Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Harman Kardon Aura draadloze speaker

Geschreven door
Geplaatst op23 oktober 2014, 13:05 CategorieLuidspreker reviews

Wanneer Harman Kardon met nieuwe apparatuur op de markt komt, letten er een hoop audiofielen op. Het merk staat voor kristalhelder en krachtig geluid als het gaat om de receivers en speakers. Hoe zit dat met hun draadloze speaker, de Harman Kardon Aura? Voor een adviesprijs van 399 euro mag je het er het één en ander van verwachten, maar we bekijken het product met zo min mogelijk vooroordelen.

Harman Kardon Aura – Wat is het?

De Harman Kardon Aura is een draadloos home speaker-systeem waar je verschillende apparaten op kunt aansluiten. Via het Wi-Fi-netwerk bij jou in huis kun de Aura aansluiten op je laptop of pc en via de Bluetooth-verbinding kun je hem bijvoorbeeld koppelen aan je smartphone of tablet. Daarnaast is er een optische aansluiting voor de televisie, een audio-in-aansluiting voor een ouderwetse audiokabel en ten slotte kun je je iPhone erop aansluiten. Mocht je de app hebben gedownload voor je smart device, dan is het ook mogelijk direct via een externe harde schijf muziek af te spelen.

Harman Kardon Aura – Design

Het design is een typisch ‘hate it or love it’-verhaal. Aan de onderkant is de speaker voorzien van een 360 graden box, met daaronder de subwoofer. Daarop staat een plastic koepel, met in het midden een gat voor de subwoofer (het geluid komt overigens uit de onderkant). De speaker staat op vier kleine pootjes en ondanks het feit dat die subwoofer aan de onderkant zit, zorgt dat niet voor geluidsverlies. Eigenlijk lijkt de Aura één en al subwoofer te zijn, want als je hem op z’n zij zou leggen (wat we niet aanraden), dan lijkt het op een compacte, traditionele woofer.

harman-kardon-aura-2

Vlak boven de 360 graden box zitten drie knoppen. Met de meest linker knop (het pijltje in de cirkel) bepaal je van welke bron de Aura zijn muziek haalt. Met de middelste zet je hem aan en uit en met de rechter koppel je de speaker aan het netwerk. De knoppen zitten voor m’n gevoel vreemd geplaatst – maar ik heb ook geen idee waar ze anders heen zouden moeten. Bovendien geven de knoppen door middel van een knipperlicht of een kleur bepaalde indicaties aan, maar die zie je niet wanneer je er met je duim voor zit. En overdag zie je de lichtstreep onder de koepel ook niet goed.

Verder heb je nog de volumeknoppen. Technisch gezien zijn het geen knoppen, maar is het meer een soort touchpad. Door naar links te vegen zet je het geluid zachter en door naar rechts te vegen zet je het geluid harder. Dat is verder prima gedaan en voelt intuïtief aan.

Harman Kardon Aura – Hoe werkt het?

Je kunt de Aura heel eenvoudig instellen. Het gemakkelijkste en meest vanzelfsprekende is natuurlijk het aansluiten van de audiokabel. De ene kant gaat in de speaker en de andere kant in het media-apparaat. Het maken van de Bluetooth verbinding is ook zo gebeurd: zorg ervoor dat het linker icoontje (pijltje binnen de cirkel) op blauw staat (dat zie je dus alleen door steeds je vinger van het knopje af te halen) en schakel Bluetooth aan op je smart device. Vervolgens herkennen de apparaten elkaar en kun je meteen beginnen met muziek streamen. Je hoeft daarvoor geen codes in te voeren op je smart device.

Muziek streamen via Wi-Fi is een ander verhaal – dat werkt niet naar behoren. Sowieso is de Aura opnemen binnen je netwerk een onhandige klus; eentje die ik drie keer moest herhalen voordat het goed werkte. De computer moet eerst verbinding maken met de speaker, maar je moet hem wel eerst goedkeuren binnen je netwerk. Dat doe je door de Wi-Fi-knop vijf seconden ingedrukt te houden, waarna het lampje knippert (maar dat zie je dus niet). Vervolgens ging ik naar het IP-adres 192.168.1.1 en daar moest ik onder andere het wachtwoord van m’n netwerk invoeren. Toen ik de speaker voor de vierde keer wilde instellen voor gebruik, bleek het ineens wel te werken. Dat was een hele opluchting.

harman-kardon-aura-3

Maar dan heb je nog het probleem dat de verbinding steeds wegvalt, ook al zet je hem naast je router. Ik kan me dat gewoon niet voorstellen bij een luxe product als de Harman Kardon Aura: in theorie kan het namelijk je complete audioset vervangen, maar vanwege het koppelsysteem  en het feit dat de verbinding wegvalt, loop ik minder warm voor dat idee. Daarbij komt dat de DLNA-knop van de app verstopt zit onder instellingen en die moet je eerst zelf aan zetten, voordat je muziek kunt streamen via de pc en harde schijf. Vreemde keuze.

