Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony KDL-50W805B (W805B-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op5 augustus 2014, 13:43 CategorieLcd led tv reviews

Een aantal weken terug hebben we de nieuwe W705B-serie van Sony uitgebreid getest. Deze serie bestaat uit middenklasse modellen zonder 3D-weergave. In deze review klimmen we iets hoger in het assortiment van Sony en testen we de W805B-serie, ook bestaande uit middenklasse modellen maar dan met een iets afwijkend design en wel ondersteuning voor de weergave van 3D-materiaal.

Sony W805B – specificaties

De Sony W805B-serie is te vinden in de bovenste regionen van het middenklasse assortiment van de Japanse fabrikant. De serie bestaat uit drie modellen; de 42-inch KDL-42W805B, de 50-inch KDL-50W805B en de 55-inch KDL-55W805B. In deze review kijken we naar het 50-inch model, de KDL-50W805B, welke inmiddels voor iets minder dan 900 euro gekocht kan worden bij een groot aantal winkels.

De KDL-50W805B is een compleet uitgeruste tv, met onder meer een full hd lcd-paneel met edge lit led-achtegrondverlichting, de X-Reality Pro engine die samen met de Motionflow XR 400-techniek voor een scherpe en vloeiende weergave moet zorgen, ingebouwd WiFi met DLNA, toegang tot het Sony Entertainment Network, actieve 3D-weergave met twee meegeleverde actieve 3D-brillen, en S-Force Front Surround met Bass Reflex speakers.

Een compleet overzicht van alle modellen en specificaties vind je in de Sony 2014 lcd led line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

Sony W805B – design

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; qua uiterlijk en design laat Sony weinig steken vallen. De modellen in de W805B-serie zien er zeer strak uit en komen zonder veel toeters en bellen. De tv’s zijn voorzien van grijs/zwarte afwerking met zeer dunne bezels (randen) rondom het scherm waardoor ze als een soort schilderij aan de muur hangen. De randen zijn licht afgerond en netjes afgewerkt. De rand boven de tv is aan de bovenzijde voorzien van een geborstelde afwerking, maar de kans is klein dat je dit tijdens gebruik zal opvallen.

Alleen onder het scherm is de rand wat breder. Hier zien we het logo van Sony terug, met daaronder een aantal led’s die van kleur kunnen veranderen afhankelijk van wat de tv op dat moet doet of laat zien. Gelukkig zijn deze led’s in het menu uit te zetten, kun je de kleurverandering aanpassen of de helderheid wijzigen. Het is een zeer strak ogend paneel, zonder opvallende of afwijkende elementen, iets dat het premium gevoel alleen maar ten goede komt.

Sony-KDL-50W805B-review-feature

Hetzelfde geldt eigenlijk voor de voet die meegeleverd wordt. Deze is zeer minimalistisch vormgegeven en is in een zilveren kleur afgewerkt. De voet is zeer slank en geeft de tv een zwevend effect mee. De montage van de voet is een fluitje van een cent en interessant is dat diezelfde voet ook als muurbeugel gebruikt kan worden. Sony heeft ervoor gekozen een wat forse adapter mee te leveren voor de stroomtoevoer en aan deze adapter zit een vrij kort kabeltje. Niet ideaal voor diegenen die hun kabels fraai willen wegwerken.

Sony heeft de KDL-55W805B voorzien van voldoende aansluitingen om al je componenten kwijt te kunnen en de meeste aansluitingen wijzen naar onderen of naar de zijkant wat wandmontage wat eenvoudiger maakt. Toch zijn niet alle aansluitingen zo eenvoudig geplaatst. De SCART-aansluiting, de optische uitgang en de ethernet-poort zijn bijvoorbeeld nog steeds achterop geplakt en wijzen dus naar de muur. Naar onderen wijzen onder meer drie hdmi-poorten, de antenneaansluiting en de aansluiting voor satellietsignaal. Aan de linkerzijde van de tv zien we twee usb-poorten, een extra hdmi-poort met mhl-ondersteuning en een analoge uitgang voor de audio terug. Wat hier opvalt is dat deze aansluitingen dicht tegen het midden van de tv aanzitten en je er maar lastig bij kunt als je de tv in een nis staat of aan de muur hangt.

