Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG BP540 (BP440) Blu-ray speler

Geschreven door
Geplaatst op22 juni 2014, 12:56 CategorieBlu-ray speler reviews

LG heeft de afgelopen weken heel wat nieuwe home cinema-producten in Nederland geïntroduceerd, waaronder diverse Blu-ray spelers. Eén van de nieuwe modellen is de BP540 (BP440), een middenklasse speler die voor een prijs van 119 euro in de Nederlandse winkels ligt. Het is geen topmodel maar wel een speler die over nagenoeg alles beschikt om je media weer te geven op tv.

LG BP540 – specificaties

De LG BP540 is een vrij standaard Blu-ray speler maar met een aantal interessante features. Zo beschikt de speler over ondersteuning voor 3D Blu-rays, is er WiFi aan boord zodat je draadloos verbinding kunt maken met je thuisnetwerk en het internet, en is er toegang tot LG’s Smart tv platform met een redelijk aanbod aan applicaties. Ook beschikt de speler over de door LG ontwikkelde Private Sound Modus waarmee je de audio van de Blu-ray speler naar een smartphone kunt sturen en zo middels een koptelefoon kunt luisteren.

Natuurlijk kunnen ook CD’s en DVD’s weergegeven worden en worden DVD’s opgeschaald naar 1080p-resolutie. Ondersteuning voor 4K-content is niet aanwezig. Daarnaast beschikt de BP540 over een ethernetpoort, een HDMI-uitgang, een digitaal coaxiale uitgang voor audio en een USB-poort aan de voorzijde waarop een USB-stick of harddisk aangesloten kan worden. De speler kan bediend worden met de meegeleverde afstandsbediening of de LG Remote app voor smartphones.

Tussen de BP540 en BP440 zit één belangrijk verschil; de BP440 is niet uitgerust met ingebouwd WiFi. De overige specificaties komen overeen en onderstaande geldt dus ook voor de BP440. Een overzicht van alle specificaties en prijzen vind je in de 2014 LG Blu-ray speler line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de LG 47LB730V lcd tv en de Marantz SR6008 receiver.

LG BP540 – design

Qua design is de LG BP540 verre van bijzonder. Het is een compacte speler maar de rest is zoals Blu-ray spelers al jaren zijn; een vierkant design met een led-display, een aantal logo’s en een disclade. Aan de voorzijde bevinden zich vier plastic knoppen voor onder meer het aanzetten en openen van de lade. Deze knoppen zien er wat goedkoop en fragiel uit, maar doen wat ze moeten doen. Ook zien we aan de voorzijde een USB-poort terug.

LG-BP540-aansluitingen

Ook de meegeleverde afstandsbediening is eenvoudig en compleet uit plastic vervaardigd. De accessoire is compact en beschikt over de belangrijkste knoppen om alle features, waaronder het Smart tv-platform, te benaderen. Alleen de knoppen voor het bedienen van media geven licht in het donker. Als de afstandsbediening je niet bevalt kun je altijd de LG Remote app op je smartphone of tablet installeren.

LG-BP540-design

LG BP540 – Gebruiksgemak

Wanneer je de BP540 voor het eerst aanzet wordt je door een aantal belangrijke instellingen, waaronder de taalselectie en het koppelen met je thuisnetwerk, geloodst. Deze instellingen zijn vrij eenvoudig waardoor je snel met de speler aan de slag kunt. Ook de menu’s met de algemene instellingen zijn vrij eenvoudig ingedeeld en te begrijpen. Het ontbreekt aan geavanceerde opties voor onder andere beeldkwaliteit en audioweergave maar dat mag je op een speler als deze ook niet verwachten.

Op de invulling van de Smart tv-functies kom ik later terug maar wel kan reeds gezegd worden dat de BP540 helaas niet een van de snelste of meest gebruiksvriendelijke spelers is. In de interface krijg je vaak te maken met relatief lange laadtijden en haperingen. Kleine apps laden redelijk snel en zijn ook soepel te bedienen maar grotere apps als Netflix zijn nagenoeg onbruikbaar, in ieder geval in de interface. Hier trekt de speler het nauwelijks waardoor een input op de afstandsbediening seconden later uitgevoerd wordt. Dit zorgt voor nogal wat frustraties tijdens het gebruik.

