Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: LG 47LB730V (LB730V-serie) lcd led tv

Geschreven door
Geplaatst op25 juni 2014, 17:08 CategorieLcd led tv reviews

Nagenoeg elke grote tv-fabrikant heeft dit jaar zijn Smart tv-platform dat op tv’s te gebruiken is vernieuwd. De fabrikant die het meteen goed aanpakt en een compleet nieuw platform introduceert is LG. De Koreaanse fabrikant brengt dit jaar de eerste tv’s met het nieuwe webOS-platform op de markt. In deze review kijken we naar de LG 47LB730V, één van de middenklasse modellen die is uitgerust met webOS.

LG LB730V – specificaties

De LG BL730V-serie is te vinden in het middenklasse segment. De modellen in deze serie komen in een 42-inch (42LB730V), 47-inch (47LB730V), 55-inch (55LB730V), 60-inch (60LB730V) en 65-inch (65LB730V) variant. Alle modellen zijn uitgerust met het nieuwe webOS Smart tv-platform en een daarbij horende interface voor onder andere de instellingen.

Daarbij beschikken alle modellen in de LB730V-serie onder meer over een full hd-display met Direct led-verlichting, een 800Hz MCI-techniek, passieve 3D-weergave met 2D-naar-3D conversie en twee meegeleverde passieve 3D-brillen, een M14-processor, ingebouwd WiFi met Miracast en DLNA ondersteuning, Dual Play ondersteuning, drie HDMI-poorten, drie USB-poorten en een 2.1-kanaals luidsprekersysteem. De nieuwe Magic Remote afstandsbediening wordt gratis meegeleverd maar ook kunnen de tv’s bediend worden middels de LG Remote-app voor smartphones en tablets.

In deze review kijken we naar de LG 47LB730V, het 47-inch model dat op het moment van schrijven voor zo’n 999 euro gekocht kan worden. Een overzicht van alle modellen, prijzen en specificaties vind je in de 2014 LG lcd led tv line-up.

Review apparatuur

Voor deze review maken gebruik van onder meer de Marantz UD7007 Blu-ray speler, de Marantz SR6008 receiver en een PlayStation 3 gameconsole. Daarnaast hebben we de BP540 Blu-ray speler van LG zelf gebruikt.

LG LB730V – design

LG heeft de afgelopen jaren al laten zien dat het bedrijf qua design van nieuwe tv’s bij de betere merken behoort en hoewel de LB730V-modellen niet het meest interessante design van de 2014 line-up hebben zijn ze absoluut fraai vormgegeven. LG zet in op minimalisme met een zeer strakke en slanke lijst rondom het scherm, een zilveren rand en een aluminium voet. Deze voet geeft het toestel een zwevende look en zorgt ervoor dat de tv stabiel staat. De montage van de voet is wellicht niet heel ideaal aangezien de tv hiervoor moet liggen maar eenmaal gemonteerd heb je daar geen omkijken meer naar. Onder het scherm bevindt zich het logo van LG en een speakergrill die over de gehele breedte van de tv zichtbaar is.

LG-review-LB730V-design

De 47LB730V is voorzien van voldoende aansluitingsmogelijkheden, waarvan de meesten naar de zijkanten wijzen wat het ophangen aan de muur vereenvoudigt. Zo wijzen alledrie de HDMI-poorten naar de zijkant, net als drie USB-poorten. Onder meer de SCART- en ethernetaansluitingen wijzen naar achteren. De achterzijde van de tv is compleet zwart en het geheel heeft een simplistische maar strakke look meegekregen. Qua design zit het met dit model dus wel goed.

LG-review-LB730V-aansluitingen

De televisie wordt geleverd met twee afstandsbedieningen. De eerste is een vrij standaard model dat je tegenwoordig bij elke tv krijgt. De afstandsbediening beschikt over knoppen voor alle belangrijke functies en is compleet uit plastic vervaardigd. Interessanter is de Magic Motion Remote die meegeleverd wordt. Deze afstandsbediening beschikt over een stuk minder knoppen maar maakt het wel mogelijk de tv middels spraak en een cursor te bedienen, waarover later meer. De Magic Remote is een stuk fraaier vormgegeven, ligt goed in de hand en voelt ook hoogwaardiger aan dan de standaard afstandsbediening. Naast deze twee opties biedt LG ook de mogelijkheid de tv te bedienen middels de Remote-applicatie voor smartphones en tablets.