Sony-KDL-42W705B-review-afstandsbediening

De Sony W805B-modellen worden geleverd met een vrij standaard afstandsbediening, dezelfde afstandsbediening als we bij de W705B-serie zagen. Deze afstandsbediening is volledig van zwart plastic gemaakt en komt door zijn lichte gewicht wat goedkoop over. Er zit echter wel alles op dat je nodig hebt om de tv comfortabel te bedienen. De nieuwe One Flick afstandsbediening, waarmee intuïtieve bediening mogelijk is, wordt ondersteund maar moet helaas apart gekocht worden. Deze had Sony, kijkend naar wat de concurrentie biedt, wel mee mogen leveren.

Sony W805B – gebruiksgemak

Wat betreft het gebruiksgemak en de interface verschillen de W805B-modellen niet veel van de modellen in de W705B-serie die we eerder aan een review onderworpen hebben. Ook deze tv’s moeten het doen zonder een echte set-up waarmee je als gebruiker na het voor het eerst aanzetten van de tv door de belangrijkste instellingen geloodst wordt. Met name nu tv’s met steeds meer features en functies uitgerust worden, en ook de beeldkwaliteit op honderden manieren beïnvloed kan worden, is een dergelijke quick set-up zeer welkom. Er zijn verschillende fabrikanten die dit implementeren maar Sony laat je dus direct opstarten in de SEN-interface.

De KDL-50W805B is voorzien van de bekende Sony-menu’s, die we al kennen van de PlayStation 3. Deze interface voor de belangrijkste instellingen wordt echter afgewisseld met de SEN-interface, wat eigenlijk het homescherm is voor alle toepassingen. Via de SEN-knop kom je in deze interface en bovenin die smart tv-interface krijg je kleine icons te zien die je naar de algemene (beeld/audio/netwerk) instellingen van de tv brengen. Daarnaast is er met de options-knop nog een apart menu voor de specifieke instellingen per bron op te roepen, ook weer met een iets ander uiterlijk. Kortom, het is niet echt één uniform vormgegeven platform en het is soms dus even zoeken naar de juiste plek voor de instelling die je wilt aanpassen.

Sony-KDL-50W805B-review-instellingen

Een belangrijk onderdeel van het gebruiksgemak is natuurlijk de snelheid, zeker nu tv’s voorzien worden van steeds geavanceerdere software. Maar, dit blijkt voor veel fabrikanten toch nog erg lastig. Ook de Sony KDL-50W805B is geen snelle tv als we kijken naar de software. Het valt al op bij het aanzetten van de tv want je moet echt minimaal 10 tot 20 seconden geduld hebben voordat je überhaupt het SEN-platform kunt openen. Ook wanneer de omgeving opgestart is en je aan de slag gaat met smart-functies of apps valt het op dat de tv vaak last heeft van haperingen en lags, en dat het opstarten van de wat zwaardere apps gewoon even kan duren. Dit moet in mijn optiek niet meer kunnen, zeker als we kijken wat een relatief simpele processor in een tablet of computer voor soepele prestaties kan bieden.

De navigatie binnen de verschillende interfaces gaat echter redelijk vloeiend. Sony verstopt gelukkig weinig opties achter teveel submenu’s waardoor je als gebruiker snel een setting kunt aanpassen. Ook wordt bij diverse beeld- en audioinstellingen aangegeven waarvoor de betreffende instelling dient zodat je als gebruiker ook daadwerkelijk een idee krijgt van wat je precies aan het aanpassen bent. Hoewel we met een middenklasse model te maken hebben zijn er voor de gevorderde gebruiker nog voldoende instellingsmogelijkheden voor het beeld, onder meer voor gamma, witbalans en zwartcorrectie. Overigens moet ook vermeld worden dat Sony een groot aantal presets meelevert die gebruikt kunnen worden voor optimale beeldinstellingen voor verschillende bronnen. En het mooie is dat die presets nog meer dan prima zijn ook.