LG-BP540-remote

Daarbij komt het de gebruiksvriendelijkheid niet ten goede dat je voordat je een app kunt installeren in Mijn Apps eerst het hele proces van het aanmelden moet doorlopen. Voor een simpele app als Buienradar moeten eerst al je gegevens met behulp van een onhandige afstandsbediening ingevoerd worden en moet je de aanmelding bevestigen door op een link in een e-mail te klikken. Kortom, voordat je aan de slag kunt ben je alweer 10 minuten verder. Gelukkig wordt de speler wel direct na het opstarten voorzien van software-updates, mits je verbonden wordt met het internet. Dit zorgt ervoor dat de apps en functies up-to-date zijn.

Zoals aangegeven biedt LG de mogelijkheid om een remote-app op je smartphone of tablet te installeren. Daar moet je dus eerst naar op zoek en dat zoeken was het meest lastige van alles. In de App Store zijn wel 10 verschillende apps te vinden die het mogelijk kunnen zijn. De eerste app verwees naar de volgende app die je moet downloaden en zo gingen we even door tot er op een gegeven moment zes apps op de smartphone stonden. De zevende app bleek eindelijk te werken met deze Blu-ray speler. De app zelf is een prima vervanging van de afstandsbediening, al is het weinig bijzonder. Je krijgt toegang tot de belangrijkste knoppen, kan een game controller te voorschijn toveren als je een spel speelt en kunt door media op draadloos en met kabel aangesloten apparaten bladeren. Een cursor of keyboard is niet aanwezig. Wel is er toegang tot de Private Sound Modus, waarover later meer.

LG BP540 – features

Je komt als je de speler opstart direct in het homescreen terecht waar je vijf grote icons te zien krijgt; Instellingen, Mijn Apps, LG Smart World, Premium en SmartShare. De eerste is duidelijk, de tweede en derde en vierde verdienen wat uitleg. Bij Mijn Apps krijg je een overzicht van de applicaties die je binnen LG Smart World geïnstalleerd hebt en in LG Smart World Kun je op zoek naar apps. Maar, binnen Premium vind je de belangrijkste of grootste apps, waaronder NOS, Spotify, YouTube, Videoland en Netflix. Helaas ontbreekt de app voor Uitzending Gemist maar het aanbod aan apps is voor de Nederlandse gebruiker interessant genoeg om je niet snel te vervelen. Zoals hierboven aangegeven zorgen de grotere en zwaardere apps helaas voor flinke laadtijden en trage reactietijden.

LG-BP540-Smart

Het streamen van videomateriaal of muziek gaat echter vlot en soepel. Zowel via Netflix als via Videoland en Spotify kan eenvoudig content gestreamd worden, in prima kwaliteit. Ook is er verbinding te maken met het thuisnetwerk waardoor je media vanaf bijvoorbeeld een pc of NAS kunt streamen. De interface hiervoor is overzichtelijk en het bladeren door grote mappen levert geen problemen op. De mediaspeler biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder FLAC-bestanden.

LG-BP540-Smart-2

Op de website van LG wordt aangegeven dat de BP540 beschikt over WiFi met WiDi, WiFi-Direct, Miracast en NFC maar ik heb alleen WiFi Direct kunnen terugvinden. Met deze functie is het mogelijk een compatibel apparaat te koppelen en zo media weer te geven op je tv. Hiervoor is geen bestaand WiFi netwerk nodig, de koppeling wordt direct tussen de twee apparaten gelegd.

LG BP540 – beeldkwaliteit

Een Blu-ray speler heeft natuurlijk als belangrijkste functie het weergeven van videomateriaal, zowel dvd’s en Blu-ray discs als streamingvideo. De BP540 is zoals hierboven aangeven niet uitgerust met geavanceerde instellingen om de beeldkwaliteit naar eigen wens af te stellen, maar biedt vanuit de doos een zeer degelijk plaatje, met name bij de weergave van HD-content.

