Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Pioneer VSX-924 AV-receiver

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2014, 14:02 CategorieReceiver reviews

Hoewel we ons met name focussen op  reviews van tv’s en Blu-ray spelers kijken we zo nu en dan ook naar nieuwe receivers die op de markt verschijnen. De receiver is immers voor velen onder ons het middelpunt van het home cinema systeem. Receivers komen in vele soorten en maten, en ook in vele prijsklassen. In deze review kijken we naar de Pioneer VSX-924, een 7.2-kanaals AV-receiver.

Pioneer 2014 VSX-receivers

Pioneer brengt dit jaar weer heel wat nieuwe receivers op de markt, voor consumenten met een klein budget en consumenten die graag betalen voor de beste kwaliteit en de meeste features. Tegen de top van het middenklasse segment vinden we de VSX-924, een receiver die volgestopt zit met nieuwe features en functies en voor een prijs van 599 euro gekocht kan worden. De nieuwe VSX-serie bestaat uit vijf modellen;

 • Pioneer VSX-329: 5.1 kanaals receiver met 105 Watt per kanaal (249 euro)
 • Pioneer VSX-424: 5.1 kanaals receiver met 130 Watt per kanaal (299 euro)
 • Pioneer VSX-529: 5.2 kanaals receiver met 130 Watt per kanaal (399 euro)
 • Pioneer VSX-824: 5.2 kanaals receiver met 130 Watt per kanaal (449 euro)
 • Pioneer VSX-924: 7.2-kanaals receiver met 150 Watt per kanaal (599 euro)

Pioneer VSX-924 – Specificaties en features

Zoals gezegd heeft Pioneer de meeste middenklasse modellen volgestopt met de nieuwste features en functies, en van de middenklasse receivers is de VSX-924 het meest uitgebreid. Dit model beschikt onder meer over de volgende features en specificaties;

Netwerk en streaming

Een receiver is tegenwoordig veel meer dan alleen maar een aansluitpunt voor speakers en componenten. De receiver moet namelijk tegenwoordig ook draadloos in verbinding staan met diverse diensten, je thuisnetwerk en het internet. De Pioneer VSX-924 is uitgerust met Apple AirPlay voor draadloze streaming vanaf Apple-apparaten, beschikt over een ethernetpoort voor koppeling met het internet, is voorzien van DLNA voor streaming uit het thuisnetwerk en beschikt over Bluetooth voor het streamen van content vanaf mobiele apparaten. Ook is er ondersteuning voor vTuner en Spotify Connect, en kun je mobiele apparaten middels een MHL-connectie aansluiten. Helaas is er geen WiFi-module ingebouwd maar hiervoor kan wel een losse adapter gekocht worden (zie update onder Bediening en Installatie).

HDMI 2.0 en 4K

Twee nieuwe features die we op de VSX-924 terugzien zijn HDMI 2.0 en 4K-ondersteuning. HDMI 2.0 is de nieuwste HDMI-standaard en beschikt over ondersteuning voor 4K-materiaal met frame rates tot 60 frames per seconde. De VSX-924 kan 4K-content doorsturen naar een compatibele 4K Ultra HD tv waardoor je voorbereid bent op de toekomst. De Pioneer VSX-924 kan bovendien signalen met een lagere resolutie opwaarderen naar 4K Ultra HD, tot 60p. De receiver is voorzien van zeven HDMI-ingangen (1 voor) en twee HDMI-uitgangen. Ook zien we aan de voorzijde één USB-poort terug.

Pioneer-VSX-924-review-aansluitingen

Audioweergave

Het belangrijkste onderdeel van een receiver is natuurlijk de audioweergave en het verwerken van signalen. De Pioneer VSX-924 is voorzien van het MCACC EQ-systeem (Multi-Channel Acoustic Calibration) met automatische compensatie van verschillende luidsprekerformaten, niveaus en afstanden. Dat systeem stemt de respons van de verschillende frequenties op elkaar af zonder de fase van het signaal te wijzigen. Bovendien beschikt de Pioneer VSX-924 over de nieuwe subwoofer EQ-functie. Daarmee kan rechtstreeks vanuit de gebruikersinterface van de receiver de LFE (laagfrequentie-effecten) bijgestuurd worden.

