Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony HT-CT370 soundbar home cinema systeem

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2014, 17:05 CategorieLuidspreker reviews

Een paar weken terug hebben we de Denon DHT-S514 soundbar aan een review onderworpen en deze keer kijken we naar een soundbar home cinema systeem van Sony dat voor 200 euro minder gekocht kan worden. De Sony HT-CT370 is een soundbar systeem voor de kleinere budgetten maar biedt volgens de Japanse fabrikant een indrukwekkende audiokwaliteit, verpakt in een slank design.

Introductie soundbar

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een soundbar precies is. Het is kort gezegd een langwerpige speaker die je voor je tv plaatst of onder je tv hangt. Deze speaker beschikt over meerdere drivers die zowel een stereo- als een virtueel surroundgeluid kunnen weergeven dankzij verschillende geluidsmodi. Een soundbar is dus één speaker die alle functies van een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem bevat, maar vanzelfsprekend met beperkingen die we verder in deze review bespreken. De meeste soundbar home cinema systemen worden voorzien van een (draadloze) subwoofer die de lage tonen verzorgt. De slanke speaker is immers te klein en compact om ook deze tonen overtuigend weer te geven.

Sony HT-CT370 – specificaties

Sony zet in 2014 in op een hoogwaardige audiokwaliteit en een strak design. De Japanse fabrikant brengt verschillende soundbar home cinema systemen op de markt, waaronder de HT-CT370. Dit systeem heeft een adviesprijs van 349 euro maar is inmiddels voor iets minder dan 300 euro bij verschillende winkels te vinden. Voor dit bedrag krijg je een flexibel systeem met draadloze subwoofer die horizontaal of verticaal geplaatst kan worden, en een slanke soundbar die voor de tv geplaatst kan worden of aan de muur te hangen is. Het voor de tv plaatsen is met deze speaker volgens Sony geen probleem want de soundbar is maar 5 centimeter hoog.

Sony-HT-CT370-review-aansluitingen

De Sony HT-CT370 heeft en vermogen van 300 Watt en moet hiermee de gemiddelde huiskamer van een ruimte vullend geluid kunnen voorzien. Daarbij beschikt het systeem over S-Force PRO Front Surround-technologie waarmee een virtueel surround-sound weergegeven moet worden door onder meer de akoestiek van de ruimte te gebruiken. De speaker biedt ondersteuning voor de HD audioformaten van Dolby en DTS, kan draadloos muziek streamen vanaf een smartphone of tablet dankzij Bluetooth en beschikt over NFC waardoor het koppelen van NFC-apparaten een fluitje van een cent is. Ook interessant is dat dit één van de weinige soundbar home cinema systemen met meerdere HDMI-poorten is. De HT-CT370 beschikt over drie HDMI-ingangen en één HDMI-uitgang met HDMI-ARC-ondersteuning. Hierdoor kan audio van de tv teruggestuurd worden naar de soundbar. Daarbij bieden de HDMI-poorten ondersteuning voor de doorgave van 3D- en 4K-materiaal.

Sony HT-CT370 – design

De eerste indrukken van de Sony HT-CT370 zijn prima want qua design laat de Japanse fabrikant weinig te wensen over. De soundbar is indrukwekkend slank, heeft een elegante uitstraling meegekregen en voelt hoogwaardig aan. In het midden van de soundbar is een led-display geplaatst dat goed leesbaar is, maar iets schuin omhoog gericht is. Wanneer je dus op een diepe bank zit wordt het display minder leesbaar. Bovenop, eigenlijk meer op de achterzijde, bevinden zich een aantal fysieke knoppen, onder meer voor het aan- en uitzetten van het apparaat, het wisselen van input en het aanpassen van het volume. Ook de subwoofer heeft een strak design meegekregen en kan door zijn relatief compacte formaat eenvoudig onder een bank of naast het tv-meubel geplaatst worden. Sony geeft aan dat de subwoofer zowel horizontaal als verticaal te plaatsen is.

Sony-HT-CT370-review-design

Sony HT-CT370 – installatie

De meeste mensen kopen een soundbar home cinema systeem omdat je maar weinig kabels hoeft te leggen, het er strak uitziet en de installatie eenvoudig is. De HT-CT370 voldoet helmaal aan deze voorwaarden en het installeren en aansluiten is dan ook een fluitje van een cent. Het bevestigen aan de muur zal wat meer tijd in beslag nemen maar één persoon kan de soundbar en subwoofer zonder problemen op de gewenste plek plaatsen. Door het slanke design van de soundbar wordt de infrarood-ontvanger van de tv niet afgedekt en is er dus ook geen infrarood-repeater nodig, al is dit natuurlijk wel afhankelijk van de opstelling en de tv.

