Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IFA 2014: wat kunnen we verwachten op het gebied van home cinema?

Geschreven door
Geplaatst op25 augustus 2014, 17:39 CategorieLcd en led tv's

Over een ruime week is het zover. Dan gaat in Berlijn IFA 2014 van start. Wij van HomecinemaMagazine.nl zijn hierbij aanwezig en brengen je dus het laatste nieuws op het gebied van home cinema. Maar, wat kunnen we precies verwachten? In dit artikel kijken we naar de belangrijkste trends en de belangrijkste productlanceringen die we van 3 tot en met 8 september in Berlijn verwachten.

IFA is de grootste Europese beurs op het gebied van consumentenelektronica en dus zijn alle grote fabrikanten aanwezig. Onder meer Panasonic, LG, Samsung en Sony houden perspresentaties en tonen de nieuwste producten aan het publiek. Dit jaar verwachten we veel op het gebied van oled, 4K Ultra HD en draadloze communicatie. Wil je meer weten over mobiele apparatuur, waaronder tablets, dan kun je terecht op TabletsMagazine.nl.

Gebogen tv’s, 4K Ultra HD en oled

Op het gebied van home cinema gaat elk jaar de meeste aandacht uit naar televisies. Hoewel alle fabrikanten in maart en april hun nieuwste series voor 2014 al gelanceerd hebben verwachten we tijdens IFA nog veel nieuws op het gebied van tv. De verwachting is dat de meeste fabrikanten laten zien wat de mogelijkheden op het gebied van 4K Ultra HD en smart tv-platformen zijn.

Zo weten we inmiddels dat Panasonic aan de slag gaat met Firefox OS voor zijn smart tv’s, komt Philips dit jaar met de eerste tv’s die op Android draaien en heeft LG aangegeven het nieuwe webOS platform van een grote update te voorzien. Natuurlijk kunnen ook de 4K Ultra HD tv’s niet ontbreken en de verwachting is dat alle grote fabrikanten nieuwe modellen presenteren, zowel in het high-end segment als in het segment van betaalbare tv’s. Zo heeft Panasonic bijvoorbeeld al aangekondigd met de high-end AX900-serie te komen, welke de beeldkwaliteit van plasma moet gaan evenaren. Ook Philips heeft onlangs een nieuwe high-end 4K Ultra HD tv aangekondigd.

Philips-2014-lcd-led-tv

Oled is een term die we al jaren voorbij zien komen maar momenteel is LG nog de enige fabrikant die er echt aandacht aan besteed. Deze week kondigde de Koreaanse fabrikant al twee nieuwe modellen met gebogen display en 4K-resolutie aan, en de verwachting is dat we deze tv’s tijdens IFA 2014 te zien krijgen. De grote vraag is of er dit jaar andere fabrikanten zijn die ook met nieuws op het gebied van oled tv’s komen. Er gaan geruchten over modellen van Sony en Panasonic maar Samsung heeft al aangegeven zich voorlopig op 4K Ultra HD te richten.

Curved is een term die we sinds begin dit jaar veelvuldig voorbij zien komen. Onder meer Samsung en LG hebben de afgelopen maanden verschillende tv’s met een Curved, oftewel gebogen, scherm op de markt gebracht. Tijdens IFA 2014 wordt deze trend doorgezet en zien we waarschijnlijk zowel goedkope als dure tv’s met een gebogen scherm verschijnen. Mogelijk gaan ook fabrikanten als Panasonic en Philips met deze trend aan de slag.

Samsung-4K-Ultra-HD-tv-2

Maar, gebogen schermen zijn nog maar het begin. LG en Samsung hebben onlangs de eerste tv’s met een buigbaar display op de markt gebracht. Deze high-end, en dus dure, modellen zijn nog maar beperkt te koop maar geven wel aan welke richting we op gaan. Of deze tv’s tijdens IFA 2014 ook voor de Europese markt aangekondigd worden is nog niet duidelijk maar de kans is groot dat we de eerste buigbare tv’s wel te zien krijgen.

Dolby Atmos en high-res audio

Vorig jaar stond IFA 2013 op het gebied van audio in het teken van high-res audio, ook wel hoge resolutie audio genoemd. Onder meer Sony, Onkyo en Yamaha toonden verschillende nieuwe receivers, home cinema systemen en mediaspelers die ondersteuning voor hoge resolutie audio bieden. De verwachting is dat deze trend zich dit jaar doorzet en we dus ondersteuning voor high-res audio terugzien in het gros van de mid-end en high-end line-up.

Dolby-Atmos-speakers

Dolby Atmos is sinds enkele weken een term die we vaak terugzien. Dit nieuwe audioformaat van Dolby moet het dit jaar helemaal gaan worden en veel audiofabrikanten hebben dan ook al receivers en home cinema systemen met Dolby Atmos aangekondigd. De verwachting is dat we tijdens IFA 2014 verschillende add-on speakers voor Dolby Atmos, complete Dolby Atmos systemen en receivers met Dolby Atmos gaan zien.

Draadloze en multiroom audio

Draadloze audio is niet nieuw maar er is nog steeds geen betaalbare en goede manier om een home cinema systeem compleet draadloos in te richten. Fabrikanten komen wel weer met oplossingen op bepaalde componenten draadloos met elkaar te verbinden, onder meer via Bluetooth en NFC. Tijdens IFA 2014 krijgen we waarschijnlijk van alle grote fabrikanten verschillende draadloze speakers en audiosystemen te zien.

Samsung-Shape-WAM

Multiroom is ook helemaal hip. We kennen allemaal het Sonos-systeem maar Sonos is allang niet meer de enige speler in deze markt. Fabrikanten als Samsung, Panasonic en LG hebben onlangs hun eigen multiroom audiosystemen op de markt gebracht, bestaande uit speakers en audiosystemen die draadloos met elkaar kunnen communiceren en het hele huis van muziek kunnen voorzien. Tijdens IFA 2014 verwachtingen we uitbreidingen voor deze line-ups en ook meerdere fabrikanten die met deze ontwikkeling aan de slag gaan.

IFA 2014 verslag

IFA 2014 gaat op 3 september van start in Berlijn. Homecinema Magazine is hierbij aanwezig en zal verslag doen van alle belangrijke productlanceringen en ontwikkelingen. Houd vanaf volgende week woensdag de site in de gaten voor het laatste nieuws en de eerste hands-on ervaringen.

 • Delen:

Reacties

 1. TVKijker
  25 augustus, 2014 om 22:40

  Veel plezier daar jongens.

  • Martijn Chel
   27 augustus, 2014 om 16:42

   Dank je!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.