LG LB730V – gebruiksgemak

Bij het kopje gebruiksgemak moeten we het meteen over webOS hebben want alles dat je op deze tv ziet, van instellingen tot Smart tv, heeft met webOS te maken en is ook in dezelfde vormgeving gegoten. Dat is echter een positieve constatering want de 47LB730V is een verademing om mee te werken, in ieder geval qua uiterlijk en structuur. Wanneer je de tv voor de eerste keer aanzet wordt je door de ‘Bean Bird’ door de belangrijkste instellingen, waaronder de WiFi-connectie en de tv-kanalen, geloodst. Niet alleen is het leuk vormgegeven, het werkt ook nog eens makkelijk en snel.

Wanneer de belangrijkste instellingen aangepast zijn kom je in het homescherm terecht en hier zie je meteen welke grote veranderingen er met webOS doorgevoerd zijn. Als je op de home-knop drukt zie je onderin het scherm een balk met tegels waarin onder meer favoriete apps, de inputs en de extra functies van de tv getoond worden. Het bladeren door deze tegels gaat vloeiend, al is het even wennen ten opzichte van het NetCast platform van LG. De gehele interface is echter zeer fraai vormgegeven, met levendige kleuren en leuke icons.

LG-review-LB730V-instellingen

Bovenin het scherm zie je een klein tandwiel-icon waarmee je toegang krijgt tot de instellingen die aan de linkerzijde van het scherm verschijnen. De vormgeving van dit menu is wat eenvoudiger maar nog steeds erg duidelijk en eenvoudig te bedienen. Je kunt één van de vele presets voor het beeld gebruiken maar LG levert ook een handige Picture Wizard mee waarmee je door een paar stappen te doorlopen je tv zelf (deels) kunt kalibreren. Onder meer qua helderheid en contrast kun je hier je eigen aanpassingen maken, aan de hand van een afbeelding en advies van LG. Deze set-up is zeer eenvoudig en iets wat we graag van meer fabrikanten zouden zien.

Toch zit er wel een nadeel aan het gebruik van deze tv. Het is namelijk verre van een snelle tv, ondanks een processor die volgens de Koreaanse fabrikant voor soepele prestaties zou moeten zorgen. De laadtijden laten echt te wensen over, zelfs wanneer je de tv opstart. Je moet dan echt 10-15 seconden geduld hebben voordat je de home-interface op kunt roepen. Maar, ook in andere delen van de interface en tijdens het oproepen van of schakelen tussen apps duurt het vaak te lang, net als het oproepen van de instellingenmenu’s. De fraai vormgegeven balletjes die ronddraaien komen we veel te vaak en veel te lang tegen waardoor het gebruik van het platform toch een beetje gaat frustreren, ondanks dat het er strak uitziet en eenvoudig te gebruiken is.

Magic Remote

Een belangrijk onderdeel van het gebruik is de Magic Remote afstandsbediening die we hierboven al kort besproken hebben. Deze afstandsbediening ligt goed in de hand en na een korte gewenningsperiode vervangt deze de normale afstandsbediening zonder problemen. Met name de cursor-functie is ideaal om snel daar te komen waar je wilt zijn. Je wijst een functie op het scherm aan en je bent er. Daarbij zit er een scroll-wiel op de afstandsbediening waardoor je ook snel door langere lijsten met instellingen of bestanden kunt scrollen.

LG-review-LB730V-remote

Daarbij beschikt de Magic Remote over een ingebouwde microfoon en een knop waarmee de spraakbediening opgestart kan worden. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk Netflix in de afstandsbediening te roepen en vervolgens zie je aan de rechterzijde van het scherm een aantal suggesties die met je zoekwoord overeenkomen, waaronder gelukkig ook Netflix. Het is echter geen hele geavanceerde functie waar je veel van hoeft te verwachten maar voor de standaard functies en apps een leuke feature om ook weer snel daar te komen waar je zijn wilt.

