Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Philips demonstreert Android TV tijdens IFA 2014

Geschreven door
Geplaatst op12 september 2014, 13:11 CategorieSmart tv's

TP Vision toonde tijdens IFA 2014 veel nieuwe ontwikkelingen en producten, waaronder 4K Ultra HD tv’s en tv’s die toegang geven tot Android-apps. Over de nieuwste technieken voor 4K Ultra HD tv’s hebben we eerder deze week geschreven, in dit artikel kijken we naar de Android tv’s die het bedrijf, nog steeds onder de naam van Philips, op de markt brengt.

Philips Android TV’s

Op het gebied van smart tv’s zien we de laatste paar jaar veel ontwikkelingen. Fabrikanten lijken te kiezen voor zelf ontwikkelde of aangekochte platformen waardoor één standaard verder weg dan ooit lijkt. LG is bijvoorbeeld met webOS aan de slag gegaan en Samsung houdt nog steeds vast aan de eigen Smart Hub. Philips ziet echter veel potentie in het alsmaar groeiende Android-platform en rust daarom de nieuwe 7000-, 8000- en 9000-serie tv’s uit met Android-software.

Philips-Android-tv-5

De nieuwste tv’s van Philips draaien op Android maar zijn qua uiterlijk nauwelijks te onderscheiden van eerder gelanceerde smart tv’s. TP Vision heeft Android namelijk geïntegreerd in de bestaande lay-out en vormgeving, die we kennen van onder meer de PFL7509-serie smart tv’s. Binnen deze omgeving is vanaf nu toegang tot de Google Play Store en dus Android-apps. Wat wel duidelijk te merken is, is dat het platform over het algemeen een stuk sneller is. Dit is volgens TP Vision mede te danken aan de relatief eenvoudige Android-software en een krachtige quadcore-processor.

Play Store en apps

Qua uiterlijk van het smart tv-platform is er dus weinig veranderd, en ook de standaard apps die tot op heden met Philips tv’s geleverd werden zijn dus aanwezig. Denk hierbij aan Cloud TV en Social TV, maar ook videostreamingdiensten als Netflix en Pathé Thuis. De apps die we tot op heden op Philips tv’s gezien hebben blijven dus aanwezig maar het aanbod wordt uitgebreid met apps uit de Google Play Store. Sommige apps worden standaard geïnstalleerd, zoals bijvoorbeeld Google Chrome, andere apps kunnen via de Play Store-app gedownload worden.

Philips-Android-tv-4

Aangezien je met een Philips Android TV toegang hebt tot de Google Play Store wordt het app-aanbod op een Philips tv ineens een stuk groter. Natuurlijk zijn niet alle apps te gebruiken op een tv en daar wordt door Google automatisch een selectie in gemaakt. Zo heeft het bijvoorbeeld weinig zin een app die gps nodig heeft op een tv te installeren. Die app krijg je dan ook niet in de Play Store te zien als je met een Philips tv zoekt. Apps die uit de Google Play Store gedownload worden komen terecht op het interne opslaggeheugen van de tv. De Philips Android TV’s beschikken over 1GB aan opslaggeheugen, wat niet bijzonder veel is, maar middels een USB-opslagmedium van maximaal 64GB kan het opslaggeheugen dus door de gebruiker zelf uitgebreid worden.

Gaming

Eén van de gebieden waar Philips (TP Vision dus) veel aandacht aan heeft besteed op de nieuwe modellen is gaming. Volgens de fabrikant speelt 59 procent van de mensen games en is in de afgelopen 12 maanden 35 procent meer gespeeld op andere apparaten dan gameconsoles. Om deze reden worden de nieuwe Philips Android TV’s van OnLive gaming, een cloudplatform waarmee je toegang krijgt tot een zeer groot aanbod aan games, zelfs grafisch zeer indrukwekkende games. Deze games worden compleet in de cloud geladen en gespeeld, alleen het beeld (de stream) verschijnt op je tv. Je bent dus niet afhankelijk van de hardware van je tv en kan zelfs op elk moment een spel verder spelen op een Android-telefoon of -tablet. De vorderingen worden in de cloud opgeslagen en automatisch gesynchroniseerd tussen de verschillende apparaten.

Philips-Android-tv-3

Voor OnLive moet wel een maandelijks bedrag betaald worden (waarschijnlijk minder dan 10 euro per maand) en een minimale internetsnelheid van 4mbps is vereist voor optimale prestaties. Je kunt nagenoeg elke controller op de usb-poort van de tv aansluiten om comfortabel te kunnen gamen. Wij waren zeer onder de indruk van de mogelijkheden maar vooral ook de kwaliteit van de stream en de reactietijd tussen de input op de controller en een actie op het scherm.

Features

Alle nieuwe smart tv’s van Philips die beschikken over Android komen ook met nieuwe bediening middels gebaren en spraak. Dit gaat middels de ingebouwde Skype-camera en de microfoon die in de afstandsbediening, nog steeds uitgerust met QWERTY-keyboard, verwerkt zit. Ook komen alle modellen met een dubbele tuner en minimaal een quadcore-processor voor soepele prestaties. Daarbij is de TV Remote-app vernieuwd voor optimale bediening van de tv’s middels een smartphone of tablet.

De verwachting is dat in 2015 het merendeel van de Philips line-up is uitgerust met Android-software. Bekijk alle nieuwe tv’s die TP Vision op de markt brengt in ons 2014 home cinema overzicht.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.