Film, Muziek en Clear Voice.

Toshiba M7463DG – conclusie

De Toshiba 47M7463DG is een tv met twee gezichten. Aan de ene kant weet dit model een strak doch simpel design te combineren met een hoge helderheid, een redelijk goede audiokwaliteit, een hoge helderheid, een indrukwekkend lage input-lag en een comfortabele 3D-weergave. Aan de andere kant ontbreekt het aan het contrast dat je van een tv van dit kaliber mag verwachten, laat de remote-app van Toshiba te wensen over, is het smart tv-platform matig gevuld met interessante apps en werkt het smart tv-platform soms wat traag. Het is dus maar net welke elementen belangrijk voor je zijn bij aankoop van een tv. Op het gebied van beeldkwaliteit, datgene waar velen toch voor gaan, is de 47M7463DG niet meer dan een redelijk goede middenklasse tv maar is de helderheid in jouw ruimte van groot belang en speel je graag games, dan is dit model boven gemiddeld goed. Kortom, als we alles bij elkaar nemen krijgt de 47M7463DG van ons een voldoende, maar met de kanttekening dat dit niet de ideale tv voor iedereen is.

Minpunten

  • Trage reactie- en laadtijden smart tv-platform
  • Tegenvallend contrast
  • App-aanbod laat te wensen over

Pluspunten

  • Extreem hoge helderheid
  • Extreem lage input-lag
  • Comfortabel in gebruik
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.