Review: Philips 47PFK7509 (PFK7509-serie) lcd led tv

30 juni 2014 + 10 minuten 1 Reacties
Philips-PFK7509-review-feature

In deze review kijken we naar de Philips 47PFK7509 (PFK7509-serie) lcd led tv, met onder meer 3D-weergave, Ambilight en ingebouwd WiFi.

Sinds vorig jaar werkt Philips samen met TPV Technology onder de vlag van TP Vision aan nieuwe televisies. Voor consumenten verandert er vooralsnog weinig en dus zien we dit jaar ook weer een groot aantal nieuwe tv’s met het Philips-logo verschijnen. In deze review kijken we naar één van de op papier betere modellen die dit jaar op de markt gebracht worden; de televisies in de PFK7509-serie.

Philips PFK7509 – specificaties

TP Vision brengt dit jaar de 8000-serie als high-end serie op de markt. Deze serie bestaat uit een topmodel met 4K Ultra HD-resolutie en twee high-end full hd-series. Een stapje lager vinden we de 7000-serie, bestaande uit de PUS7809-serie met 4K-resolutie en de PFK7509-serie met full hd-resolutie. Deze laatste serie onderwerpen we in dit artikel aan een uitgebreide review.

De Philips PFK7509-serie bestaat uit drie modellen; de 42-inch 42PFK7509, de 47-inch 47PFK7509 en de 55-inch 55PFK7509. Al deze modellen beschikken onder meer over een full hd lcd-paneel met led achtergrondverlichting en Micro Dimming, Ambilight aan drie zijden, een 800Hz Perfect Motion Rate, passieve 3D-weergave, toegang tot het Smart tv-platform van Philips, ingebouwd WiFi met Miracast, een afstandsbediening met keyboard, een dualcore-processor en de mogelijkheid om de tv middels een app voor je smartphone of tablet te bedienen. Opvallend is dat Philips bij dit model een draadloze subwoofer levert die de lage tonen moet verzorgen.

Het 47-inch model uit deze review, de 47PFK7509, kan inmiddels gekocht worden voor zo’n 1.200 euro. Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 Philips lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole.

Philips PFK7509 – design

Op het gebied van design laat TP Vision zien dat Philips nog steeds tot de betere merken behoort. De 47PFK7509 ziet er bijzonder strak en slank uit, en komt ook met een simplistische voet. De tv wordt als zwart omschreven door Philips maar heeft meer een zilveren look door de zilveren lijst die rondom het scherm gelegd is. Deze lijst is ook aan de voorzijde te zien maar is maar een paar millimeter dik waardoor het lijkt alsof het scherm nagenoeg de hele voorzijde beslaat. Onder het glas zien je echter nog een dun zwart frame rondom het scherm lopen. Aan de onderzijde zien we ook nog een zwarte en een grijze strip terug, met in de grijze strip het logo van Philips dat licht geeft, al kan dit in de instellingen uitgezet worden. De zilverkleurige voet is zeer minimalistisch en geeft de tv een zwevende look mee.

De 47PFK7509 is voorien van verschillende aansluitingsmogelijkheden, waarvan de meesten naar beneden of naar de zijkanten wijzen. Dit is natuurlijk belangrijk voor wanneer je de tv aan de muur wilt hangen. Zo wijzen twee HDMI-poorten en één USB-poort naar de zijkant en op de achterzijde wijzen twee HDMI-poorten en een USB-poort naar beneden. De SCART-uitgang, de optische uitgang en de RGB-uitgangen wijzen nog wel naar achteren.

De modellen in de PFK7509-serie worden geleverd met één afstandsbediening maar wel een die volgestopt zit met functies. Het is een nogal forse en zware afstandsbediening, maar daar valt snel mee te leven als je ziet dat de achterzijde voorzien is van een QWERTY-keyboard. De knoppen aan de voorzijde zijn groot genoeg voor comfortabele bediening, de toetsen aan de achterzijde zijn iets kleiner maar nog steeds goed te gebruiken voor de invoer van teksten. De afstandsbediening heeft een premium look meegekregen en ligt goed in de hand. Naast deze twee opties biedt Philips ook de mogelijkheid de tv te bedienen middels de MyRemote-applicatie voor smartphones en tablets.