De Pioneer VSX-924 gebruikt een 192 kHz/24-bit ESS SABRE Premier Audio DAC-circuit. Deze heeft een hoog dynamisch bereik tot maximaal 120 dB, met gevoelig minder trillingen. Ook is er brede ondersteuning voor hoge resolutie bestanden, zoals AIFF, WAV, FLAC, en Apple Lossless, en daarnaast ook mp3, WMA en AAC via USB en het home netwerk. De VSX-924 speelt ook meerkanaals 96 kHz 24-bit 5.0 en 5.1 FLAC- en WAV-bestanden af.

Gebruik

De iControlAV5 app van Pioneer maakt het mogelijk om de functies en instellingen van de VSX AV-receivers draadloos te bedienen of aan te passen. De app is gratis te verkrijgen via de Apple App Store en de Google Play Store.

Pioneer VSX-924 – Eerste indruk

De Pioneer VSX-924 laat meteen vanuit de doos een prima indruk achter. De receiver heeft een fors gewicht, iets dat het premium gevoel altijd ten goede komt, en voelt ook qua algemene bouwkwaliteit goed aan. Het apparaat heeft, in dit geval, een compleet zwarte afwerking met zilveren voeten en twee grote knoppen voor het volume en de input-selectie. Er is aan de voorzijde maar een klein aantal knoppen te vinden, maar de belangrijkste functies zijn direct toegankelijk. Aan de achterzijde zien we een groot aantal aansluitingsmogelijkheden terug met nagenoeg allemaal standaard (niet vergulde) connectors. Al met al een prima eerste indruk.

Pioneer-VSX-924-review-totaal

Overige apparatuur

In deze review maken we gebruik van een Panasonic ZT60 plasma tv voor de weergave van videomateriaal, een Mac en iPad voor het streamen van muziek, de UD7007 Blu-ray speler van Marantz voor de weergave van CD’s en Blu-ray discs, en het B&W CM-serie luidsprekersysteem voor een optimale weergave van de audio.

Pioneer VSX-924 – Bediening en installatie

Zodra de VSX-924 op zijn plek staat is het vanzelfsprekend tijd om het complete home cinema systeem te koppelen, waaronder ook de luidsprekers. Je kunt kiezen uit verschillende luidsprekerconfiguraties, waaronder een 5.1-kanaals home cinema systeem (wat wij hebben staan), een 7.1-kanaals systeem en zelfs een 5.1-kanaals systeem met hoogte/breedte speakers. Aan de achterzijde kun je waarschijnlijk zonder problemen al je componenten kwijt.

Installatie

Wanneer alles fysiek gekoppeld is kun je aan de slag met de installatie van de receiver. Helaas krijg je niet direct bij het opstarten een handige set-up waarmee je aan de slag kunt, in plaats daarvan zit je direct in het hoofdmenu. Echter, middels de AVNavigator kun je een computer of tablet gebruiken om de receiver compleet in te stellen. Deze AVNavigator is vooraf geïnstalleerd op de receiver maar alleen toegankelijk via een laptop of tablet (Mac, Android, iOS of Windows). De verbinding met de receiver wordt draadloos gelegd en via de browser kun je door een aantal instellingsmenu’s lopen.

Pioneer-VSX-924-review-avnavigator

Zo kun je alle inputs labelen en aanpassen, krijg je advies over de aansluitingsmogelijkheden en kun je aangeven wat de luidsprekeropstelling is die je gebruikt. Daarnaast krijg je toegang tot de ‘Interactive Operation Guide’ waar je alle informatie over het bedienen van de receiver vindt. Het derde menu biedt toegang tot de netwerkinstellingen van de receiver. Deze AVNavigator is een ideaal programma waarmee je de receiver direct ingesteld en aangesloten krijgt, inclusief duidelijke uitleg over de opties en aansluitingen. De on-screen menu’s van de receiver zelf laten nogal te wensen over, waarover later meer, dus het is verstandig met de AVNavigator aan de slag te gaan.

