Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Panasonic TX-47AS800E (AS800-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op11 juli 2014, 8:30 CategorieLcd led tv reviews

2014 is het eerste jaar dat Panasonic geen plasma tv’s meer op de markt brengt, maar volgens de Japanse fabrikant moeten de lcd topmodellen plasma snel doen vergeten. In deze review kijken we naar het vlaggenschipmodel in de full hd line-up, de TX-47AS800E. Deze televisie beschikt onder meer over het Viera smart tv-platform, ingebouwd WiFi, passief 3D en een apart design.

Panasonic AS800 – specificaties

Panasonic heeft dit jaar heel wat nieuwe features en technieken ontwikkeld en de modellen in de AS800-serie beschikken over al deze features en technieken. Deze topserie bestaat uit drie modellen; de 47-inch TX-47AS800E, de 55-inch TX-55AS800E en de 60-inch TX-60AS800E. De tv’s zijn niet goedkoop want er moet respectievelijk 1.599 euro 1.999 euro en 2.799 euro voor betaald worden. In deze review kijken we naar de 47-inch TX-47AS800E.

De Panasonic  TX-47AS800E (en de andere modellen in de serie) zijn uitgerust met een full hd lcd-display met direct led-achtergrondverlichting en local dimming. De 1.800Hz BLS-techniek moet zorgen voor een vloeiende weergave van beelden, terwijl het Advanced Colour Spectrum voor een groot kleurbereik moet zorgen. Ook zijn de tv’s uitgerust met passieve 3D-weergave, een hexacore-processor voor soepele prestaties, een isf-modus voor professionele kalibratie, het Viera smart tv-platform van Panasonic, een SD-kaartlezer en een dubbele tuner. De tv’s kunnen bediend worden met een normale afstandsbediening, de Touch Pad afstandsbediening of de Panasonic TV Remote-app.

Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 Panasonic lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

Panasonic AS800 – design

Het eerste wat opvalt wanneer je de Panasonic AS800-modellen uit de doos haalt is de aparte voet. De tv’s worden namelijk geleverd met een ongelooflijk zware en massieve standaard waaraan de tv bevestigd moet worden. Deze standaard is echter niet zichtbaar zodra de tv staat want onder het scherm zit reeds een zilverkleurige lijst die de massieve zwarte standaard verbergt. De voet is er puur om de tv stevig op een meubel te zetten, en stevig staat hij zeker.

Panasonic-AS800-review-design-2

De TX-47AS800E is een redelijk slanke tv met een dun zwart/blauw frame rondom het scherm. Dit frame is niet zo dun als we bij sommige high-end modellen zien maar ziet er wel strak uit. Aan de bovenzijde is een subtiele zilveren rand toegebracht en deze zilveren kleur zien we ook aan de onderzijde in de standaard terug die dus aan het scherm gekoppeld zit. Deze standaard loopt over de gehele breedte van de tv en is in het midden open gehouden. Dit geeft de tv een stijlvolle look mee maar het laat de tv niet in de lucht zweven zoals we bij veel standaarden zien de laatste tijd. Overigens zal je aan de bovenzijde van de tv nog iets opvallen, hier zit namelijk de camera verwerkt. Deze kan in de behuizing geduwd worden en is dus niet altijd zichtbaar.

Panasonic-AS800-design

Zoals je van een high-end tv met een fors prijskaartje mag verwachten wijzen alle aansluitingen naar de zijkant of de onderzijde. Dit om het ophangen aan de muur wat eenvoudiger te maken. Drie usb-poorten en drie hdmi-poorten wijzen naar de linkerzijde en één hdmi-poort wijst naar onderen. Ook naar onderen wijzen onder meer de ethernetpoort en de kabelaansluiting. Opvallend is dat de SCART-aansluiting ontbreekt.

Panasonic-AS800-review-design

Panasonic levert twee afstandsbedieningen mee; een grote plastic variant die we eigenlijk al jaren zien van de Japanse fabrikant en de verbeterde Touch Pad Remote. De normale afstandsbediening beschikt over alle bekende knoppen en ook directe toegang tot het smart tv-platform en apps. De knoppen zijn groot genoeg voor comfortabele bediening maar helaas ontbreekt achtergrondverlichting voor de toetsen.