Philips PFK7509 – gebruiksgemak

Als je de tv’s in de PFK7509-serie voor de eerste keer aanzet kom je in het set-up menu van Philips terecht. Hier kun je de basisinstellingen voor onder meer de tv-zenders, het netwerk en de beeld- en geluidsinstellingen doorvoeren. De mogelijkheden om door de verschillende beeldinstellingen te lopen valt echter nogal tegen. De enige opties die we voorgeschoteld kregen hadden te maken met de audioweergave en Ambilight. Er is dus geen menu met stappen om met duidelijke uitleg het beeld naar eigen wens af te stellen, iets dat we toch graag hadden teruggezien en ook bij steeds meer fabrikanten terugzien.

Het home-scherm, dat bereikbaar is via de home-knop op de afstandsbediening, is het startscherm voor alle belangrijke functies van de tv. Hier vind je onder meer icons voor het Smart TV-platform, de tv-zenders, de tv-gids, de inputs en de instellingen. Dit menu is vrij eenvoudig gehouden, wat het gebruiksgemak ten goede komt. Hetzelfde geldt voor de instellingenmenu’s (configuratie). Hier vind je snelle set-ups en geavanceerde instellingen voor onder meer beeld en geluid, satelliet zenders, digitale en analoge zenders en het netwerk. Zoals hierboven omschreven stelt de snelle set-up voor beeld en audio weinig voor en dus zul je als gebruiker direct in de geavanceerde instellingen moeten duiken. Gelukkig wordt bij elke belangrijke instelling duidelijk omschreven waar deze voor dient en kun je zo grotendeels het beeld en de audio naar eigen wens afstellen. Wel moet je nogal veel stappen doorlopen om bij geavanceerde instellingen te komen waardoor je soms niet meer helemaal weet waar je bent of zijn moet.

De menu’s voor instellingen en zenders werken redelijk snel en reageren goed op input van de afstandsbediening en app, maar het smart tv-platform heeft nogal eens last van vertragingen en lange laadtijden, ondanks het gebruik van een dualcore-processor. Helaas zien we dit nog steeds te vaak op smart tv’s en lijkt het iets te zijn waar we vooralsnog mee moeten leren leven, al is dat natuurlijk echt niet van deze tijd. Daarbij is het verstandig de cursor-functie van de afstandsbediening niet te gebruiken als je voor optimaal gebruiksgemak gaat, hierover meer onder het volgende kopje.

Afstandsbediening

De afstandsbediening die Philips meelevert is nogal fors maar dat komt natuurlijk door het keyboard dat zich op de achterzijde bevindt. Dit keyboard is ideaal, zeker omdat je eenvoudig de afstandsbediening om kunt draaien en snel wat kunt tikken. Vervolgens draai  je terug en kun je de normale knoppen weer gebruiken. Het is dus een groter gevaarte maar de toegevoegde waarde van het keyboard is er absoluut.

Wat wellicht niet meteen zal opvallen is dat de afstandsbediening ook over een cursor-functie beschikt. Deze moet in het menu van de tv geactiveerd worden. Vervolgens kun je, zoals we ook bij de smart tv’s van LG en Samsung al zagen, de tv bedienen door te wijzen naar het scherm. Beweeg met de afstandsbediening en je ziet de cursor over het scherm schieten. De implementatie van Philips laat echter veel te wensen over. De cursor beweegt nogal haperend maar de grootste frustratie komt voort uit het feit dat in het ene menu wel een cursor ondersteund wordt en in het andere menu niet en daarbij de klik-functie met de cursor een ‘hit and miss’ is. De ene keer wordt een klik wel geaccepteerd, de andere keer wordt het gezien alsof je iets wilt selecteren en weer een andere keer gebeurt er niks. Op een gegeven moment kies je dan toch maar voor de normale bediening middels de bekende knoppen. Op dit punt valt dus helaas nog heel wat te verbeteren.