Sony-HT-CT370-review-gebruik

Het is daadwerkelijk een kwestie van aansluiten en spelen want de draadloze subwoofer hoeft alleen maar op een stopcontact aangesloten te worden en maakt automatisch verbinding met de soundbar zodra deze aanstaat. Geen gedoe met lastige instellingen, zo blijkt ook uit de zeer eenvoudige handleiding. Ook met voldoende aansluitingsmogelijkheden (drie HDMI-poorten en een optische en analoge ingang) en dus een subwoofer die niet fysiek verbonden hoeft te worden is het geheel binnen no-time geplaatst en kun je direct aan de slag.

Sony HT-CT370 – gebruik

Als alles eenmaal aangesloten is kun je aan de slag met de weergave van je media. De soundbar herkent diverse aangesloten apparaten zonder problemen en ook een Bluetooth-verbinding is binnen enkele seconden te leggen. Zo hebben we een iMac en een iPhone snel gekoppeld, hiervoor moet puur op de pairing-knop van de afstandsbediening of de speaker gedrukt worden en selecteer je op je Bluetooth-apparaat de HT-CT370. Op de iMac en iPhone werd echter niet om een pairing-code gevraagd, iets dat wel zo uitgelegd staan in de handleiding, maar werd direct gekoppeld. Eenmaal gekoppeld is de Bluetooth stream van goede kwaliteit, en kan met een afstand van zo’n 8/9 meter zonder problemen muziek via de soundbar weergegeven worden.

Het koppelen van bronnen, draadloos of met draad, is dus eenvoudig. Het aanpassen van verschillende instellingen is ietwat lastiger. Sony heeft de soundbar namelijk niet voorzien van een on-screen display wanneer de speaker is aangesloten op een tv. De speaker geeft de instellingsmogelijkheden alleen weer op net kleine led-display. Aangezien de Japanse fabrikant nogal wat instellingsmogelijkheden biedt kan dit wat onoverzichtelijk worden. Ook worden sommige instellingen door het kleine display afgekort want het niet eenvoudiger maakt om de instelling die je zoekt te vinden. Je moet hiervoor de handleiding even bij de hand houden maar de meeste instellingen zet je één keer goed om ze vervolgens zo te laten staan. De instellingen die je wat vaker aanpast, bijvoorbeeld voor het geluidsveld of het geluidsniveau van de subwoofer, zijn direct via de afstandsbediening duidelijk en snel aan te passen.

Sony-HT-CT370-review-remote

De afstandsbediening heeft een compact formaat maar biedt wel direct toegang tot de belangrijkste functies van de HT-CT370. Er zijn knoppen waarmee een gekoppelde tv qua volume en zender bediend kan worden, je kunt de audioweergave (het geluidsveld) aanpassen en er zijn knoppen voor het bedienen van het gekoppelde Bluetooth-apparaat. Je moet even leren welke modi waarvoor dienen maar wanneer je dat onder de knie hebt kun je met één of twee drukken op de knop de audioweergave afstellen op de bron die je op dat moment bekijkt of beluistert. Overigens kun je ook de SongPal-app van Sony downloaden op je Android- of iOS-toestel. Deze app biedt meer informatie over de verschillende instellingen dan alleen de afstandsbediening maar biedt daarnaast ook nog extra equalizer-opties en maakt het mogelijk snel te schakelen tussen bronnen en zelfs muziek direct vanuit Spotify of YouTube af te spelen. Een nadeeltje is dat er maar één Bluetooth-verbinding mogelijk is dus je kunt niet muziek van het ene apparaat via Bluetooth afspelen en met je smartphone de weergave beïnvloeden. Maar goed, dat is de beperking van de techniek. Voor de rest is de SongPal-app een ideaal en gebruiksvriendelijker alternatief voor de afstandsbediening.