Pioneer-VSX-924-review-avnavigator-2

WiFi-dongle

Dat hier een kopje voor de WiFi-dongle staat is wellicht opvallend omdat Pioneer zelf aangeeft, en ik ook bij de specificaties omschreven heb, dat er alleen een fysieke verbinding met het internet mogelijk is. Een dongle/adapter is los te koop en zou niet meegeleverd worden. Toch kwamen we in de doos een WiFi-adapter tegen, al was het niet het model dat Pioneer zelf verkoopt. Natuurlijk hebben we dit even nagevraagd en het blijkt dat in Nederland bij verschillende modellen toch een dongle meegeleverd wordt maar dat dit inderdaad een nieuwe variant is. Deze kan middels ‘wps’ of na koppeling met je computer draadloos verbinding maken met je thuisnetwerk en dus het internet. De adapter zelf wordt middels usb en een LAN-kabel verbonden met de receiver. Het instellen van de adapter vergt wat tijd en kennis, zeker omdat er bij ons in ieder geval handleiding bijzat. Pioneer geeft echter aan dat de handleiding voor deze dongle wel aanwezig zou moeten zijn, dus mocht deze er niet bijzitten, neem dan even contact op met Pioneer en hij wordt nagestuurd.

Afstandsbediening

Pioneer levert een redelijk grote afstandsbediening mee, met een hoop knoppen waarvan velen ook nog eens meer functies hebben. Maar, bij een rijkelijk uitgeruste receiver hoort nu eenmaal een rijkelijk uitgeruste afstandsbediening. Alle inputs, belangrijke instellingen, audiomodi en mediaknoppen zijn direct met de afstandsbediening te wijzigen. Ook kan bijvoorbeeld de tv aan- of uitgezet worden met de afstandsbediening van de receiver en kun je het volume van de tv wijzigen. Bovenaan de accessoire zijn daarbij knoppen voor het bedienen van een tweede of derde zone te vinden. Een aantal van de belangrijke knoppen geven (minimaal) licht in het donker en de bediening middels de afstandsbediening verloopt redelijk goed. Het enige minpuntje is dat vooral de pijltjestoetsen een nogal hard geluid maken.

Pioneer-VSX-924-review-afstandsbediening

iControlAV5-app

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen; Pioneer heeft de beste app voor smartphones en tablets, zeker wanneer je voor een receiver van het bedrijf gaat. De iControlAV5-app is gratis te downloaden en biedt je meer dan alle mogelijkheden om je receiver te bedienen en af te stellen. Opvallend is dat er (op het oog) meer instellingen in de app te vinden zijn dan in het menu van de receiver zelf. De app is zeer fraai vormgegeven, met bijzondere animaties, leuke effecten en vooral een duidelijke weergave. Je kunt in de app aan de slag met de basisinstellingen als input-selectie en volume, maar er is veel meer dan dat.

Pioneer-VSX-924-review-app-algemeen

Om een paar voorbeelden te noemen; je kunt middels een ‘finger equalizer’ eenvoudig de audioweergave afstemmen (al is het meer een gimmick), je kunt de video-instellingen wijzigen, je kunt een uitgebreide eco-pagina tonen met diverse instellingen om energie te besparen, je kunt de surround-modi aanpassen en het is mogelijk de balans of het volume per kanaal te wijzigen. Ik heb nog lang niet alle opties genoemd maar kort gezegd mag deze app niet op je mobiele apparaat ontbreken als je een receiver van Pioneer aanschaft. De app is een genot om mee te werken en in principe hoef je dan het on-screen display en de afstandsbediening niet meer tevoorschijn te toveren.