Panasonic-AS800-review-remote

De Touch Pad remote is in een zilveren kleur afgewerkt en ook een stuk kleiner. De accessoire is compleet van plastic en is daardoor ook zeer licht. Het uiterlijk is premium maar zodra de afstandsbediening in de hand ligt komt deze wat goedkoop over. Het aantal knoppen is ook een stuk kleiner. Je vindt de belangrijkste knoppen voor onder meer de kanalen, het volume, de opties, het homescreen en de stembediening. In het midden bevindt zich een groot touchpad waarmee je eenvoudig moet kunnen navigeren. Hierover later meer. Naast deze twee opties biedt Panasonic ook de mogelijkheid de tv te bedienen middels de TV Remote-applicatie voor smartphones en tablets.

Panasonic AS800 – gebruiksgemak

Wanneer je de tv’s in de AS800-serie voor de eerste keer aanzet wordt je door Panasonic door een simpel set-upmenu geloodst. Hier krijg je de belangrijkste instellingen voor onder meer het netwerk en de Touch Pad afstandsbediening voorgeschoteld. Deze instellingen stellen echter weinig voor dus zul je later alsnog de menu’s in moeten duiken om bijvoorbeeld het beeld en de audio naar eigen wens af te stellen. Het is jammer dat niet meer fabrikanten een handige set-up bedenken voor consumenten die in een paar stappen het beeld en de audio willen optimaliseren.

Zodra je de eerste instellingen doorlopen hebt kom je in het homescreen van het Viera-platform terecht. Hier krijg je eerst middels pop-ups en gesproken tekst een aantal tips over het gebruik van het platform. Het is even wennen maar na een paar keer bladeren door de interface zie je waar alles voor dient. De algemene instellingenmenu’s hebben ten opzichte van vorig jaar een opfrisbeurt gekregen en zien er strak uit. Er zijn bijzonder veel instellingsmogelijkheden maar de menu’s beschikken over een overzichtelijke weergave en een duidelijke structuur. Het is ook meteen duidelijk wanneer je in een submenu zit, bijvoorbeeld voor de beeldinstellingen.

Panasonic-AS800-review-settings-2

De snelheid van de software is een hekel punt voor veel smart tv’s. Het lijkt toch nog erg moeilijk te zijn om snel door smart-functies en apps te kunnen bladeren en input snel door de software laten uitvoeren. Hoewel de TX-47AS800E absoluut niet langzaam is, is er zeker ruimte voor verbetering. De input op één van de twee afstandsbedieningen wordt niet altijd snel geregistreerd of uitgevoerd en bij het openen of wisselen van homescreen moetje soms even geduld hebben voordat de cursor/selectie veranderd kan worden. Een klein minpuntje maar niet iets dat je de hele tijd in de weg zal staan.

Touch Pad remote

Panasonic heeft de Touch Pad afstandsbediening ook een opfrisbeurt gegeven maar het gebruik is grotendeels onveranderd. In het midden van de afstandsbediening bevindt zich een groot touchpad dat je als het scherm van je smartphone kunt gebruiken. Je veegt met je vinger over het touchpad om de cursor of selectie op het scherm te wijzigen. Dit klinkt leuk, maar helaas laat de implementatie te wensen over. Het is immers maar in een klein aantal gevallen mogelijk daadwerkelijk een cursor op het scherm te gebruiken die je vrij kunt bewegen. De browser is een voorbeeld. In andere menu’s en interfaces werkt het touchpad eigenlijk gewoon als de pijltjestoetsen en veeg je dus naar onderen, links, rechts of beneden om de selectie te wijzigen. Jammer, want er zijn al fabrikanten die dit beter aanpakken en het gebruiksgemak wordt door deze functie eigenlijk nauwelijks verbeterd.

Panasonic-AS800-review-remote-2

Je kunt op het touchpad klikken als je een selectie wilt bevestigen maar het is ook mogelijk om een knop die onderop de afstandsbediening zit te gebruiken. Het design van de afstandsbediening zorgt ervoor dat je je vinger hier op natuurlijke wijze al houdt dus op zich een handige toevoeging. Ook bevindt zich op de Touch Pad afstandsbediening een knop om de tv middels spraak te bedienen. Druk de knop in en met een aantal commando’s kun je bijvoorbeeld een homescreen, je berichten of de browser opstarten. Het aantal commando’s dat je kunt gebruiken is beperkt en nogal specifiek dus het is meer iets leuks om aan je vrienden te tonen. Ook wel aardig is dat de tv je stem herkent, na registratie van je stem, en zo weet welke gebruiker er voor de tv zit en welk homescreen er dus getoond moet worden.

