Review: LG 55UB950V (UB950V-serie) 4K Ultra HD lcd tv

21 november 2014 + 10 minuten 5 Reacties
LG-55UB950V-review-feature

In deze review kijken we naar de LG 55UB950V (UB950V-serie) lcd led tv met 4K Ultra HD-resolutie, het WebOS Smart tv-platform, 3D-weergave en ingebouwd WiFi.

We zien steeds meer 4K Ultra HD tv’s op de markt verschijnen en dus wordt het tijd om ook wat meer modellen aan een review te onderwerpen. In deze review kijken we naar één van de topmodellen van LG; de 55UB950V, een 55-inch model uit de UB950V-serie. Deze tv is voorzien van een groot aantal features en functies, waaronder 3D-weergave, 4K-ondersteuning, WiFi en webOS.

LG UB950V – specificaties

LG heeft in 2014 een groot aantal tv’s naar Nederland gebracht, waaronder ook de opvolgers van de eerste 4K-modellen die in 2013 gelanceerd werden. De modellen in de UB950V-serie zijn van alle gemakken en technieken voorzien en komen dan ook met een premium prijskaartje. Het 55-inch model, de 55UB950V, is te koop voor zo’n 1.800 euro, terwijl het 65-inch model, de 65UB950V, voor ongeveer 2.200 euro gekocht kan worden.

De modellen in de UB950V-serie zijn uitgerust met onder meer led achtergrondverlichting (LED Plus), de 4K Ultra HD-resolutie en de mogelijkheid HD-content te upscalen naar deze resolutie, een 200Hz paneel, Micro Pixel Control, 3D-weergave met meegeleverde 3D-brillen en een krachtige H15-processor. Ook is WiFi ingebouwd waardoor je toegang krijgt tot de features en apps binnen het webOS-platform. LG levert twee afstandsbedieningen mee, waarvan je er één kunt gebruiken als soort van toverstaf. Natuurlijk kan de tv ook bediend worden middels een app voor smartphones en tablets.

Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 LG lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6009 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

LG UB950V – design

LG laat al jaren zien dat het qua design wel goed zit. De Koreaanse fabrikant brengt elk jaar weer opvallende nieuwe designelementen op de markt maar de modellen in de UB950V-serie zijn vrij standaard. Dat wil echter niet zeggen dat ze er niet strak en premium uitzien. De modellen zijn namelijk voorzien van een fraaie zilverkleurige lijst om de rand, een zilverkleurige onderzijde met geïntegreerde speakers, een zwarte lijst rondom het display en een zilverkleurige voet die zeer minimaal maar ook zeer strak vormgegeven is. De algehele bouwkwaliteit is meer dan voldoende; de tv voelt premium aan en staat ook stevig op zijn voet, welke overigens niet gedraaid kan worden.

LG heeft de 55UB950V voorzien van voldoende aansluitingsmogelijkheden om al je componenten aan te kunnen sluiten. Zoals je mag verwachten van een high-end model zijn alle aansluitingen naar de zijkanten of onderkant gericht zodat het ophangen aan de muur geen problemen oplevert. De tv beschikt onder meer over vier HDMI-poorten (waarvan één HDMI 2.0-poort), vier usb 2.0-poorten, een usb 3.0-poort, een ethernetpoort voor de internetverbinding (WiFi is ook aanwezig) en een CI+-gleuf voor digitale tv. Een SCART-aansluiting is niet aanwezig.

De televisie wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De eerste is een vrij standaard model dat je tegenwoordig bij elke tv krijgt. De afstandsbediening beschikt over knoppen voor alle belangrijke functies en is compleet uit plastic vervaardigd. Interessanter is echter de Magic Motion Remote die meegeleverd wordt. Deze afstandsbediening beschikt over een stuk minder knoppen maar maakt het wel mogelijk de tv middels spraak en een cursor te bedienen, waarover later meer. De Magic Remote is een stuk fraaier vormgegeven, ligt goed in de hand en voelt ook hoogwaardiger aan dan de standaard afstandsbediening. Naast deze twee opties biedt LG ook de mogelijkheid de tv te bedienen middels de Remote-applicatie voor smartphones en tablets.