Sony W805B – features

Smart tv-platform (SEN)

Sony maakt voor het smart tv-onderdeel van haar tv’s gebruik van het Sony Entertainment Network, ook wel SEN genoemd. Dit is een wat minder geavanceerd of uitgebreid platform dan we van andere fabrikanten zien maar biedt wel toegang tot de meestgebruikte smart-functies en een redelijk aanbod aan apps. Je bereikt het platform middels de SEN-knop op de afstandsbediening.

Sony-KDL-50W805B-review-smart

Het eerste wat je ziet (afhankelijk van wat je het laatste gebruikt hebt) is een voornamelijk leeg scherm met ietwat te kleine icons bovenin en een paar vooraf geselecteerde apps aan de linkerzijde. Het is de bedoeling dat je hier zelf invulling aan gaat geven, met name door het zoeken naar apps. Dit zoeken doe je door op het +-icon te klikken en vervolgens kom je in een lange (brede) lijst met alle apps die beschikbaar zijn op het platform. Het is jammer dat je hier niet per categorie kunt zoeken want om door de hele lijst te spitten heb je even de tijd nodig. Het aanbod van apps is redelijk, maar concurrenten als Samsung en LG hebben het op dit gebied beter voor elkaar. Voor de Nederlandse gebruikers zijn de belangrijkste apps, waaronder die van de tv-zenders en social media, natuurlijk aanwezig. Ook Netflix kan op deze Smart tv gebruikt worden.

Sony-KDL-50W805B-review-apps

Bovenaan de SEN-interface vind je dus een aantal kleine icons terug waarmee je naar verschillende onderdelen van het platform kunt gaan. Zo kun je, van links naar rechts, de gevonden tv-kanalen en programma’s bekijken (wanneer analoog of via CI+-module gekeken wordt), films vanaf usb of je thuisnetwerk bekijken, foto’s vanuit de cloud of je netwerk bekijken, muziek vanuit Sony Music Unlimited of je thuisnetwerk streamen en toegang krijgen tot de hierboven gesproken app-selectie. Rechts bovenin de interface krijg je toegang tot een zoek-optie, de inputs van je tv, de mediaserver en de instellingen van de tv. Zoals gezegd zijn deze icons wat klein en maakt het aantal verschillende interfaces de gewenning wat lastig, maar na een paar dagen gebruik weet je wel waar je moet zijn voor alle smart tv-opties. De interface van het Sony Entertainment Network is fraai vormgegeven en is eenvoudig te bedienen maar heeft dus wat last van lange laadtijden en lags.

Smart functies

Sony heeft de W805B-modellen daarnaast voorzien van diverse zogenaamde smart-functies, functies die je naast het standaard tv-kijken kunt gebruiken. Een belangrijk onderdeel hiervan is natuurlijk de ingebouwde WiFi-module die je toegang geeft tot je thuisnetwerk en het internet. Ook is de tv voorzien van ondersteuning van WiFi Direct en Miracast waardoor je een directe verbinding tussen de tv en bijvoorbeeld een laptop of smartphone kunt leggen en beeld kunt spiegel op je tv. DLNA is aanwezig voor het streamen van content van andere apparaten uit je thuisnetwerk.

Twee features die van Sony zelf extra aandacht krijgen zijn Social Viewing en de Live Football Mode. Social Viewing is een functie waarmee je social media bij het tv-kijken betreft. Met deze functie tweets in een venster onder het tv-programma of de film laten weergeven en deze tweets kun je filteren op een bepaald onderwerp. Ook kun je zelf reageren op bepaalde gebeurtenissen, bijvoorbeeld tijdens een voetbalwedstrijd. Social Viewing is een leuke extra maar afgezien van een groot evenement als het WK-voetbal zie ik dit niet veel gebruikt worden.