Remote app

Net zoals we in onze review van de LG BP540 Blu-ray speler omschreven was het nogal een zoektocht om de juiste app voor het bedienen van de tv te vinden in de app store. Na zes apps geïnstalleerd te hebben kwamen we erachter dat het de LG TV Remote-webOS app moest zijn. Maar, eenmaal geïnstalleerd biedt deze app een redelijk goede ervaring met het bedienen van je tv. Via de app krijg je toegang tot de meestgebruikte apps, is het mogelijk je scherm te gebruiken om de cursor op de tv te bedienen en kun je ook de belangrijkste knoppen van de afstandsbediening tevoorschijn toveren. De app werkt vrij vlot en vloeiend en maakt ook het schakelen tussen verschillende inputs eenvoudig.

LG LB730V – features

WebOS

Zoals reeds aangegeven is webOS het compleet nieuwe Smart tv-platform dat LG dit jaar op het merendeel van de nieuwe televisies geïnstalleerd heeft. Zoals je onder het kopje gebruiksgemak hebt kunnen lezen laat de snelheid van het platform nogal te wensen over maar voor de rest durven we te zeggen dat webOS het meest fraai vormgegeven en gebruiksvriendelijke Smart tv-platform van dit moment is.

LG-review-LB730V-webOS

Niet alleen ziet het platform er in elk menu strak en tegelijkertijd simplistisch en overzichtelijk uit, ook weet je als gebruiker direct waar je zijn moet. Geen lastige verborgen menu’s maar gewoon een overzichtelijke weergave met een duidelijke taakbalk waarin alles verschijnt dat je mogelijk zou willen gebruiken. In deze taakbalk vind je onder meer een preview van de functie die het laatst gebruikt werd of de zender die het laatste bekeken is, een aantal van je favoriete apps, de TV-gids (mits analoog of via CI+-module bekeken), toegang tot de web browser en de handleiding, toegang tot SmartShare waarmee je andere apparaten kunt koppelen en media kunt streamen, Screen Share voor het delen van een scherm middels Miracast of WiDi, Time Machine voor het maken van opnamen op een usb-apparaat en de Camera-app voor wanneer je een camera aangesloten hebt (niet meegeleverd). Het is een platform waar je even aan moet wennen, en ja, nog niet alle bugs zijn eruit en niet alle vertalingen zijn helemaal correct, maar LG maakt in ieder geval een vliegende start. Dit kan in mijn optiek alleen maar beter worden.

LG-review-LB730V-store

Het de LG Store met apps voor webOS heeft onlangs zijn deuren pas geopend maar is al redelijk gevuld met voor Nederlandse gebruikers interessante apps. De meest populaire apps als Netflix, Uitzending Gemist, RTL XL, Pathé Thuis, YouTube en Facebook zijn direct te vinden en LG belooft dat het aanbod op korte termijn verder uitgebreid zal worden. Voor de 3D-fans zijn er verschillende (korte) 3D-films te vinden die gratis gedownload kunnen worden en ook de fans van spelletjes kunnen wat leuke apps downloaden.

Smart functies

Toegang tot het WebOS is echter niet alles want LG heeft de 47LB730V ook voorzien van verschillende draadloze opties en extra Smart-functies. Zo kun je eenvoudig opnamen instellingen wanneer er een usb-schijf op de tv aangesloten is, kun je de tv gids voor digitale of analoge tv raadplegen en is het mogelijk om het scherm van je smartphone of computer te spiegelen op tv. Daarnaast kun je eenvoudig content streamen vanaf een computer of NAS in je thuisnetwerk. Deze laatste functie is redelijk eenvoudig te gebruiken, mede dankzij de gebruiksvriendelijke interface van webOS. De server wordt snel gevonden en het bladeren in volle mappen levert geen enkel probleem op. Je kunt de weergave aanpassen naar lijstvorm of thumbnail-weergave. Wanneer je liever een fysieke usb-stick aansluit is dat ook mogelijk en de tv biedt ondersteuning voor een groot aantal digitale bestandsformaten, waaronder DiVX HD.