Sony HT-CT370 – kwaliteit

Alle aansluitingsmogelijkheden en instellingsmogelijkheden zijn natuurlijk leuk maar je hebt er niks aan als de audioweergave niet goed is. We hebben de Sony HT-CT370 via verschillende bronnen muziek en films laten weergeven, onder meer via een gekoppelde cd-speler, een Bluetooth-apparaat en een Blu-ray speler. Zoals altijd moeten we in een review van een soundbar wel eerst duidelijk maken dat dit geen home cinema systeem is dat surround-sound biedt. Een soundbar systeem kan virtueel surround-sound weergeven, door gebruik te maken van geavanceerde technieken en weerkaatsingen in de ruimte, maar kan nooit een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem met fysieke speakers vervangen. Aangezien er nogal wat consumenten zijn die hier na aankoop pas achter komen vermelden we dit altijd even in een review.

Sony-HT-CT370-review-subwoofer

Dat gezegd hebbende beginnen we met de stereoweergave van muziek, via een aangesloten cd-speler, Spotify en een Bluetooth-apparaat. Zoals gezegd biedt Sony een groot aantal presets en instellingsmogelijkheden om de audioweergave te optimaliseren en zo kan ook de stereoweergave beïnvloed worden. De beste presets voor muziek zijn de ‘Music’ en ‘Standard’. Hiermee krijg je een redelijk breed stereobeeld met een dynamische audioweergave. Voor muziek van lagere kwaliteit, bijvoorbeeld van een draagbare mediaspeler, kun je de P.Audio-optie gebruiken. Deze optie herstelt de details in muziek en zorgt voor een iets betere balans. Maar, aan de andere kant zorgt deze optie er soms voor dat stereomuziek ietwat te scherp en kil wordt weergegeven. Over het algemeen is de stereoweergave van muziek redelijk te noemen, al is van een duidelijk brede weergave met onderscheid tussen links en rechts geen sprake doordat er simpelweg te weinig ruimte tussen de speaker zit. De weergave van de middentonen en lage tonen (dankzij de draadloze subwoofer) is prima maar het ontbreekt wat aan subtiele details en de emotie in stemmen. Ook kunnen hoge tonen soms iets te scherp en blikkerig overkomen, zelfs zonder die P.Audio-optie. Het geoefende oor zal merken dat het dynamische bereik te wensen overlaat, het klinkt te compact en is niet levendig genoeg om een volwaardig stereosysteem genoemd te kunnen worden. Maar, we moeten het natuurlijk in perspectief zien. Voor 300 euro hoef je ook geen volwaardig stereosysteem te verwachten en dat in acht genomen kunnen we de stereoweergave van muziek gemiddeld noemen, maar met absoluut ruimte voor verbetering.

Voor sommige mensen wellicht belangrijker dan de weergave van muziek is de audioweergave van films en tv-programma’s. Ook voor deze bronnen heeft Sony verschillende instellingen en presets ontwikkeld waarmee je de weergave naar eigen wens kunt afstellen. Het ‘probleem’ is echter dat een soundbar zijn eigen virtuele surround-sound creëert en dus bijvoorbeeld niet de DTS-HD Master Audio soundtrack inzet zoals deze bedoeld is, met minimaal 6 (5.1-kanaals) luidsprekers. Je moet het dus doen met een weergave die hier in de buurt komt dankzij onder meer de S-Force PRO Front Surround-technologie en de akoestiek van de ruimte. Met deze elementen moet een breder geluidsveld dan voor muziek gecreëerd worden en moet je enigszins het gevoel krijgen dat de actie om je heen plaatsvindt. Maar, zoals aan hierboven al besproken is dat een nagenoeg onmogelijke taak voor een soundbar. De speakers bevinden zich simpelweg alleen voorin de ruimte en als de akoestiek ook niet meewerkt is het surround-effect ver te zoeken.

Sony-HT-CT370-review

Sony biedt met onder andere de ‘Movie’ modus om deze ruimtelijke weergave te realiseren en het positieve is dat het geluidsveld inderdaad breder wordt en zelfs aan de zijkanten iets richting de luisteraar komt. Van surround-sound mogen we echter niet spreken want geluiden bevinden zich nooit naast of achter de luisterpositie. Dit is iets wat geen enkele soundbar biedt dus daar rekenen we de HT-CT370 niet op af. Naar de mogelijkheden van een dergelijk systeem presteert de HT-CT370 meer dan prima. Films worden overtuigend weergegeven, met een overtuigende en strakke bass, goed verstaanbare dialogen (mede dankzij de Clear Audio+-optie waarmee je dialogen nog wat meer kunt boosten) en surround-effecten die de rest niet ondersneeuwen. Wel moet ook hier gezegd worden dat de emotie in dialogen ontbreekt en subtiele details te ver naar de achtergrond verdwijnen en daardoor iets van de dynamiek wegnemen. De lage tonen van de subwoofer kunnen soms bij audio-effecten in actie-scenes wat overstemmen maar wanneer je wat speelt met het volume van de subwoofer is dit goed binnen perken te houden. Over het algemeen is de audioweergave voor tv en film echter boven gemiddeld goed, mits je weet wat je kunt verwachten. Handig is overigens ook de Night-modus waarmee het doordringende laag en scherpe hoog geminimaliseerd wordt zodat ook laat in de avond comfortabel een film gekeken kan worden.