Remote app

De MyRemote-app van Philips is fijn om mee te werken. Deze applicatie maakt het mogelijk alle functies van je tv te bedienen, direct belangrijke instellingen op te zoeken en een soort van cursor-functie te gebruiken maar dan op het scherm van je smartphone of tablet. Helaas werkt de cursor-functie ook niet zoals je verwacht, wat met name irritant is in de browser. Het neemt hier simpelweg de functie van de pijltjestoetsen over waardoor navigeren in de browser geen plezier is.

Daarbij kun je de tv-gids bekijken en is het mogelijk om het WiFi Smart Screen digitale tv-zenders naar je smartphone te laten streamen. Deze laatste optie werkt echter alleen met de ingebouwde digitale tuner, niet met andere inputs, en alleen met het kanaal dat op dat moment op tv getoond wordt. Ook kun je volgens Philips foto’s, muziek en video’s die op je smartphone of tablet staan op tv weergeven maar op onze iOS-apparaten werd geen enkel bestand geaccepteerd. De applicatie is gebruiksvriendelijk, maakt snel verbinding met de tv en biedt alles om het toestel volledig te bedienen.

Philips PFK7509 – features

Smart tv

Het Philips smart tv-platform is de laatste tijd niet bijzonder veel veranderd en komt qua uiterlijk wat ouderwets over, zeker wanneer we het vergelijken met de nieuwe platformen van onder andere LG en Samsung. Die fabrikanten hebben toch wat meer aandacht besteed aan het uiterlijk, de structuur en het gebruiksgemak van de software. Het platform van Philips is bruikbaar maar laat zowel qua design als qua gebruik te wensen over. Het is dan ook niet verrassend dat Philips binnenkort overstapt op Android TV.

Het smart tv-platform van Philips bestaat in principe uit drie schermen; een homescreen voor wat er nu op tv is met een aantal suggesties onderin, een scherm voor applicaties en een homescreen voor video on demand-diensten. Het is een logische indeling maar de software roept hier en daar toch frustraties op. Zo zie je op het video on demand-scherm een overzicht van films die je kunt huren maar in 50 procent van de gevallen geeft een klik op een film geen enkele reactie. Dit heeft helaas te maken met de hierboven besproken cursor-functie die je dus maar beter uit kunt zetten. Als de klik wel herkend wordt, wordt je doorgestuurd naar Videoland waar je de betreffende film kunt huren. Er moet dus voor alle films die je hier ziet betaald worden.

Het scherm voor apps is niet heel overzichtelijk of spannend te noemen, maar dat komt wellicht ook omdat we inmiddels beter gewend zijn. Er zijn heel wat blauwe icoontjes van Philips zelf te vinden die je weer naar een specifieke dienst als de browser of Cloud TV verwijzen en daarnaast is het scherm gevuld met reeds geïnstalleerde apps, een widget met het weerbericht en een soort van advertentie (Ja, een advertentie..). Er zit geen logische volgorde in de apps maar gelukkig kun je middels de afstandsbediening de apps wel in een eigen volgorde zetten. Eén van de blauwe icoontjes van Philips zelf verwijst overigens naar de App Gallery waar je het totale aanbod van apps kunt vinden. Ook hier staat alles wat door elkaar maar kun je in ieder geval filteren op categorie.

Het aanbod van apps is redelijk te noemen, in ieder geval voor de Nederlandse gebruiker. Standaard heb je toegang tot de meest populaire videodiensten als Netflix en Videoland, zijn er verschillende social media-apps te gebruiken, kun je Uitzending Gemist gebruiken om programma’s terug te kijken en zijn er ook apps voor de regionale zenders te downloaden. Daarbij zijn de apps van onder meer Nu.nl, Spotify en YouTube vooraf geïnstalleerd. Kortom, qua aanbod van apps hebben we niet veel te klagen.

Zoals onder het kopje over het gebruik al aangegeven is ook de snelheid van het systeem een punt dat niet optimaal is. Hier en daar krijg je te maken met haperingen en trage laadtijden. Dit zorgt er soms voor dat je een knop twee of drie keer indrukt omdat het te lang duurt, wat er dan weer voor zorgt dat het systeem in één keer drie stappen verder of terug is. Kortom, op dit vlak is voor Philips nog wat winst te behalen en hopelijk is de komst van Android TV hier de eerste stap in. Voor dit model lijkt dat echter te laat.

