Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Nieuwe techniek voor Ultra HD-uitzendingen via HbbTV ontwikkeld

Geschreven door
Geplaatst op26 september 2014, 12:44 CategorieDigitale tv

In Nederland wil het nog niet aanslaan maar in veel andere Europese landen wordt HbbTV, de nieuwe generatie teletekst, al breed ingezet. HbbTV is echter niet alleen geschikt voor interactieve teletekst maar blijkt ook een ideaal platform voor het uitzenden van 4K Ultra HD-content.

Een Duits bedrijf genaamd Anixe heeft een techniek ontwikkeld waarmee het mogelijk gemaakt wordt om uitzendingen in 4K Ultra HD-resolutie naar de huiskamer te brengen door gebruik te maken van het HbbTV platform. Het platform krijgt zijn informatie binnen via een internetverbinding en wanneer deze snel genoeg is kan ook content in hoge resolutie getoond worden.

Niet alleen is het eenvoudiger om uitzendingen in hoge resolutie direct via het internet bij de consument aan te bieden, ook bespaart het een hoop kosten die gepaard gaan met het uitzenden van 4K Ultra HD-content via de kabel of satelliet. Er is bijvoorbeeld geen externe decoder voor nodig omdat veel van de tv’s die momenteel te koop zijn standaard ondersteuning voor HbbTV bieden. Ook zijn er geen kosten voor een nieuwe infrastructuur zoals dat bij kabelproviders wel het geval is.

Het zal echter nog wel even duren voordat we in Nederland 4K Ultra HD-uitzendingen via HbbTV kunnen kijken, niet in de laatste plaats omdat momenteel alleen de publieke omroepen van het platform gebruik maken en het niet eens door alle kabelproviders ondersteund wordt. De verwachting is wel dat we in 2016 de eerste 4K Ultra HD-kanalen via de satelliet kunnen ontvangen. In Duitsland biedt Anixe reeds een klein aantal 4K-video’s via HbbTV aan.

Lees meer over wat HbbTV precies is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.