Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony BDP-S6200 Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op15 juni 2014, 19:17 CategorieBlu-ray speler reviews

Eerder deze week hebben we de Sony KDL-42W705B lcd tv uitgebreid getest en samen met dit model hebben we de nieuwe BDP-S6200 Blu-ray speler van de Japanse fabrikant aan een review kunnen onderwerpen. Dit model is één van de topmodellen voor 2014, met onder meer ondersteuning voor 4K Ultra HD, 3D-weergave en het Sony Entertainment Network.

Sony BDP-S6200 – specificaties

De Sony BDP-S6200 is op papier één van de meest uitgebreide Blu-ray spelers die Sony dit jaar op de markt brengt. De speler is voorzien van de mogelijkheid lage resolutie content naar 4K-resolutie op te schalen, komt met 3D-weergave, beschikt over een ingebouwde WiFi module met onder meer DLNA en Screen Mirroring, is voorzien van een dualcore-processor voor vloeiende prestaties en kan bediend worden middels de TV SideView applicatie.

Sony 2014 Blu-ray spelers

In onderstaande tabel vind je de belangrijkste features per model. Een overzicht van alle specificaties en prijzen vind je in de 2014 Sony Blu-ray speler line-up.

BDP-S6200 BDP-S5200 BDP-S4200 BDP-S1200
4K Upscale Ja
Super Bit Mapping for Video Ja
3D Playback Ja Ja Ja
IP Content Noise Reduction Pro Ja
Digital Music Enhancer Ja
Screen mirroring
Ja Ja
Wi-Fi Ja Ja
DLNA
Ja Ja Ja
Sony Entertainment Network Ja Ja Ja Ja
Dual Core Ja
TV SideView App Ja Ja Ja
Wider Codec Support Ja Ja Ja Ja
Super Quick Start Ja Ja Ja Ja

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Sony KDL-42W705B lcd tv en de Marantz SR6008 receiver.

Sony BDP-S6200 – design

De Sony BDP-S6200 is niet een van de dunste of compactste Blu-ray spelers maar de Japanse fabrikant heeft het model wel voorzien van een aantrekkelijk design. De bovenzijde van de speler is voorzien van een van een toelopende diamantachtige vormgeving dat toch net iets meer premium gevoel meegeeft aan het apparaat.

Sony-BDP-S6200-review-design

Het frontpaneel loopt schuin naar binnen toe en beschikt over een uitschuifbare lade, een klepje waar achter een usb-poort schuilt en natuurlijk het display. Op de speler zelf bevinden zich maar twee knoppen; rechtsvoor boven het apparaat zit de standby-knop en de knop voor het openen van de lade.

Sony-BDP-S6200-review-design-2

De afstandsbediening die Sony meelevert is een vrij compacte, compleet uit plastic vervaardigd. De belangrijkste functies van de Blu-ray speler zijn direct met de afstandsbediening toegankelijk en ook een via HDMI-CEC gekoppelde tv kan via de afstandsbediening aangezet worden. Naast met de afstandsbediening kan de speler bediend worden met de TV SideView app, waarover later meer.

Sony-BDP-S6200-review-afstandsbediening

Sony BDP-S6200 – gebruiksgemak

Bij het voor de eerste keer opstarten van de BDP-S6200 krijg je direct een pop-up met de belangrijkste instellen als taal en netwerk. Het is vrij eenvoudig om de Blu-ray speler direct met je thuisnetwerk en het internet te koppelen, waarna je ook meteen een software-update aangeboden krijgt. Eenmaal geïnstalleerd kun je aan de slag en wat meteen opvalt is dat Sony op de 2014 Blu-ray spelers vasthoudt aan het XrossMediaBar-menu dat we van de PlayStation kennen. Persoonlijk ben ik hier nooit zo’n fan van geweest door de onoverzichtelijke weergave, met name bij langere lijsten. Dat is ook hier weer het geval en de interace is dus even wennen.

Een van de grote voordelen van dit model is de dualcore-processor. Deze zorgt ervoor dat het complete systeem heerlijk snel en vloeiend loopt, zeker ten opzichte van de KDL-42W705B lcd tv die we eerder getest hebben. De navigatie binnen menu’s verloopt vloeiend, apps openen snel en het scrollen door lijsten met bestanden gaat zeer vlot. Op dit gebied is de BDP-S6200 dus een meer dan prima apparaat. Overigens laden discs bijzonder snel, iets dat bij menig speler weleens tot frustraties leidt.