Pioneer-VSX-924-review-app-eco

Pioneer VSX-924 – In gebruik

Eén van de belangrijkste functies van een AV receiver is natuurlijk een optimale weergave van audio en video van elke willekeurige bron die je erop aansluit. De VSX-924 biedt op dit gebied een groot aantal verschillende functies, features en technieken. Alle functies van de receiver zijn toegankelijk middels een wat matig vormgegeven en lage resolutie interface die op tv verschijnt. Je mag gerust stellen dat Pioneer deze interface maar weinig aandacht heeft gegeven en de focus legt op functionaliteit. De interface heeft een duidelijke structuur maar ziet er zeer ouderwets uit en wordt in een opvallend lage resolutie weergegeven. Er is echter geen duidelijke home-interface waar vandaan je diverse opties, als bijvoorbeeld bluetooth, internetradio of de instellingen met duidelijke icons te zien krijgt. Er is één hoofdmenu voor de belangrijkste instellingen en de rest is toegankelijk via de input-selector op het apparaat of de afstandsbediening. Ook een minpunt is dat de receiver nogal eens traag wil reageren op input, of deze nu van de afstandsbediening of een app komt. Soms zit er een seconde of 2/3 tussen een input en het uitvoeren.

Pioneer-VSX-924-review-interface

Automatische kalibratie

Pioneer levert met de VSX-924 een eigen kalibratiesysteem mee. Dit systeem werkt grotendeels hetzelfde als bijvoorbeeld de Audyssey MultEQ die we op andere receivers zagen, met een paar kleine verschillen. Je sluit een microfoontje aan op de receiver en plaatst deze op de luisterpositie. Vervolgens worden er middels verschillende geluiden metingen gedaan om de optimale audioweergave aan de hand van de akoestiek van de ruimte vast te stellen. Er wordt onder meer gekeken naar de afstand tot de luisterpositie, het volume en de klank. Aan de hand van alle vergaarde informatie wordt de equalizer van de receiver aangepast en zul je ook direct merken dat de audioweergave een stuk beter gebalanceerd is. Je kunt overigens zelf nog met de ingestelde waarden aan de slag, mocht je er toch niet helemaal tevreden over zijn.

Geluidsmodi

Ik heb het hierboven al even kort aangegeven maar aan uitgebreide opties voor de audio-afstelling ontbreekt het niet. De VSX-924 biedt standaard ondersteuning voor nagenoeg alle audioformaten, waaronder hoge resolutie audioformaten en DTS-HD en Dolby TrueHD tracks. Natuurlijk wordt ook Dolby Digital ondersteund en kun je middels verschillende presets de audioweergave beïnvloeden. In de meeste gevallen, zeker bij een digitaal signaal, is het aan te raden de audiotrack van de bron te gebruiken. Bij tv-uitzendingen is dit vaak Dolby Digital en bij films DTS-HD of Dolby TrueHD. Maar, mocht je muziek, series of films net wat indrukwekkender willen weergeven of van stereomuziek vijfkanaals muziek willen maken dan kun je de presets voor de audioweergave gebruiken.

Pioneer-VSX-924-review-voorzijde

Via de afstandsbediening, een knop aan de voorzijde van de receiver een een aparte pagina in de iControlerAV5-app kun je de gewenste geluidsmodus kiezen. Je kunt kiezen voor vier basis presets; auto (automatisch bepaald door de receiver en afhankelijk van de input), Movie, Music en Game. Maar, als je toch wat meer variatie zoekt kun je terecht in de ‘Direct’ tab en hier specifieke modi kiezen, waaronder een Pure Direct-modus, een modus voor audio over alle kanalen en specifieke modi voor genres in muziek en film. Vervolgens kun je, onder meer via de handige interface in de app, de verschillende niveaus per kanaal afstellen of juist de dialoog wat versterken wanneer gewenst.

Muziek streaming

Het streamen van muziek uit je thuisnetwerk en van verschillende muziekdiensten doen we tegenwoordig allemaal, en natuurlijk is ook de VSX-924 hiervoor ingericht. De receiver biedt toegang tot Spotify, apparaten in je thuisnetwerk via DLNA, streaming vanaf Apple-apparaten middels AirPlay en streaming van audio middels Bluetooth. Ook heb je toegang tot verschillende internetradiostations. Kortom, voldoende opties om al je media snel en in goede kwaliteit weer te geven.

