Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Panasonic 2014 4K Ultra HD tv line-up met AX800 en AX900 topmodellen

Geschreven door
Geplaatst op24 maart 2014, 14:56 CategorieLcd en led tv's

Panasonic heeft vandaag de complete lcd led tv line-up voor 2014 bekendgemaakt. De Japanse fabrikant brengt een groot aantal nieuwe tv’s naar Nederland, waaronder ook modellen met de hoge 4K Ultra HD-resolutie. In dit artikel vind je een overzicht van de modellen, specificaties en prijzen van de 4K Ultra HD tv’s die Panasonic in 2014 lanceert.

Update: Panasonic heeft de AX900-serie inmiddels officieel gelanceerd maar komt daarnaast met de AX940-serie en de betaalbare AX630-serie. Al deze tv’s zijn voorzien van een 4K Ultra HD-resolutie. Bekijk alle nieuwe modellen.

Panasonic 2014 4K Ultra HD tv’s

Panasonic introduceert dit jaar twee nieuwe 4K Ultra HD tv-series in Nederland. De AX800-serie is vanaf eind deze maand al in Nederland te koop, de AX900-serie moet in de herfst van dit jaar verschijnen. Van deze laatstgenoemde serie is nog maar weinig bekend maar volgens de Japanse fabrikant beschikken de modellen over een verbeterde beeldkwaliteit, meer Smart tv-mogelijkheden een krachtigere processor en een tijdloos design. Panasonic zegt zelfs dat de AX900 tv’s de eerste modellen zijn die op het gebied van kleurweergave en zwartwaarden de concurrentie met plasma aankunnen. Over de specificaties van deze tv’s is nog niet veel bekend. Lees meer over de Panasonic AX900-serie.

Panasonic-AX800-2014-tv

De Panasonic AX800 serie wordt geleverd in zwart en is verkrijgbaar met een formaat van 50-inch, 58-inch of 65-inch. Alle modellen in deze serie beschikken over UHD-resolutie van 3.840 x 2.160 pixels, vier keer zoveel pixels als bij een standaard Full HD-toestel. Vanzelfsprekend is er ook ondersteuning voor de weergave van 3D-materiaal aanwezig, en kan 2D-content naar 3D omgezet worden.

De AX800 tv’s zijn voorzien van de krachtige Hexa Processing Engine PRO. Deze moet zorgen voor een optimale beeldkwaliteit voor zowel standaard resolutie- als 4K-content. De tv’s zijn uitgerust met een 2000Hz Back Light Scanning (BLS) systeem en de 4K Intelligent Frame Creation-processor. Deze moeten zorgen voor een vloeiende weergave en een hoge helderheid.

Het Local Dimming PRO-systeem van de AX800 moet zorgen voor een optimaal contrast, dynamische beelden, heldere wittinten en diepe zwartzwaarden. Dit systeem laat details in zowel donkere als heldere delen beter uitkomen door de afzonderlijke delen van het beeld realtime te analyseren en optimaliseren. Studio Master Colour zorgt er volgens de Japanse fabrikant voor dat de 4K tv’s kleuren nauwkeurig weergeven. Onlangs heeft THX het THX 4K Display-certificaat toegekend aan de AX800, wat inhoudt dat de tv onder andere kleuren kan weergeven zoals filmmakers het bedoeld hebben. Bovendien zijn de AX800-modellen isf-gecertificeerd, wat aangeeft dat de tv’s professioneel gekalibreerd kunnen worden.

Panasonic-AX800-4k-tv

Qua aansluitingen en standaarden zijn de AX800-modellen uitgerust met een HDMI 2.0-ingang die compatibel is met het HDCP 2.2 (High-bandwidth Digital Content Protection) protocol. Hierdoor kan 4K-materiaal met hogere frame rates weergegeven worden. Naast de HDMI 2.0-ingang heeft de AX800 ook een DisplayPort-ingang die 4K-signalen kan verzenden bij 50/60Hz zonder dat dit effect heeft op de kleuren of de frame snelheid.

Mensen die graag fotograferen kunnen kun foto’s bekijken op de 4K Photo Viewer of via de 4K Swipe & Share-functie, die benaderd kan worden met de Panasonic TV Remote 2 App op een tablet of smartphone. De nieuwe 4K UHD tv’s ondersteunen ook 4K-videoweergave vanaf USB-drives, SD-kaarten of online bronnen. De TV’s zijn compatibel met het nieuwe HEVC (High Efficiency Video Codec) formaat voor het decoderen van gecomprimeerde content. Panasonic biedt zelf via het 4K-kanaal ook content in hoge resolutie aan.

