Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Denon DHT-S514 soundbar home cinema systeem

Geschreven door
Geplaatst op7 mei 2014, 12:38 CategorieLuidspreker reviews

Het is alweer even geleden dat we een review gepubliceerd hebben maar dit jaar gaan we er weer vol tegenaan en we beginnen met een review van een product dat steeds populairder wordt in de Nederlandse huiskamers; de soundbar. Nagenoeg elke fabrikant heeft één of meerdere soundbar home cinema systemen in het assortiment, ook de fabrikanten van de wat betere componenten. In deze review kijken we naar de nieuwste soundbar van Denon, de DHT-S514.

Introductie soundbar

Het mag inmiddels duidelijk zijn wat een soundbar precies is. Het is kort gezegd een langwerpige speaker die je voor je tv plaatst of onder je tv hangt. Deze speaker beschikt over meerdere drivers die zowel een stereo- als een virtueel surroundgeluid kunnen weergeven dankzij verschillende geluidsmodi. Een soundbar is dus één speaker die alle functies van een 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem bevat, maar vanzelfsprekend met beperkingen die we verder in deze review bespreken. De meeste soundbar home cinema systemen worden voorzien van een (draadloze) subwoofer die de lage tonen verzorgt. De slanke speaker is immers te klein en compact om ook deze tonen overtuigend weer te geven.

Denon DHT-S514 – specificaties

De Denon DHT-S514 is een soundbar die reeds een paar maanden in Nederland te koop is en een adviesprijs van 499 euro heeft. Je kunt de speaker echter al kopen bij verschillende winkels voor 379 euro. Toch is de DHT-S514 niet één van de goedkopere modellen die je kunt vinden, volgens Denon vooral omdat er veel aandacht is besteed aan een optimale audiokwaliteit met hoogwaardige componenten. De fabrikant staat bekend om de goede HiFi-systemen en receivers, en deze lijn moet ook doorgetrokken worden in de soundbar home cinema systemen.

Qua specificaties zien we op de Denon DHT-S514 nagenoeg alles terug wat je als gemiddelde consument op een audiosysteem voor bij de tv mag verwachten. Zo is de soundbar voorzien van één HDMI-ingang voor het koppelen van bijvoorbeeld een Blu-ray speler, één HDMI-uitgang met ARC-ondersteuning voor de koppeling met een tv, een optische en een digitaal coaxiale ingang voor audio vanaf andere bronnen, een analoge audio-ingang, decoder voor Dolby Digital en DTS, Bluetooth met aptX voor het draadloos streamen van muziek vanaf bijvoorbeeld een smartphone en een meegeleverde afstandsbediening met IR-repeater.

Denon-DHT-S514-review-totaal-close

De gevorderde home cinema-enthousiasteling zal opvallen dat er maar één HDMI-ingang beschikbaar is, een nadeel wanneer je meerdere componenten in je home cinema systeem digitaal voor audio en beeld wilt koppelen in de hoogst mogelijke kwaliteit. Daarbij is er geen ondersteuning voor de HD-audioformaten als Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Dit laatste is wel enigszins te begrijpen aangezien de surround-ervaring zich hier niet echt voor leent, waarover later meer.

De DHT-S514 is een hifi-audiosysteem met een 2-weg tweekanaals soundbar en draadloos aangesloten subwoofer. Denons Virtual Surround-verwerking en draadloze subwoofer moeten volgens het bedrijf elke bron in de hoogst mogelijke kwaliteit kunnen weergeven. Er zijn verschillende luistermodi, waaronder Dialoog-, Film-, Muziek- en Nachtmodus. Een handige feature is dat je middels de leerfunctie de afstandsbediening van bijvoorbeeld je tv commando’s kunt aanleren en zo eenvoudiger en sneller het systeem kunt bedienen.

