Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Welke luidsprekers passen bij mijn AV-receiver?

Geschreven door
Geplaatst op11 augustus 2014, 14:25 CategorieTips en adviezen

Sinds de lancering van onze vraag en antwoord-sectie zien we dagelijks vele vragen over het aanschaffen, aansluiten en instellen van een home cinema systeem voorbij komen. Eén vraag die we de laatste tijd vaak gesteld zien worden is welke speakers er nu het beste bij een specifieke receiver passen? Omdat dit een veelgestelde maar lastig te beantwoorden vraag is probeer ik in dit artikel een algemeen antwoord te geven.

Al sinds de start van deze website adviseren we mensen over de aankoop en inrichting van een home cinema systeem. Gelukkig zien we steeds meer consumenten die voor een systeem kiezen dat bestaat uit losse componenten. Dit bekent dat de verschillende apparaten los gekocht worden. Een losse receiver, losse speakers en een losse Blu-ray speler bijvoorbeeld. Wil je weten waarom dit de meest verstandige keuze is? Lees dan ons artikel over de voor- en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem.

Als je op zoek gaat naar een home cinema systeem dat bestaat uit losse componenten kom je voor verschillende keuzes te staan. Waarschijnlijk heb je al een lijstje met wensen en eisen voor alle apparaten en mogelijk heb je ook al een budget. De meest lastige keuze is echter vaak welke speakers je nu bij die receiver die je gekozen hebt moet aanschaffen. Je hebt speakers in alle soorten en maten, van honderden verschillende merken en van honderd tot duizenden euros.

Audio is persoonlijk

De reden waarom het voor ons lastig is om een antwoord te geven op de vraag welke luidsprekers het beste bij jouw receiver passen heeft te maken met het feit dat audio zeer persoonlijk is. Een speaker heeft zijn eigen klankkleur en ook de receiver heeft zijn eigen kenmerken wat betreft het geluid. Combineer deze twee componenten en je krijgt weer een bepaalde audioweergave, welke je mooi vindt of juist niet. Het is dus nagenoeg onmogelijk om iemand te vragen welke speakers het beste bij je receiver passen, tenzij die persoon ervaring heeft met die receiver en verschillende speakers die gecombineerd zijn met die receiver.

De luidsprekers

Toch kunnen we je wel een beetje op weg helpen. Hoewel de specificaties van luidspreker te vaak teveel aandacht krijgen kun je hiermee je selectie wel verkleinen. Lees ons artikel met de belangrijkste specificaties van luidsprekers om in ieder geval te weten waar je wel en niet op moet letten. Ook hebben we eerder uitgebreid stilgestaan bij vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van luidsprekers zodat we je goed op weg kunnen helpen.

Bowers-Wilkins-600-serie-3

De receiver

Maar, het is ook mogelijk dat je al weet welke speakers je wilt en dus meer moeite hebt met de keuze voor de juiste AV-receiver. Ook deze componenten komen in zeer veel soorten en maten, en zijn er voor nagenoeg elk budget. Wil je meer weten over een receiver, dan kun je terecht in ons artikel over wat een AV-receiver precies is. Als je jezelf ingelezen hebt zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee moet houden voordat je de knoop doorhakt. Hiervoor kun je terecht in ons artikel over waar je op moet letten bij het kopen van een AV-receiver.

Ga luisteren

Ik hoop je met deze informatie iets verder geholpen te hebben zodat je de juiste speakers met de juiste receiver kunt combineren. Maar, het laatste en wellicht het meest belangrijke advies is dat je gaat luisteren. Ga naar een HiFi-zaak en laat je hier adviseren maar laat ze je ook vooral dingen horen. Alleen hiermee krijg je voldoende informatie en ervaring om de juiste keuze te maken. Heb je al een receiver? Maak dan een afspraak bij een HiFi-zaak, neem je receiver mee en laat ze verschillende speakers combineren met jouw receiver. Luisteren is de enige echte manier om de juiste luidsprekers met de juiste receiver te combineren.

Meer informatie

Meer informatie over en tips voor het aanschaffen en gebruiken van luidsprekers en receivers vind je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je terecht op onze pagina’s met tips voor luidsprekers en tips voor AV-receivers.

  • Delen:

Reacties

  1. Henk van Lith
    01 augustus, 2017 om 0:56

    Hoe kan ik mijn receiver de onkyo tx sr 252 afstellen zodat mijn boxen gelijkwaardig zijn aan geluid, wie kan mij helpen hier mee,ik wil mijn boxen gelijkwaardig afstellen zo dat ik op al mijn boxen hetzelfde geluid hebt.

    Groetend Henk van Lith.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.