Panasonic-Viera-Smart-tv-2014

Panasonic heeft dit jaar ook het Viera Smart tv-platform vernieuwd. De Japanse fabrikant introduceert nieuwe functies als my Stream, Info Bar, TV Anywhere en Remote Sharing. Met MyStream krijg je toegang tot content die voor jou interessant is, van alle soorten bronnen. Met de My Button op de afstandsbediening kan aangegeven worden welke content leuk gevonden wordt en aan de hand van deze informatie kan de tv suggesties doen voor andere content.  De Voice Assitant-stemherkenningstechnologie, die beschikbaar is via de touchpad-afstandsbediening en de Panasonic TV Remote 2 App, herkent welk gezinslid de tv gebruikt en roept automatisch zijn of haar my Stream-profiel op. Bovendien begrijpt de stembediening niet alleen losse woorden maar ook hele zinnen. Ook het Viera My Home Screen dat vorig jaar geïntroduceerd werd is dit jaar op de tv’s te vinden. Dit beginscherm kan voor elke gebruiker gepersonaliseerd worden. Lees meer over het Panasonic 2014 Smart tv platform en bekijk de demonstratievideo.

Panasonic-Viera-Smart-tv-2014-2

De high-end tv’s die Panasonic op de markt brengt zijn voorzien van een Twin HD Tuner, wat inhoudt dat naar het ene programma gekeken kan worden, terwijl het andere programma opgenomen wordt. Beide programma’s kunnen in HD-kwaliteit ontvangen worden. Om van deze functie gebruik te maken is wel een externe USB-harddrive vereist. Ook is het mogelijk een programma op tv te bekijken en een ander programma naar een smartphone of tablet te streamen. Voor het streamen van content uit het thuisnetwerk beschikken de tv’s over ingebouwd WiFi met DLNA ondersteuning.

De nieuwe tv’s zijn te bedienen middels de Touch Pad afstandsbediening maar ook middels de Panasonic TV Remote 2 App voor smartphones en tablets. Met deze app kan daarnaast content van de tv gestreamd worden naar de tablet of smartphone, en andersom. Wanneer verbonden met de Panasonic Cloud kunnen opgenomen of live programma’s ook buitenshuis bekeken worden.

Specificaties, prijzen en kenmerken AX800-serie

 • 4K Ultra HD-resolutie
 • Lcd paneel met led achtergrondverlichting
 • Local Dimming Pro
 • 2000Hz (BLS)
 • Content Optimizer Pro
 • 4K Studio Master Drive
 • Upscaling naar 4K-resolutie
 • THX certificaat
 • Hexa Processing Engine Pro
 • HEVC-decoder
 • 3D weergave (actief)
 • Twee 3D brillen
 • 2D-naar-3D conversie
 • isf-modus
 • Panasonic Viera Smart tv
 • My Home Screen met o.a. my Stream en Info Bar
 • Spraakbediening
 • Voice Assistent
 • Skype camera geïntegreerd
 • Ingebouwd WiFi
 • VR-Audio Pro Surround 2.1
 • Panasonic TV Remote 2 (App)
 • Touch Pad remote
 • Twin Tuner
 • Bluetooth
 • HDMI 2.0-poort
 • Drie HDMI 1.4a-poorten
 • DisplayPort
 • SD-kaartlezer
 • Drie USB-aansluitingen
 • Modellen:
  • TX-50AX800E (50-inch, 2.299 euro)
  • TX-58AX800E (58-inch, 3.299 euro)
  • TX-65AX800E (65-inch, 4.499 euro)De nieuwe 4K Ultra HD tv’s van Panasonic moeten vanaf mei 2014 in de Nederlandse winkels liggen.

Meer informatie

Een overzicht van alle Full HD tv’s die Panasonic in 2014 lanceert vind je in de Panasonic 2014 lcd led tv line-up. De overige home cinema producten die de Japanse fabrikant naar Nederland brengt zijn te vinden in het 2014 home cinema overzicht.

 • Delen:

Reacties

 1. peter vb
  24 maart, 2014 om 15:36

  Stuk duurder dan de Samsung 4k zeg.

  • Amir
   23 juni, 2014 om 0:10

   Maar ook een stuk beter dan de Samsung 4K

 2. Ype Smid
  02 juni, 2014 om 14:44

  Hoop dat hier binnenkort ook een review van wordt gemaakt lijkt me reuze interessant.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.