Het invoeren van teksten is helaas ook iets dat met een dergelijke afstandsbediening nog steeds niet soepel gaat. Alleen al om het adres van deze website in te voeren waren we twee minuten bezig. Hiervoor moet echt een keyboard gebruikt worden, of de applicatie voor een smartphone, maar Philips is momenteel nog de enige fabrikant die een keyboard op de afstandsbediening meelevert.

Remote app

De Panasonic TV Remote 2-app voor smartphones is één van de beste apps voor het bedienen van je tv. Deze app is rijkelijk uitgerust met al het nodige om je tv optimaal te bedienen. Zo heb je de zogenaamde ‘paneel bediening’ waarmee je eigenlijk de Touch Pad afstandsbediening ziet maar dan op je scherm, de normale afstandsbediening knoppen en een toetsenbord. Dit toetsenbord is ideaal voor het invoeren van teksten want met de afstandsbedieningen kom je hier nauwelijks uit.

Panasonic-AS800-review-remote-app

Verder is de app voorzien van Swipe & Share waarmee je kinderlijk eenvoudig foto’s, video’s of muziek van je smartphone of tablet naar je tv kunt ‘gooien’. Vervolgens worden ze op het grote scherm weergegeven. Je kunt daarnaast de browser in de app openen en zodra je iets gevonden hebt de betreffende pagina ook weer naar de tv gooien. Dit is iets anders dan op tv browsen en bijvoorbeeld het toetsenbord gebruiken. Het is niet alleen anders maar ook een stuk gebruiksvriendelijker.

Ook is er toegang tot alle applicaties, die direct vanaf je smartphone op kunt starten. Wellicht opvallender is de ‘Slim kalibreren’ optie waarmee je geavanceerde instellingen voor de beeldweergave kunt uitvoeren. Voor de gemiddelde consument wellicht niet interessant maar voor de echte home cinema-fan of geavanceerde gebruiker een leuke en handige tool. Twee andere interessante functies zijn TV Anywhere en Remote Sharing. Met de eerste kun je op een usb-schijf opgenomen materiaal of live tv-programma’s (alleen wanneer niet gecodeerd/beveiligd) op afstand, bijvoorbeeld buitenshuis, bekijken en met Remote Sharing kun je materiaal van je smartphone of tablet op afstand naar je tv sturen. Voor beide functies is wel een Panasonic Cloud-account vereist, wat overigens gratis is, en de tv moet in de ‘waakstand’ staan.

Panasonic AS800 – features

Smart tv

Panasonic heeft het smart tv-platform voor 2014 een kleine make-over gegeven maar de meeste onderdelen kennen we nog van vorig jaar. Zo bestaat de basis van het platform uit verschillende homescreens, bijvoorbeeld een tv homescreen, een lifestyle homescreen en een info homescreen. Elk beginscherm bestaat uit één groot vlak waar je live tv-kanaal op verschijnt en daar omheen een aantal kleine vakjes met apps of widgets.

Panasonic-AS800-review-beginscherm

Je kunt helemaal zelf instellen welke apps en widgets je op verschillende homescreens te zien krijgt, bijvoorbeeld het weer, de bladwijzers van de browser of de Netflix-app. Het is maar net welke apps, widgets of inputs je graag of veel gebruikt. Het is de bedoeling dat elke gebruiker in huis zijn eigen beginscherm(en) samenstelt want je kunt middels spraak en gezichtsherkenning de beginschermen van de gebruiker die op dat moment voor de tv zit laten weergeven.

Panasonic-AS800-review-beginscherm-2

Bovenaan elk beginscherm staan een aantal menu-items. Zo kun je naar een waaier-overzicht waarmee je door meerdere beginschermen kunt bladeren, kun je naar het app-gedeelte gaan waar je alle apps vindt, kun je zoeken naar content, is er een knop voor toegang tot je berichten en kun je de instellingen voor smart tv wijzigen. Zodra je op het menu-item ‘apps’ klikt kom je in het overzicht van alle apps die reeds op je tv geïnstalleerd staan. Erg overzichtelijk is het niet maar je kunt de apps dus op je beginscherm(en) plaatsen om je eigen overzicht te creëren. Via de Apps Market krijg je toegang tot de complete bibliotheek aan apps van Panasonic. Hier is voldoende te vinden voor de Nederlandse gebruiker, maar toch ontbreken er populaire apps als Spotify en Uitzending Gemist. Ook kun je via het app-overzicht winkelen voor accessoires die bij je tv passen, bijvoorbeeld een 3D-bril, en kun je verschillende achtergronden voor je beginschermen downloaden. Standaard biedt Panasonic overigens ook nog diverse leuke apps, onder meer voor je agenda, je aantekeningen, herinneringen en gesproken memo’s.

