Review: Teufel Cinebar 52 THX soundbar-systeem

02 november 2014 + 10 minuten 26 Reacties
Teufel-Cinebar-52-THX-review-totaal

Een uitgebreide review van de Teufel Cinebar 52 THX, een soundbar met meerdere hdmi-poorten, Dolby Virtual Speaker en 400 Watt vermogen.

Nagenoeg elke fabrikant van audiovisuele apparatuur heeft inmiddels een soundbar in het assortiment, zo ook Teufel. Het Duitse bedrijf introduceerde vorige week de opvolger van de populaire Cinebar 51 THX. Het nieuwe model gaat onder de naam Cinebar 52 THX en is op verschillende punten verbeterd. Of dit het ideale systeem is voor een indrukwekkende home cinema-ervaring bespreken we in deze review.

Introductie soundbar

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een soundbar precies is. Het is kort gezegd een langwerpige speaker die je voor je tv plaatst of onder je tv hangt. Deze speaker beschikt over meerdere drivers die zowel een stereo- als een virtueel surroundgeluid kunnen weergeven dankzij verschillende geluidsmodi. Een soundbar is dus één speaker die alle functies van een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem bevat, maar vanzelfsprekend met beperkingen die we verder in deze review bespreken. De meeste soundbar home cinema systemen worden voorzien van een (draadloze) subwoofer die de lage tonen verzorgt. De slanke speaker is immers te klein en compact om ook deze tonen overtuigend weer te geven.

Teufel Cinebar 52 THX – specificaties

De Teufel Cinebar 52 THX biedt ten opzichte van zijn voorganger meerdere mogelijkheden voor audioweergave, komt met extra aansluitingsmogelijkheden en beschikt over een vermogen van maar liefst 400 Watt. Dit vermogen wordt geleverd door een 350 Watt subwoofer, twee tweeters van 25mm en vier 100mm midrange drivers.

Natuurlijk is de THX-certificering ook op dit model aanwezig. Dit houdt in dat de speaker aan honderden tests van THX onderworpen is om een home cinema-ervaring te leveren die overeenkomt met hoe de filmmaker het bedoeld heeft. Ook is Dolby Virtual Speaker aanwezig. Deze techniek moet zorgen voor een overtuigend surround-effect uit één slanke speaker. Ook is er ondersteuning voor audioformaten als Dolby en DTS. HD-audioformaten als DTS HD Master Audio en Dolby TrueHD worden niet ondersteund.

Verder is de Cinebar 52 THX voorzien van vier HDMI-ingangen waarop componenten aangesloten kunnen worden, een HDMI-uitgang met CEC- en ARC-ondersteuning zodat audio van de tv teruggekoppeld kan worden, en maar liefst zes extra audio-ingangen; 2x digitale coax, 2 digitale optisch, cinch stereo, minijack 3,5mm. Kortom, op het eerste gezicht voldoende om al je apparatuur kwijt te kunnen. Overigens zijn de HDMI-poorten van de versie 1.4b-variant en bieden dus wel ondersteuning voor 3D-materiaal maar niet voor 4K-content.

De soundbar is voorzien van een aluminium behuizing en heeft een afmeting van 10 x 102 x 14 centimeter. De speaker heeft een gewicht van 8,6 kilogram. De soundbar beschikt over een ingebouwde beugel voor bevestiging aan de muur. De subwoofer heeft een afmeting van 46 x 31 x 42 centimeter en weegt een indrukwekkende 17,2 kilogram.

De Teufel Cinebar 52 THX is via de website van Teufel te koop voor een prijs van 899,99 euro.

Teufel Cinebar 52 THX – installatie

Teufel staat gelukkig bekend om systemen die eenvoudig aan te sluiten en installeren zijn, en ook bij de Cinebar 52 THX is dit het geval. De soundbar en subwoofer wegen wat meer dan de goedkopere varianten van andere fabrikanten maar eenmaal op hun plek is alles snel en eenvoudig aangesloten. Opvallend en handig is dat de soundbar beschikt over een ingebouwde muurbeugel, mocht je de speaker onder je tv aan de muur willen monteren. Wij hebben er echter voor gekozen de speaker onder de tv te plaatsen, op een meubel.