LG-review-LB730V-browser

Overigens mogen we ook de web browser niet vergeten, deze heeft ook een flinke make-over gekregen met de komst van webOS. Gelukkig is het een positieve make-over, de web browser is zelfs één van de fijnste en snelste browsers die we tot op heden op een tv gebruikt hebben. Elementen in de interface worden groot genoeg weergegeven, je kunt eenvoudig navigeren dankzij de app en afstandsbediening, en vooral ook het scroll-wiel is een uitkomst in de browser. Zo snel als een browser op een pc of smartphone is het nog niet, maar bruikbaar kan ik het zeker noemen.

LG LB730V – beeldkwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van een tv is natuurlijk de beeldkwaliteit. De LG 47LB730V is een middenklasse model maar biedt nog steeds interessante specs als Direct LED achtergrondverlichting, een 800Hz MCI-techniek en passieve 3D-weergave. Het paneel heeft een full hd-resolutie.

Belangrijkste instellingen

We hebben het onder het kopje over gebruiksgemak reeds behandeld; de Picture Wizard. Hiermee kun je de tv middels een aantal simpele stappen zelf afstellen, onder meer wat betreft contrast, helderheid en kleurweergave. De ideale instellingen zijn vaak afhankelijk van je voorkeuren, de content die je kijkt en de ruimte waarin de tv staat dus het is absoluut aan te raden om zelf met deze Picture Wizard aan de slag te gaan en zo een plaatje te creëren dat aan jouw wensen voldoet. Wanneer je hiermee aan de slag gaat wordt automatisch de Expert1-modus gebruikt. Door deze modus te gebruiken krijg je ook toegang tot de geavanceerde isf-kalibratieopties.

Wil je zelf niet met deze instellingen spelen dan biedt de Expert1-modus vanuit de doos alsnog de beste beeldkwaliteit. Daarbij is het, voor een optimale beeldkwaliteit en een zo natuurgetrouw mogelijke weergave, aan te raden om de ruis- en mpegruisonderdrukking uit te schakelen. Wanneer je materiaal van hoge kwaliteit is het daarbij verstandig de opties als dynamisch contrast en superresolutie uit te schakelen. De TruMotion-optie zorgt voor een vloeiende weergave van bewegingen en kan het beste uitgezet of op ‘vloeiend’ gezet worden, zonder al teveel artefacts te introduceren. De andere opties zorgen te snel voor een homevideo-effect of een flikkerend backlight waar sommige mensen gevoelig voor zijn. Gelukkig kun je in de geavanceerde instellingen ook zelf met de judder- en blur-instellingen aan de slag. Ook maakt LG het mogelijk het lokaal dimmen van de led’s te activeren waarmee het contrast verhoogd kan worden. De juiste balans wordt met de optie ‘laag’ gevonden maar bij een film met zwarte balken en ondertiteling kan dit ervoor zorgen dat de zwarte balken van iets lichter worden elke keer dat er ondertiteling verschijnt.

Algemeen

Het eerste waar we bij een lcd led tv naar kijken is vaak de uniformiteit van het beeld. De LB730V-modellen beschikken over Direct LED-achtergrondverlichting en dat houdt in dat de leds zich direct achter het paneel bevinden. De tv is voorzien van een klein aantal local dimming zones, welke afzonderlijk qua helderheid lager en hoger gezet kunnen worden. Door deze led-verlichting zie je bij een compleet egaal scherm, bijvoorbeeld een rood scherm, dat de randen en hoeken van het paneel iets donkerder zijn dan het midden. Een groot nadeel is dit niet maar het is duidelijk dat de uniformiteit nog niet optimaal is.