Kenmerken Denon DHT-S514

 • 2-weg speakersysteem met 2x 1/2″ tweeters en 2x ovaalvormige 2″ x 5″ mid / woofers
 • Draadloze woofer met 2x 5 1/4″ drivers voor een diepe basweergave
 • HDMI-aansluitingen (1x in / 1x uit) met ARC (Audio Return Channel)
 • Draadloos streamen via aptX Bluetooth
 • Optische en coaxiale digitale ingangen, plus een analoge ingang
 • Dolby Digital- en DTS-decodering met Denon Virtual Surround
 • 3 luistermodi en een Nachtmodus
 • Inclusief afstandsbediening
 • Met een kabel rechtstreeks op de tv aan te sluiten
 • Automatische bronkeuze
 • Twee paar voetjes voor instelbare hoogte bij plaatsing van de soundbar vóór de tv
 • Sleutelgatbevestigingen voor wandmontage
 • IR-repeater voor het doorgeven van de signalen van de tv-afstandsbediening

Denon DHT-S514 – installatie

Het grote voordeel van een soundbar home cinema systeem is dat de installatie niet heel veel tijd in beslag neemt. Tenzij je de soundbar aan de muur monteert natuurlijk maar dat is een persoonlijke keuze. De soundbar is licht en relatief compact daarom eenvoudig door één persoon op de gewenste plek te zetten. Ik heb de Denon DHT-S514 in ieder geval voor de tv geplaatst en dankzij de twee pootjes (tweemaal twee stuks met verschillende hoogten) zat de voet van de tv niet in de weg en was het dus geen enkel probleem de speaker precies in het midden voor de tv te plaatsen. Mocht dit er bij jou tv voor zorgen dat de infrarood sensor niet meer zichtbaar is dan levert Denon ook een repeater mee en is ook dat probleem opgelost.

Vervolgens is het tijd voor het aansluiten van de verschillende kabels en zoals eerder gezegd staan soundbars helaas niet bekend om hun vele aansluitingsmogelijkheden. De Denon soundbar beschikt gelukkig wel over één HDMI input en een HDMI output met ARC-ondersteuning. Hier koppel je dus je tv aan op de uitgang en bijvoorbeeld een Blu-ray speler over tv-decoder op de ingang. Een nadeel van deze aansluitingen is echter dat de kabels met een wat dikkere connector er lastig inpassen. Ik maak gebruik van de wat betere HDMI-kabels met brede connector en alleen met wat moeite kon alles aangesloten worden. Daar had iets meer ruimte voor genomen mogen worden. Voor de digitaal coaxiale en optische aansluiting is voldoende ruimte, hier kun je bijvoorbeeld een mediaspeler of gameconsole op kwijt.

Denon-DHT-S514-review-back

Het is daadwerkelijk een kwestie van aansluiten en spelen want de draadloze subwoofer hoeft alleen maar op een stopcontact aangesloten te worden en maakt automatisch verbinding met de soundbar zodra deze aanstaat. Geen gedoe met lastige instellingen, zo blijkt ook uit de zeer eenvoudige handleiding. Wil je toch meer in de mogelijkheden en instelingen duiken dan staat er op een cd nog een volledige handleiding.

Denon DHT-S514 – gebruik

Niet alleen de installatie is een fluitje van een cent, ook het gebruik gaat zeer eenvoudig en snel. Het enige waar je even op moet letten is het koppelen van een Bluetooth-apparaat, bijvoorbeeld je smartphone. De soundbar is namelijk uitgerust met Bluetooth waardoor je muziek vanaf je smartphone, tablet of laptop kunt weergeven over de speaker. Als je al eens een Bluetooth-apparaat gekoppeld hebt is het zo gedaan. Je zet Bluetooth aan op je smartphone, selecteert de soundbar die automatisch verschijnt en koppelt beide apparaten. Vervolgens kun je de soundbar kiezen wanneer je media afspeelt op je Bluetooth-apparaat.