Vervolgens is het tijd voor het aansluiten van de verschillende kabels en soundbars helaas niet bekend om hun vele aansluitingsmogelijkheden. Maar, de Cinebar 52 THX is, gelukkig, de uitzondering op deze regel. Wanneer je een apparaat niet op één van de vier HDMI-poorten kwijt kunt heb je altijd nog de beschikking over vier digitale audio-ingangen en twee analoge audio-ingangen. We hebben niet eerder een soundbar met zoveel aansluitingsmogelijkheden getest dus op dit vlak kunnen we alleen maar onder de indruk zijn. Daarbij levert Teufel een aantal opzetstukjes voor de aansluitingen mee waarmee het eenvoudiger wordt de soundbar aan de muur te hangen. Deze opzetstukjes draaien de aansluiting in een hoek van negentig graden.

Als we dan toch een klein minpuntje moeten noemen dan is dit het feit dat de subwoofer niet draadloos is. Het is een bakbeest en dus niet overal even netjes en eenvoudig te plaatsen. Een correcte plaatsing is voor een optimale audioweergave van groot belang maar aangezien er een kabel naar de subwoofer moet wordt je hier in de mogelijkheden beperkt. Aan de andere kant hebben we ook genoeg draadloze systemen gezien waarbij die draadloze verbinding juist voor problemen zorgde.

Teufel Cinebar 52 THX – gebruik

De aansluiting was al eenvoudig maar ook het gebruik zal voor weinig mensen een probleem zijn. Wanneer je het systeem aanzet zijn er geen ingewikkelde processen die je moet doorlopen voor installatie. Je zet de subwoofer en de soundbar aan, en je kunt aan de slag. Ook de afstandsbediening straalt een en al eenvoud uit. Alleen de knoppen die je echt nodig hebt, niks meer en niks minder. Zo kun je met de afstandsbediening van input wisselen, het volume wijzigen, de hoge/lage tonen aanpassen, de lip sync activeren, het volume van de subwoofer afstellen en de surround-weergave bepalen. Deze laatste optie is echter nogal beperkt, afhankelijk van de bron. Dolby- of DTS-materiaal wordt weergegeven (geen HD!) maar bij bijvoorbeeld een stereobron heb je alleen de keuze uit Reference (‘een surround effect’) en Wide (een weergave die een wijder effect geeft).

Ook zit er een BGC (Boundary Gain Compensation) functie op waarmee voor de versterking van lage tonen door elementen in de ruimte (een muur of een kast) gecompenseerd wordt. Dit is een functie die je even op het gehoor moet testen. Op de soundbar zelf zit overigens ook een aantal knoppen maar deze zijn puur interessant als je er voorbij loopt. Je kunt alles met de afstandsbediening doen. Hetzelfde geldt voor de subwoofer, waarop een aan/uit-knop en een volumeknop zit. De subwoofer schakelt zichzelf uit wanneer er geen signaal binnenkomt.

Toch wil ik wel een minpunt aanhalen, want hoewel Teufel voor voldoende aansluitingsmogelijkheden gekozen heeft zitten er gek genoeg geen draadloze opties op de speaker. Het is dus bijvoorbeeld niet mogelijk om muziek van je smartphone of tablet naar de speaker te streamen. We hadden hier toch ten minste wel Bluetooth-connectiviteit verwacht. Helaas moet dus alles met een kabel verbonden worden. Ook mist de soundbar een on-screen display dat op tv verschijnt maar daar moeten we aan leren wennen, maar weinig ‘eenvoudige’ systemen bieden dit tegenwoordig.

Teufel Cinebar 52 THX – kwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk de kwaliteit, de audioweergave die je continu moet verblijden. Dat is althans de wens van velen en de reden dat je flink wat geld (899 euro) uitgeeft voor een dergelijk systeem. Bij een soundbar is echter wel van belang dat je goed weet wat je koopt. Een soundbar is namelijk geen 5.1-kanaals home cinema systeem met speakers achterin de kamer, iets dat veel mensen vaak te laat beseffen. Dit is niet alleen de schuld van de consument want teveel fabrikanten gebruiken marketingtermen als ‘surround sound’ terwijl een soundbar nooit surround sound zal kunnen leveren. Een soundbar maakt gebruik van de akoestiek in de ruimte en de positionering (en richting) van de speakers om een virtueel surround sound weer te geven, een audioweergave die je een gevoel van een breed geluidsveld met diepte moet geven.

