Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

FIFA wil wedstrijden tijdens WK voetbal 2014 ook in 8K opnemen

Geschreven door
Geplaatst op10 april 2014, 14:48 CategorieDigitale tv

We hebben het steeds over 4K Ultra HD maar er is al een hogere resolutie. In Japan wordt door de omroep NHK al hard gewerkt aan de realisatie van 8K Ultra HD, een resolutie die zestienmaal hoger is dan Full HD. Mogelijk worden wedstrijden tijdens het WK voetbal van dit jaar in deze resolutie opgenomen.

Eerder deze maand bevestigde Sony en de FIFA drie wedstrijden die tijdens het WK voetbal 2014 plaatsvinden in 4K-resolutie op te nemen, maar de FIFA lijkt ook verder te kijken. Volgens Advanced Television heeft de organisatie tijdens een evenement in Cannes laten weten dat er plannen zijn om wedstrijden in 8K-resolutie op te nemen.

De FIFA gaat hiervoor een samenwerking aan met NHK, de Japanse omroep die met veel technieken voorop loopt. NHK heeft al een klein aantal camera’s die in 8K-resolutie kunnen opnemen ontwikkeld en heeft al plannen klaarliggen om binnen enkele jaren in deze resolutie uit te zenden in Japan. Het gaat waarschijnlijk alleen om demomateriaal dat niet live uitgezonden zal worden maar volgens de FIFA is het wel mogelijk 8K-materiaal om te zetten in 4K-materiaal dat gebruikt kan worden voor uitzendingen.

De verwachting was dat Sony en de FIFA het 4K Ultra HD-materiaal in zouden zetten voor promotionele doeleinden en wellicht live-uitzendingen tijdens speciale evenementen, maar de organisatie geeft aan samenwerkingen met digitale tv-providers te zoeken voor het uitzenden van het hoge resolutie materiaal. Het is dus mogelijk dat een aantal grote Europese providers de 4K-feed gaan aanbieden. Om deze te ontvangen is echter wel een 4K Ultra HD tv vereist. 

 • Delen:

Reacties

 1. peter vb
  10 april, 2014 om 20:51

  WTF??? 8K? Zouden we over zes jaar onze 4k schermen al weer de deur uit doen?

  • Martijn Chel
   10 april, 2014 om 20:56

   Denk niet dat het zo snel gaat maar binnen 10 jaar zal 8K wel richting de nieuwe standaard gaan.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.