Panasonic-AS800-review-apps

Ik heb het al even kort aangegeven maar de snelheid van de software is iets dat nog ruimte voor verbetering biedt. Het laden van apps en schermen gaat soms wat langzaam en de input op de afstandsbediening of in de app wordt soms wat vertraagd uitgevoerd. Maar, het moet ook gezegd worden dat we vele malen erger hebben meegemaakt en dat de bediening van Panasonic’s smart tv-platform erg comfortabel is. Het is niet het mooiste of meest gebruiksvriendelijke platform maar er zit alles op wat je nodig hebt, het is overzichtelijk en het werkt naar behoren.

Panasonic-AS800-camera

Media Stream

Een belangrijk onderdeel van het Viera smart tv-platform is MyStream, of eigen gewoon Mijn Media. Deze snelkoppeling vind je in het app-overzicht en op je beginscherm, en geeft toegang tot een soort stream van media die voor jouw interessant zijn. Het is een dynamische stream die continu verandert, aan de hand van wat je zelf kijkt en gebruikt en wat er populair is. De stream bestaat onder meer uit YouTube-video’s, live tv-kanalen, recent bezochte websites en eigen foto’s of video’s.

Panasonic-AS800-review-media

Het is een compleet overzicht van wat jij op dat moment graag zou willen kijken. Nu is dit laatste niet altijd waar maar Panasonic doet zijn best om je interessante content voor te schotelen, en met een Cloud-account wordt alles helemaal afgestemd op je eigen behoeften. De Mijn Media-stream is een leuke feature om zo nu en dan doorheen te scrollen om nieuwe content te ontdekken.

Info bar

Een ander belangrijk en nieuw onderdeel is de Info Bar. Deze balk verschijnt onderin beeld zodra de tv merkt dat er iemand voorbij loopt of zelfs wanneer er een temperatuurwisseling in huis waargenomen wordt. De tv springt dan aan met een audio-effect en toont een balk onderin het scherm. Hierin verschijnen onder meer nieuwe berichten die je tv ontvangen heeft, de weersvooruitzichten en de tijd. Ook zie je hier suggesties voor interessante tv-uitzendingen of andere media terug. Je kunt instellen hoe hoog de gevoeligheid van de sensor moet zijn, dus dat de tv bijvoorbeeld niet bij een kat die langsloopt aanspringt. Ook is de Info bar helemaal uit te schakelen, maar voor diegenen die hun tv daadwerkelijk als hub voor apps, berichten, Skype-gesprekken, memo’s en afspraken in gaan zetten is het wellicht interessant. Overigens is het ook mooi dat je, wanneer de Info bar verschijnt, met een spraakcommando direct het beginscherm kunt openen of naar je berichten kunt gaan. Hiervoor is de afstandsbediening niet nodig. Helaas zit je daarna wel vast zonder afstandsbediening want verdere commando’s worden niet herkend.

Web browser

Over web browsers op smart tv’s zijn we heel vaak negatief geweest maar gelukkig zien we dit jaar steeds meer tv’s die het beter aanpakken. De browser op de TX-47AS800E is comfortabel om mee te werken, zeker wanneer je gewoon de app op je smartphone gebruikt voor de invoer van tekst of zelfs voor het surfen naar een pagina om deze vervolgens naar de tv te ‘gooien’. De browser is een van de snelsten die we tot op heden gebruikt hebben en geeft alles goed weer. Het enige minpuntje is het scrollen, zowel met de normale als de Touch Pad afstandsbediening. Dit gaat niet helemaal soepel en vlot. Maar, als je zo nu en dan de browser op je tv wilt gebruiken is deze browser absoluut bruikbaar.

