Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDCP 2.2 op receivers en tv’s: wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op17 maart 2014, 15:44 CategorieTips en adviezen

We zien de laatste tijd steeds meer home cinema producten, waaronder receivers en tv’s, voorbij komen die over HDCP 2.2 beschikken. Deze specificatie wordt met de komst van 4K Ultra HD-content nog belangrijker, maar wat is het precies?

Wat is HDCP?

DHCP (High-bandwidth Digital Content Protection) is een standaard die ontwikkeld is door Intel. De standaard maakt beveiliging van digitale content die middels een digitale verbinding (bijvoorbeeld HDMI of DVI) verstuurd wordt mogelijk. Door gebruik te maken van deze beveiligingsstandaard versleutelen contentproviders en fabrikanten van AV-apparatuur de gegevensoverdracht en is het alleen mogelijk om de content weer te geven met apparatuur die daartoe gerechtigd is. Elk apparaat dat ondersteuning voor HDCP biedt heeft daarom een uniek nummer en wanneer dit nummer gerelateerd wordt aan de weergave van illegale content komt deze op een zwarte lijst te staan waardoor je als gebruiker een probleem kunt hebben. De apparatuur kan namelijk beschermde content dan niet meer weergeven.

HDCP 2.2

Verschillende nieuwe receivers en televisies maken gebruik van de nieuwe HDCP 2.2-standaard. Deze standaard moet het onrechtmatig afspelen van beschermde content onmogelijk maken en zal voornamelijk ook door makers en distributeurs van 4K Ultra HD-content ingezet worden. Zo worden onder meer 4K-films, -streamingvideo’s en -uitzendingen van HDCP 2.2-beveiliging voorzien. Alleen apparatuur die ondersteuning voor deze standaard biedt kan de beveiligde content afspelen. Wanneer dit niet het geval is zal de content, bijvoorbeeld een 4K-film, niet getoond worden of getoond worden in een lagere resolutie. Het is dus zeker ook van belang dat je controleert of al je apparatuur (mogelijk met een firmware-update) ondersteuning biedt voor de standaard.

Meer informatie

Via onderstaande links vind je meer informatie over de 4K Ultra HD resolutie en 4K-producten die reeds gelanceerd zijn. Voor algemene informatie, tips en adviezen kun je terecht in onze home cinema informatiegids.

Krijgt mijn tv een upgrade naar HDMI 2.0?
4K Ultra HD archief (TV’s, receivers en spelers)

Wat is 4K Ultra HD?
HDMI versies en kabels

 • Delen:

Reacties

 1. Fokke
  18 januari, 2015 om 0:10

  Hier een vreemd verhaal. Werkende set met Pioneer plasma met één HDMI ingang en Denon HD transport.
  Om meerdere HDMI apparaten, topfield schotelontvanger en ziggo Cisco ontvanger aan te sluiten een Denon dvp 602 videoprocessor met meerdere HDMI ingangen als test aangesloten, werkte prima, daarna weer afgekoppeld, te dure oplossing om als HDMI switch te gebruiken.

  Daarna heb ik de Denon HD transport niet meer werkend kunnen krijgen op de Pioneer, en ook niet op een vergelijkbare tweede pioneer plasma. Wel op een recentere Panasonic tv.

  Hoe nu verder?

 2. Toon Timmermans
  01 augustus, 2016 om 12:11

  Zomaar een vraag,als ik een tv heb met 1 hdmi (met hdcp2.2) en ik heb een ultra blurayspeler met met 1 hdmi (met hdcp2.2) en ze hebben allebei nog meerdere hdmi,s kan ik dan een soundbar erop aansluiten die geen hdcp 2.2 ondersteuning heeft of krijg ik dan geen geluid,of kan het dan met een ander soort kabel dat ik toch geluid krijg. Mvg toon timmermans

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.