Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Onkyo en Denon brengen Dolby Atmos naar AV-receivers

Geschreven door
Geplaatst op23 juni 2014, 16:39 CategorieReceivers

De gemiddelde AV-receiver zit al volgepropt met ondersteuning voor verschillende surroundformaten maar binnenkort komt er daar nog een bij. Onkyo en Denon gaan bestaande en nieuwe AV-receivers namelijk voorzien van ondersteuning voor Dolby Atmos. Met dit audioformaat worden speakers boven de luisteraar gebruikt om een nog indrukwekkendere surround-ervaring te verzorgen.

Wat is Dolby Atmos?

Dolby Atmos bestaat al een tijdje maar is met name te vinden in bioscopen. Door meerdere speakers boven de luisteraar te plaatsen moeten surround-effecten, bijvoorbeeld van een overvliegend vliegtuig of regen op het dak, nog realistischer overkomen. Nu Dolby Atmos de bioscoop verovert heeft is het natuurlijk de beurt aan de huiskamer, ideaal voor diegenen die de ruimte hebben voor een groot aantal speakers.

Dolby-Atmos

Onkyo

AVForums meldt vandaag dat Onkyo bestaande en nieuwe AV-receivers gaat voorzien van ondersteuning voor Dolby Atmos. In de VS worden de nieuwe TX-NR1030 en TX-NR3030 receivers standaard voorzien van Dolby Atmos. Ook de HT-S7700 en HT-S9700THX alles-in-één systemen, en de SKS-HT693 en SKH-410 luidsprekersystemen worden uitgerust met Dolby Atmos. Daarnaast zouden de reeds gelanceerde TX-NR636, TX-NR737 en TX-NR838 receivers een firmware-update krijgen waarmee Dolby Atmos ondersteund wordt.

Denon

Ook Denon gaat het nieuwe surroundformaat toevoegen aan AV-receivers. De in Nederland nog onaangekondigde AVR-X4100W en AVR-5200W, welke in september moeten verschijnen, krijgen ondersteuning voor Dolby Atmos. Deze modellen bieden een 9-kanaals Audyssey MultEQ XT32 gekalibreerde Dolby Atmos lay-out in een 5.1.4 of een 7.1.2 opstelling. De 5.1.4 opstelling bestaat uit een traditionele 5.1-kanaals opstelling, plus vier speakers boven de luisterpositie. De 7.1.2 opstelling maakt gebruik van de 7.1-kanaals lay-out met twee speakers boven de luisteraar.

De verwachting is dat meerdere fabrikanten dit voorbeeld volgen en op korte termijn receivers en home cinema systemen met ondersteuning voor Dolby Atmos op de markt brengen.

Lees meer over luidsprekeropstellingen.

 • Delen:

Reacties

 1. Yahya
  23 juni, 2014 om 21:14

  Ik vind het zwaar overdreven. Vind 5.1 al voldoende. Krijg 5.1 al niet netjes weggewerkt, laat staan dit…

  • arjan
   25 augustus, 2014 om 18:00

   Ik heb dolby atmos al vind het super gaaf klinken

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.