Panasonic-AS800-review-browser

Smart functies

De modellen in de AS800-serie beschikken over veel meer mogelijkheden dan we tot op heden besproken hebben, waaronder bijvoorbeeld een dubbele digitale tuner. Je kunt twee CI+-kaarten in de tv kwijt waardoor je het ene digitale tv-kanaal kunt opnemen terwijl het andere bekeken wordt. Wanneer je geen externe mediabox gebruikt is dit een handige toevoeging. Ook is het mogelijk tv-programma’s op te nemen op een aangesloten usb harddisk en kun je het beeld van een smartphone met Miracast te spiegelen op de tv en kun je natuurlijk content uit het thuisnetwerk streamen middels DLNA. De TX-47AS800E beschikt over een fraaie en gebruiksvriendelijke interface voor het bladeren door externe apparaten, hetzelfde geldt voor de mediaspeler. Deze biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder AVCHD, AVI, MKV, WMV, MP4, M4v, VOB, MP3, AAC, WMA Pro, FLAC, Apple Lossless, WAV, JPEG en MPO. Overigens beschikt de tv ook over Bluetooth waardoor je een Bluetooth-toetsenbord of -controller kunt koppelen. Helaas werd onze draadloos toetsenbord niet door de tv herkend.

Panasonic AS800 – beeldkwaliteit

Voor velen wellicht het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk het onderdeel over de beeldkwaliteit. De TX-47AS800E is het topmodel op het gebied van full hd-modellen dus de tv is volgepropt met de nieuwste technieken. De modellen in de AS800-serie beschikken onder meer over een full hd lcd-paneel met direct led-achtergrondverlichting, een 1.800Hz BLS-techniek, local dimming, passieve 3D-weergave met twee 3D-brillen en isf-modi voor professionele kalibratie. Ook zijn de tv’s gecertificeerd door THX voor een optimale beeldkwaliteit.

Belangrijkste instellingen

Tv’s worden tegenwoordig voorzien van een groot aantal technieken, opties en features waarmee de beeldkwaliteit beïnvloed kan worden. Het wordt dus voor jou als consument steeds lastiger om de beste beeldweergave te vinden maar je kunt wel één uitgangspunt gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat het beeld zo natuurlijk en schoon mogelijk weergegeven wordt, zonder dat de tv hiermee aan het werk moet. In de meeste gevallen schakelen we veel van de features die de beeldkwaliteit beïnvloeden dan ook uit.

Zoals gezegd bieden de AS800-modellen geen speciale set-up waarmee je als gemiddelde consument de beeldkwaliteit kunt afstellen maar vanuit de doos zijn er wel een hoop presets beschikbaar waarmee je direct een goede beeldkwaliteit kunt krijgen. De beeldmodi die vanuit de doos de beste kwaliteit bieden zijn de THX Bright Room (overdag) en de True Cinema (donker) modi. Daarnaast is het verstandig om nog even door de volgende opties te lopen.

Panasonic-AS800-review-settings

Voor de kleurweergave hebben we ‘Warm1′ gebruikt en de Levendige kleuren-optie is uitgeschakeld om een zo natuurgetrouw mogelijke weergave te krijgen. Verder hebben we zoveel mogelijk beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld of geminimaliseerd, waaronder Resolutie remasteren en 24p smoothfilm. Ook willen we zo min mogelijk artificiële scherpte en schakelen we de opties voor Ruis reductie en MPEG remasteren uit om hoge kwaliteit content volledig tot zijn recht te laten komen zonder dat de tv hiermee teveel aan de slag gaat. De adaptieve backlight controle waarmee waarmee de achtergrondverlichting dynamisch afgesteld wordt op de content is wat persoonlijker. De minimale instelling zorgt voor een beeld dat natuurlijk oogt maar help het contrast iets omhoog. Ga je hoger dan kunnen beelden snel natuurlijk overkomen. Als je de menu’s induikt kom je wellicht opties tegen die je weinig zeggen, bijvoorbeeld de opties voor de kleurregeling. Je kunt hiermee aan de slag gaan als je weet wat je doet of iemand die hier verstand van heeft je beeld optimaal laten afstellen.

SD- en HD-content

Om maar meteen met de deur in huis te vallen; op het gebied van beeldkwaliteit laat de Panasonic TX-47AS800E niet veel steken vallen, wat je eigenlijk ook mag verwachten van een tv met een dergelijk prijskaartje. Om te beginnen is het scherm uniform, zonder last van backlight-bleeding maar hier en daar minimale clouding-issues. Dat het scherm uniform is wil eigenlijk zeggen is dat je bij de weergave van een egale kleur, bijvoorbeeld zwart, wit of rood, geen duidelijk lichtere of donkere delen van het scherm ziet. Helemaal egaal is het door minimale clouding niet maar niks dat de kijkervaring teveel in de weg zit.