Om te beginnen met het minste; de ingebouwde mediaspeler (mediaserver) en de internetradiostations. De receiver ziet apparaten in je thuisnetwerk binnen een paar seconden waardoor je vrijwel meteen aan de slag kunt. Hoewel de kwaliteit meer dan prima is en bestandsondersteuning weinig te wensen overlaat voor de gemiddelde gebruiker, duurt het laden van bestanden vaak wat te lang.  En, hoewel de receiver snel verbinding maakt met apparaten in je thuisnetwerk, bijvoorbeeld je NAS-server of je pc, laat de interface hier weer te wensen over. Erg strak ziet het er niet uit en de navigatie door mappen gaan nogal traag. Hier had echt wat meer aandacht aan besteed mogen worden. De weergave op zichzelf is prima, maar ook qua controls laat de receiver te wensen over. Het is eigenlijk puur selecteren en afspelen.

Pioneer-VSX-924-review-mediaserver

Hetzelfde geldt voor de internetradiostations. Het bladeren door de genres en stations gaat niet soepel, een goed doordachte en vormgegeven interface zou hier echt een toegevoegde waarde gehad hebben. Voor Nederlanders is echter genoeg interessants te vinden en eenmaal gevonden is het eenvoudig om de zenders vast te zetten als favoriet. Maar, bij beiden moet ook weer gezegd worden dat de meeste minpunten wegvallen zodra je de app gebruikt. Het begint langzamerhand duidelijk te worden dat Pioneer de interface van de app eigenlijk (grotendeels) ook op de receiver had moeten zetten.

AirPlay is inmiddels algemeen bekend en maakt het mogelijk om muziek direct vanaf je iOS-apparaat of PC/Mac met iTunes naar de receiver te streamen. De werking is simpeler dan simpel; met één druk op de knop selecteer je de receiver om muziek naartoe te streamen en binnen enkele seconden (zonder een input op de receiver te selecteren) wordt de muziek over je speakers weergegeven. Qua gebruik dus zeer eenvoudig en qua kwaliteit meer dan prima. Zonder hick-ups wordt muziek met voldoende dynamiek en kleur weergegeven.

Ook de koppeling met Bluetooth verloopt middels twee simpele stappen waardoor je snel en eenvoudig je smartphone of tablet met de VSX-924 kunt verbinden. Over de geluidskwaliteit hebben we het later maar de verbinding is stabiel genoeg om met de telefoon in je zak muziek richting de receiver te streamen. Houd er wel rekening mee dat het bereik niet heel groot is, ben je meer dan 6/7 meter verwijderd van de receiver dan wordt het al lastig.

We hebben het afgelopen jaar aardig wat receivers voorbij zien komen en bij veel modellen was Spotify één van de geïnstalleerde apps, op de receiver zelf welteverstaan. Ik ging er vanuit dat dit ook op de VSX-924 het geval was maar dit model beschikt alleen over de Spotify Connect-functie waardoor je altijd een mobiel apparaat moet gebruiken. Vanuit dit apparaat wordt de streaming geactiveerd en neemt de receiver het over. Je kunt dus niet zonder smartphone of tablet de Spotify-app op de receiver opstarten en muziek streamen. Een klein nadeel, maar aangezien nagenoeg iedereen zijn of haar telefoon altijd bij de hand heeft iets waar we ons wel overheen kunnen zetten.

Beeldinstellingen

Een receiver koop je niet voor de mogelijkheden wat betreft de beeldinstellingen en daarom zijn de meeste modellen voorzien van een aantal basisopties. De Pioneer VSX-924 kan in ieder geval lage resolutie content opwaarderen naar HD-resolutie en als je een 4K Ultra HD tv hebt is het zelfs mogelijk content te laten opwaarderen naar de hoge 4K-resolutie. Dat gezegd hebbende; elke 4K Ultra HD tv beschikt tegenwoordig over een eigen scaler die dit al doet dus in principe is het op papier een leuke functie. In de meeste gevallen raden we verder aan de beeldinstellingen met rust te laten en dit werk te laten verzetten door met name de tv.

