Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Tv’s zonder HEVC en HDMI 2.0 mogen Ultra HD-naam niet meer dragen

Geschreven door
Geplaatst op30 juni 2014, 15:49 CategorieLcd en led tv's

We zien dit jaar een groot aanbod 4K Ultra HD tv’s verschijnen maar het lastige is dat niet al deze modellen hetzelfde bieden. Je zou verwachten dat alle 4K Ultra HD tv’s om kunnen gaan met alle 4K-bestanden en -streamingdiensten maar helaas is dit niet het geval. Sommige modellen bieden namelijk geen ondersteuning voor de HEVC-codec en anderen beschikken weer over niet over HHDMI 2.0-poorten die ondersteuning voor 4K-materiaal met hogere frame rates bieden.

Gelukkig komt er vanaf nu wat meer duidelijkheid want de CEA (Consumer Electronics Association) heeft de definitie voor de naam Ultra HD aangescherpt. De organisatie geeft aan dat een Ultra HD tv vanaf nu over een bepaald aantal eigenschappen moet beschikken en anders de Ultra HD-naam niet mag dragen. Zo moet je als consument duidelijker kunnen zien of een tv daadwerkelijk hoge resolutie-content kan weergeven.

Display Resolution
Has at least eight million active pixels, with at least 3840 horizontally and at least 2160 vertically.

Aspect Ratio
Has a width to height ratio of the display’s native resolution of 16:9 or wider.

Upconversion
Is capable of upscaling HD video and displaying it at Ultra High-Definition resolution.

Digital Input
Has one or more HDMI inputs supporting at least 3840×2160 native content resolution at 24p, 30p and 60p frames per second. At least one of the 3840×2160 HDMI inputs shall support HDCP revision 2.2 or equivalent content protection.

Colorimetry
Processes 2160p video inputs encoded according to ITU-R BT.709 color space and may support wider colorimetry standards.

Bit Depth
Has a minimum color bit depth of eight bits.

Uit de nieuwe regels van de CEA, zoals hierboven omschreven, kunnen we opmaken dat televisies, monitoren en projectors die de naam Ultra HD willen dragen vanaf nu HD (1080p) content moeten kunnen opwaarderen naar een 3.840 bij 2.160 pixels, over een HEVC-decoder moeten beschikken zodat ook 4K-materiaal van streamingdiensten als Netflix weergegeven kan worden, en over ten minste één HDMI 2.0-poort met ondersteuning voor 4K-materiaal met hoge frame rates moeten beschikken.

 • Delen:

Reacties

 1. peter vb
  30 juni, 2014 om 16:24

  Oké prima maar dan nu de laatste Panasonic 4k. Heeft hdmi 2.0 HEVC maar speelt niet alle 4k af zoals Netflix. Mag die dan geen UHD met heten?

 2. peter vb
  03 juli, 2014 om 15:07

  Als ik de reactie van Sony op gerichte vragen van journalisten waar de 4k blu-Ray blijft kan het wel eens zijn dat je helemaal geen hdmi 2.0 nodig hebt. Die komt er dus waarschijnlijk helemaal niet en moeten we het met streaming moeten gaan doen en dat haalt nooit de kwaliteit van een blu-Ray schijf. Oftewel de komende jaren heb ik niet zo heel veel aan mijn 4k tv en begin ik een beetje spijt te krijgen dat ik de panna zt60 niet heb gekocht.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.