Sony-HT-CT370-review-totaal-2

Wanneer we kijken naar de prijs die je voor dit systeem betaalt en de geluidskwaliteit die je ervoor krijgt dan kunnen we de HT-CT370 als een goed gemiddeld systeem bestempelen. Zowel op het gebied van ‘surround’-weergave als op het gebied van stereoweergave blinkt de soundbar niet uit maar krijg je wel een prima audioweergave voorgeschoteld. Een filmavond of naar wat muziek luisteren zal voor menig gebruiker weinig te wensen overlaten, maar als je toch wat meer verwacht van de geluidskwaliteit en niet voor een systeem met meerdere speakers wilt gaan krijg je met bijvoorbeeld de Denon DHT-S514 soundbar net wat meer.

Conclusie

Ik heb het in de alinea hierboven al wat verraden maar als we alles bij elkaar nemen is de Sony HT-CT370 een goed middenklasse soundbar home cinema systeem. Sony biedt met dit model een goede prijs- kwaliteitverhouding, al laat de audioweergave voor de echte muziek- en home cinema-fan te wensen over. Het oog wil natuurlijk ook wat en op dat vlak zit het helemaal goed. De HT-CT370 is zeer strak vormgegeven en zal onder maar weinig flatscreen tv’s misstaan. Een groot pluspunt zijn de vele aansluitingsmogelijkheden, iets waar veel andere soundbar systemen nog wat van kunnen leren. Tel daar de zeer eenvoudige installatie bij op en je hebt een prima home cinema systeem dat voldoende mogelijkheden en prestaties biedt voor diegenen met een beperkt budget, en de wens van zo weinig mogelijk kabels en zo onopvallend mogelijke speakers.

Minpunten

 • Beperkte details en emotie in audioweergave
 • Geen on-screen display
 • Geen overtuigend ‘surround’ sound

Pluspunten

 • Goede prijs- kwaliteitverhouding
 • Eenvoudig te installeren en gebruiken
 • Strak en slank design
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Klaas spekkels
  31 augustus, 2014 om 13:04

  Ik heb hem gekocht ,nooit meer mis het mooie stereo geluid

 2. Niels
  26 oktober, 2014 om 12:00

  Hi Martijn, bij mij blijft een hoge toon hoorbaar als de audiobron uitgeschakeld is en de soundbar aan staat. Herken je dit van jouw review of is er een probleem? Bedankt. Grt Niels

  • Martijn Chel
   26 oktober, 2014 om 14:46

   Dat herken ik niet nee.. op welke input staat deze dan?

   • Niels
    26 oktober, 2014 om 15:41

    Maakt niet uit. Op elke. Ook bt audio. Hdmi’s (kpn iTv, Apple tv en blu ray) zitten in tv want Arc geeft geen beeld door. Tv is een Philips 40pfl5507h/12.

 3. Lieve
  11 februari, 2015 om 22:49

  Ik ben erg tevreden over geluid en design van deze Sony soundbar.
  We ondervinden echter heel wat problemen met het aansluiten van onze LG smartTTv en Telenet-decoder, in die zin dat we er niet in slagen vlot geluid en beeld door te geven.

  Bij verbinden van de bar met de tv via HDMI ARC (en decoder rechtstreeks op TV via HDMI) werkt alles wel, maar we moeten telkens opnieuw streamen. Standaard springt enkel geluid van de Tv aan…. Niet echt handig.

  Als we de decoder op de soundbar aansluiten, krijgen we wel audio van de TV maar geen beeld.

  Het zou fijn zijn als dit opgelost geraakt…..

 4. Jm kopmels
  11 augustus, 2015 om 8:34

  Hoi ik heb deze ni ook ongeveer een jaartje, toen ik hem vanmorgen aanzettesprong hij in de prtect stand, alles gecontroleertmaar helpt niet wat nu

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.