Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Marantz lanceert SR5009 AV-receiver

Geschreven door
Geplaatst op19 juni 2014, 14:02 CategorieReceivers

Na de lancering van de NR1605 AV-receiver met een compact design komt Marantz ook met nieuwe receivers in de SR-serie. Het eerste nieuwe model is de SR5009, een AV-receiver voor de echte home cinema-fan, uitgerust met onder meer 4K-ondersteuning, WiFi en Bluetooth.

Marantz SR5009

De Marantz SR5009 is een zogenaamde netwerk AV-receiver, wat inhoudt dat het apparaat beschikt over verschillende netwerkmogelijkheden om muziek via online bronnen en apparaten in het thuisnetwerk weer te geven. De receiver is voorbereid op audiostreaming dankzij de ingebouwde digitale mediaspeler, die via het netwerk muziekbestanden op een pc of extern opslagapparaat kan streamen. Het apparaat biedt ondersteuning voor een groot aantal bestandsformaten, waaronder MP3-, WMA-, FLAC HD-, ALAC-, WAV192/24- en AAC-bestanden. Er is ook ondersteuning van Gapless voor afspelen zonder pauzes, en DSD- en AIFF-bestanden voor de beste kwaliteit. Het streamen van muziek kan via onder meer DLNA, Apple’s AirPlay, duizenden internet radiozenders en on-demand diensten als Spotify Connect.

Marantz-SR5009-2

De SR5009 is voorzien van een 7-kanaals versterker met een vermogen van 180 Watt per kanaal, gecombineerd met de nieuwste current feedback-technologie en de HDAM’s van Marantz zelf. De receiver is volgens de fabrikant eenvoudig te configureren voor weergave in meerdere ruimten door het aansluiten van een tweede paar luidsprekers op twee van de versterkerkanalen. Hierdoor krijg je een 5.1-kanaals surround-geluid in de hoofdruimte en stereogeluid van een andere bron in een andere kamer. De receiver beschikt over acht HDMI-ingangen, waarvan één aan de voorkant, en twee HDMI-uitgangen. Deze bieden ondersteuning voor 3D en zelfs voor de 4K 50/60 Hz Ultra HD-resolutie. Daarbij kan lage resolutie content opgeschaald worden naar Full HD 1080p en 4K 24/25/30 Hz.

Marantz-SR5009-3

Net als veel van de andere modellen van dit jaar heeft ook de SR5009 de nieuwste ECO-modus van Marantz. Die brengt het stroomverbruik aanzienlijk omlaag als de ontvanger alleen wordt gebruikt voor achtergrondmuziek of op laag niveau. De geluidskwaliteit blijft volgens de fabrikant gelijk. Als tijdens het kijken van een film of het luisteren naar hardere muziek meer vermogen nodig is, schakelt de SR5009 automatisch over op de modus met volledig vermogen.

De Marantz SR5009 is uitgerust met verschillende handige functies, zoals: een installatiehulp, automatische kalibratie met geavanceerde Audyssey MultEQ XT-ruimtecorrectie, vier Smart Select-knoppen, Multi-Room met verschillende mogelijke bronnen en een ‘video uit’-modus. Ook is er ondersteuning voor de Marantz Remote-app voor smartphones en tablets.

Kenmerken

 • WiFi en Bluetooth ingebouwd
 • Current feedback-topologie en HDAM van Marantz
 • FM-/AM-tuner
 • Dolby TrueHD en DTS HD Master Audio
 • 7-kanaals versterker, 180 W per kanaal
 • Audyssey MultEQ XT-ruimtekalibratie
 • Nieuwste HDMI-versie met 4K 50/60 Hz 4:4:4-resolutie
 • Acht HDMI-ingangen (waarvan één aan de voorzijde), twee HDMI-uitgangen (4K, 50/60 Hz, 3D, ARC, Deep Color)
 • USB-poort
 • HDMI-opschaalfunctionaliteit, 1080 p, 4K 24/25/30 Hz
 • MP3, WAV, AAC, WMA, AIFF
 • HD-audiostreaming FLAC 192/24, DSD, ALAC
 • Afspelen zonder onderbrekingen
 • Ondersteuning van Spotify Connect, Flickr en internetradio
 • Installatiehulp en geavanceerde grafische gebruikersinterface
 • Vier Smart Select-knoppen om vooraf ingestelde luistervoorkeuren snel te selecteren
 • 7.2-kanaals pre-out, RS-232
 • Marantz Remote-app voor apparaten met iOS of Android
 • ECO-modus

Prijs en beschikbaarheid

De Marantz SR5009 is vanaf augustus 2014 verkrijgbaar in het zwart en zilver-goud voor een consumentenadviesprijs van 899 euro.

 • Delen:

Reacties

 1. Rob Bakker
  20 juni, 2014 om 0:07

  Waarom geen DAB+ tuner ingebouwd?…

 2. Fabian
  22 juni, 2014 om 23:13

  Daar wacht ik ook op 🙂 maar met internet radio zal dat er wel niet meer van komen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.