Denon-DHT-S514-review-knoppen

Het enige dat ik toch wel miste tijdens het gebruik was een on-screen display, wellicht omdat ik het al jaren gewend ben van receivers, Blu-ray spelers en home cinema systemen. Ik kan echter wel begrijpen waarom hier niet voor gekozen is want eenvoudiger dan dit kan het bijna niet, zelfs de knoppen geven met verlichting precies aan waar je mee bezig bent. De DHT-S514 is een systeem zonder veel toeters en bellen, met een focus op kwaliteit, en dat zorgt ervoor dat zelfs de beginnende gebruiker weinig problemen zal ondervinden met het gebruik. Qua aansluitingen had ik echter nog wel graag wat extra HDMI-poorten gezien, aangezien dit toch de standaard is tegenwoordig, maar nagenoeg geen enkele fabrikant van soundbars lijkt zich hier veel van aan te trekken. Je mag al blij zijn als er een HDMI-poort op zit en daarom biedt de DHT-S514 al meer dan de gemiddelde andere soundbar.

Denon DHT-S514 – kwaliteit

Het belangrijkste onderdeel van deze review is natuurlijk de kwaliteit, de audioweergave die je continu moet verblijden. Dat is althans de wens van velen en de reden dat je flink wat geld uitgeeft voor een dergelijk systeem. Bij een soundbar is echter wel van belang dat je goed weet wat je koopt. Een soundbar is namelijk geen 5.1-kanaals home cinema systeem met speakers achterin de kamer, iets dat veel mensen vaak te laat beseffen. Dit is niet alleen de schuld van de consument want teveel fabrikanten gebruiken marketingtermen als ‘surround sound’ terwijl een soundbar nooit surround sound zal kunnen leveren. Een soundbar maakt gebruik van de akoestiek in de ruimte en de positionering (en richting) van de speakers om een virtueel surround sound weer te geven, een audioweergave die je een gevoel van een breed geluidsveld met diepte moet geven.

Dat gezegd hebbende kan ik ook direct zeggen dat de Denon DHT-S514 geen surround sound weergeeft, althans niet in de traditionele zin. Niet alleen doordat de akoestiek van mijn ruimte (open aan de achterzijde) niet meewerkt, maar ook omdat er dus geen speakers achter je staan. Wanneer je virtueel surround sound inschakelt (je hebt meerdere modi) krijg je inderdaad een breder geluidsveld met iets meer diepte en dynamiek voorgeschoteld maar ik wil nogmaals benadrukken dat van wind achter je hoofd of een vliegtuig dat over je heen vliegt absoluut geen sprake is. Het is lastig uit te leggen zonder het te laten horen maar je zou kunnen zeggen dat effecten tot net naast de luisterpositie of zelfs iets daarvoor weergegeven worden.

Denon-DHT-S514-review-subwoofer

Een soundbar is een compact apparaat, dat vooral lang is. Echter, een soundbar is helaas in de meeste gevallen niet lang genoeg om een overduidelijk stereo-effect te creëren. Hiervoor zitten de speakers te dicht op elkaar. Ook de Denon DHT-S514 is compact maar kan toch redelijk overtuigen. Met name wanneer je de daarvoor bestemde muziek-modus inschakelt wordt ervoor gezorgd dat er iets meer ruimte tussen links en rechts gecreëerd wordt. Het is niet zo overtuigend als twee flinke speakers die een meter links en rechts van je tv staan maar kijkend naar andere soundbarsystemen weet de Denon een redelijk goed stereo-effect te verzorgen. Mocht je het nog breder willen trekken kun je de virtual surround modus inschakelen, iets waar ik mezelf toch menig maal op betrapt heb omdat het de ruimte iets meer vult in de breedte zonder dat dit een surorund-effect verzorgt waarvoor de muziek niet gemaakt is.