Harman Kardon Aura – Geluidskwaliteit

Maar als eenmaal alles werkt (ik gebruikte de speaker vooral in combinatie met Bluetooth, zoals je misschien begrijpt), dan komt er prachtig geluid uit de Aura. Zoals ik net zei kan het apparaat in theorie je complete audioset vervangen; de geluidskwaliteit is echt top. Ik luisterde allerlei soorten muziek: van pop naar metal en van R&B naar dance, alles klinkt kraakhelder. En de Aura kan hard ook. Ik heb hem op volle kracht laten draaien en ik hoorde weinig kwaliteitsverlies – ik ben vooral onder de indruk van de bass, maar dat ding is dan ook één en al bass. En ik denk dat m’n overburen snappen wat ik bedoel.

Harman Kardon Aura – Gebruik

De Harman Kardon Aura is eigenlijk bedoeld als vervanging voor je huidige boxenset. Dan verwacht je dus dat je het gemakkelijk in gebruik kunt nemen. En hoewel dat initieel ook wel zo is, heb ik de Aura toch drie keer moeten instellen voordat-ie werd aangesloten op m’n netwerk. Dat bevorderde de ervaring niet in het begin; maar later bleek het dus gelukkig te wél te werken. Ik zette de speaker aan, drukte op de bronknop totdat hij groen (dat is de Wi-Fi-verbinding) werd en kon direct muziek streamen over het netwerk – niet voor lang, aangezien de verbinding na een aantal nummers wegvalt. Soms al na twee, dat is echt vervelend.

harman-kardon-aura-4

En dat staat me dus het meeste tegen. Ik wilde hem gebruiken op feestjes of voor in de tuin, maar beiden lukte daardoor niet echt. Soms lukte het de verbinding te herstellen door direct een ander nummer te selecteren (via de app), maar vaak speelt-ie niet een zelfgemaakte afspeellijst af. Je kunt een afspeellijst via de app maken door achter het nummer op het +-icoontje te tappen – dat werkt allemaal prima, gelukkig. Via de pc speelde ik de nummers af via Windows Media Player, met de Play To-functie. Afspeellijsten maken ging veel gemakkelijk, omdat je gewoon direct de nummers kan selecteren die je wil horen. Dat werkt ook goed, tot dus de verbinding wegvalt.

Over de Bluetooth-verbinding ben ik weer zeer positief te spreken; die werkt altijd naar behoren en eenmaal gekoppeld betekent ook altijd gekoppeld – zelfs zonder code, dus. Daarnaast vind ik het niet handig om iedere keer m’n vinger van de knoppen af te moeten halen om te zien wat er nou gebeurt; niet wetende dat er soms helemaal niets gebeurt, omdat ik dan de knoppen niet lang genoeg of juist weer te lang had ingedrukt. Daardoor verdween de Aura snel uit m’n huiskamer.

Harman Kardon Aura – Conclusie

De Harman Kardon Aura is een opvallend verschijnsel in je huiskamer. Het koepelvormige apparaat trekt alleen al vanwege z’n vorm genoeg bekijks en vrienden en familie die bij mij over de vloer komen, waren dan ook geïnteresseerd in de Aura. Als ze dan zagen dat het om een Harman Kardon ging, waren ze helemaal onder de indruk – dat merk staat dan ook voor kwaliteit. En qua geluid heb ik er niets op aan te merken. Hoe hard ik hem ook zette, er was weinig tot heel weinig verlies van kwaliteit en ik ben het meeste te spreken over de bass. Die is echt heerlijk.

Maar het in gebruik nemen van het apparaat staat me een beetje tegen. Omdat het koppelen aan het Wi-Fi-netwerk niet alleen onhandig is, maar ik dat ook meerdere keren heb moeten doen, en die verbinding vervolgens weg bleef vallen, haalde ik de Aura al snel uit m’n huiskamer. Van een dergelijk apparaat mag je verwachten dat-ie klaar is voor gebruik en het blijft doen wanneer je hem in gebruik neemt. De Bluetooth-verbinding werkt dan weer perfect, maar voor die 399 euro vind ik het een beetje overdreven hem enkel te gebruiken als externe speaker voor mijn smartphone.

Minpunten

 • Gedoe met koppelen aan het netwerk
 • Wi-Fi-verbinding valt steeds weg
 • Knipperende en van kleur veranderende knoppen niet handig gepositioneerd

Pluspunten

 • Het geluid dat de Aura produceert is kraakhelder
 • Bluetooth-verbinding werkt perfect
 • De bass is fenomenaal
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Wesley Akkermanproduct • Delen:

Reacties

 1. T.Geerts
  03 januari, 2017 om 15:46

  Toch ben ik benieuwd wat het wegvallen van het Wi-Fi netwerk veroorzaakt. Kwam dat door een router die niet goed functioneert? Dan ligt het niet aan de Aura… Een andere optie zou kunnen zijn om de google chromecast via de aux aan het apparaat te koppelen… dan zijn er nog veel meer koppel-mogelijkheden met andere apps en functionaliteiten toch?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.