Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Geen Nederlandse spraakherkenning bij lancering Xbox One

Geschreven door
Geplaatst op1 september 2014, 16:12 CategorieGaming

Microsoft heeft tegenover Gamer.nl bevestigd dat de Xbox One eind deze week zonder Nederlandse spraakherkenning wordt uitgebracht. Dat betekent dat Nederlanders vanaf 5 september in het Engels moeten praten om de, nu optionele, camera Kinect te besturen.

Toen de spelcomputer en tevens mediabox Xbox One vorig jaar maar in een klein gedeelte van de wereld werd gelanceerd, gaf Microsoft aan dat Nederland daar niet bij zou zitten ‘omdat Kinect nog geen Nederlandse spraakherkenning heeft’. Nu, iets minder dan een jaar later, wordt de Xbox One alsnog uitgebracht zonder Nederlandse spraakherkenning. Dat is niet te verklaren naar je achterban toe. Op moment van spreken is het Nederlandse dashboard wel klaar voor gebruik, maar laat Kinect 2.0 dus nog even op zich wachten.

Engels of Duits dan maar

Dit betekent, zowel voor importeurs als nieuwe eigenaren, dat zij in een aparte vorm van gebruiksvriendelijkheid terechtkomen; namelijk een vorm waar gebruiksvriendelijkheid achterwege wordt gelaten. Wil je namelijk toch je Xbox One commando’s geven (wat goed werkt in het Engels en Duits bijvoorbeeld), dan zul je de Xbox compleet in het Engels moeten laten staan. Dat betekent ook dat je niet kunt aangeven dat je in Nederland woont, omdat Xbox One de taal aanpast op het land waarin de gebruiker woont.

Wil je straks games, films of series kopen uit de Xbox Store, dan kan dat op twee manieren. Of je zet de mediaspeler in het Nederlands, koppelt je PayPal-account en werkt alles met de controller af. Of je zet je One in het Engels (Engeland of Noord-Amerika, bijvoorbeeld), maar kan dan niet bij je Nederlandse PayPal-account terwijl je wel de Kinect kan gebruiken. Een rare ontwikkeling; zeker omdat Microsoft in het verleden de Kinect als unique selling point gebruikte. Maar sinds de camera niet meer verplicht is, heeft Microsoft er wellicht ook geen prioriteit van gemaakt om alle stemcommando’s in het Nederlands te vertalen.

Sommige apps, zoals Netflix, zijn overigens wel met Nederlandse stemcommando’s te gebruiken, al reageert Kinect beter wanneer je de Engelse termen gebruikt in plaats van de Nederlandse.

 • Delen:

Reacties

 1. FK
  01 september, 2014 om 21:58

  Spraakherkenning gebruikt iemand dat? Zit al jaren op me telefoon, ook op me tv. Echt een nutteloze functie wat mij betreft.

  • Wesley
   01 september, 2014 om 22:01

   Ik gebruik het om m’n One aan te zetten, apps en games te starten en Netflix te besturen. Werkt goed hoor! En op m’n telefoon maak ik er aantekeningen en zet ik er m’n wekker mee, dus ja, er zijn mensen die het gebruiken!

 2. Kevin logt
  04 september, 2014 om 23:51

  Zit al jaren te wachten op spraakherkenning van de 360

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.