Als we puur kijken naar de kwaliteit van het geluid dan valt er over dit systeem vrij weinig te klagen, ik ben er zelfs erg positief over. De DHT-S514 zorgt voor een dynamisch geluid met overtuigende klanken die natuurlijk en fris overkomen. De lage tonen van de subwoofer kunnen snel overstemmen maar gelukkig zit er een knop op de achterzijde waarmee je dat snel en eenvoudig terugschroeft. De lage tonen zijn echter zeer strak en blijven dus niet doordrammen om vervolgens de rest te overstemmen. Voor stereomuziek, in de juiste modus, is de DHT-S514 dan ook een prima systeem dat voor een breed geluidsveld met een warme en gedetailleerde weergave zorgt. Er zijn nergens, ook niet op hoog volume, tekenen van vervorming waar te nemen en de weergave van subtiele details blijft continu behouden. Ook wanneer je via Bluetooth muziek naar het systeem streamt blijft de kwaliteit van het bronmateriaal grotendeels behouden en is de DHT-S514 een leuk audiosysteem voor zowel de party-avond als het romantische diner. Let echter wel op dat je niet te ver van het systeem af gaat zitten want op zo’n 7 of 8 meter krijgt de Bluetooth-verbinding het zwaar.

Denon-DHT-S514-review-speaker

Bij films mag die subwoofer weer een tikje harder en zorgt deze voor een doordringende en strakke, maar niet storende, diepe bass. Dialogen worden kraakhelder weergegeven, maar mocht het eens tegenzitten is ook hiervoor een speciale modus. De surround-effecten zijn echter de domper in dit verhaal want verder dan halverwege de home cinema-opstelling komen ze niet, wanneer we het vergelijken met een systeem dat uit fysieke speakers in de ruimte bestaat. Het geluidsveld is breed en dynamisch maar surround mogen we het niet noemen. Voor de echte home cinema-enthousiasteling is het kijken van films met dit systeem wellicht een tegenvaller, maar aan de andere kant acht ik de kans klein dat deze enthousiasteling op zoek gaat naar een soundbar. Afgezien van dat zijn de geluidseffecten wel indrukwekkend en worden ze met uiterste precisie voldoende power weergegeven. De filmavonden die ik met dit systeem heb gehad waren zeker geslaagd, ondanks het surround-nadeel.

Conclusie

Al met al moet gezegd worden dat de Denon DHT-S514 een indrukwekkend goed audiosysteem is, zeker kijkend naar de beperking van de compacte en slanke behuizing. Daarnaast is het systeem eenvoudig te installeren en te gebruiken, twee van de belangrijke redenen om voor een soundbar te kiezen. Als er wat minpuntjes genoemd moeten worden dan zijn het de minimale ruimte voor wat bredere HDMI-connectors en het beperkte aantal HDMI-aansluitingen. Voor diegenen die graag een simpel en compact systeem zoeken en de audiokwaliteit belangrijker vinden dat het surround-effect tijdens een film is deze soundbar een absolute aanrader. Diegenen die toch niet in willen leveren op surround-effecten blijven vooralsnog aangewezen op een fysieke luidsprekeropstelling achterin de kamer.

Minpunten

 • Beperkt aantal (HDMI) aansluitingen
 • Geen on-screen display
 • Geen surround sound

Pluspunten

 • Indrukwekkend goede audiokwaliteit
 • Eenvoudig te installeren
 • Zeer eenvoudig in gebruik
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Martijn Chelproduct • Delen:

Reacties

 1. maarten
  21 december, 2014 om 10:12

  Hoi, Even een vraagje: wanneer je een CI+ kaart gebruikt voor digitale tv, hoe loopt de aansluiting dan tussen de soundbar en de tv?

 2. Sander
  22 december, 2014 om 12:30

  Ik wil het geluid van mijn dvdspeler over de denon soundbar en over mijn traditionele speakers laten gaan.

  traditionele speakers zijn aangesloten op mijn denon receiver

  Dvd speler aangesloten op tv.(scart vanaf dvd speler-> met hdmi verlengd naar tv
  (ivm op mijn tv geen scartaansluiting meer aanwezig)

  Sound bar is aangesloten met hdmi(ARC) en optische kabel naar mijn tv.

  Hoe voorkom ik vertraging tussen geluid van boxen en geluid van soundbar is ontstaat?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.