Hoewel we bij reviews van lcd led tv’s vaak nog te klagen hebben over de tegenvallende zwartwaarden weten de AS800-modellen een zeer goede indruk achter te laten. Voor lcd led tv zijn de zwartwaarden boven gemiddeld goed en ook wat betreft de grijsgradaties is weinig te klagen. De tv geeft ook subtiele details in donkere delen van het scherm zonder problemen weer, zonder dat hier teveel met de helderheid gespeeld hoeft te worden, wat weer ten koste gaat van het contrast. Er is wel een klein minpuntje want rondom lichtere objecten in een donkere omgeving is een hele lichte waas zichtbaar. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat de tv over ‘maar’ 32 led zones bevindt en dus niet exact kleine delen van het scherm kan dimmen.

Wanneer we kijken naar SD-content, in de vorm van een dvd, weet de TX-47AS800E zich goed staande te houden. De upscaler doet prima zijn werk en zet SD-content om naar een HD-resolutie zonder de introductie van bijvoorbeeld ruis of artefacten. De echte details ontbreken en het beeld komt ietwat dof over maar dat mogen we toerekenen aan het bronmateriaal dat immers geen HD-kwaliteit is. Het opvangen van snel bewegende beelden of objecten verloopt redelijk vloeiend, zonder dat hier de frame interpolation-optie voor ingeschakeld moet worden. Je kunt deze optie op ‘minimaal’ zetten om SD-content net wat strakker weer te geven maar hogere instellingen zorgen al snel voor een homevideo-effect.

Panasonic-AS800-review-film-2

Als we een Blu-ray film bekijken dan mag deze optie direct uitgeschakeld worden want zonder alle beeldverwerkingstechnieken weet de TX-47AS800E een prachtig plaatje voor te schotelen. Snelle bewegingen worden probleemloos vloeiend en zonder noemenswaardig verlies aan detail weergegeven, en ook de meest subtiele details blijven duidelijk zichtbaar. Toch is de scherpte niet overdreven zoals we bijvoorbeeld bij een high-end model van Philips zagen, wat er op duidt dat de tv het beeld grotendeels met rust laat. Details in gezichten zien er bijvoorbeeld zeer natuurlijk uit.

Op het gebied van kleurweergave laat de tv ook zien waarom hij in het high-end segment thuishoort. Kleuren komen natuurlijk en realistisch over, wat met name bij huidtinten opvalt als het niet zo is. De kleuren springen van het scherm, zonder te verzadigd of onnatuurlijk over te komen. Het contrast ligt op indrukwekkend hoog niveau, met van het beeld springend wit tot diep zwart. We hebben het al vaker gezegd maar het contrast is minstens net zo belangrijk als de resolutie wanneer je voor een realistisch en scherp plaatje gaat.

3D-content

Panasonic heeft de modellen in de AS800-serie uitgerust met passief 3D, een techniek waar we inmiddels de voordelen en nadelen wel van weten. De Japanse fabrikant levert twee 3D-brillen mee, wat wat mager is, maar gelukkig kan elke andere passieve 3D-bril gebruikt worden en kosten ze niet veel. De brillen zitten redelijk comfortabel, met  name door een vrij standaard bril-design en een licht gewicht. Panasonic heeft er in tegenstelling tot veel andere fabrikanten voor gekozen geen de zijkanten van de bril iets af te schermen voor binnenvallend ligt, wat de 3D-ervaring zeker ten goede komt.

De 3D-ervaring op de TX-47AS800E is bijzonder comfortabel te noemen. Je kunt urenlang naar 3D-materiaal kijken zonder last te krijgen van je ogen, iets wat met actief 3D wat lastiger is. Toch blijft ook bij dit model het grote nadeel van passief 3D zichtbaar. Doordat het beeld eigenlijk in tweeën verdeeld wordt om elk ook een beeld te geven wordt de resolutie gehalveerd en zie je, vooral ook op wat kortere afstanden, de beeldlijnen lopen. Voor iemand die echt gaat voor de hoogste kwaliteit kan dit niet anders dan een nadeel zijn, hoe comfortabel de 3D-ervaring ook is. Afgezien van dat zet de TX-47AS800E een prima 3D-plaatje weer, met natuurlijke 3D-effecten, voldoende helderheid en een hoog contrast. Als we een minpuntje moeten melden is dat de motion-optie op minimaal hier wel vereist is omdat er anders toch wat lichte haperingen bij snelle bewegingen ontstaan.

