Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ultra HD (4K) Blu-ray discs en spelers: alles dat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op22 september 2014, 10:53 CategorieTips en adviezen

Over wat een 4K Ultra HD tv is hebben we inmiddels uitgebreid geschreven maar de belangrijkste vragen die we nu moeten beantwoorden hebben betrekking tot de content. Hoe kunnen we namelijk genieten van deze hogere resolutie? Met de komst van 4K (Ultra HD) Blu-ray discs en streamingdiensten die in 4K streamen is er inmiddels een hard groeiend aanbod.

Update: dit artikel is bijgewerkt met de nieuwste informatie op 1 mei 2017.

4K Ultra HD-content

Als je een 4K Ultra HD tv, ook wel UHD tv genoemd, hebt dan heb je de beschikking over een groot aantal pixels waarmee je een haarscherp plaatje kunt weergeven. Sinds 2016 groeit het aanbod van 4K-content hard. Je kunt via enkele streamingdiensten, waaronder Netflix, 4K-content bekijken en de verwachting is dat dit aanbod zal blijven groeien. Ook op YouTube is al een groot aantal 4K-video’s te vinden.

Niet alleen streamingdiensten, waarvoor een internetverbinding vereist is, bieden 4K-content aan. Diverse satellietproviders hebben al aangegeven vol in te gaan zetten op deze hoge resolutie en sinds 2016 zijn de eerste officiële 4K Ultra HD-kanalen via de satelliet een feit. Via je digitale tv-decoder, bijvoorbeeld van UPC of Ziggo, wordt voorlopig nog geen 4K-content aangeboden. De verwachting is dat dit nog een paar jaar op zich laat wachten.

Ultra HD Blu-ray films en spelers

Hoewel we steeds meer middels streaming kijken en ook het video on demand-aanbod steeds groter wordt hebben velen van ons nog graag een collectie films en series fysiek op schijf. De komst van Blu-ray discs met 4K-materiaal is dus iets waar velen op geacht hebben, niet in de laatste plaats ook omdat deze schijfjes je niet afhankelijk maken van de kwaliteit van een stream en direct de hoogst mogelijke audiokwaliteit bieden. Gelukkig zijn 4K Ultra HD Blu-ray discs sinds begin 2016 een feit.

panasonic-dmp-ub700-review-feature

De Blu-Ray Disc Assocation heeft in september 2014 aangegeven dat er hard gewerkt wordt aan een standaard voor Ultra HD Blu-ray waardoor we ook discs met hoge resolutie content in de winkel kunnen kopen. De standaard, welke onder meer een gemiddelde bitrate van 50 of 60Mbit/s en een breder kleurenpalet bevat, is sinds eind 2015 ook definitief waardoor Ultra HD Blu-ray een feit werd.

Sinds begin 2016 zien we dan ook de eerste Ultra HD Blu-ray discs (films) in de winkels verschijnen en ook de eerste hardware ligt in de winkels. Panasonic en Samsung waren met respectievelijk de DMP-UB900, DMP-UB700 en de UBD-K8500 de eerste fabrikanten met een Ultra HD Blu-ray speler. Eind 2016 en begin 2017 hebben onder meer Oppo, LG en sony ook hun eerste modellen aangekondigd. De Oppo UDP-203 is overigens in 2017 door ons uitgeroepen tot de beste Ultra HD Blu-ray speler van het moment. Al deze spelers kunnen de Ultra HD Blu-ray discs lezen, ondersteunen 4K Ultra HD-weergave, kunnen HDR-materiaal weergeven en beschikken over ondersteuning voor een groter kleurbereik. De prijzen liggen momenteel tussen de 300 en 1.000 euro. Let wel; alleen Ultra HD Blu-ray spelers kunnen Ultra HD Blu-ray discs afspelen. Wel zijn deze modellen compatibel met eerdere discs, waardoor je met de nieuwste spelers ook standaard Blu-rays, dvd’s en cd’s kunt afspelen.

Panasonic-DMP-UB900-blu-ray

Ultra HD Blu-ray discs zijn te herkennen aan de zwarte hoesjes, waar normale Blu-ray discs een blauw hoesje hadden. Ook zien we het Ultra HD-logo erop terug. Naast de hoge 4K Ultra HD-resolutie zijn de meeste Ultra HD Blu-ray films voorzien van HDR (high dynamic range) weergave en een groter kleurbereik (rec.2020). Deze elementen samen moeten voor een vele malen betere kijkervaring zorgen. De Ultra HD Blu-ray films kosten tussen de 20 en 35 euro per stuk. Het aanbod is nog niet zo groot maar alle grote filmstudio’s hebben aangekondigd de nieuwste films voortaan (ook) op Ultra HD Blu-ray uit te brengen en diverse oude titels worden opnieuw in dit formaat uitgebracht.

Ultra HD Blu-ray discs worden daarbij voorzien van Digital Bridge, een functie waarmee kopers van de disc een digitale kopie in hoge kwaliteit krijgen die op allerlei apparaten afgespeeld kan worden. Lees meer over Digital Bridge.