LG UB950V – gebruiksgemak

Net als het high-end model zonder 4K-weergave dat we eerder getest hebben, de 55LB870V, beschikt de 55UB950V over het webOS smart tv-platform dat begin dit jaar door LG gelanceerd werd. Qua features en functies komt het platform overeen met het platform op goedkopere modellen, maar hier moet wel bijgezegd worden dat deze tv over HEVC-ondersteuning beschikt en dus ook 4K-materiaal van Netflix weer kan geven.

De televisie is van top tot teen voorzien van een nieuw design, webOS komt dus overal terug. We mogen dus zeggen dat de gebruikservaring grotendeels afhangt van het nieuwe platform, en gelukkig kunnen we spreken van een vrij positieve gebruikservaring. Het begint al met het opstarten van de tv want dan kom je direct in een fraai vormgegeven interface die je direct door de belangrijkste stappen voor de installatie loodst. Het zit allemaal heel strak, overzichtelijk en fraai in elkaar.

WebOS is in het algemeen een strak vormgegeven platform, met fraaie animaties, een handige set-up, duidelijke iconen en menu’s, en een fraaie taakbalk met de belangrijkste toepassingen en apps. Ook qua menustructuur zit het platform goed in elkaar. Alles is duidelijk gestructureerd al is het even wennen hoe opties die onder andere opties vallen weergegeven worden. Hiervoor wordt namelijk een nieuw menu geopend met zogenaamde waaiers.

Als je op de home-knop drukt zie je onderin het scherm een balk met tegels waarin onder meer favoriete apps, de inputs en de extra functies van de tv getoond worden. Het bladeren door deze tegels gaat vloeiend, al is het even wennen ten opzichte van het NetCast platform van LG. Net als bij de 55LB870V moeten we bij dit model zeggen dat er met de gebruikservaring maar weinig mis is. Bovenin het scherm zie je een klein tandwiel-icon waarmee je toegang krijgt tot de instellingen die aan de linkerzijde van het scherm verschijnen. De vormgeving van dit menu is wat eenvoudiger maar nog steeds erg duidelijk en eenvoudig te bedienen. Je kunt één van de vele presets voor het beeld gebruiken maar LG levert ook een handige Picture Wizard mee waarmee je door een paar stappen te doorlopen je tv zelf (deels) kunt kalibreren. Onder meer qua helderheid en contrast kun je hier je eigen aanpassingen maken, aan de hand van een afbeelding en advies van LG. Deze set-up is zeer eenvoudig en iets wat we graag van meer fabrikanten zouden zien. WebOS is een verademing om mee te werken en we kunnen zelfs stellen dat het qua uiterlijk en gebruiksgemak het beste smart tv-platform van dit moment is.

Toch is het niet allemaal perfect want zoals we ook bij de 55LB870V aangaven loopt het platform nog wat stroperig. Het is minder erg dan bij het full hd-model maar toch zien we te vaak nog haperingen en duurt het te lang voordat je in het webOS-platform kunt wanneer de tv opgestart wordt. Het laden van apps kan ook nog wel een boost gebruiken, net als het snel bladeren door de menu’s met instellingen. Het ziet er allemaal dus strak uit, nu moet het nog snel en vloeiend werken.

Magic Remote

LG levert met de 55UB950V twee afstandsbedieningen mee; een hele simpele zwarte variant waar we verder geen aandacht aan besteden, en de Magic Remote afstandsbediening. De Magic Remote zien we al een tijdje terug bij tv’s van LG en is één van de betere afstandsbedieningen die we in handen hebben gehad. Met name omdat de accessoire gewoon erg fijn in de hand ligt maar ook omdat de cursor-functie, waarmee je elementen op de tv aan kunt wijzen, erg goed en nauwkeurig werkt. Ook beschikt de accessoire over een scroll-wiel waarmee je door lijsten of instellingen kunt scrollen.

Ook is de Magic Remote voorzien van een ingebouwde microfoon waarmee spraakopdrachten ingevoerd kunnen worden. Deze functie werkt echter een stuk minder soepel dan de cursor-functie. De meeste woorden worden niet herkend en dus krijg je aan de rechterzijde van het scherm suggesties te zien. Als er wel iets herkend wordt, bijvoorbeeld de term ‘Netflix’, dan krijg je aan de rechterzijde de app van Netflix te zien, maar ook video’s van YouTube. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de term te zoeken op het internet. Het is een leuke functie maar niet meer dan dat.