Pioneer VSX-924 – Audiokwaliteit

Het draait uiteindelijk natuurlijk allemaal om de audiokwaliteit van een receiver/versterker en als alles eenmaal ingesteld is moet er natuurlijk genoten worden, ongeacht de bron die je hiervoor gebruikt. We hebben verschillende bronnen aan diverse tests onderworpen om tot onze bevindingen over de audiokwaliteit te komen, maar dit is natuurlijk grotendeels ook beïnvloed door het luidsprekersysteem dat gebruikt wordt.

Muziek streaming

Hierboven heb ik alle mogelijkheden voor het streamen van muziek al onder elkaar gezet en de kwaliteit per dienst of methode verschilt niet bijzonder veel. Wanneer je audiobestanden uit je thuisnetwerk streamt kun je natuurlijk de betere bestandsformaten met minder compressie kiezen en met een stabiel thuisnetwerk zijn deze ook prima te streamen. Een andere optie is een usb-stick vullen met materiaal en deze aansluiten op de receiver.

Veel gebruikers zullen de standaard bestandsformaten als MP3, WMA of AAC gebruiken om muziek van apparaten in het thuisnetwerk naar de receiver te streamen. Het getrainde oor zal direct opvallen dat de kwaliteit hiervan te wensen overlaat maar de VSX-924 beschikt over een aantal presets en instellingen om de kwaliteit weer iets omhoog te trekken. Echter, mijn ervaring is dat de meeste opties, waaronder bijvoorbeeld het ruisfilter, ook bij-effecten introduceren. Zo wordt de nadruk al snel teveel op de lage tonen gelegd. Het is een kwestie van even goed afstellen en proberen om tot de meest optimale instellingen te komen.

Pioneer-VSX-924-review-app-media

We hebben diverse muziekbestanden gebruikt om de audioweergave van de VSX-924 uitgebreid te testen. Bij de weergave van bestanden met hoge compressie en weet de receiver een redelijk breed geluidsveld met aardig wat details neer te zetten. Echter ontbreekt net dat beetje ‘body’ en akoestiek waardoor een afstand tussen de artiest en de luisteraar gecreëerd wordt. Ook wordt laag te vaak iets overdreven en niet strak genoeg weergegeven. Ga je wat hoger qua volume dan merk je dat de receiver iets meer moeite krijgt en zelfs wat te scherp gaat klinken.

Maak je echter gebruik van bestanden met hogere kwaliteit, bijvoorbeeld FLAC of DSD, dan holt de kwaliteit van de audioweergave vooruit. Met bronmateriaal van hoge kwaliteit hoeft te receiver nauwelijks in te grijpen en krijg je een dynamische, brede en zeer gedetailleerde weergave voorgeschoteld. Je krijgt door de helderheid en ruimtelijke akoestiek het gevoel alsof de artiest direct voor je staat in de opnamestudio. Ook bij wat ruigere muziek en aan de andere kant klassieke muziek laat de VSX-924 nauwelijks steken vallen. Bij extreem dynamische passages wil de weergave soms iets tekort schieten doordat laag gaat overheersen maar over het algemeen is de audioweergave indrukwekkend goed.

CD

Steeds meer muziekdiensten stappen over op hoge kwaliteit audio zodat de kwaliteit aardig dicht in de buurt komt van CD-kwaliteit. Toch behandelen we de weergave van CD’s nog steeds, met name omdat de echte muziekliefhebbers nog altijd schijfjes draaien. We hebben muziek uit verschillende genres afgespeeld, waaronder klassieke muziek, popmuziek en rockmuziek. Hier valt ook direct op dat wanneer de bron van goede kwaliteit is en de receiver er dus zelf weinig meer aan hoeft te doen er een prima audiokwaliteit voorgeschoteld wordt. Er zit voldoende dynamiek in de audioweergave, details worden overtuigend weergegeven en het geluidsveld wordt redelijk breed getrokken. Bij uitschieters naar onderen of boven merk je echter dat de VSX-924 het soms iets te zwaar krijgt. Hierdoor kan een lage toon de lang of hard doordreunen en een hoge toon net te scherp weergegeven worden. Al met al is de audioweergave van CD’s meer dan prima, met een goede plaatsing in de ruimte en heldere maar tegelijkertijd warme zang.