Gaming

We hebben de Panasonic TX-47AS800E getest in combinatie met een PlayStation 3 en het moet gezegd worden dat de game-ervaring prima is. De tv biedt in de Game-modus een input-lag van ongeveer 28ms en is daarmee boven gemiddeld goed. Er zijn tv’s met een nog lagere input-lag maar de fanatieke gamer voor wie reactietijd en beeldkwaliteit erg belangrijk zijn zal met dit model niet snel een miskoop doen.

Panasonic-AS800-review-film

Reflecties en kijkhoeken

Hoewel we dus over de beeldkwaliteit maar weinig te klagen hebben geldt dit helaas niet voor de kijkhoeken en gevoeligheid voor reflecties. Als je ruim uit het midden van de tv gaat zitten zie je direct een blauwige waas over het scherm lopen, wat de kijkervaring niet ten goede komt. Ook nemen de helderheid en het contrast snel af. Wat betreft de reflecties is het probleem minder groot doordat er met een hoge helderheid tegen invallend licht opgebokst kan worden maar het is in mijn optiek geen duidelijk zichtbaar dat er een coating voor het terugdringen van reflecties aanwezig is. Deze blijven redelijk opvallend zichtbaar.

Panasonic AS800 – audiokwaliteit

Hoewel de speakers van de Panasonic TX-47AS800E naar achteren wijzen en van een degelijke subwoofer nauwelijks sprake is valt de audiokwaliteit mee. Het is wat levenloos maar voor een gemiddeld tv-programma of een serie prima te doen. De tv verzorgt verstaanbare dialogen, overtuigende audio-effecten die de dialogen niet snel ondersneeuwen en een relatief breed geluidsveld. Maar, optimaal is het niet want stemmen kunnen wat hol overkomen en het dynamisch bereik is niet groot. Echt laag en gedetailleerd hoog ontbreken dus. Wat wel handig is, is dat je toegang hebt tot een equalizer wanneer je de Gebruiker-modus activeert. Hiermee kun je de frequenties naar eigen wens boosten of juist terugbrengen. Al met al een redelijke audioweergave voor het normale tv-kijken maar wanneer je vaak films en series kijkt raden we toch echt aan een goed audiosysteem ernaast te zetten.

Panasonic AS800 – conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dat mag duidelijk zijn dat de Panasonic TX-47AS800E een prima tv is voor diegenen die een alleskunner met een hoogwaardige beeldkwaliteit zoeken. De tv biedt een indrukwekkend goede beeldkwaliteit, met wat ruimte voor verbetering op bijvoorbeeld het gebied van clouding, en biedt ook een comfortabele 3D-ervaring. Het smart tv-platform van Panasonic biedt een aantal leuke functies en de TV Remote-app is één van de beteren die we tot op heden gebruikt hebben. Niet alles is perfect want de audiokwaliteit is niet bijzonder goed voor een high-end model en de tv laat te wensen over op het gebied van kijkhoeken en reflecties. De AS800-modellen zijn met een aparte voet wat opvallender dan andere high-end tv’s maar zullen nog steeds in weinig huiskamer misstaan. Voor dit alles moet echt wel betaald worden want het 55-inch model kost momenteel zo’n 2.000 euro. De 47-inch versie kan voor 1.600 euro gekocht worden. Dat zijn high-end prijzen maar gelukkig krijg je daarvoor ook een high-end beeldkwaliteit en een rijkelijk uitgeruste tv.

Minpunten

 • Kijkhoeken zijn matig
 • Kleine issues als clouding
 • Prijzig

Pluspunten

 • Veel handige smart-functies
 • Goede beeldkwaliteit
 • Goede TV Remote-app
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Dirk
  14 juli, 2014 om 19:36

  Ik heb zo een 47as800 staan en heb totaal andere ervaringen wat betreft beeldkwaliteit. Bleeding is enorm. Banding verschrikkelijk, enorm te zien bij het voetbal. Egaal beeld? Niks van gemerkt, integendeel. Het is alsof je door een vuile ruit kijkt. Wanneer er een zwart beeld is en 1 logo verschijnt in een hoekje, is heel het beeld verlicht. Dit toestel is een ramp qua beeldkwaliteit. Trouwens, het exemplaar in de winkel heeft hetzelfde probleem in die mate dat de verkoper mijn toestel gaat terugnemen en zal ruilen voor een samsung 46H7000. En ik ben niet alleen. Lees maar op kieskeurig.be, dezelfde miserie. Kortom, een miskleun wat beeldkwaliteit betreft. En daar koop je het toch voor, nietwaar?

