Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Passieve vs actieve subwoofer: wat is het verschil en het beste?

Geschreven door
Geplaatst op7 oktober 2014, 15:28 CategorieTips en adviezen

De subwoofer is voor velen één van de belangrijkste onderdelen van het home cinema systeem, met name omdat de lage tonen een film een extra dimensie kunnen geven. We hebben in de afgelopen jaren dan ook heel wat aandacht besteed aan deze speaker, bijvoorbeeld over waar je de subwoofer het beste kunt plaatsen en of je eigenlijk wel een subwoofer nodig hebt. Deze keer kijken we naar de soorten subwoofers; passieve en actieve varianten.

Subwoofers zijn verantwoordelijk voor de lage tonen, de tonen die met name in een film of bij muziek een extra dimensie aan het geluid geven en je dieper in een film of nummer trekken. Subwoofers komen in allerlei soorten en maten, in alles-in-één systemen en als losse luidsprekers voor je systeem met losse componenten. Je hebt dus, met name als je voor losse componenten kiest, de keuze uit een groot aantal subwoofers. Er zijn twee soorten subwoofers; passieve subwoofers en actieve subwoofers.

Passieve subwoofers

Een passieve subwoofer is een speaker die aangestuurd moet worden door een externe versterker, net zoals een normale luidspreker aangestuurd moet worden. Het vermogen moet dus geleverd worden door de versterker in je home cinema systeem en deze moet dus voldoende vermogen bieden om de subwoofer de lage tonen te laten weergeven. Hoeveel vermogen de receiver/versterker moet leveren is afhankelijk van de akoestiek in de ruimte, de grootte van de kamer en de specificaties van de subwoofer. Een passieve subwoofer wordt middels de bekende speakerkabels op een receiver aangesloten.

Onkyo-HT-S3705

Actieve subwoofers

Een actieve subwoofer is een speaker die een eigen versterker ingebouwd heeft. Deze versterker verzorgt de gehele aansturing van de speaker en zorgt er dus voor dat er voldoende vermogen is om de lage tonen in de betreffende ruimte weer te geven. De versterker en speaker zitten in dezelfde behuizing en zijn compleet op elkaar afgestemd. Wanneer bijvoorbeeld een versterker niet voldoende vermogen heeft om een subwoofer aan te sturen is een actieve subwoofer een uitkomst. De aansluiting van een actieve subwoofer vindt plaats via de subwoofer pre-amp output op de receiver. Middels één kabel wordt de receiver met de subwoofer verbonden.

Harman-subwoofer-set

Passief of actief?

Maar, wat is nu beter? Een actieve of een passieve subwoofer? Dat is een lastige vraag want of de subwoofer passief of actief is zegt niet veel over de kwaliteit. Je hebt ook andere factoren, waaronder de bouw van de speaker, de kwaliteit van de materialen en de exacte specificaties.

Maar, wat we wel kunnen zeggen is dat voor het gemiddelde home cinema systeem de actieve subwoofer de voorkeur geniet. Dan hebben we het vooral over losse componenten systemen want de low-end en mid-end alles-in-één systemen komen in de meeste gevallen met een passieve subwoofer en heb je de keuze dus niet. Een actieve subwoofer wordt vaak gekozen omdat je dan niet afhankelijk bent van het vermogen van de receiver/versterker in je home cinema systeem, en de subwoofer beschikt over een eigen optimale versterking. Nagenoeg alle receivers die je vandaag de dag kunt kopen beschikken over een subwoofer pre-out aansluiting waardoor aansluiten ook zeer eenvoudig is. Een losse componenten systeem uitrusten met een passieve subwoofer zien we niet vaak en is ook iets dat we niet snel aanraden.

Qua aansluiten is er nog een uitzondering die we zo nu en dan tegenkomen. Sommige subwoofers beschikken namelijk over ingangen en uitgangen voor speakerkabels. Dit houdt in dat je de subwoofer middels speakerkabels aansluit en dat deze zelf de lage tonen filtert uit het geluid. Vervolgens wordt de audio doorgestuurd naar de speakers aan de voorzijde en/of achterzijde. Deze manier van aansluiten zien we echter niet vaak terug.

Ook dit is echter nog niet alles want er is nog een tweede uitzondering. Sommige subwoofers worden namelijk voorzien van zowel line-inputs (voor de subwoofer pre-out) en speakerkabel-ingangen. Je hebt dan te maken met een actieve subwoofer maar je krijgt de keuze om de speakeraansluitingen van je receiver of de pre-out aansluiting van je receiver te gebruiken. Het voordeel hiervan is dat je nagenoeg elke receiver kunt gebruiken, ook de oudere modellen die zonder pre-out voor de subwoofer komen.

Meer informatie

Meer informatie over de ludisprekers in je home cinema systeem, de belangrijkste specificaties en de beste opstellingen vind je in onze home cinema informatiegids of via onderstaande links;

Heb je altijd een subwoofer nodig?
Hoe kun je meerdere subwoofers gebruiken?
Waar moet je de subwoofer plaatsen voor het beste geluid?
Alles over de verschillende soorten luidsprekers
Wat is het verschil tussen passieve en actieve luidsprekers?

 • Delen:

Reacties

 1. Frans de groot
  18 november, 2014 om 13:30

  Ik gebruik nog steeds een rel bij mijn 7.1 heb hem al 13 jaar. Gebruik hem ook met stereo. Ik wil dit niet meer missen super laag hoeft ook niet hard te staan zoals je vaak hoort in winkels als je alles goed afregeld in je home cinema systeem. Dan klinken Movies perfect op normaal level voor in de huiskamer.

 2. Willem Schaap
  19 november, 2015 om 3:43

  Ik heb een Denon AVR-X1200W aangeschaft en wil er een nieuwe niet al te dure subwoofer bij kopen. Mijn vraag is: adviseerd u een passieve of actieve subwoofer? En welke adviseerd u mij?

 3. JJ
  15 september, 2016 om 13:39

  heb een Marantz versterker 6005 zonder een subwoofer uit/ingang
  Wel wil ik graag een subwoofer aansluiten. welke raad u mij aan en hoe kan ik de aansluiting het beste doen

 4. 14-jarige
  30 januari, 2017 om 22:46

  Dit artikel is echt totale onzin! Het verschil tussen actieve en passieve subwoofers heeft echt niks, maar dan ook echt helemaal NIKS te maken met interne of externe versterkers, losse componenten, blablabla. Het verschil tussen een actieve en een passieve subwoofer is dat een actieve subwoofer naar buiten beweegt bij een toon en bij een passieve naar binnen gaat waardoor deze ondersteund wordt en er een vollere toon ontstaat omdat er altijd een subwoofer naar buiten aan het bewegen is.

  • Martijn Chel
   30 januari, 2017 om 23:00

   Ik weet niet waar jij het over hebt, maar dit artikel is helemaal correct. De manier waarop een subwoofer werkt (fase bijvoorbeeld) is niet actief of passief. In de basis is een subwoofer passief of actief aangestuurd en daar gaat het hier over.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.