Cloud TV en Cloud Explorer

Philips levert ook twee eigen apps/diensten mee die ik toch wel even wil benoemen. De Cloud Explorer wil ik positief benoemen want hiermee krijg je op je tv toegang tot je Dropbox-account om bijvoorbeeld wat foto’s van je vakantie aan anderen te tonen. Hier zie ik het voordeel nog wel van in. Cloud TV is echter een heel ander verhaal. Hiermee zou je gratis toegang tot honderden tv-zenders van over de hele wereld moeten krijgen, maar veel soeps is hier niet te vinden. We zijn alle instellingen doorgelopen maar alleen een aantal Japanse en Italiaanse tv-zenders kon geselecteerd worden. Een woordje Italiaanse spreken we maar Japans gaat ook ons te ver. Cloud TV klinkt dus vooralsnog veel aantrekkelijker dan dat het is.

Social TV

Een wel leuke extra feature van Philips is Social TV. Hiermee open je een pop-up over het scherm waarmee je updates uit je Facebook-tijdlijn of Twitter-feed kunt zien. Ook kun je een onderwerp invoeren en aan de hand hiervan Tweets laten tonen, bijvoorbeeld over het Nederlands elftal tijdens een wedstrijd. Deze feature werkt best aardig maar als het een populair onderwerp is dat je invoert vliegen de Tweets zo snel voorbij dat het nauwelijks nog te lezen is. Je kunt reageren op Tweets en zo tijdens een wedstrijd samen met andere Twitteraars je analyse loslaten.

Smart functies

De 47PFK7509 is voorzien van verschillende handige smart-functies. Zo kun je opnamen inplannen wanneer er een usb-schijf op de tv aangesloten is, kun je de tv gids voor digitale of analoge tv raadplegen en is het mogelijk om het scherm van je smartphone of computer te spiegelen op tv. Daarnaast kun je content streamen vanaf een computer of NAS in je thuisnetwerk. Deze laatste functie is redelijk eenvoudig te gebruiken dankzij een goede mediaspeler met een brede ondersteuning voor bestandsformaten.

Web browser

De web browser die Philips ingebouwd heeft is er een die je maar beter links kunt laten liggen. Het lijkt erop dat sommige features alle aandacht hebben gekregen en andere features niet eens bekeken zijn door de fabrikant zelf. We hebben verschillende websites opgezocht via de ingebouwde browser en helaas zijn er maar weinig die goed weergegeven worden. Onder eigen website wordt compleet zwart (ja…) weergegeven bijvoorbeeld. Daarbij is de browser zeer traag en worden teveel scripts foutief gelezen of niet gelezen. Dit moet tegenwoordig toch echt niet meer kunnen.

Ambilight

Eén van de belangrijkste features van de Philips tv’s is natuurlijk de Ambilight-verlichting. Ook wij zijn al jaren enthousiast over de ledjes die zich aan de zijkanten van de tv’s bevinden, met name omdat het de kijkervaring ten goede komt. Een licht vlak in een volledig donkere kamer kan snel voor vermoeide ogen zorgen maar met Ambilight wordt dit probleem geminimaliseerd. Daarbij worden de kleuren van de leds aan de kleuren die op beeld verschijnen gekoppeld waardoor je een gevoel krijgt dat de actie iets verder doorloopt dan alleen op het rechthoek aan de muur.

De PFK7509-modellen beschikken over driezijdig Ambilight, wat inhoudt dat je boven het scherm, rechts van het scherm en links van het scherm een strip met leds vindt. Ten opzichte van de eerste generatie Ambilight is er een hoop veranderd en zien we dat Philips een groot aantal presets en modi heeft toegevoegd om de kleurweergave te beïnvloeden. Zo kun je onder meer de kleur van de muur achter de tv selecteren om hierop de kleurweergave af te stemmen, het verloop van kleuren beïnvloeden, één kleur vastzetten, de helderheid verminderen of opschroeven of een lounge-stand selecteren. Er zit overigens ook een ISF-modus op die volgens de fabrikant de perceptie van contrast en zwartwaarden moet verbeteren dankzij het gebruik van een bepaalde kleurtemperatuur. Door de muur achter de tv te voorzien van helder licht komt zwart op het scherm dieper over. Een leuke optie die ook grotendeels doet wat hij belooft maar we zien dit toch niet snel gebruikt worden. Over het algemeen is Ambilight echter nog steeds een feature die je juist wel of juist niet interessant vindt. Wij zien het voordeel wel maar het blijft een persoonlijke keuze.