Blu-ray

We luisteren natuurlijk niet allemaal de hele dag muziek, het oog wil immers ook wat. Daarom hebben we de receiver in ons home cinema systeem twee weken lang vervangen voor de VSX-924 en natuurlijk de betere Blu-ray films met HD-audiotracks gekeken. Voor deze review hebben we onder meer The Dark Knight, Gravity en Identity bekeken.

Pioneer-VSX-924-review-feature

Vooral bij de weergave van Blu-ray films is de kalibratie via Pioneer’s eigen MCACC-systeem van belang. Met deze audiotracks schakel je namelijk alle speakers in en wil je een realistische en overtuigende surround-ervaring. Wat dit betreft stelt de VSX-924 absoluut niet teleur. De receiver biedt een zeer indrukwekkende surround-ervaring, met overtuigende maar niet overheersende surround-effecten, diep en strak laag wanneer het nodig is en warme maar kraakheldere dialogen. Het ruimtelijk effect dat gecreëerd wordt is zeer natuurlijk en tegelijkertijd dynamisch. Subtiele details in de surround-effecten zijn duidelijk hoorbaar en effecten zorgen er nooit voor dat bijvoorbeeld dialogen ondergesneeuwd worden. Ook bewegingen in de ruimte zijn natuurlijk en vloeiend, en dus perfect te volgen voor de optimale surround-ervaring. Zelfs op hogere volumes houdt de VSX-924 zich indrukwekkend goed staande en blijft de audioweergave dynamisch en intact.

Pioneer VSX-924 – Conclusie

De Pioneer VSX-924 heeft twee gezichten; aan de ene kant is het niet echt een gebruiksvriendelijke receiver door de matige en ouderwetse interface in combinatie met het grote aantal instellingsmogelijkheden, maar aan de andere kant is het een receiver die een indrukwekkende audiokwaliteit biedt, zeker als je kijkt naar het prijssegment. Beide onderdelen zijn in mijn optiek zeer belangrijk, maar toch weet de VSX-924 uiteindelijk te overtuigen om dat je op andere manier het gebruiksgemak kunt vergroten. Met de AVNavigator-functie kun je eenvoudig en overzichtelijk de receiver instellen voor het gebruik en met de indrukwekkend fraai vormgegeven en indrukwekkend uitgebreide uitgeruste iControlleAV5-app kun je tijdens het gebruik helemaal los gaan. Het eindoordeel van de Pioneer VSX-924 is dan ook positief. Het is een prima presterende middenklasse AV-receiver die ontzettend veel waar voor je geld biedt en beschikt over de nieuwste features en technieken.

Minpunten

 • Matige en ouderwetse on-screen interface
 • Geen instructies voor gebruik meegeleverde dongle
 • Erg veel opties en geen duidelijk startpunt/home

Pluspunten

 • Indrukwekkende audiokwaliteit
 • Rijkelijk uitgerust qua features en functies
 • Zeer goede iControlAV-app
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Paul de Jong
  08 augustus, 2014 om 13:05

  Beste Martijn,

  in deze test schrijf je de volgende passage:

  We hebben het afgelopen jaar aardig wat receivers voorbij zien komen en bij veel modellen was Spotify één van de geïnstalleerde apps, op de receiver zelf welteverstaan. Ik ging er vanuit dat dit ook op de VSX-924 het geval was maar dit model beschikt alleen over de Spotify Connect-functie waardoor je altijd een mobiel apparaat moet gebruiken. Vanuit dit apparaat wordt de streaming geactiveerd en neemt de receiver het over. Je kunt dus niet zonder smartphone of tablet de Spotify-app op de receiver opstarten en muziek streamen. Een klein nadeel, maar aangezien nagenoeg iedereen zijn of haar telefoon altijd bij de hand heeft iets waar we ons wel overheen kunnen zetten.