Remote app

Het vinden van de Remote App van LG is een lastig karwei, zo bleek al uit onze review van de BP540 Blu-ray speler, maar eenmaal gevonden is het mogelijk om de tv middels deze app, geïnstalleerd op je smartphone of tablet, te bedienen. Je kunt in deze app de cursor-functie gebruiken waardoor je elementen op het scherm snel kunt selecteren, en ook worden de normale knoppen van de afstandsbediening getoond. Daarnaast krijg je toegang tot de meestgebruikte apps, welke je via je smartphone of tablet kunt opstarten. De app is redelijk goed vormgegeven, werkt soepel en kan gezien worden als prima alternatief voor de afstandsbediening.

LG UB950V – features

WebOS

Het webOS-platform is één van de belangrijkste features van de modellen uit de UB950V-serie en hierboven hebben we het platform grotendeels al besproken. Het is duidelijk dat we enthousiast zijn over de mogelijkheden, de vormgeving en de features van het platform, al laat de snelheid vaak nog te wensen over. Het belangrijkste onderdeel van webOS is de zogenaamde taakbalk die onderin beeld verschijnt wanneer je de home-knop indrukt. Deze balk is eigenlijk een soort waaier die de meestgebruikte apps en inputs toont waardoor je snel daar komt waar je zijn wilt. Je kunt ook verder doorbladeren naar rechts waarna er meer apps, inputs en opties verschijnen. Als je naar links bladert in de balk kom je de recent gebruikte toepassingen tegen.

In de taakbalk vind je onder meer een preview van de functie die het laatst gebruikt werd of de zender die het laatste bekeken is, een aantal van je favoriete apps, de TV-gids (mits analoog of via CI+-module bekeken), toegang tot de web browser en de handleiding, toegang tot SmartShare waarmee je andere apparaten kunt koppelen en media kunt streamen, Screen Share voor het delen van een scherm middels Miracast of WiDi, Time Machine voor het maken van opnamen op een usb-apparaat en de Camera-app voor wanneer je de ingebouwde camera gebruikt. Alle mogelijkheden die de tv biedt worden middels deze taakbalk weergegeven waardoor je altijd weer waar je moet zijn en geen menu’s hoeft in te duiken. Het gebruiksgemak staat dus voorop.

LG heeft een eigen App Store waar je applicaties kunt vinden die nog niet op de tv geïnstalleerd staan. Op het eerste gezicht staat er voldoende geïnstalleerd en kun je ook in deze app store nog voldoende leuke apps vinden. Voor Nederlanders is het belangrijk om te weten dat de meest populaire apps aanwezig zijn, waaronder Netflix, NPO, RTL XL, YouTube, Videoland, Nu.nl, Pathé Thuis, Facebook en Spotify. Voor de 3D-fans zijn er verschillende (korte) 3D-films te vinden die gratis gedownload kunnen worden en ook de fans van spelletjes kunnen wat leuke apps downloaden.

Smart functies

De UB950V-modellen beschikken naast toegang tot apps ook over een aantal handige functies en features. Zo is het mogelijk een harddisk op één van de usb-poorten aan te sluiten om opnamen te maken, is er een digitale tv-gids waarmee deze opnemen geprogrammeerd kunnen worden, kun je content streamen vanuit je thuisnetwerk dankzij DLNA en is het mogelijk een smartphone of tablet te koppelen dankzij Miracast. Met Miracast kun je het beeld van je smartphone of tablet spiegelen op tv, maar dit moet dus ook door het mobiele toestel ondersteund worden.

De functie die wellicht het meest interessant is, is de mogelijkheid om met een NAS of computer in je thuisnetwerk te verbinden dankzij DLNA (SmartShare). De tv is voorzien van een eigen mediaspeler met fraaie interface waardoor je soepel kunt bladeren door bestanden die in je thuisnetwerk te vinden zijn. Echter zien we hier ook weer dat de tv ietwat traag is en vooral bij grote mappen wil het even duren voordat je vooruit kunt. Je kunt de weergave aanpassen naar lijstvorm of thumbnail-weergave. Wanneer je liever een fysieke usb-stick aansluit is dat ook mogelijk en de tv biedt ondersteuning voor een groot aantal digitale bestandsformaten, waaronder DiVX HD.