Met de Live Football Mode zit je volgens Sony ‘middenin de wedstrijd’ want het beeld en geluid wordt geoptimaliseerd voor een ‘stadionervaring’. Ook dit is meer een gimmick want de audioweergave komt niet altijd even soepel over en bovendien gebruiken veel mensen waarschijnlijk een extern speakersysteem. Je krijgt het publiek wat beter te horen, terwijl het commentaar naar de achtergrond verdwijnt. Dit zorgt echter eerder voor een te drukke weergave. Ook het beeld wordt aangepast om de voetbalervaring te verbeteren maar voor diegenen die van een goede beeldkwaliteit houden is dit niet aan te raden. Kleuren worden onnatuurlijker en het geheel krijgt veel teveel artificiële scherpte mee. Via de voetbalmodus krijg je overigens ook toegang tot verschillende video’s van YouTube en de FIFA.

Een laatste functie die ik wil benoemen is de Discover-optie, te vinden op de afstandsbediening. Hiermee roep je een balk/menu op die onderaan het scherm verschijnt en waarmee Sony je, op basis van je kijkgedrag, suggesties voor interessante content geeft. Deze content kan van verschillende bronnen komen, waaronder je eigen thuisnetwerk, een aangesloten usb-stick, YouTube en natuurlijk de tv-kanalen. Ook dit is meer een gimmick maar wellicht heeft de tv wat weekjes nodig om aan je voorkeuren te wennen.

Mediaspeler

Zoals hierboven al aangegeven kun je met de modellen in de W805B-serie het thuisnetwerk op en dankzij DLNA content vanaf je computer of NAS streamen. Ook is het mogelijk een usb-stick aan te sluiten op de tv. Sony biedt, zoals we inmiddels gewend zijn, een brede ondersteuning voor bestandsformaten en nagenoeg alles wordt zonder problemen afgespeeld. De mediaspeler ziet er gelikt uit en biedt voldoende opties om de weergave te beïnvloeden. Echter, het laden van media uit het thuisnetwerk gaat niet altijd even soepel. De verbinding valt net wat te vaak weg en het scrollen door volle mappen wil nogal eens vertraging opleveren.

TV SideView-app

Net als nagenoeg elke andere tv-fabrikant heeft Sony een eigen app voor het bedienen van de tv. De app gaat door het leven als de TV SideView-app en is beschikbaar voor zowel Android als iOS. Met deze app kun je eenvoudig je tv bedienen zoals je dit met de afstandsbediening kan doen, maar dat is niet alles. TV SideView is één van de meest uitgebreide, gebruiksvriendelijke en complete apps voor een smart tv en wat mij betreft dus zeker een aanrader.

Sony-KDL-42W705B-review-app

Je kunt alle programma-informatie van je betreffende tv-provider ophalen, suggesties voor interessante content laten weergeven, opnamen voor op een usb-stick instellen, door mappen van verbonden apparaten in het thuisnetwerk bladeren, verbinden met de tv om content vanaf je mobiele apparaat te streamen, surfen met een virtuele cursor in de web browser en eenvoudig teksten invoeren met een on-screen keyboard. De app werkt zeer soepel en snel, en biedt voldoende mogelijkheden om de afstandsbediening voortaan links te laten liggen.

Sony W805B – beeldkwaliteit

Op het gebied van beeldkwaliteit lijken we op papier weinig verschillen te zitten tussen de W705B- en W805B-modellen. De meeste specificaties komen dan ook overeen. De KDL-50W805B beschikt onder meer over een full hd lcd-display met edge lit led achtergrondverlichting, de X-Reality Pro Engine en een 400Hz MotionFlow-techniek die voor een vloeiende weergave moet zorgen.

Belangrijkste instellingen

Zoals altijd kijken we eerst naar de vooraf ingestelde presets waar je gebruik van kunt maken want gelukkig besteden steeds meer fabrikanten hier aandacht aan zodat je vanuit de doos een prima beeldkwaliteit krijgt. De presets van Sony zijn, opvallend genoeg, niet in het beeldmenu maar in het menu van de algemene instellingen te vinden. Hier kun je kiezen uit verschillende modi, waaronder de Bioscoopmodus die in onze optiek vanuit de doos de beste beeldkwaliteit biedt. Deze modus laat iets te wensen over, onder meer wat betreft de helderheid, maar dit kan met een klein aantal aanpassingen verbeterd worden.