Philips PFK7509 – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een tv is natuurlijk de beeldkwaliteit. De Philips 47PFK7509 is op papier één van de betere modellen uit de 2014 line-up en beschikt onder meer over een full hd-lcd paneel met edge lit led-achtergrondverlichting, Micro Dimming, Pixel Precise HD, 800Hz Perfect Motion Rate en Perfect Natural Motion. Allemaal mooie termen maar voegen ze ook daadwerkelijk iets toe?

Belangrijkste instellingen

Tv’s worden tegenwoordig voorzien van een groot aantal technieken, opties en features waarmee de beeldkwaliteit beïnvloed kan worden. Het wordt dus voor jou als consument steeds lastiger om de beste beeldweergave te vinden maar je kunt wel één uitgangspunt gebruiken. Het is namelijk de bedoeling dat het beeld zo natuurlijk en schoon mogelijk weergegeven wordt, zonder dat de tv hiermee aan het werk moet. In de meeste gevallen schakelen we veel van de features die de beeldkwaliteit beïnvloeden dan ook uit.

Helaas beschikt de 47PFK7509 niet over een geavanceerde set-up waarmee je zelf de beeldkwaliteit aan de hand van voorbeelden eenvoudig aan kunt passen en dus moet je in de menu’s duiken. Elke belangrijke instellingen is wel voorzien van een korte uitleg waardoor je enigszins weet wat je aanpast maar ook zijn er verschillende geavanceerde instellingen te vinden die je waarschijnlijk weinig zeggen. Vanuit de doos kun je het beste aan de slag gaan met de isf dag-modus. Hiermee krijg je vanuit de doos de beste beeldkwaliteit voor de weergave van films.

Verder hebben we zoveel mogelijk beeldverwerkingstechnieken uitgeschakeld of geminimaliseerd. Zo moet bijvoorbeeld HD Natural Motion ervoor zorgen dat snelle beelden vloeiend lopen maar introduceert deze optie tegelijkertijd artefacten en krijg je snel het homevideo-effect waardoor filmbeelden niet meer natuurlijk overkomen. Onder het kopje Scherpte hebben we de Superresolutie uitgeschakeld omdat deze voor geforceerde scherpte zorgt en kartelige randen introduceert. Ook de reductie-opties voor ruis en artefacten introduceren meer nadelige bij-effecten, zeker als het bronmateriaal gewoon goed is (digitale tv of Blu-ray). Bij het kopje Kleur staat de kleurverbetering uit omdat deze kleuren te verzadigd weergeeft en de kleurtemperatuur op warm. Bij het contrast hebben we het dynamische contrast uitgezet, net als de lichtsensor.

Als je de menu’s induikt kom je wellicht opties tegen die je weinig zeggen, bijvoorbeeld de opties voor de kleurregeling. Je kunt hiermee aan de slag gaan als je weet wat je doet of iemand die hier verstand van heeft je beeld optimaal laten afstellen.

SD- en HD-content

Zoals altijd kijken we eerst naar de algemene eigenschappen van het beeld, waaronder de uniformiteit. Met led-verlichting wil het nogal eens voorkomen dat we aan de zijkanten van het scherm zogenaamde backlight-bleeding zien in de vorm van een lichtere waas maar op het scherm van de 47PFK7509 is hiervan nauwelijks tot geen sprake. Het beeld is nagenoeg compleet zwart. Rondom lichte objecten op een donkere achtergrond is ook geen duidelijke lichte waas waar te nemen en het beeld komt over het algemeen dus uniform en strak over.