Het is een functie die niet veel mensen gebruiken maar ook de 55UB950V is voorzien van een web browser. Dit betekent dat je met je tv het internet op kunt, zoals je dat op je computer, smartphone of tablet zou doen. De browser ziet er, net als de gehele interface, strak vormgegeven uit en is ook gebruiksvriendelijk en snel. We kunnen stellen dat het één van de betere browsers is die we tot op heden op een tv gezien hebben. Natuurlijk is het van belang dat je voor navigatie de Magic Remote gebruikt, met een normale afstandsbediening gaat het immers als snel frustreren.

LG UB950V – beeldkwaliteit

Hoewel het smart tv-platform er fraai uitziet, het gebruiksgemak in orde is en ook het design meer dan fraai is, draait het natuurlijk allemaal om de beeldkwaliteit. LG heeft de 55UB950V voorzien van LED Plus verlichting (onderzijde en bovenzijde paneel), een 4K Ultra HD-paneel, een 200Hz verwerking, passieve 3D-weergave en ‘local dimming’ in de vorm van Micro Pixel Control.

Belangrijkste instellingen

Je krijgt hem niet direct bij het opstarten van de tv voorgeschoteld maar in de instellingenmenu’s van de tv vindt je LG’s Picture Wizard. Deze tool biedt een aantal handige stappen om de beeldkwaliteit van je tv zelf te verbeteren, waaronder het contrast, de kleurweergave en de helderheid. Je kunt hier dus zelf mee aan de slag en de beeldweergave naar eigen wens afstellen. Maar, je kunt daarnaast ook uit één van de presets die LG heeft aangemaakt kiezen. Vanuit de doos biedt de Expert1-modus de beste beeldkwaliteit maar je kunt zelf nog met de instellingen aan de slag. De Expert-modus biedt geavanceerde instellingsmogelijkheden, welke wellicht voor de gemiddelde gebruiker wat te ver gaan en vooral interessant voor diegenen die hun tv professioneel willen laten kalibreren.

Wanneer je voor de Expert1-modus kiest worden de meeste beeldverwerkingstechnieken, welke we normaal gesproken toch uitzetten, automatisch uitgeschakeld. We raden altijd aan het beeld zoveel mogelijk met rust te laten, zeker wanneer de input digitaal (Blu-ray speler of digitale tv) is. De meest bekende opties die we uitschakelen zijn de opties voor het reduceren van ruis en mpegruis, de optie voor de superresolutie en de optie voor het dynamisch contrast. Al deze opties introduceren vaak meer nadelen dan dat ze voordelen bieden.

De Motion-opties zien we tegenwoordig ook op alle tv’s terug en het doel van deze opties is het vloeiender laten verlopen van snel bewegende beelden en objecten. LG noemt deze optie TruMotion en deze optie laat inderdaad beelden zeer vloeiend lopen. Maar, het nadeel hiervan is dat beelden verre van natuurlijk overkomen en vaak zelfs een homevideo-effect meekrijgen. Ook worden hierdoor artefacts geïntroduceerd. We raden dan ook af deze optie te gebruiken, maar mocht je toch wat haperende of minder vloeiende beelden tegenkomen dan is de ‘vloeiend’ instelling de beste keuze. Hiermee wordt de weergave iets strakker, zonder al teveel artefacts te introduceren. Ook maakt LG het mogelijk het lokaal dimmen (LED lokaal dimmen) van de led’s te activeren waarmee het contrast verhoogd kan worden. De juiste balans wordt met de optie ‘laag’ gevonden maar bij een film met zwarte balken en ondertiteling kan dit ervoor zorgen dat de zwarte balken van iets lichter worden elke keer dat er ondertiteling verschijnt.

Algemeen

Wanneer we een televisie testen dan kijken we altijd eerst naar de algemene eigenschappen van het paneel, te beginnen met de uniformiteit van het paneel. Hiervoor kijken we naar een compleet zwart en wit beeld, om te zien of de led’s ‘lekken’ en dus zichtbaar zijn. Hoewel er rechtsboven op het paneel een hele lichte waas zichtbaar is door de aanwezigheid van de led’s is de uniformiteit van het paneel over het algemeen boven gemiddeld goed. De 55UB950V toont echter meer van deze witte waas naar mate je verder uit het midden van de tv gaat zitten. Problemen als clouding en halo-effecten (lichte waas rondom een licht object op een donkere achtergrond) zijn nauwelijks tot niet te zien maar ook hierbij moet gezegd worden dat die effecten wel geïntroduceerd worden wanneer je ver uit het midden van de tv zit.