We raden dan ook aan dat je aan de slag gaat met de instellingen, of een professional inhuurt die de tv kalibreert, om de weergave af te stellen aan de hand van je eigen voorkeuren en de ruimte waarin de tv staat. Wil je zelf aan de slag dan verwijzen we naar onze tips artikelen in de home cinema informatiegids. Ondanks dat het geen professionele kalibratie is hebben we de tv afgesteld op onze voorkeuren en daar kwamen de volgende basisinstellingen uit; De bioscoop-modus met de kleurtemperatuur op Warm2. De verlichting staat op ‘7’ en het contrast op ’80’. De ruis- en mpeg-opties staan uit, en de overige opties blijven onaangepast. In het geavanceerde menu staan het gamma op ‘-2’ en staan de overige opties uit om het beeld zo min mogelijk in negatieve zin te beïnvloeden. Zeker wanneer je veel HD en Blu-ray materiaal kijkt zijn al die opties die de beeldkwaliteit (achteraf) verbeteren niet nodig.

Sony-KDL-50W805B-review-instellingen-2

Sony’s MotionFlow-techniek verdient nog wat extra aandacht. Hiermee kun je snel bewegende beelden vloeiend(er) laten verlopen. Echter, dit is ook allemaal softwarematig of middels het laten knipperen van het backlight. Beide oplossingen introduceren ook nadelige effecten, want het knipperen van het backlight kan voor sommigen storend zijn en het interpoleren (frames toevoegen) kan zorgen voor artefacten en een homevideo-effect. Er moet dus de optimale balans gevonden worden maar die is er helaas niet. Er zijn maar liefst zes standen voor deze optie en als je dan toch beelden iets vloeiender wilt weergeven dan kom je uit op de Standaard-optie. Artefacten zijn waarneembaar voor de kritische kijker maar in ieder geval is het homevideo-effect niet zichtbaar. Als een flikkerend backlight je niet stoort kun je ook de opties Helder of Helder Plus proberen.

Algemeen

We kijken altijd eerst naar de algemene beeldkwaliteiten van een tv, datgene dat vervolgens invloed kan hebben op de beeldkwaliteit wanneer je bijvoorbeeld een film kijkt. Eén van de belangrijkste kwaliteiten is de uniformiteit van het scherm, zowel wanneer het compleet zwart is als wanneer het compleet wit is. Aan de hand hiervan kun je zien hoe de achtergrondverlichting gepositioneerd is en hoe dit invloed heeft op de beeldkwaliteit. De KDL-50W805B is in dit opzicht een meer dan prima tv. Bij een compleet zwart beeld is er nauwelijks sprake van clouding of backlight bleeding, wat wil zeggen dat het scherm grotendeels pikzwart is. De kritische kijker zal hele lichte clouding-effecten – iets lichtere wolken in het scherm – waarnemen maar dit is niet iets dat je bij het normale tv kijken terug zal zien. Ook bij een compleet wit beeld houdt de tv zich erg goed staande. De verlichting is zeer egaal, met alleen in de hoeken een ietwat donkere weergave. Ook hier geldt echter dat je er maar weinig van zal merken als je een film of tv-programma kijkt.

Ook met de zwarttinten de grijsgradaties is het opvallend goed gesteld. De W805B-modellen weten een overtuigend diepe zwartwaarden neer te zetten, zonder teveel aan details in de leveren in donkere delen van het scherm. Dit betekent dat je bijvoorbeeld in een donkere schaduw nog steeds voldoende subtiele details, in de grijsgradaties, kunt onderscheiden. Dit komt de levendigheid en de dynamiek van een film of serie absoluut ten goede.

Sony-KDL-50W805B-review-totaal-2

De hierboven besproken MotionFlow-techniek van Sony moet zorgen voor een vloeiende en gedetailleerde weergave van snel bewegende beelden en objecten, maar ook zonder deze techniek in te schakelen houdt de tv zich erg goed staande. Zeker wanneer je content van hoge kwaliteit – een digitale tv-signaal of een Blu-ray disc – bekijkt heeft de tv nauwelijks moeite om snelle bewegingen op te vangen en strak en vloeiend weer te geven. Kijk je content van mindere kwaliteit of lagere resolutie dan kan het helpen om de hierboven genoemde MotionFlow-instellingen te activeren om artefacten en een ‘wazige’ weergave te voorkomen.