Ook de zwartwaarden zijn redelijk goed te noemen, maar de grijsgradaties laten te wensen over. Ondanks dat we verschillende technieken uitgeschakeld hebben die het contrast verhogen en dus meer ruimte gelaten hebben voor de weergave van details in donkere delen van het scherm, valt deze detailweergave wat tegen. Te snel verdwijnen subtiele details on donkere gebieden van het scherm, bijvoorbeeld een donkere jas of een een schaduw.

Wanneer je naar kwalitatief hoogwaardige content kijkt zul je zien dat het opvangen van snelle bewegingen ook zonder de Natural Motion- en Clear LCD-opties prima verloopt. Bij snelle actiescenes in onder meer Total Recall houdt de tv zich goed staande, zonder veel in te leveren op scherpte en details. Kijk je naar wat minder hoogwaardige content dan kan het beeld bij snelle bewegingen wat uitgesmeerd en wazig overkomen. Hier kun je de Clear LCD-optie aanzetten maar beduidend beter wordt het niet. Daarbij kan deze optie voor mensen met gevoelige ogen een flikker-effect introduceren. De Natural Motion-optie introduceert in mijn optiek onnatuurlijk vloeiende bewegingen, ook in de laagste stand.

Ook moet gezegd worden dat de tv zelf toch nog aan de slag gaat met het geforceerd scherper maken van het beeld, ondanks dat we hiervoor de opties uitgeschakeld hebben. Ja, het ziet er strak en scherp uit maar rondom scherpe lijnen en rondingen zijn artefacten waar te nemen wat erop duidt dat er toch nog wat met het beeld gedaan wordt. Ook valt ruis nogal snel op, alsof het versterkt wordt. Dit is met name zichtbaar in gezichten.

De kleurweergave is redelijk te noemen, maar kijkend naar de prijs die je voor dit model betaalt mag je hier toch wat meer van verwachten. Het contrast is wat aan de lage kant, en ja je kan het opschroeven met al die mooie features maar let wel dat je dan inlevert op dingen als de detailweergave in donkere delen van het scherm. Het is altijd een compromis dat gesloten moet worden en het doel is de juiste balans te vinden. In mijn optiek biedt de 47PFK7509 geen ideaal compromis qua kleurweergave en contrast. Het is in onze optiek of te verzadigd met redelijke zwartwaarden of een te laag contrast met matige grijs- en zwartwaarden.

Bij de weergave van SD-content weet de 47PFK7509 een redelijk plaatje voor te schotelen. Snelle bewegingen worden, zoals hierboven omschreven, ietwat wazig weergegeven. Het upscalen gaat niet zonder de introductie van een lichte en softe waas over het beeld, en ook mpeg-artefacten zijn aanwezig. Leg je hier een ruisfilter overheen verlies je nog meer aan detail maar krijg je wel een ‘schoner’ beeld. De weergave van HD-materiaal is daarentegen strak en schoon. De tv weet, zonder verschillende beeldopties te gebruiken, een haarscherp plaatje neer te zetten, al zien we nog steeds artefacten rondom subtiele details en scherpe lijnen terug. In gezichten is ook te snel sprake van korrels/ruis.

3D-content

De Philips PFK7509-modellen maken gebruik van de passieve 3D-techniek, door de fabrikant ook Easy 3D genoemd. Je krijgt vier passieve 3D-brillen meegeleverd en de tv kan 2D-materiaal automatisch naar 3D omzetten. De brillen zelf zijn, zoals we gewend zijn van passieve brillen, zeer licht en comfortabel te dragen. Er is ook geen voeding nodig om de brillen te laten werken.

De 3D-ervaring van passief 3D is voor de echte home cinema-fan nog steeds niet optimaal. Het nadeel van deze techniek is namelijk dat de resolutie gehalveerd wordt en je, met name op kortere afstanden van de tv, de beeldlijnen ziet lopen. Daar staat tegenover dat er nauwelijks sprake is van crosstalk of ghosting en dat de 3D-ervaring wel erg comfortabel voor de ogen is.