  • Martijn Chel
   14 juli, 2014 om 20:00

   Hoi Dirk,
   Het is natuurlijk vervelend dat je deze ervaring hebt maar ik zuig mijn ervaring toch ook niet uit mijn duim. Daar kan ik niks anders van maken. Ik zie op Kieskeurig een andere ervaring nu, als het er wat meer worden ga ik zeker vragen stellen bij Panasonic.

   • Dirk
    15 juli, 2014 om 1:40

    Martijn, bekijk het toestel eens in een verduisterde kamer, dan valt het feit dat een puntbron heel het scherm “verlicht” heel erg op. Zeker ook eens onder een andere hoek bekijken! Nauwelijks dimming en zeker niet “local”. Op http://gathering.tweakers.net/forum/list_message/42555332#42555332 heb ik een plaatje geplaatst van wat een egaal groen beeld zou moeten zijn, maar het niet is.

   • Martijn Chel
    15 juli, 2014 om 9:21

    Dirk, ik neem jou serieus en ik vind het erg vervelend maar als je gaat zeggen dat ik de tv in een verduisterde ruimte moet bekijken voel ik me niet echt serieus genomen. Dit is mijn ervaring met dit model, ik kan er echt niks anders van maken.

 2. Dirk
  21 juli, 2014 om 23:04

  Martijn, ik wil je mening helemaal niet in twijfel trekken, maar mijn ervaring is dus alles behalve dezelfde. Ik heb nu een Samsung 46H7000 in de plaats staan, en die heeft 0,0 banding. Een verademing. Ik hoop echt dat de AX800 van Panasonic een stuk beter is.

 3. T P
  29 oktober, 2014 om 16:19

  Heel veel problemen gehad met de Panasonic TX 42AS 65OE

  De module van Ziggo en de TV is niet op elkaar afgestemd, terwijl er toch ZIGGO GECERTIFICEERD OP STAAT.
  De eerste drie weken amper TV kunnen kijken, steeds waren de digitale kanalen verdwenen.
  De leverancier heeft uitermate zijn best gedaan om het op te lossen.
  Niks leek te helpen, tot iemand op het idee kwam om de automatische Updat uit te zetten.
  Nu werkt het perfect en zijn we uiterst tevreden. Maar het zou fijn zijn als fabrikanten en kabelaars wat beter zouden samen werken.

 4. Andre. AST-Media
  17 augustus, 2017 om 11:06

  Ik heb de TX-55AS800E nu in de werkplaats. Deze moet gerepareerd worden. Bij nader onderzoek blijkt de main processor op het mainboard los te gaan laten. Dit is een veel voorkomend probleem bij Panasonic. Niet alleen de Led variant maar ook de plasma schermen hebben hier af en toe last van. Gelukkig is dit goed op te lossen.
  Wat de beeldkwaliteit betreft ben ik het met mijn voorgangers eens. Led LCD verdient geen schoonheid’s prijs.
  Je blijft altijd problemen houden met de kijkhoek. Daar doe je niets aan. Het ene panel doet het beter dan de andere, maar algemeen gezien blijft het een probleem. Dat is nu eenmaal het karakter van wat een LCD panel met zich meebrengt. Daarentegen is Plasma het summum. Omdat de pixels zelf licht geven is de contrast helderheid verhouding grandioos. Panasonic heeft met hun NEO-PDP lijn ( de laatste serie’s ) goede diensten bewezen. Het beeld is messcherp, en kleuren erg levendig. Zwart is echt zwart, en niet donker grijs in een kamer met weinig licht. En het belangrijkste de kijkhoek. ja kan letterlijk overal gaan plaatsnemen in je woonkamer en het beeld blijft in alle hoeken mooi. Helaas bestaat de plasma tv niet meer, hoewel ik veel reparatie’s uitvoer aan plasma schermen, want mensen koesteren deze toestellen en terecht. De echte opvolger is Oled. Dit systeem kan dus de strijd met plasma dus aan. Ik zie LED/LCD tv als een tussen oplossing. gelukkig zal de LCD/LED tv door de komst van Oled snel verdwijnen. Want tv moet je beleven, en daar heeft een Led / LCD tv grote moeite mee.

 5. j holscher
  01 oktober, 2018 om 16:23

  heb de TX-55AS800E maar beeld blijft zwart alleen Panasonic in beeld wat is dat
  tv gewoon uitgezet wie kan mij helpen

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.