SD-content

Natuurlijk hebben we de KDL-50W805B getest met zowel HD- als SD-content en ook bij lage resolutie content valt er maar weinig te klagen over de beeldkwaliteit. Hier en daar kunnen scherpe lijnen wat kartelig en rommelig overkomen maar over het algemeen is de weergave redelijk ‘clean’. De upscale-functie introduceert geen noemenswaardige artefacts en weet details redelijk te behouden. Toch zorgt interlaced content ervoor dat het beeld wat kan flikkeren en dat er minimale artefacts geïntroduceerd worden. Ook op het gebied van kleuren laat de KDL-50W805B zien gewoon tot de betere tv’s te horen, met zeer natuurlijke tinten en een dynamische, maar niet te verzadigde, weergave.

HD-content

Op een hdtv moet natuurlijk HD-content gekeken worden en ook de Sony KDL-50W805B laat zien hiermee het beste uit de voeten te kunnen. De weergave van details is indrukwekkend goed, met zelfs haarscherpe subtiele details en een zeer goed gebalanceerde en dynamische weergave. Het contrast ligt op zeer hoog niveau, wat de levendigheid en ogende scherpte alleen maar ten goede komt. Tel hier de prima motion-handling en de diepe zwartwaarden bij op en je krijgt een zeer comfortabel, realistisch en vooral overtuigend plaatje voorgeschoteld.

3D-weergave

Sony heeft de W805B-modellen uitgerust met actieve 3D-weergave, en daarom worden er ook twee actieve 3D-brillen meegeleverd. Deze brillen zijn relatief licht en zijn ook comfortabel te dragen. Toch ontbreekt het ook bij de brillen van Sony aan een goede afscherming voor licht vanaf de zijkanten. Met name wanneer je bi daglicht naar 3D-materiaal kijkt kan dit voor een flikker-effect zorgen.

Sony-KDL-50W805B-review-3d

Natuurlijk hebben ook wij wat andere reviews van experts gelezen en daarin komt naar voren dat de 3D-weergave de resolutie zou halveren, iets dat we bij actief 3D juist niet zouden moeten zien. Het zou gaan om een ‘bug’ die voor duidelijke beeldlijnen en een blokkerige weergave zorgt. Hoewel het inderdaad iets minder scherp lijkt dan op andere actieve 3D-tv’s valt de lage resolutie alleen op als je een menu oproept, bijvoorbeeld het SEN-menu. Dan krijg je daadwerkelijk kartelige randen en duidelijke beeldlijnen te zien. Bij de weergave van een 3D-film, in dit geval Alice in Wonderland, viel de lagere resolutie niet of nauwelijks op. Op normale kijkafstand zijn geen beeldlijnen waar te nemen en komt het beeld voldoende scherp en gedetailleerd over. Sony kon ons helaas niet mededelen of dit komt door een software-update maar feit is dat de 3D-weergave op het gebied van resolutie ons niet zozeer stoort.

Dat betekent echter niet dat de 3D-weergave perfect is, verre van zelfs. De helderheid gaat namelijk drastisch achteruit waardoor het kijken van een film overdag een lastige opgave wordt. Ja, je kunt de helderheid opschroeven maar dit gaat ten koste van de beeldkwaliteit. Een goed gebalanceerde compensatie voor de dimmende brillen is er helaas niet. Ook crosstalk is te nadrukkelijk aanwezig, zeker wanneer objecten in het beeld snel bewegen. Dit zorgt ervoor dat beelden voor het linker- en rechteroog gaan overlappen, iets dat de 3D-ervaring natuurlijk niet ten goede komt.

