Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DTS gaat de concurrentie aan met Dolby Atmos

Geschreven door
Geplaatst op13 oktober 2014, 18:38 CategorieReceivers

Op het gebied van audioformaten en -technieken zijn er twee grote spelers; DTS en Dolby. Beide bedrijven proberen continu te vernieuwen en komen elk jaar wel met nieuwe technieken en formaten. Dit jaar introduceerde Dolby het nieuwe Dolby Atmos audioformaat waarmee met geluid van boven de luisterpositie een completere home cinema-ervaring geboden wordt. Natuurlijk kan DTS niet achterblijven en het bedrijf introduceert dan ook een eigen audioformaat.

Het doel van zowel Dolby als DTS is het creëren van een indrukwekkende film- en muziekervaring in de huiskamer en daarvoor worden steeds geavanceerde technieken en steeds meer speakers ingezet. De nieuwste ontwikkeling op dit gebied is de audioweergave die van boven de gebruiker komt en daardoor extra effecten kan toevoegen. Dolby doet dit met Dolby Atmos maar ook de Auro 3D-techniek is hiervoor ontwikkeld.

Dolby Atmos zien we de laatste tijd in veel nieuwe producten, met name receivers, terug. Zo introduceerden onder meer Pioneer, Onkyo, Marantz en Denon onlangs nieuwe receivers die met ondersteuning voor Dolby Atmos uitgerust zijn. Ook werden er updates voor reeds gelanceerde receivers uitgerold. Luidsprekerfabrikanten spelen hierop in door zogenaamde add-on modules op de markt te brengen. Auro 3D zien we vooralsnog alleen terug in high-end processors.

Hoewel DTS het zelf nog niet officieel bevestigd geeft kunnen we dankzij verschillende bronnen melden dat het bedrijf komt met Multi Dimensional Audio (MDA), een techniek die de concurrentie met Dolby Atmos aan moet gaan. De techniek is ontwikkeld door SRS, een bedrijf dat inmiddels eigendom van DTS is. Wat de naam van het audioformaat gaat worden is nog onduidelijk maar mogelijk zou het bedrijf kiezen voor DTS UHD. Over de exacte eigenschappen van het audioformaat is ook nog niks bekend maar we verwachten tijdens CES 2015 in januari meer te horen.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.