Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

‘Veel consumenten weten nog niet wat 4K Ultra HD is’

Geschreven door
Geplaatst op23 juli 2014, 14:48 CategorieOnderzoeken

2014 mag het jaar van 4K Ultra HD genoemd worden. De hogere resolutie wordt inmiddels ondersteund door een groot aantal high-end tv’s en ook zien we steeds meer contentproviders met 4K-materiaal komen. Toch zal de vraag naar 4K tv’s niet snel groeien, dat is althans de conclusie van onderzoeksbureau TDG.

Volgens The Diffusion Group (TDG) hoeven we op korte termijn geen grote vraag naar 4K UHD tv’s te verwachten. Het bedrijf noemt hiervoor twee redenen; het gebrek aan kennis bij consumenten over wat 4K Ultra HD precies is en de hoge aanschafprijs van een 4K tv.

Uit onderzoek van TDG blijkt dat meer dan 80 procent van de volwassen consumenten geen idee heeft wat 4K precies inhoudt of waar het voor staat, iets dat het voor fabrikanten alleen maar lastiger maakt de high-end televisies aan de man te brengen.

4K Ultra HD tv’s zijn inmiddels te koop voor prijzen van ongeveer 1.500 euro tot tienduizenden euro’s dus echt betaalbaar mogen we ze nog niet noemen. Ook dit zou voor veel consumenten een belangrijke reden zijn om de hogere resolutie links te laten liggen. Maar 6 procent van de consumenten zou de aanschaf van een 1.500 euro kostende UHD tv overwegen.

In vergelijking met vorig jaar zien we echter significante prijsdalingen. Onder meer Samsung, LG en Philips hebben goedkopere 4K Ultra HD tv’s gelanceerd en hopen consumenten hiermee over de streep te trekken. Toch ziet TDG de prijzen nog steeds op te hoog niveau waardoor de verkopen waarschijnlijk tegen zullen vallen.

Natuurlijk zijn er ook andere redenen waarom 4K tv’s nog niet als warme broodjes over te toonbank vliegen. Met name het gebrek aan content wordt vaak genoemd. Via de normale digitale tv-kanalen is niks in de hoge resolutie te bekijken en diensten als Netflix hebben nog maar een klein aanbod aan 4K-materiaal.

Lees meer over wat 4K Ultra HD precies is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.