SD-content

Bij de weergave van SD-content, in de vorm van een dvd, presteert de BP540 niet bijzonder. Er is te vaak sprake van matige anti-aliasing prestaties waardoor scherpe randen en lijnen nogal kartelig over kunnen komen. Ook krijgt een film op dvd al snel een softe look, je zou het bijna een waas kunnen noemen. Op dit vlak zijn er in de prijsklasse van 100 tot 200 euro betere spelers te vinden. De kleurweergave is echter prima, met natuurlijke kleuren, een hoog contrast en realistische huidtinten.

HD-content

Wanneer we een Blu-ray film kijken zijn de problemen die bij SD-content zichtbaar waren zo goed als verdwenen en laat de speler pas echt zien waar hij toe in staat is. De BP540 verzorgt een strak en haarscherp plaatje, met een hoog contrast en zelfs prima verwerking van snel bewegende beelden en objecten. Subtiele details blijven zichtbaar, ook in donkere delen van het scherm. Nu moet wel gezegd worden dat Blu-ray spelers in het segment van 100 tot 300 euro qua beeldprestaties nauwelijks meer onder doen voor elkaar. De onderscheidende factor is dan ook vooral te zoeken in de extra features van een speler.

3D-content

De LG BP540 biedt ondersteuning voor de weergave van 3D-content en in combinatie met de 47LB730V lcd led tv van de Koreaanse fabrikant weet de speler een overtuigende en realistische 3D-ervaring neer te zetten. Van crosstalk is nauwelijks sprake en de kleurweergave ligt op boven gemiddeld niveau. Ook blijft het plaatje indrukwekkend gedetailleerde en scherp, en worden bewegingen goed opgevangen zonder details uit te smeren.

LG-BP540-design-2

LG BP540 – audiokwaliteit

Op de audiokwaliteit van de BP540 is vrij weinig aan te merken. Het is geen uitmuntende speler maar voor de gemiddelde home cinema-fan die met name films kijkt presteert het apparaat meer dan prima. Het meest interessante is echter de Private Sound Mode. Hiermee kun je een app op je smartphone installeren en de audio van de speler naar deze smartphone laten sturen. Sluit vervolgens een koptelefoon aan op je smartphone en je kunt rustig en alleen naar de audio luisteren. Ideaal en het werkt zeer goed. In een enkel geval ontstond er echter wat vertraging tussen het beeld en het geluid, maar het opnieuw opstarten van de app verhielp dit.

LG BP540 – conclusie

Alles bij elkaar genomen krijg je voor een prijs van 119 euro met de BP540 een prima Blu-ray speler. Op het gebied van SD-content is het geen hoogvlieger maar als je collectie met name uit Blu-ray films bestaat kan deze speler weinig mis doen op het gebied van beeldkwaliteit. Op het gebied van gebruiksgemak laat de BP540 echter wel steken vallen. Zo is het lastig de Remote app te vinden, moet je eerst een account aanmaken voordat je überhaupt een app kunt downloaden en zijn de wat grotere apps als Netflix nagenoeg onbruikbaar door haperingen en trage laadtijden. Aan de andere kant biedt LG wel een redelijk groot aanbod aan apps en is het Smart tv-platform netjes vormgegeven. Tel daar de prima audiokwaliteit en de handige Private Sound Mode op en de BP540 krijgt een eindoordeel van een nette voldoende.

Minpunten

 • Zware apps zijn erg traag
 • Anti-aliasing van dvd’s kan beter
 • Saai en goedkoop design

Pluspunten

 • Goede HD-beeldkwaliteit
 • Uitgebreid en fraai Smart tv-platform
 • Handige Private Sound Mode
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.010Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Zip
  01 juli, 2014 om 14:42

  Een ander belangrijk punt om mee te nemen in jullie volgende Blu-ray speler reviews is de geluidsproductie. Is het een stille speler? Ook erg belangrijk.

  Sowieso ben ik geen fan van LG. Hun software is echt ongelooflijke slecht.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.