Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

TCL komt met oled-concurrent: Quantum Dot 4K Ultra HD tv

Geschreven door
Geplaatst op10 september 2014, 13:38 CategorieOled tv's

Voordat de oled-techniek in de eerste betaalbare tv’s verscheen hebben we het meer dan eens over een concurrerende techniek gehad. De Quantum Dot-techniek werd een aantal jaar terug al door fabrikanten gedemonstreerd en zou een goedkoop alternatief voor oled zijn. Het bleef afgezien van een aantal prototypes echter stil maar het Chinese TCL heeft deze week de eerste Quantum Dot tv aangekondigd.

TCL heeft een 55-inch televisie met 4K Ultra HD-resolutie en Quantum Dot-technologie aangekondigd. Dit model moet volgens de fabrikant dankzij de Colour IQ technologie van QD Vision een zeer nauwkeurige kleurweergave bieden, vergelijkbaar met die van een oled tv. Het grote voordeel is dat de kosten voor productie veel lager liggen dan bij oled en je voor een dergelijke tv een derde van de prijs van een oled tv betaalt.

Hoe de techniek precies in elkaar steekt is iets voor een achtergrondartikel maar het komt er op neer dat blauwe led’s ingepakt worden in rode en groene quantum dots die in de zijden van de tv geplaatst worden. Elke led kan vervolgens blauw, rood en groen licht weergeven, wat – in theorie – voor meer kleuren dan op een oled tv moet zorgen. Volgens TCL levert de tv 100 procent van de NTSC kleurengamut. Een standaard lcd tv kan 60 tot 70 procent hiervan weergeven.

Wanneer de 55-inch tv van TCL te koop zal zijn is nog niet duidelijk en ook is een exacte prijs nog niet bekendgemaakt. In eerste instantie wordt de tv alleen in China uitgebracht.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.