Gaming

Iedere tv kan natuurlijk games van bijvoorbeeld een PlayStation 3 gameconsole weergeven, maar als je een fanatieke gamer bent en bijvoorbeeld veel shooters speelt dan wil je het liefst een tv met een lage input lag. Dit houdt in dat de input die jij met een controller invoert zo snel mogelijk op het scherm te zien is. De input lag van tv’s verschilt nogal, en daarbij is het van belang op de tv de modus met de laagste input lag te selecteren. Op de 47PFK7509 biedt de game-modus de laagste input lag, ongeveer 48ms. Dit is voor een lcd led tv gemiddeld en dus niet bijzonder indrukwekkend. We hebben dit jaar al meerdere tv’s getest die een lagere input lag hebben.

Reflecties en kijkhoeken

De Philips 47PFK7509 beschikt over een hoge helderheid waardoor redelijk tegen invallend licht opgebokst kan worden maar het paneel is nogal gevoelig voor reflecties. Met name in donkere delen van het scherm kan overdag toch echt goed in de spiegel gekeken worden. Over de kijkhoeken is minder te klagen. Vanuit nagenoeg alle realistische hoeken is comfortabel naar het scherm te kijken zonder dat de beeldkwaliteit drastisch achteruit gaat.

Philips PFK7509 – audiokwaliteit

Op het gebied van audio is de draadloze subwoofer natuurlijk iets dat meteen opvalt. Deze subwoofer heeft een compact formaat en kan in principe overal in de kamer geplaatst worden, zelfs onder de bank. Let wel dat er nog een kabel van de subwoofer naar het stopcontact gelegd moet worden, de verbinding met de tv loopt via een meegeleverde usb-adapter. Deze usb-adapter moet op de usb-poort die naar de zijkant wijst aangesloten worden, wat helaas inhoudt dat je nog maar één usb-poort over hebt.

Afgezien van dat zien en horen we absoluut de toegevoegde waarde van een subwoofer bij de tv. De audioweergave kent veel meer laag dan we bij andere tv’s terugzagen, wat met name bij een film toch net die extra dimensie geeft. Echter, als je al een speakersysteem of home cinema set hebt staan dan heb je deze subwoofer waarschijnlijk niet nodig. De lage tonen zijn dus prima te noemen maar het ontbreekt helaas wel aan dynamiek in de hoge en middentonen. Dialogen worden soms te snel ondergesneeuwd door audio-effecten en lage tonen, en kunnen dof overkomen doordat de speakers achterop de tv naar de muur wijzen. Het ontbreekt aan geavanceerde instellingen, bijvoorbeeld in de vorm van een equalizer, om de audio-output naar eigen wens af te stellen maar daarnaast ben je natuurlijk gebonden aan het beperkte speakersysteem achterop de tv. Voor zo nu en dan een film of serie kun je er best mee uit de voeten maar als je echt fanatiek tv kijkt en/of muziek via je tv luistert raden we aan om toch een extern speakersysteem of een home cinema set te gebruiken.

Philips PFK7509 – conclusie

Alles bij elkaar genomen moet ik zeggen dat de prijs- kwaliteitverhouding van de Philips 47PFK7509 niet optimaal is. Op teveel vlakken laat dit model steken vallen, waarvan de beeldkwaliteit en het smart tv-platform wellicht de belangrijksten zijn. Voor een bedrag van 1.200 euro mag je vandaag de dag toch wat meer verwachten. De tv beschikt over een strak en fraai design, komt met een handige afstandsbediening met QWERTY-keyboard, is voorzien van Ambilight-verlichting en beschikt over een leuk aanbod aan apps. Daar tegenover staat dat onder meer het contrast te wensen overlaat, dat het smart tv-platform traag en ouderwets is en dat de cursor-functie ronduit slecht is. De subwoofer is een leuk idee maar komt niet echt uit de verf omdat de rest van het speakersysteem (letterlijk) achterblijft. Kortom, teveel belangrijke punten ontbreken om dit model een absolute aanrader te noemen. Er zijn immers voldoende tv’s die voor minder of hetzelfde geld meer bieden.

6.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Leuk aanbod apps
  • Afstandsbediening met keyboard
  • Strak en fraai design

Minpunten
  • Laag contrast

  • Soms traag en cursor werkt niet
  • Smart tv-platform niet van deze tijd

Reacties (1)