  Spotify connect is de nieuwe norm uitgerold door Spotify zelf. Ingebouwde apps worden steeds minder gemaakt. Simpele reden hiervoor is dat Spotify will dat je HUN app gebruikt en niet de receiver etc. Reden hiervoor is dat ze je surfgedrag beter kunnen volgen en kleine advertenties kunnen laten zien.

  Daarnaast is het grote voordeel dat producenten , Pioneer, Yamaha en Denon hun software niet telkens hoeven aan te passen als Spotify een update uit heeft en omgekeerd.

  Het is dus de toekomst/standaard en reeds aanwezig op Yamaha, Denon en Pioneer

  • Martijn Chel
   08 augustus, 2014 om 16:50

   Hoi Paul,
   Ik begrijp wel waarom het is, maar dat betekent niet dat het handiger is. Ik vind het persoonlijk handig dat ik zonder smartphone de app op mijn Marantz receiver kan gebruiken.

 2. Sonny
  15 augustus, 2014 om 18:12

  Hallo,

  Ik heb intresse in een aankoop van een reciever. Echter vind ik nergens terug of men via de ethernetpoort ook de reciever zou kunnen bedienen. Dit zou graag moeten kunnen met een gateway IP van mijn domotica-systeem.

  Iemand een idee?

 3. Michiel Lucas
  29 augustus, 2014 om 15:25

  Ik probeer een mac mini aan te sluiten op deze receiver maar dit lukt mij niet

  Ik ga van DVI naar HDMI maar het geluid krijg ik er niet bij aangesloten. Dit doe ik via de koptelefoon uitgang naar de DVD IN anologe uitgang, onder de subwoofer aansluitingen. Maar geen geluid te horen

  Wat doe ik fout? Heb al 30 keer die instellingen aangepast via de browser.

  Michiel

  • Martijn Chel
   29 augustus, 2014 om 16:40

   Zit er geen normale analoge of digitale audio-uitgang op de Mac mini?

 4. Michiel
  29 augustus, 2014 om 17:47

  Het is zelfs zo

  als ik de DVI niet insteek in de mac mini speelt hij perfect de muziek af op de pioneer, steek ik de dvi in doet hij enkel beeld. Dus beide tegelijk lukt niet.

  Geluid zit op de analoge ingang, dus 1 naar 2 kabel (AUX kabel van de stereo)

  Vreemd toch?

  Michiel

 5. Eelco
  30 november, 2014 om 22:03

  Hallo,

  Ik heb een paar dagen geleden de VSX-924 aangeschaft en heb een vraagje..
  Van alles wat ik aansluit op de HDMI ingangen en via HDMI out 1/TV afspeel krijg ik geen geluid op de tv zelf, alleen de boxen van de versterker. Is het mogelijk om het geluid van bijv. een Blu-ray speler (HDMI in 2/BD) ook te horen op de tv ?
  Er zijn van die gevallen dat ik tv geluid voldoende vind ipv al die speakers..

  gegroet,

  Eelco

  • J. van Ark
   26 januari, 2015 om 12:10

   Heb je hier al een oplossing op gevonden, ik heb namelijk hetzelfde probleem

 6. Annita
  07 december, 2014 om 19:54

  Als je een powerline adapter met geintergreerde switch in huis hebt, kun je hem ook met het netwerk verbinden en hoef je niet de wifi-dongle aan te schaffen. Werkt bij ons perfect!

 7. Ronald
  07 februari, 2015 om 23:23

  Kan je ook streamen NAAR een Bluetooth koptelefoon ?

 8. Veek
  26 februari, 2015 om 13:39

  Je kan dit doen als je de hdmi ingangen niet gebruikt.
  Je sluit de optical van de digibox/bluray aan op de reciever en de hdmi van de spelers op de tv. Hierdoor kan je de tv speakers gebruiken zonder de reciever.
  Zo deed ik het.

 9. cees
  27 maart, 2015 om 21:35

  Ik wil bestanden vanaf mijn nas synology 212 afspelen. Soms lukt dat maar meestal niet. De app geeft de mededeling empty.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.