Op het gebied van zwartwaarden is de 55UB950V helaas geen topper, eigenlijk zelfs wat tegenvallend als we naar de prijsklasse kijken. Echt diep zwart krijgen we helaas niet te zien en wanneer opties als lokaal dimmen ingeschakeld worden om het zwartniveau op te krikken worden er nadelige bij-effecten geïntroduceerd. De optie ‘Laag’ is dan nog de beste keuze maar ook hier zien we de halo-effecten optreden en het contrast gaat achteruit. Ga je hoger in deze optie dan verlies je teveel detail in donkere delen van het scherm, iets dat de dynamiek van het plaatje zeker niet ten goede komt. De helderheid is echter meer dan prima waardoor je ook in een feller verlichte omgeving of overdag comfortabel naar tv-programma’s kunt kijken.

Een punt dat echter wel prima geregeld is, is de kleurweergave. De 55UB950V weet kleuren van het scherm te laten springen, zonder dat ze onnatuurlijk overkomen. Dit zorgt voor een zeer dynamisch en levendig plaatje, dat zeker in combinatie met de hoge resolutie voor een indrukkende ervaring zorgt. Overigens moeten we ook de verwerking van snel bewegende beelden nog even benoemen, door LG TruMotion genoemd. Deze voegt frames aan het beeld toe om acties vloeiender te laten verlopen of laat het backlight van het scherm snel knipperen wat ook bewegingen weer vloeiender laat lopen. Die laatste instelling kan voor een flikker-effect zorgen en kun je dus beter ontwijken, de op ‘vloeiend’ zorgt voor de meest optimale balans. Kijk je echter materiaal dat van goede kwaliteit is, bijvoorbeeld een Blu-ray film, dan is aan te raden TruMotion helemaal uit te zetten want ook zonder deze optie worden snelle beelden en objecten haarscherp en strak weergegeven.

SD-content

Zoals hierboven aangegeven zijn de situaties waarin de TruMotion-optie met een lage instelling wat voordelen biedt en de weergave van SD-materiaal is een dergelijke situatie. Met de optie geactiveerd krijg je hier een iets strakker ogend beeld en wordt dus voor de matige kwaliteit gecompenseerd. Bij de weergave van SD-materiaal is redelijk wat ruis te zien maar de scaler doet goed zijn werk om een dynamisch en levendig plaatje voor te schotelen.

HD-content

HD-materiaal wordt door de modellen in de UB950V-serie opgewaardeerd naar de 4K-resolutie en hoewel het niet zo scherp en indrukwekkend is als native 4K-materiaal is dit één van de grote pluspunten van de tv. HD-content van zowel digitale tv als een Blu-ray disc ziet er zeer strak uit, met haarscherpe subtiele details en een prima verwerking van snel bewegende objecten. Helaas zorgt het ontbreken van echt diep zwart, en het tegenvallende contrast, ervoor dat er wat aan dynamiek verloren gaat. Een hoog contrast zoals we dat bijvoorbeeld op plasma en oled tv’s zien brengt namelijk net dat beetje extra diepte en zorgt ook weer voor een scherper ogend plaatje.

3D-content

Net als alle andere modellen die 3D-weergave ondersteunen is de 55UB950V voorzien van de passieve 3D-techniek en worden er twee brillen meegeleverd. Deze brillen zijn van de lichte en goedkope variant, in tegenstelling tot de zware en dure actieve 3D-brillen die ook nog eens over een accu of batterij beschikken. Het mag inmiddels duidelijk zijn wat de verschillen tussen actief en passief 3D zijn, net als de voordelen en nadelen.

De voordelen van passief 3D worden ook op dit model direct duidelijk. Het grote voordeel  is de zeer comfortabele 3D-weergave, zonder negatieve bij-effecten als hoofdpijn of vermoeide ogen. Passief 3D heeft echter ook een bekend nadeel; de techniek halveert namelijk de resolutie per oog waardoor de kritische kijker, of de kijker die dichtbij zijn tv zit, de beeldlijnen kan gaan zien. Maar, aangezien deze tv over een 4K-resolutie beschikt krijgt elk oog alsnog een full hd-beeld voorgeschoteld wat dit nadeel zo goed als teniet doet. Kortom, ook qua resolutie zit het bij 3D-materiaal goed. Helemaal perfect is het allemaal niet want wat opvalt is dat de UB950V-modellen nogal wat last hebben van crosstalk, beelden voor het ene oog die soms ook in het zicht van het andere oog verschijnen. De diepte, kleurweergave en weergave van details is bij 3D-content echter zeer indrukwekkend.

