Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

4K Ultra HD (UHD) tv kopen: waar moet je op letten?

Geschreven door
Geplaatst op9 juli 2014, 14:28 CategorieTips en adviezen

Eind vorig jaar hebben we al eens geschreven over of het verstandig is om een 4K Ultra HD tv te kopen maar inmiddels zijn we een half jaar verder en weten we meer over de benodigde standaarden en technieken. Tijd dus om de balans opnieuw op te maken en de vraag te beantwoorden waar je op moet letten wanneer je een 4K Ultra HD tv wilt kopen.

Wat is 4K Ultra HD?

We hebben al een uitgebreid behandeld wat 4K Ultra HD precies is maar kort gezegd is een resolutie die zorgt voor een achtmaal scherpere weergave dan het full hd dat we nu kennen. 4K Ultra HD tv’s zijn uitgerust met een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels en kunnen ook gewoon hd- en sd-materiaal weergeven. Content die geen 4K-resolutie heeft wordt door 4K tv’s softwarematig opgewaardeerd naar 4K-resolutie. Het belangrijkste verschil met de full hd tv die je nu thuis hebt staan is dus de resolutie. Overigens worden tv’s met deze resolutie soms ook aangeduid als UHD tv’s, een marketingterm die bijvoorbeeld door Samsung gebruikt wordt.

Maar, waar moet je nu precies op letten wanneer je een dergelijke tv wilt kopen? Hieronder behandelen we de belangrijkste aspecten, waaronder het aanbod van 4K-content, de standaarden die vereist zijn en de kijkafstand.

Aanbod 4K-content

Voordat je een 4K Ultra HD koopt moet je weten dat momenteel het aanbod van 4K-content nog erg mager is. Er is wat demomateriaal te verkrijgen maar meer dan wat mooie shots van een berg of stad hoef je niet te verwachten. Daarnaast is Netflix één van de eerste diensten die content in 4K-resolutie aanbiedt. Op het moment van schrijven kunnen de series Breaking Bad en House of Cards in de hoge resolutie gestreamd worden. Tv-uitzendingen in de 4K-resolutie zijn er nog niet en ook 4K Blu-ray discs laten nog op zich wachten. Het is overigens nog steeds de vraag of deze discs wel verschijnen en als ze verschijnen dan is de kans groot dat je een nieuwe Blu-ray speler moet aanschaffen.

Samsung-HU7500-uhd

Streamingdiensten (HEVC)

Het aanbod van 4K-content is dus nog mager maar de hoop is gevestigd op streamingdiensten als Netflix. Zij hebben de infrastructuur en kunnen snel hoge resolutie content online zetten. Om het materiaal van bijvoorbeeld Netflix te bekijken moet je tv (en je netwerk) echter wel aan een aantal eisen voldoen. Zo moet de fabrikant van de tv toegang geven tot 4K Netflix en moet je tv beschikken over de HEVC (H.265) codec. 4K-content wordt namelijk gecomprimeerd en kan alleen ‘uitgepakt’ worden wanneer deze codec aanwezig is. Gelukkig communiceren de meeste fabrikanten dit duidelijk. Daarnaast moet je een minimale internetsnelheid hebben van 15mbps en de tv moet dus ook met het internet verbonden kunnen worden. Bij een lagere snelheid wordt het lastig om het zware hoge resolutie materiaal naar je tv te streamen. Onze ervaringen met 4K Netflix vind je in de Samsung UE65HU7500 review.

UHD-certificaat

De Amerikaanse CEA heeft onlangs een aantal eisen opgesteld voor tv’s die het UHD (Ultra HD) logo mogen dragen. Hoewel deze eisen vrijwillig zijn hechten fabrikanten en consumenten er veel waarde aan. De verwachting is dus dat toekomstige modellen aan deze eisen voldoen. Uit de nieuwe regels van de CEA kunnen we opmaken dat televisies, monitoren en projectors die de naam Ultra HD willen dragen vanaf nu HD (1080p) content moeten kunnen opwaarderen naar een 3.840 bij 2.160 pixels, over een HEVC-decoder moeten beschikken zodat ook 4K-materiaal van streamingdiensten als Netflix weergegeven kan worden, en over ten minste één HDMI 2.0-poort met ondersteuning voor 4K-materiaal met hoge frame rates moeten beschikken.

Update: DigitalEurope, de organisatie voor de Europese markt, heeft tijdens IFA 2014 het logo officieel onthuld en gaf aan dat alle tv’s in de Europese schappen dit logo mogen dragen, mits ze aan onderstaande eisen voldoen.

 • Resolutie: Minimaal 3840×2160 pixels (16:9)
 • Kleur: Minimaal 8-bit en Rec.709 color gamut
 • Signaalverwerking: Minimaal 4K in tot 60Hz, zonder down-conversion
 • Input: Minimaal HDMI 2.0 met HDCP 2.2 copy protection
 • Audio: Minimaal PCM stereo

DVB-UHDTV standaard

Hoewel er nog geen 4K-uitzendingen via je digitale tv-provider te bekijken zijn is sinds deze week wel bekend aan welke standaarden voldaan moet worden om 4K-uitzendingen in de toekomst te kunnen uitzenden en ontvangen. De nieuwe standaard gaat onder de naam DVB-UHDTV en maakt het mogelijk om beeldmateriaal in een resolutie van 3.840 bij 2.160 pixels, een frame rate van 60 frames per seconde en 10-bits kleuren uit te zenden. Ook moet het materiaal middels de HEVC-codec gecomprimeerd worden. Het probleem is echter dat de tuners die in huidige 4K Ultra HD tv’s verwerkt zitten nog niet aan deze standaard voldoen. Om met je huidige UHD tv dus 4K-uitzendingen te bekijken heb je dus een externe decoder nodig die de DVB-UHDTV standaard ondersteunt. Deze zijn er nog niet maar de verwachting is dat ze in 2015, samen met gecertificeerde tuners in 4K tv’s, verschijnen.