Sony BDP-S6200 – features

Hoewel de BDP-S6200 over het Sony Entertainment Network beschikt is de speler niet uitgerust met dezelfde interface als we op de KDL-42W705B lcd tv zagen. Sony houdt op de Blu-ray speler vast aan de XrossMediaBar-interface voor alle onderdelen, dus ook de instellingen en de apps. Je kunt dus vanuit het hoofdmenu (XrossMediaBar0-interface) toegang krijgen tot de apps, je Blu-ray disc, je muziek en video’s en online muziek en video’s. Maar, om het nog iets onoverzichtelijk te maken zit er wel een optie in om naar ‘SEN Home’ te gaan. Dit brengt je naar wederom een andere interface (niet vergelijkbaar met die op de tv’s) waar je dan een overzicht van alle beschikbare en favoriete apps krijgt. Overigens is het app-aanbod wel vergelijkbaar met de apps die je op de tv’s kunt gebruiken. Ook voor Nederlanders interessante apps als YouTube, Netflix, NOS, SBS, Facebook en Regio TV zijn aanwezig.

Sony-BDP-S6200-review-sen

Opvallend (en verwarrend) is dat je ook toegang hebt tot de Opera TV Store, wederom een andere app store waar je verschillende apps kunt downloaden. Voor de Nederlandse gebruiker is hier echter niet veel bijzonders te vinden. De web browser waar je toegang tot hebt is ook niet dezelfde als op de tv’s van de Japanse fabrikant. Het gaat om een versie van de Opera-browser maar deze laat geen goede indruk achter. Elementen worden ten eerste zeer klein weergegeven, maar gelukkig kun je wat zoomen, al maakt dit de weergave er niet altijd beter op. Daarnaast worden veelgebruikte elementen van websites, zoals menu’s die mee scrollen javascript-onderdelen niet herkend waardoor je soms niet verder kan. Ook laat de bediening te wensen over en zijn de laadtijden weinig indrukwekkend. Kortom, deze browser kun je maar beter links laten liggen.

Sony-BDP-S6200-review-sen-2

Qua features is de BDP-S6200 verder prima uitgerust. Zo kun je middels de ingebouwde WiFi-module draadloos verbinding maken met het internet en met apparaten in je thuisnetwerk. Ook kun je content vanaf deze apparaten streamen middels DLNA en kun je het scherm van een compatibele smartphone of tablet spiegel dankzij Miracast. Echter, er zijn nog niet veel tablets en smartphones die dit ondersteunen.

Om de Blu-ray speler te bedienen kun je gebruikmaken van de TV SideView-app die beschikbaar is voor zowel Android als iOS. Met deze app kun je eenvoudig je Blu-ray speler bedienen zoals je dit met de afstandsbediening kan doen, maar dat is niet alles. TV SideView is één van de meest uitgebreide, gebruiksvriendelijke en complete apps voor een Smart tv en Blu-ray speler, al zijn de mogelijkheden voor de Blu-ray speler helaas minder uitgebreid. Je kunt alle programma-informatie van je betreffende tv-provider ophalen, suggesties voor interessante content laten weergeven, door mappen van verbonden apparaten in het thuisnetwerk bladeren, verbinden met de Blu-ray speler om content vanaf je mobiele apparaat te streamen, surfen met een virtuele cursor in de web browser (die dus niet goed werkt) en eenvoudig teksten invoeren met een on-screen keyboard. Helaas kunnen in combinatie met de Blu-ray speler de apps binnen het SEN niet vanuit de app opgeroepen worden. De app werkt zeer soepel en snel, en biedt voldoende mogelijkheden om de afstandsbediening voortaan links te laten liggen.

Sony-BDP-S6200-review-app

Overigens mogen we de weergave van media via een aangesloten usb-stick of DLNA-verbinding niet vergeten. De BDP-S6200 beschikt over een usb-poort aan de voorzijde en de achterzijde, en maakt eenvoudig verbinding met andere apparaten in het thuisnetwerk. Daarbij is de ondersteuning voor verschillende digitale bestanden zeer goed. Zo kun je onder meer MKV-, MOV-, MP4-, M4A-, WMA-, AIFF-, WAV- en FLAC-bestanden afspelen.

Sony BDP-S6200 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk hoe de speler presteert met de weergave van beeldmateriaal. De speler is voorzien van diverse technieken die de beeldkwaliteit moeten verbeteren, waaronder de Triluminos-techniek die door Sony zelf ontwikkeld is. Ook is er upscaling voor lage resolutie content naar HD- en 4K-resolutie mogelijk, en is ondersteuning voor 3D-weergave aanwezig.

SD-content

Op het gebied van SD-content, in de vorm van een standaard resolutie dvd, presteert de BDP-S6200 prima. De speler weet een natuurlijk plaatje neer te zetten zonder de introductie van noemenswaardige artefacts, ruis of een softe weergave. Wel heeft de speler ietwat moeite met sneller bewegende beelden en objecten waardoor deze wat uitgesmeerd worden, maar niets waar een andere speler in dit segment beduidend beter in is. Scherpe randen van objecten kunnen soms wat kartelig overkomen maar voor de rest is het beeld redelijk schoon en worden kleur rijk en natuurlijk weergegeven.