Nu we dit duidelijk gemaakt hebben kunnen we ook direct zeggen dat de Teufel Cinebar 52 THX geen surround sound-systeem is. Ja, audioformaten als DTS en Dolby worden ondersteund, en er zit een surround-effect-modus op, maar dit is allemaal virtueel surround want er staan simpelweg geen speakers achterin de kamer. Het geluidsveld wordt bij deze modi een stuk breder getrokken (en dat werkt absoluut goed) en afhankelijk van de akoestiek van de ruimte kunnen effecten iets meer naar voren, richting de gebruiker, komen. Het geluid zal je echter in geen enkel geval echt omringen, maar dat is iets dat je van te voren, voor de aankoop al moet beseffen. Hier kunnen we de Cinebar 52 THX dan ook niet op afrekenen.

Maar, dit punt in acht genomen moet gezegd worden dat de Cinebar 52 THX een indrukwekkende audioweergave voorschotelt. De speaker is nogal breed, en gecombineerd met de Wide-modus krijg je een overduidelijk stereo-effect dat je zou laten denken twee speakers voor in de kamer te hebben staan. Ook de kwaliteit van de audio is boven verwachting goed. De lage tonen overheersen niet teveel, en je hebt de mogelijkheid om de lage tonen zelf nog af te regelen. Middentonen worden dynamisch en warm weergegeven en ook de hoge tonen beschikken over voldoende dynamiek en detail. Muziek komt in ieder geval natuurlijk, fris en levendig over. Kortom, een redelijk sprankelende stereoweergave met meer dan genoeg ‘leven’ kun je zeker verwachten.

Het kijken van een film is net zo positief bevallen, in acht genomen dat er geen sprake is van surround sound. Maar, je wordt daadwerkelijk in een film getrokken door het overtuigend brede geluidsveld, de indrukwekkende lage tonen die je van de bank doen trillen maar toch strak zijn en de kraakheldere weergave van dialogen. Surround-effecten komen iets richting de luisterpositie en hebben dus zeker een toegevoegde waarde. Het is net dat beetje extra om je dieper in een film te trekken. Ook op hoge volumes houdt de speaker zich zeer goed staande, zonder overduidelijke vervorming of verlies van detail. Ben je een echte home cinema-fan die van een echt surround-effect houdt, dan is dit vanzelfsprekend niet de speaker voor jou.

Teufel Cinebar 52 THX – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moet gezegd worden dat de Teufel Cinebar 52 THX het qua audiokwaliteit goed voor elkaar heeft. De speaker weet een overtuigende weergave voor zowel muziek als film te verzorgen, mits je weet wat je koopt qua surround-effect. Qua aansluitingen is dit één van de beste systemen die we tot op heden gezien hebben. De kans is klein dat je er niet alles op kwijt kunt. Toch is het jammer dat de draadloze mogelijkheden door Teufel overgeslagen zijn en dat ook aan HD-audioformaten weer niet gedacht is. Dat gezegd hebbende is dit ook één van de meest gebruikersvriendelijke en eenvoudige systemen die we getest hebben, al zijn de twee speakers wat groter en zwaarder dan gemiddeld. Voor diegenen die een goede audiokwaliteit willen, niet veel instellingsmogelijkheden zoeken, een gebruiksvriendelijk systeem prefereren en van audio van verschillende bronnen willen genieten is de Teufel Cinebar 52 THX een echte aanrader.

De Teufel Cinebar 52 THX is via de website van Teufel te koop voor een prijs van 899,99 euro.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Goede audiokwaliteit
  • Eenvoudig te installeren
  • Zeer eenvoudig in gebruik

Minpunten
  • Geen draadloze mogelijkheden

  • Geen ondersteuning HD-audioformaten
  • Geen echt surround sound

Reacties (26)