Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Medion Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker

Geschreven door
Geplaatst op30 oktober 2014, 12:58 CategorieLuidspreker reviews

Bluetooth-speakers zijn als accessoire voor zowel smartphones al tablets enorm populair. De speakertjes die je in een tablet vindt zijn immers doorgaans niet heel indrukwekkend. In de categorie van Bluetooth-speakers is natuurlijk een hoop te vinden, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt. Er is namelijk wel een product beschikbaar in elke prijscategorie, zoals een speaker die voor 200 euro van eigenaar wisselt tot nog speakers die het prijskaartje van mijn auto opeens doen verbleken. Aan de budgetkant van de markt is er echter ook meer dan genoeg te vinden, en vandaag bekijken we de betaalbare Medion Lifebeat P61031 speaker.

Medion Lifebeat P61031 – formaat en design

Veel Bluetooth-speakers richten zich vooral op consumenten die graag een speaker met zich meeslepen, naar het strand of naar een feestje. Of gewoon van kamer naar kamer. Dit betekent dat veel van de speakers zich proberen te beperken in het formaat en gewicht, Medion heeft gekozen om dit gebruikscenario van de andere kant te benaderen, en als gevolg daarvan is de Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker een fors ding. Nog steeds draagbaar maar niet zomaar in een tas te gooien. Een grotere behuizing heeft natuurlijk een negatieve impact op de draagbaarheid, maar een positieve impact op de geluidskwaliteit, maar daarover straks meer.

  • Formaat: 158 x 158 x 185 mm (B x H x D)
  • Gewicht: 2.7 KG

De Medion Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker is een vierkante speaker, een simpel design en vervaardigd van plastic met een rubberen coating. De speakergril is van hetzelfde type dunne en geperforeerde metaal dat we van zoveel speakers kennen. Medion heeft voor een paar subtiele designelementen gekozen zodat het lijkt alsof de speaker opgebouwd is uit een paar verschillende lagen, maar dat is alleen maar visueel het geval. Er zijn twee metalen draaiknoppen die een lederen handvat op zijn plek houden. Dat maakt het luidruchtige kubusje dus wel draagbaar, vooral binnenshuis.

Medion Lifebeat P61031-design

De verschillende knoppen zitten bovenop de speaker verwerkt, onder het rubber. Zeker als de speaker via Bluetooth gebruikt wordt zijn die knoppen natuurlijk hartstikke handig, via de AUX-in verbinding werkt het meerendeel vanzelfsprekend niet. Er zijn standaard audioknoppen voor muziek en volume controle, ook is er een knop om de bron (Bluetooth of AUX in) te kiezen en is de automatische NFC-pairing plek aangegeven met het bekende logo. De aan/uit knop is een fysieke switch aan de achterkant van de de speaker, hier kan ook via een (meegeleverde) kabel een AUX verbinding gelegd worden. De verbindingen gingen in alle situaties prima.

Medion Lifebeat P61031 – geluid en accuduur

De Medion Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker is voorzien van 2 x 15 Watt speakers en een 50 Watt subwoofer. Dat zijn voor een mobiel systeem best serieuze getallen. Het te behalen volume is als gevolg van deze Watts best serieus te noemen, meer dan genoeg om ons kantoor hier tot de nok te vullen. Belangrijker is echter dat de geluidskwaliteit meer dan respectabel is voor de prijs. Natuurlijk doet de forse subwoofer goed zijn wert bij het weergeven van de lage tonen, een welkome afwisseling voor een reviewer die vooral met de speakers van tablets en smartphones in aanraking komt, met soms eens een Bluetooth-speaker die draagbaarheid boven geluidskwaliteit legt. Maar naast de lage tonen heeft de Medion speaker ook een opvallend fijne balans weten te vinden met de rest van het geluidsspectrum, dat maakt deze speaker voor de gemiddelde tiener misschien wat minder interessant maar voor mensen die ook van de ‘rest’ van de muziek weten te genieten is het erg fijn om ook nog genoeg detail te horen in de de hoge tonen. Het middensegment is natuurlijk het laaghangende fruit in de speaker-wereld en ook bij deze speaker keurig verzorgd.

Medion Lifebeat P61031-aansluitingen

Het belangrijkste dat je moet weten van deze speaker is dat je het beperkte prijskaartje er niet van af hoort. Het formaat van de speaker heeft een veel grotere impact op de uiteindelijk kwaliteit dan het formaat van het prijskaartje. Dat maakt de speaker misschien wat minder draagbaar voor naar het strand, maar voor binnenshuis is het een veel betere optie dan menig andere speaker. De 2.7 kilo zorgt er overigens ook netjes voor dat de speaker op zijn plek blijft staan tijdens gebruik, zelfs als er stevige trillingen door een stevig bass geluid worden veroorzaakt. De geluidskwaliteit van de Medion Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker in handsfree modus is minder indrukwekkend, al ben ik persoonlijk nog niet vaak een speaker tegengekomen die me op dit gebied wel kan bekoren. De speaker is bruikbaar als handsfree systeem maar persoonlijk zou ik dan alleen bij uitzondering doen.

Medion Lifebeat P61031-gebruik

Die 2.7 kilo heeft ongetwijfeld te maken met het formaat van de accu die in deze speaker verwerkt zit. Helaas kosten grotere speakers en een subwoofer ook meer energie om aan te drijven dus het is niet zo dat je opeens een week met een enkele lading voort kan, maar de grote accu perst in 6 uur alle energie richting de verschillende element van de speaker. Natuurlijk is de speaker ook te gebruiken op het moment dat hij is aangesloten op een stroombron. De Medion Lifebeat P61031 Bluetooth-luidspreker heeft helaas geen USB-poort zodat smartphone of tablet opgeladen kan worden via de ingebouwde accu.

Medion Lifebeat P61031 – conclusie

Voor de prijs is dit denk ik de beste bluetooth-speaker die je kunt kopen, zolang je maar beseft dat het geen kleine jongen is. Wat je opgeeft in draagbaarheid krijg je echter terug in geluidskwaliteit. Het zware systeem gaat helaas maar 6 uur mee op een enkele lading, op zichzelf genoeg voor menig feestje maar er was kennelijk niet genoeg prik over om een USB-poort beschikbaar te maken zodat een telefoon of tablet opgeladen kan worden. Toch kunnen we deze Medion Lifebeat P61031 Bluetooth luidspreker van harte aanraden, want voor 70 euro zijn wij nog geen luidere Bluetooth-luidspreker tegengekomen. De speaker is te bestellen via de website van Medion voor een prijs van 70 euro.

Deze review verscheen eerder op TabletsMagazine.nl.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.