Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HbbTV op je tv: wat is het en wat kun je ermee?

Geschreven door
Geplaatst op27 mei 2014, 13:35 CategorieTips en adviezen

We kennen natuurlijk allemaal teletekst, het medium waarmee menig consument nog steeds het laatste nieuws bijhoudt en de sportuitslagen checkt. Maar, er is al een tijdje een opvolger van teletekst beschikbaar in de vorm van HbbTV. In dit artikel leggen we uit wat HbbTV precies is en wat je er als gebruiker precies aan hebt.

Wat is HbbTV?

HbbTV staat voor Hybrid Broadcast Broadband Televisie en wordt door velen gezien als teletekst 2.0. Met deze nieuwe optie kunnen omroepen en andere content providers hun diensten aanvullen door interactiviteit aan het televisiekanaal te koppelen. Het is een open standaard die tv-kijken combineert met internetdiensten en zo een nieuwe laag over het traditionele tv-kijken legt. Via het omroepsignaal worden extra gegevens meegezonden die door het televisietoestel of de decoder (mediabox) gecombineerd worden met gegevens van het internet.

Zo kan achtergrondinformatie over een programma getoond worden, kunnen gerelateerde programma’s getoond worden en kunnen diensten voor uitgesteld tv-kijken direct gebruikt worden. Het televisietoestel dat over HbbTV-ondersteuning beschikt moet hiervoor wel met het internet verbonden zijn en ook de decoder moet HbbTV-signalen kunnen doorgeven. In Nederland is HbbTV beschikbaar via onder meer via DVB-T, satelliet en een aantal kabelproviders.

HbbTV in Nederland

In landen om ons heen is HbbTV al compleet geïntegreerd. In onder meer Duitsland wordt deze vorm van teletekst door nagenoeg alle grote omroepen ingezet en wordt het door consumenten veelvuldig gebruikt. In Nederland blijven we op dit vlak nog wat achter maar sinds vorig jaar lijkt daar verandering in te komen. De nieuwe HbbTV 1.5-standaard is geaccepteerd door het HbbTV Forum en steeds meer televisies die je in de winkel koopt zijn uitgerust met HbbTV-ondersteuning.

In Nederland bieden momenteel alleen de publieke omroepen HbbTV-signalen aan. Deze kunnen bekeken worden via onder meer Digitenne, een aantal kleine kabelproviders en de satelliet. Helaas bieden grote kabelproviders als UPC en Ziggo nog geen ondersteuning omdat zij de rode knop die voor HbbTV gebruikt wordt al voor eigen diensten en functionaliteiten inzetten. Of hier op korte termijn verandering in komt is nog niet duidelijk.

Update: UPC biedt sinds augustus 2014 wel ondersteuning voor HbbTV.

De NPO en HbbTV

De NPO (Nederlandse Publieke Omroep) biedt al ondersteuning voor HbbTV met een website die opgeroepen kan worden via de tv. Met een druk op de rode knop van de afstandsbediening krijg je een extra informatielaag over het scherm te zien. Deze lay-over toont onder meer programma’s binnen Uitzending Gemist die je snel kunt terugkijken, informatie over programma’s en een tv-gids met wat er nu op tv is en straks op tv komt.

Daarnaast kun je sinds mei 2014 ook meer informatie over het onderwerp dat op dat moment in het journaal verschijnt bekijken en kun je achtergrondinformatie en statistieken tijdens het WK 2014 via de rode knop bekijken. Ook kun je via deze lay-over de verschillende radiozenders van de NPO beluisteren. Momenteel wordt er geëxperimenteerd met extra toepassingen, waaronder persoonlijke suggesties gebaseerd op het kijkgedrag en tweede scherm-apps voor HbbTV. De NPO op termijn ook een virtuele doventolk introduceren waarmee kinderen geholpen worden die al wel gebarentaal begrijpen, maar nog niet kunnen lezen.

Meer informatie

Meer informatie over tv-diensten, Smart tv’s en interactieve mogelijkheden van televisies vind je in onze Homecinema Informatiegids. Daarnaast kun je meer lezen via onderstaande links.

Wat is Smart tv?
Smart tv kopen? Alles dat je moet weten
Wat is video-on-demand en hoe werkt het?
Tips voor het instellen en aansluiten van je tv

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.