Lees meer over alles dat je moet weten voordat je een (Ultra HD) Blu-ray speler koopt.

Meer dan een hogere resolutie

Ultra HD is echter maar een onderdeel van de tv-revolutie die we sinds 2015 zien. Steeds meer tv’s beschikken namelijk over ondersteuning voor HDR (high dynamic range) en een groter kleurbereik (rec.2020). Door deze toevoegingen wordt het contrast verhoogd, krijgen we diep zwart en intens helder wit in één beeld en worden meer kleuren nauwkeuriger weergegeven. Deze twee elementen zorgen samen met Ultra HD voor een vele betere kijkervaring. De nieuwste Ultra HD Blu-ray schijfjes bevatten in de meeste gevallen content in de 4K-resolutie, met HDR-weergave en met een groter kleurbereik. Combineer dit met een compatibele tv en Blu-ray speler, en je hebt de ultieme kijkervaring.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K-producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Wil je een (Ultra HD) Blu-ray speler kopen? Dit moet je weten
4K Ultra HD archief (tv’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD?
Wat is de ideale kijkafstand voor een 4K Ultra HD tv?

 • Delen:

Reacties

 1. Frans de groot
  17 oktober, 2014 om 0:16

  Ik heb een panasonic BDT330 blueray speler en die kun je instellen op 4k maar heb geen TV 4k. Hij is gewoon ingesteld op fullhd.
  After eart en elysium zijn alle twee in 4k mastered deze geven probleem bij het afspelen op mijn panasonic geluid loopt door beeld valt soms op zwart en komt dan terug. Heb dit gemeld bij panasonic ze weten niet wat dat is ik ook niet als het nu al problemen geeft laat staan straks alles zo. Mijn idee is dat ze te snel alles maar weer gaan verbeteren. De consument zit hier niet op te wachten. Ik heb nu fulhd mooi en strak beeld. Ben eigenlijk wel tevreden voor in huis zo. Al mijn andere blue_rays doen het goed geen probleem.After Earth en Elysium dus niet probleem met kijken.
  Dit wil ik even melden.

  Versterker surround marantz 7.1 luidsprekers alles kef en rel sub…..

 2. Rick Lorsheijd
  19 april, 2016 om 11:14

  Kaleidescape heeft inmiddels een 4K Ultra HD speler met max 60 frames per seconde en 10 bits kleurdiepte én de mogelijkheid om inmiddels meer dan 100 4K films te kopen en te downloaden (volledig legaal). Zie http://www.kaleidescape.com/products/encore/#strato

 3. Peter van den Berg
  27 mei, 2016 om 16:29

  Vraag; ik heb een Blue-Ray speler van Sony type BDP s790 volgens de beschrijving voert de speler automatisch 4K/24p-videosignalen uit ik heb ook een ful HD TV Philips Type 42PFL 5603/D12 kan ik op de speler 4k Blu-Ray afspelen en bekijken op mijn TV

 4. Lecomte
  12 november, 2016 om 10:54

  Hallo, ik heb een 4Ktv van Philips, deze heeft wel geen HDR maar het paneel kan de 4K resolutie aan. Kan ik met een 4K blu ray speler en een 4K disc dan toch 4K kijken of niet? Mvg

  • Rudy
   17 maart, 2017 om 0:41

   Ik heb ook een 4k philips tv de 6110 maar heb ik nu een miskoop gedaan omdat deze geen HDR heeft?
   Kan ik een blu ray speler kopen en zo 4k films met hdr bekijken op mijn tv? Op schijf en via usb.
   Want nu is er ook al dolby vision.
   Netflix in 4K is nu al zeer prachtig.

 5. Multimediaknaller
  19 december, 2016 om 6:26

  Wees voorzichtig met het aanschaffen van 4K films die geen 4K films zijn, sommigen zijn rechtstreeks overgezet van Blu-ray naar 4K

  Het zelfde trucje deed men ook al van DVD naar Blu-ray

  Kijk op http://realorfake4k.com

 6. Rudy
  17 maart, 2017 om 0:52

  Ik heb ook een 4k philips tv de 6110 maar heb ik nu een miskoop gedaan omdat deze geen HDR heeft?
  Kan ik een blu ray speler kopen en zo 4k films met hdr bekijken op mijn tv?en via usb van de blu ray player? De tv heeft enkel 4K

  • Jella
   18 april, 2017 om 8:21

   Eigenlijk wel. 4k is mooi, maar vooral als je dicht op je scherm zit. Hdr is een veel grotere verbetering aangezien de kleuren en contrast er velen malen beter en natuurlijker uitzien. Recentelijk een 4k hdr model gekocht en verbaas me tijdens het gamen nog iedere dag over de waanzinnige kleuren. En het feit dat zwart (eindelijk) echt zwart is. Games en films zonder hdr support zien er nu dan ook vrij flets uit in vergelijking.

   • Jella
    18 april, 2017 om 8:22

    En helaas, als uw tv geen hdr heeft kunt u geen hdr materiaal bekijken.

 7. Andries
  11 mei, 2017 om 18:07

  Lol! De “poop UDP-203”. Autocorrect is niet altijd handig.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.