Zoals gezegd beschikt de tv over verschillende led-zones (groepen met leds) en kan daardoor maar een bepaald deel van het scherm (compleet) dimmen of juist opentrekken qua helderheid. Dit zorgt ervoor dat een licht object op een donkere achtergrond soms omgeven wordt door een waas die iets lichter is dan de led-zones die zich op grotere afstand bevinden. Ook dit is weer voor de kritische kijker want de 47LB730V presteert op dit vlak gewoon prima. Het zal je in ieder geval tijdens het kijken van een film niet snel storen.

LG-review-LB730V-film2

In donkere scenes van een film houdt de tv zich prima staande, met een overtuigend plaatje dat voldoende grijsgradaties kent om details in donkere delen van het scherm niet verloren te laten gaan. De algemene indruk van de zwartwaarden is zeer goed, zelfs zonder met instellingen als dynamisch contrast en lokaal dimmen te sjoemelen. De zwarttinten zijn overtuigend en natuurlijk, precies datgene waar we naar op zoek zijn.

Wanneer je de TruMotion-instellingen uitgeschakeld hebt kan het je soms opvallen dat de tv het lastig krijgt met zeer snel bewegende objecten of snelle camerabewegingen. Deze worden uitgesmeerd en verliezen dus aan detail of komen haperend over. Je kunt dit oplossen met de ‘vloeiend’-optie maar deze introduceert minimale artefacts in het beeld. Het kritische oog zal ze niet ontgaan maar helaas is de ideale balans nog niet te vinden op veel televisies. Met name bij content van mindere kwaliteit, als bijvoorbeeld een sd tv-uitzending of een dvd, is dit te zien. Bij de weergave van Blu-ray materiaal raden we aan de TruMotion-optie gewoon uit te zetten.

SD-content

Zoals hierboven al aangegeven heeft de tv met SD-materiaal wat moeite met snelle bewegingen, wat deels met de TruMotion-instelling opgevangen kan worden. Ook het upscalen gaat niet zonder de introductie van een lichte en softe waas over het beeld. Afgezien van dat biedt de 47LB730V een prima plaatje dan in ieder geval grotendeels vrij is van ruis en een prima kleurweergave, met natuurlijke kleuren en realistische huidtinten, laat zien. In combinatie met de goede grijsgradaties en diepe zwartwaarden krijg je met SD-materiaal toch een meer dan prima plaatje voorgeschoteld.

HD-content

Waar SD-content nogal eens voor wat artefacts kan zorgen en de tv moeite heeft met de snellere bewegingen is de weergave van HD-materiaal indrukwekkend strak en schoon. De tv weet, zonder verschillende beeldopties te gebruiken, een haarscherp en natuurlijk plaatje neer te zetten. Bewegingen worden prima opgevangen en de kleurweergave is natuurlijk terwijl de kleuren van het scherm spatten. Het contrast van dit model ligt daarbij ook op hoog niveau dus over het algemeen is de weergave van HD-content boven gemiddeld goed te noemen.

3D-content

LG maakt al sinds de opkomst van 3D gebruik van de passieve 3D-techniek, ook wel Cinema 3D genaamd. Deze techniek houdt in dat het paneel zelf over een filter beschikt waarmee het licht voor het ene en andere oog doorgelaten wordt. De brillen zelf zijn passief, wat betekent dat ze geen batterijen nodig hebben, goedkoop zijn en ook comfortabel zitten door het lichte gewicht. Helaas levert LG bij de 47LB730V maar twee passieve 3D-brillen mee, waar er vorig jaar nog meerdere brillen meegeleverd werden. Jammer en een extra stap voor de consument, maar geen dealbreaker.

LG-review-LB730V-3d

De 3D-ervaring op de LB730V-modellen is comfortabel en overtuigend te noemen. De details blijven behouden en ook de helderheid ligt hoog genoeg om comfortabel naar een 3D-film te kijken. Crosstalk of ghosting zijn nauwelijks aanwezig en ook de kleurweergave ligt op goed niveau. Toch blijft het nadeel van passief 3D nog steeds zichtbaar; de resolutie wordt (zo goed als) gehalveerd om elk oog van een beeld te voorzien en vooral wanneer je wat dichter op de tv zit zie je de beeldlijnen lopen. Het is iets waar je op in moet leveren bij passief 3D als de actieve techniek niet voor je werkt.