Gaming

Voor het spelen van games kan het beste de gaming/spel-modus ingeschakeld worden. Deze geeft een boost in de helderheid en zorgt ook voor een strakke weergave. Zorg er wel voor dat je de hierboven besproken opties voor het beïnvloeden van de beeldkwaliteit uitschakelt want deze verhogen de input-lag. Een zo ‘clean’ mogelijke weergave geeft een input-lag van ongeveer 24ms en dat is redelijk goed voor diegenen die graag games spelen waarbij de reactietijd van groot belang is.

Reflecties en kijkhoeken

Het scherm van de KDL-50W805B is gevoelig voor reflecties, zeker wanneer je overdag veel tv kijkt, maar beschikt wel over een minder glanzend paneel dan veel concurrerende tv’s. Invallend licht, zonlicht of van een lamp, is zichtbaar maar wordt ietwat diffuus gemaakt door het matte scherm. Bijzonder goed is het niet want reflecties blijven nog steeds opvallen. We hebben we de afglopen jaren tv’s gezien die dit beter opvangen. Op het gebied van kijkhoeken is de KDL50W805B een middenmotor. De tv biedt, net als bij veel lcd-modellen, een minder plaatje naar mate je verder uit het midden gaat zitten. Voor de meestgebruikte kijkposities uit het midden levert dit net wat minder contrast op en gaat ook de helderheid iets achteruit. Echter, dit is niet dermate storend wanneer je normaal voor de tv zit en valt echt pas op vanuit hoeken waar je normaal gesproken niet zit.

Sony-KDL-50W805B-review-totaal-3

Sony W805B – audiokwaliteit

Op het gebied van audiokwaliteit maakt de KDL-50W805B gelukkig weer wat goed, want voor een flatscreen tv weet dit model een aardig complete audio-ervaring weer te geven. Optimaal is het natuurlijk niet, met name ook omdat de speakers aan de onderzijde van de tv verwerkt zitten. Maar, dit is nog altijd beter dan de speakers die naar achteren wijzen en dialogen komen dan ook redelijk warm en helder over. Ook het volume kan redelijk ver opengedraaid worden zonder dat het geluid duidelijk gaat vervormen. Aan lage tonen ontbreekt het nogal maar de audioweergave is dynamisch en levendig genoeg om een tv-serie of -programma comfortabel te kijken. Wil je echter optimaal genieten van een film of serie dan raden we zoals altijd aan een extern speakersysteem of home cinema systeem te gebruiken.

Sony W805B – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan moet gezegd worden dat het verschil tussen de W705B- en W805B-serie niet bijzonder groot is. Ja, de beeldkwaliteit ligt op iets hoger niveau en ook de kijkhoeken en reflecties zijn beter. Maar, op papier het belangrijkste verschil, de 3D-weergave, is niet iets waar je voor moet gaan. Deze weergave laat teveel te wensen over. Op de overige punten komen de tv’s grotendeels overeen, met hetzelfde redelijk gevulde smart tv-platform, dezelfde trage opstart- en laadtijden, dezelfde buggy mediaspeler en dezelfde goede TV SideView-app. Als je de W805B-serie verkiest boven de W705B-modellen dan is dit omdat je net die betere beeldkwaliteit zoekt en het niet erg vindt hier iets meer voor te betalen. De KDL-50W805B is een zeer goede middenklasse tv, zeker wat betreft beeld- en audiokwaliteit en het strakke design, maar de tv laat nog wat te wensen over wat betreft de 3D-weergave en prestaties van de software.

Minpunten

 • Opstarten en reactietijd traag
 • Matige 3D-weergave
 • Buggy mediaspeler

Pluspunten

 • Strak en premium design
 • Zeer goede beeldkwaliteit
 • Zeer goede TV SideView app
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. jp
  22 oktober, 2014 om 20:55

  Ik had een sony kdl46hx750 met uiteindelijk een dode pixel. Sony heeft deze tv vervangen voor de KDL50W805B. Nu ben ik benieuwd of ik hier eigenlijk goed aan heb gedaan of niet? De hx750 was een zeer goede tv met zeer goede kijkhoeken. De tv is idd tergend traag met opstarten, iets waar ik maanden aan moest wennen. We hebben tegenwoordig toch snelle cpu voor mobiele dingen. Past zoiets niet in tv’s?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.