4K Ultra HD-content

De modellen in de UB950V-serie zijn natuurlijk 4K Ultra HD tv’s en dus zijn we ook aan de slag gegaan met 4K-content. Momenteel is dit aanbod nog minimaal en dus ben je aangewezen op de films en series van Netflix, wat demomateriaal en YouTube-video’s. Maar, met name met content van Netflix en demomateriaal van goede kwaliteit laat dit model een indrukwekkend plaatje zien, wat alleen maar meer belooft voor de toekomst, wanneer het aanbod van 4K-content wat groter is. De 55UB950V weet een zeer strak plaatje voor te schotelen, met ongekende detailweergave. Subtiele details zijn ongekend scherp maar het moet gezegd worden dat dit alleen op een afstand van maximaal zo’n 3 meter echt duidelijk zichtbaar is. Het voordeel van een 4K Ultra HD tv is dat je er dichter op kunt zitten zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Al met al laat de 55UB950V met (het beperkte aanbod van) 4K-materiaal zien een topper te zijn en de 4K-weergave is dan ook één van de belangrijkste redenen om voor dit model te gaan.

Gaming

LG heeft voor het spelen van games een speciale Spel-modus ontwikkeld. Hiermee worden een aantal verwerkingstechnieken uitgeschakeld om de input-lag naar beneden bij te stellen. Deze input-lag komt uit rond de 60ms, wat niet erg indrukwekkend is en ergens in de middenmoot komt. Mocht je vaak spellen spelen waarbij de reactietijd van groot belang is dan zijn er op dit moment meerdere tv’s te koop die een lagere input-lag bieden.

Reflecties en kijkhoeken

Als we kijken naar de reflecties en kijkhoeken dat is de 55UB950V geen absolute topper. Het scherm is nogal gevoelig voor reflecties waardoor je tijden het overdag kijken naar tv-programma’s al snel wat tegenkomt op het scherm, iets dat buiten te zien is of achterin de kamer staat. Wanneer je vooral ’s avonds tv kijkt heb je hier echter een stuk minder last van. De kijkhoeken zijn minder storend, of eigenlijk prima. Vanuit elke normale kijkhoek kan fatsoenlijk tv gekeken worden, zonder een drastische verandering in de helderheid of het contrast. Ga je echt ver uit het midden zitten dan lever je wel in en verschijnt er ook een lichte waas over het beeld.

LG UB950V – audiokwaliteit

De LG 55UB950V is voorzien van speakers die zich in het frame onder het display bevinden. Het grote voordeel hiervan is dat de speakers naar voren wijzen, richting de gebruiker. Hierdoor is het geluid direct een stuk helderder, vooral wat betreft dialogen. Ook komen subtiele details beter over en is de algehele audioweergave redelijk dynamisch. Aan de lage tonen ontbreekt het, ondanks de aparte woofer, nog maar over de audiokwaliteit valt maar weinig te klagen. Voor het dagelijkse tv kijken biedt deze tv een prima audioweergave, met een subtiele maar strakke bass en een heldere weergave van dialogen en details. Ook bij hoge volumes houdt de tv zich prima staande, zonder dat de audio vervormt.

LG UB950V – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de LG 55UB950V een tv waar we maar weinig over kunnen klagen, maar toch zijn de punten waar we over kunnen klagen belangrijk. Zo vallen de zwartwaarden tegen, heeft de 3D-weergave last van crosstalk en is de software nog verre van snel. Ook is het paneel nogal gevoelig voor reflecties. Daar tegenover staat echter het beste smart tv-platform van dit moment in de vorm van webOS, een prima audiokwaliteit, een haarscherpe weergave van zowel HD- als 4K-materiaal, een fraai design, een comfortabele 3D-weergave en een handige Magic Remote. Kijkend naar de klasse waar dit model zich in bevindt mogen we met name van de beeldkwaliteit toch wat meer verwachten maar al met al verdient dit model wel een dikke voldoende.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Fraai design en soundbar in voet
  • Beste smart tv-platform
  • Handige Magic Remote

Minpunten
  • Trage reactie- en laadtijden

  • Tegenvallende zwartwaarden en contrast
  • Gevoelig voor reflecties

Reacties (5)