HD-content

Het is natuurlijk logisch maar met de weergave van HD-content laat de speler pas echt zien wat hij kan. Een Blu-ray disc wordt met uitstekende weergave van detail getoond, en de kleuren spatten van het scherm. Het contrast ligt op hoog niveau en de zwarttinten zijn boven gemiddeld goed. Ook worden door de betere kwaliteit van het bronmateriaal snel bewegende beelden en objecten beter opgevangen waardoor je een vloeiende weergave zonder noemenswaardig verlies aan detail krijgt. Ook zijn de grijsgradaties goed te noemen, waardoor ook in donkere delen van het scherm details zichtbaar blijven. Nu moet wel gezegd worden dat Blu-ray spelers in het segment van 100 tot 300 euro qua beeldprestaties nauwelijks meer onder doen voor elkaar. De onderscheidende factor is dan ook vooral te zoeken in de extra features van een speler.

3D-content

De Sony BDP-S6200 biedt ondersteuning voor 3D-materiaal (de KDL-42W705B overigens niet) en ook op dit vlak laat de speler zien prima prestaties te kunnen bieden. 3D-materiaal wordt overtuigend weergegeven, zonder de introductie van ghosting of crosstalk problemen. Ook blijft de natuurlijke en dynamische kleurweergave behouden en is de weergave indrukwekkend scherp. Wel heeft de speler in 3D-modus weer wat meer moeite met motion-hanlding, iets wat veel spelers (en tv’s) nog niet 100 procent onder de knie hebben.

4K-content

Eén van de belangrijke features van de BDP-S6200 is de mogelijkheid om lage resolutie content te upscalen naar de hoge 4K Ultra HD-resolutie. Op dit gebied doet de speler redelijk zijn werk maar is het in de meeste gevallen aan te raden het upscalen te laten doen door de tv zelf. De BDP-S6200 schotelt namelijk een plaatje voor dat nogal soft is, en daardoor niet zo scherp overkomt als je bij 4K zou verwachten. Met de kleurweergave en het contrast is echter vrij weinig mis, dit ligt op hetzelfde niveau als bij de weergave van HD-content.

Sony-BDP-S6200-review-beeld

Sony BDP-S6200 – audiokwaliteit

Sony heeft de BDP-S6200 voorzien van verschillende technieken en features die de audiokwaliteit ten goede moeten komen. Met Digital Music Enhancer moeten details in audio worden hersteld en de Dynamic Range Recovery herstelt volgens Sony de verloren dynamiek in de audiobestanden (met een lage bit rate) voor een ruimtelijker, natuurgetrouw geluid. We hebben zowel audio vanaf een cd als digitale audiobestanden gebruikt en het moet gezegd worden dat de BDP-S6200 zich redelijk goed staande weet te houden. Met een stand-alone audiospeler kan het apparaat zich niet meten maar voor diegenen die zo nu en dan graag van muziek in goede kwaliteit willen genieten voldoet de speler prima. Muziek wordt redelijk dynamisch en met voldoende detail weergegeven. De audiotracks van films beschikken ook over een natuurlijke weergave, met een overtuigend surround-effect en heldere dialogen.

Sony BDP-S6200 – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de Sony BDP-S6200 een prima Blu-ray speler. Op het gebied van beeld- en audioweergave laat de speler maar weinig steken vallen en je krijgt dan ook een uitstekende kwaliteit voorgeschoteld. Op het gebied van de interface en het Smart tv-platform krijg je soepele en snelle prestaties maar ook een verwarrende interface, een frustrerende browser en een Opera TV appstore die eigenlijk alleen maar verwarring toevoegt. De TV SideView app blijft een genot om mee te werken en de ondersteuning voor digitale bestandsformaten is uitstekend. Kortom, de Sony BDP-S6200 is een absolute aanraden, maar met ruimte voor verbetering.

Minpunten

 • Interface is verwarrend
 • Browser is frustrerend
 • Motion-handling en 4K-upscaling kan beter

Pluspunten

 • Prima beeld- en geluidskwaliteit
 • Brede ondersteuning voor bestanden
 • Snel (navigatie en laden discs)
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Egbert
  21 januari, 2015 om 15:42

  Kan via dit model met onze iPad beeld maar vooral audio naar onze stereotoestel afspelen? Met andere woorden, ontvangt de Sony speler het signaal van de iPad om het vervolgens via de analoge uitgang van de Sons speler met de analoge tuner-versterker af te spelen?
  Alvast vriendelijk dank voor uw reactie

  • Martijn Chel
   22 januari, 2015 om 16:29

   Helaas beschikt de speler niet over AirPlay, Bluetooth of een iPad-connectie waardoor dit niet mogelijk is.

 2. Michael van Domburg
  10 februari, 2015 om 11:56

  Is het ook mogelijk om MKV bestanden met bijbehorende (dus niet ingebakken) SRT bestanden af te spelen?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.