Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

RMS vermogen van een receiver of versterker: Wat is het?

Geschreven door
Geplaatst op16 april 2014, 18:19 CategorieTips en adviezen

Wanneer we over een nieuw home cinema systeem schrijven of een review van een receiver publiceren dan kom je de term ‘RMS’ hoogstwaarschijnlijk tegen. Ondanks dat deze term door veel fabrikanten gebruikt wordt om het vermogen van een set, versterker of receiver aan te geven zijn we er nog niet eerder dieper op ingegaan. In dit artikel daarom een korte uitleg over het RMS vermogen.

Lees meer in ons nieuwe artikel over wat een av-receiver is en waar je op moet letten als je er een koopt. Hierin behandelen we ook de nieuwste standaarden en technieken.

Wat is RMS vermogen?

Het RMS vermogen van een versterker, geïntegreerd in een receiver of home cinema systeem, is het continue vermogen dat deze versterker kan leveren. Dit zonder onderdelen te beschadigen en op een veilige manier voldoende kracht te genereren. Dit continue vermogen wordt uitgedrukt in een wattage, bijvoorbeeld 1.000 Watt of 400 Watt RMS vermogen.

Als je op zoek gaat naar een versterker, receiver of home cinema systeem is het RMS vermogen een belangrijke specificatie om rekening mee te houden. Dit zegt namelijk meer dan bijvoorbeeld het piekvermogen of maximale vermogen van een apparaat want dit kan maar voor een zeer korte periode aangehouden worden. Vooral goedkopere merken gebruiken vaak een piekvermogen om je te overtuigen maar het werkelijke continue vermogen ligt dus vele malen lager.

Hoeveel vermogen?

Ben je op zoek naar een versterker, receiver of home cinema set? Dan is de kans groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet, al is het alleen al door de verschillende wattages en termen waarmee je om de oren gegooid wordt. Wil je meer weten over het ideale vermogen voor jouw home cinema systeem, lees dan ons artikel over hoeveel vermogen je receiver of versterker nodig heeft.

Onkyo-TX-NR636

Raak overigens niet meteen in de war met het vermogen van luidsprekers. Hiervoor gelden weer iets andere regels waarover je in het artikel over luidspreker specificaties meer leest.

Specificaties van versterkers

Naast het RMS vermogen van een versterker zijn er veel andere zaken waar je rekening mee moet houden en termen die je moet snappen. Dit alles hebben we uitgelegd in het artikel over het versterker element van een receiver.

Meer informatie

Meer tips en adviezen voor het inrichten en het gebruik van je home cinema systeem vind je in de home cinema informatiegids. Meer over het onderwerp in dit artikel vind je via onderstaande links.

Wat is een A/V receiver?
Wat is het verschil tussen een versterker en een receiver?
Waar moet je op letten bij het kopen van een receiver?
Vijf fouten die je niet moet maken bij het kopen van luidsprekers

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.