Gaming

Voor het spelen van games kan het beste de Spel-modus ingeschakeld worden. Deze modus zorgt voor een strakke en vloeiende weergave, maar belangrijker nog is dat in deze modus de minste input-lag is waar te nemen. Een topper is de LB730V op dit vlak niet maar met een input-lag van zo’n 35-40 seconden wel bruikbaar voor de gemiddelde gamer. Wanneer je echt van de shooters bent waarbij de reactietijd een belangrijke rol speelt is dit niet de ideale tv voor jou.

Reflecties en kijkhoeken

De LG 47LB730V kan qua helderheid hoog genoeg gezet worden om ook overdag comfortabel naar een film of serie te kijken maar reflecties zijn helaas in veel gevallen snel zichtbaar, met name bij donkere scenes. De kijkhoeken van dit model zijn dankzij het ips-paneel prima te noemen, al neemt het contrast snel af wanneer je echt schuin op de tv kijkt.

LG-review-LB730V-film

LG LB730V – audiokwaliteit

Op de website van LG wordt nogal veel gesproken over de verschillende audiotechnieken en het 2.1-kanaals luidsprekersysteem die samen moeten zorgen voor een goede audioweergave. Zo moet Clear Voice zorgen voor een betere verstaanbaarheid van dialogen en wordt het geluid middels de Sound Optimizer afgesteld op de manier waarop de tv geplaatst of gehangen is. Dit alles samen zorgt voor een boven gemiddeld goede audioweergave, zeker voor een serie of een tv-programma. Dialogen worden helder en verstaanbaar weergegeven, er zit voldoende dynamiek in het geluid en het volume kan hoog genoeg afgesteld worden. Hoewel er een subwoofer aan boord is ontbreekt het aan het echte laag, maar dat hoeven we van een tv ook niet te verwachten. Wat verder nog opvalt is dat de Standaard-modus je toegang heeft tot verschillende equalizer-functies waardoor je de audioweergave naar eigen wens kunt afstellen. De Bioscoop-modus zorgt daarbij voor een wat ruimtelijkere weergave, met name interessant bij het kijken van een film. Maar, zoals altijd raden we aan om toch een extern speakersysteem of een home cinema set te gebruiken als je veel films kijkt.

LG LB730V – conclusie

Alles bij elkaar genomen is de 47LB730V de beste Smart tv die we tot op heden getest hebben, puur omdat webOS een zeer fraai vormgegeven en gebruiksvriendelijk platform is. Echter, het gebruiksgemak laat te wensen over door de soms zeer trage laadtijden, iets wat wel echt verbeterd moet zorgen. Qua design zien de LB730V-modellen er strak en modern uit en ook over de beeldkwaliteit valt niet veel te klagen. De televisie verzorgt een indrukwekkend strak en schoon plaatje met natuurlijke kleuren, met name bij de weergave van HD-materiaal. Ook is de audioweergave boven gemiddeld goed en krijg je als gebruiker diverse handige tools en geavanceerde instellingen om zowel de audio- als de beeldweergave naar eigen wens (of door een professional te laten) afstemmen. Dit alles kost je wel aardig wat geld want dit 47-inch model is met een prijs van 1.000 euro niet goedkoop.

Minpunten

 • Trage reactie- en laadtijden
 • Prijzig
 • Gevoelig voor reflecties

Pluspunten

 • Indrukwekkende HD-weergave
 • Beste smart tv-platform
 • Handige Magic Remote
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. Jannie
  13 augustus, 2014 om 21:42

  Hallo heb tv nu een week maar bij wifi connect krijg die geen verbinding met mijn ipad. Heb alles geprobeerd maar t gaat niet. Voor de rest tevreden

 2. Jannie
  13 augustus, 2014 om 21:43

  Sorry bedoel vorige bericht wifi direct. Dochter telefoon huawei wel verbinding niet met apple ipad

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.