Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

High Resolution Audio krijgt eindelijk een definitie

Geschreven door
Geplaatst op19 juni 2014, 17:37 CategorieAlgemeen

High Resolution Audio, oftewel hoge resolutie audio, bestaat natuurlijk al een tijdje en we hebben zelfs al een keer uitgebreid beschreven wat high-res audio precies is. Maar, een officiële definitie bestond nog niet, tot deze week.

Je hebt tegenwoordig een groot aantal muziekdiensten, waaronder Spotify en iTunes, waar je muziek kunt streamen of downloaden. Met de kwaliteit van deze muziek nemen de meeste mensen genoegen maar er is een alsmaar groeiend aantal muziekliefhebbers dat gaat voor High Resolution Audio. Deze muziek is veel zwaarder (grotere bestanden) maar biedt een hogere kwaliteit. Er zijn echter veel verschillende bestandsformaten en een duidelijke definitie was er nog niet.

De Digital Entertainment Group, Consumer Electronics Association, en The Recording Academy zijn samen gaan zitten en hebben een definitie voor hoge resolutie audio bedacht. Hoewel het een definitie is, laat de duidelijkheid nog steeds wat te wensen over. Maar goed, vanaf nu is hoge resolutie audio alle audio die van een master komt die beter is dan een CD-master, oftewel CD-kwaliteit. In hun eigen woorden is hoge resolutie audio;

Lossless audio that is capable of reproducing the full range of sound from recordings that have been mastered from better than CD quality music sources.

Naast deze definitie zijn er ook een aantal beschrijvingen voor bestanden opgesteld, gebaseerd op de kwaliteit van de master;

  • MQ-P From a PCM master source 48 kHz/20 bit or higher; (typically 96/24 or 192/24 content)
  • MQ-A From an analog master source
  • MQ-C From a CD master source (44.1 kHz/16 bit content)
  • MQ-D From a DSD/DSF master source (typically 2.8 or 5.6 MHz content)

Hoewel het een definitie is die nogal breed is en er ook gesproken wordt over bestanden die voor de echte muziekliefhebber niet hoge resolutie genoeg zijn is het wel een goed startpunt. Daarbij is niet duidelijk of downloadwinkels, streamingdiensten en elektronicafabrikanten hier ook daadwerkelijk gebruik van gaan maken. Wil je zelf toch wat meer duidelijkheid? Neem dan ons artikel over High Resolution Audio door.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.