Panasonic-2014-4K-tv

HDCP 2.2

Content, zowel op een schijfje als via het internet, wordt tegenwoordig goed beveiligd. Eén van de nieuwste standaarden voor de beveiliging van content is HDCP 2.2. Het is van belang dat je tv deze standaard op in ieder geval één van de HDMI-poorten ondersteunt. Wanneer dit niet het geval is zal de content, bijvoorbeeld een 4K-film, niet getoond worden of getoond worden in een lagere resolutie. Het is dus zeker ook van belang dat je controleert of al je apparatuur (mogelijk met een firmware-update) ondersteuning biedt voor de standaard.

Kijkafstand en schermgrootte

Een 4K Ultra HD tv heeft als belangrijkste unique sellingpoint natuurlijk de hoge resolutie. Maar, als je op 10 meter van je tv zit dan zul je het verschil tussen een full hd tv en een 4K Ultra HD tv niet zien. Het is dus belangrijk om te weten hoever je van je tv gaat zitten en of de hoge resolutie dan nog wel een toegevoegde waarde biedt. Daarbij heeft een hoge resolutie juist meer voordelen bij een groot scherm. Het is dus belangrijk om je ideale beeldformaat te balanceren met de juiste kijkafstand om zo echt van de hogere resolutie te kunnen genieten. Meer hierover vind je in ons artikel over de ideale kijkafstand voor 4K Ultra HD tv’s.

HDMI-kabels

Met een hogere resolutie en nieuwe termen als ‘UHD’ en ‘Ultra HD’ zien fabrikanten van accessoires hun kans schoon om weer wat extra geld te verdienen. Je ziet dan nu ook al de eerste 4K HDMI-kabels verschijnen. Trap hier echter niet zomaar in want de meeste high-speed HDMI-kabels die reeds een tijdje te koop zijn kunnen zonder problemen 4K-content doorsturen. Het enige waar je op moet letten is dat het een High Speed-kabel is. Maar, er zit wel een ‘maar’ aan wat de huidige High Speed (HDMI 1.4a) kabels kunnen 4K-materiaal met maximaal 30 frames per seconde doorsturen. Meer hierover lees je in ons artikel over HDMI-kabels en 4K Ultra HD.

HDMI-kabel

Aanbod 4K Ultra HD tv’s

Zoals aan het begin van dit artikel al aangegeven is er inmiddels een groot aantal UHD tv’s te koop in Nederland. Nagenoeg alle fabrikanten hebben 4K tv’s op de markt gebracht, variërend in prijs van zo’n 1.200 euro tot tienduizenden euro’s. Een compleet overzicht van alle modellen die je in 2014 in Nederland kunt kopen vind je in het 2014 home cinema overzicht. Wil je meer weten over 4K tv’s, neem dan onze Samsung UE65HU7500 review door.

Tips voor het kopen van een tv

Natuurlijk is niet alleen de resolutie iets waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een tv. We hebben al diverse artikelen over het kopen van tv’s geschreven, waaronder de valkuilen bij het kopen van een tv en de vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van een tv. Natuurlijk kun je ook in onze home cinema informatiegids terecht voor alle tips en adviezen met betrekking tot tv’s.

 • Delen:

Reacties

 1. Jasper
  16 april, 2015 om 8:10

  Veel mensen horen een bepaald merk vaak langskomen en kopen dan ook dat merk. In de jaren 90 was Sony hot, nu is dat Samsung. Persoonlijk vind ik Sony Bravia veel beter beeld geven dan Samsumg, LG of Philips. Dit terwijl Samsung koploper was. Met de nadruk op was.
  Andere merken maken inderdaad ook goede tv’s nu.
  De ontwikkelingen gaan snel en blijf dus niet bij een merk hangen omdat veel mensen die ook hebben.
  Kijk en vergelijk!

 2. joop
  12 maart, 2016 om 10:22

  ik heb een sony 55 inch en daar ben ik heel blij mee, een vriend van mij heeft samung ook 55 inch en hij is ook blij maar als ik bij hem t.v heb gezien en dan weer bij mij is sony toch mooier van kleur daar ik al voor de zevende keer een sony heb gekocht en de volgende word ook sony gr joop.

 3. Danielle
  11 juli, 2016 om 23:02

  Wij zitten 3 meter van de tv af. Als ik (ivm budget) zou moeten kiezen tussen de Samsung UE49 KS7000 of de Sony KD55 XD8577, welke zouden jullie mij dan adviseren?

  • Martijn Chel
   12 juli, 2016 om 21:49

   Ik zou Samsung kiezen. Het bedrijf bewijst dit jaar toch de beste 4K tv’s te hebben.

   • Retteketet
    09 maart, 2017 om 15:42

    Absoluut gelijk Martijn, ik heb zelf net een UHD Tv van Samsung aangeschaft na een Philips te hebben gehad. Beeld is gewoon super mooi en daarnaast loopt de apps en web browser als een tierelier. Samsung voor mij een dikke 9.0, waarom geen 10? omdat er geen hoofdtel aansluiting opzit.

 4. Danielle
  11 juli, 2016 om 23:10

  En als het dan de Samsung wordt toch nog weer twijfel evt. de Samsung_UE55 KS7000S of de Samsung_UE49 KS8000….. Ik hoor graag jullie mening 🙂

  • Martijn Chel
   12 juli, 2016 om 21:49

   Ligt aan de specs die je wilt, check die even in ons overzicht.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.