Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Soundbar versus SoundStand of SoundPlate: wat is het verschil?

Geschreven door
Geplaatst op29 april 2014, 11:48 CategorieTips en adviezen

De soundbar is inmiddels een bekend begrip in de home cinema-markt maar sinds vorig jaar zien we nieuwe varianten van de soundbar verschijnen. Er wordt echter door elke fabrikant een eigen naam aan gegeven. Zo hebben we onder meer de namen SoundBase, SoundPlate en SoundStand voorbij zien komen. In dit artikel gaan we dieper in op het verschil tussen beide systemen en waarom een soundbar of een SoundStand het beste is voor jouw home cinema systeem.

Wat is een soundbar?

We hebben al eens uitgebreid beschreven wat een soundbar is maar kort gezegd is het een slanke speaker die de functie van in ieder geval een aantal speakers van een traditionele 5.1-kanaals (of groter) home cinema systeem overneemt. De soundbar wordt over het algemeen onder of boven de tv geplaatst of gehangen en in veel gevallen vergezeld door een subwoofer. De soundbar is dus een alles-in-één speaker die, volgens fabrikanten, een virtueel surround geluid biedt zonder dat hiervoor speakers achterin de kamer geplaatst hoeven te worden. Een dergelijke oplossing is dus met name interessant voor diegenen die weinig ruimte hebben, geen kabels door de kamer willen hebben lopen of een kleiner budget hebben.

Yamaha-YAS-93-soundbar

Wat is een SoundStand of SoundPlate?

Laten we beginnen met het meest lastige; de naamgeving. Momenteel zien we dat fabrikanten allemaal eigen namen verzinnen voor deze nieuwe oplossing. Samsung noemt het een SoundStand, LG noemt het een SoundPlate, Panasonic noemt het een SpeakerBoard en weer andere fabrikanten gebruiken de term SoundBase. Kortom, daar is geen touw aan vast te knopen maar de functionaliteit van al deze speakers komt overeen. In dit artikel houden we de termen SoundStand en SoundPlate aan.

Het belangrijkste aspect van een SoundStand of SoundPlate is het feit dat een flatscreen tv op de speaker geplaatst kan worden, deels ook te zien aan de naam van de speakers. De tv wordt dan bovenop de speaker, welke verstevigd en vergroot is ten opzichte van een normale soundbar, geplaatst. De extra ruimte die hiermee in behuizing gecreëerd wordt geeft volgens sommige fabrikanten de mogelijkheid om een subwoofer in de speaker te verwerken. Fabrikanten geven in de meeste gevallen aan voor welk formaat of welk gewicht tv de speaker geschikt is.

lg LAB540-soundplate

Niet elke SoundPlate of SoundStand wordt met ingebouwde subwoofer geleverd. Soms wordt er een losse, vaak draadloze, subwoofer meegeleverd voor de diepe lage tonen. Een dergelijke speaker is met name interessant voor diegenen die hun tv op een kast, dressoir of ander meubel hebben staan en liever geen soundbar boven of onder (voor) de tv plaatsen of hier geen ruimte voor hebben. Het is niet altijd het geval maar sommige SoundPlates of SoundStands bieden een ietwat betere geluidskwaliteit dan een soundbar door de grotere klankkast.

Een soundbar of soundstand?

Met bovenstaand verhaal is inmiddels duidelijk wat de verschillen precies zijn, maar wat is nu de ideale keuze voor jouw home cinema systeem? De soundbar is nog steeds de meest slanke, stijlvolle en kleine optie voor wanneer je weinig ruimte hebt maar toch van een virtueel (!) surround geluid wilt genieten. Je moet echter wel ruimte op de muur onder of boven je tv, of vlak voor je tv hebben om een soundbar optimaal te plaatsen.Het nadeel van het plaatsen van de soundbar voor je tv is dat deze mogelijk de infrarood-ontvanger blokkeert.

Samsung-HW-H750

Voor een SoundStand of SoundPlate is ook ruimte nodig maar je kunt je flatscreen tv dus op de speaker plaatsen. Hierdoor blokkeer je geen signalen en hoef je ook geen speaker aan de muur te monteren. Je moet echter wel genoegen nemen met een tv die een paar centimeter hoger staat. Qua geluid kan een SoundPlate of SoundStand in veel gevallen ook een betere kwaliteit bieden door de grotere klankkast waarin grotere (en soms meer) speakers verwerkt kunnen worden. Soundbars worden steeds slanker en kleiner waardoor ze tegen hetzelfde probleem als flatscreen tv’s aanlopen; er is geen ruimte meer voor kwaliteit wat betreft audio.

Panasonic-Speakerboard

Echter, een soundbar is in de meeste gevallen wijder (breder) dan een SoundPlate of SoundStand. Dit heeft als voordeel dat je een wijder geluidsveld voorgeschoteld krijgt, wat met name bij stereo muziek een klein voordeel biedt. Ook kan hierdoor het virtuele surround geluid beter weergegeven worden, al zal het nooit overeenkomen met het geluid dat je uit speakers krijgt die zich daadwerkelijk achterin de kamer bevinden.

Features

Qua overige features en functies zit er weinig verschil tussen een soundbar en SoundStand of SoundPlate. Beiden kunnen voorzien worden van verschillende aansluitingsmogelijkheden en ondersteuning voor verschillende audioformaten. Het is dan ook altijd verstandig van te voren duidelijk te hebben welke aansluitingen je precies zoekt om alle apparaten in je home cinema systeem te koppelen en de audio van deze apparaten zo optimaal mogelijk weer te geven. Hetzelfde geldt voor draadloze opties als Bluetooth en DLNA. Deze zien we steeds meer terug op speakers en maken het mogelijk content vanuit je thuisnetwerk naar de speaker te streamen.

Meer informatie

Meer informatie, tips en adviezen over home cinema systemen en losse componenten vind je in de home cinema informatiegids of via onderstaande links.

Waar moet je op letten bij het kopen van een soundbar?
Is een soundbar de juiste keuze voor jouw home cinema systeem?
Hoe sluit je een soundbar aan op je tv en andere apparaten?
Wat zijn de voor-en nadelen van een alles-in-één home cinema systeem?

  • Delen:

Reacties

  1. Alexander spring
    18 juni, 2018 om 16:36

    Kan ik een soundplate of soundbar ook gebruiken voor muziek weergave op de computer,om zo het geluid van de computer te verbeteren? Ik hoef geen surround.maar wel 2.1 stereo.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.