Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Waar moet je de subwoofer in de kamer plaatsen voor het beste geluid?

Geschreven door
Geplaatst op12 februari 2014, 13:46 CategorieTips en adviezen

We hebben al uitgebreid geschreven over de beste plaatsing van speakers in je home cinema systeem, maar specifiek over de plaatsing van de subwoofer ontbrak nog een artikel. In dit artikel gaan we dan ook in op de beste positie voor de subwoofer in je home cinema systeem, afhankelijk van de ruimte die je hebt.

Plaatsing subwoofer

Subwoofers komen in alle soorten en maten en daarom is het lastig één plek te noemen die het beste is voor alle subwoofers. Het is een kwestie van uitproberen dus. Veel mensen zetten de subwoofer in de hoek van de kamer, vaak naast de speakers aan de voorzijde van het systeem. Een hoek is vaak de meest handige plek, door de bekabeling en de ruimte, en zorgt ervoor dat de lage tonen iets versterkt worden. Dit kan met name een subwoofer met een laag vermogen en kleine drivers, welke je vindt in menig alles-in-één home cinema systeem, helpen. De wat betere subwoofers hebben echter geen hoek of muur nodig om een optimaal geluid te bieden en bieden zelfs betere prestaties wanneer ze wat meer ruimte hebben.  Hieronder geven we je een aantal opties voor de plaatsing, afhankelijk van je voorkeuren en mogelijkheden.

Geen voorkeur of beperking

Wanneer je helemaal geen voorkeur of beperking in de ruimte hebt dan is er een manier om de optimale plek voor de subwoofer te bepalen. Hiervoor moet je echter wel met wat meubels schuiven en je handen en voeten het werk laten doen. Schuif de bank of stoel die op de luisterpositie staat aan de kant en plaats hier de subwoofer, exact op de plek waar je normaal gesproken zit. Zet nu muziek of een film op waarin de subwoofer maximaal gebruikt wordt en kruip (op handen en voeten) door de kamer heen. Luister op elke plek of de lage tonen duidelijk, strak en gedetailleerd zijn. Laat je niet verleiden om puur voor de meest hevige trillingen te kiezen. Het is lastig te zeggen hoe de perfecte bass klinkt maar na een aantal posities gehoord te hebben kun je de beste plek bepalen. Eenmaal gevonden markeer je deze plek, bijvoorbeeld met een stukje tape. Dit is dé plek waar je subwoofer moet komen te staan.

home-cinema-retina

Aan de voorzijde

Als je een wat betere subwoofer hebt en deze het liefst aan de voorzijde van je home cinema systeem wilt hebben staan dan is het verstandig op 1/3 van de ruimte te plaatsen, een derde van de totale ruimte van de muur af dus. Het maakt dan niet uit of de subwoofer aan de binnenzijde of buitenzijde van je frontspeakers staat maar zorg voor voldoende (minimaal 20cm) afstand van de muur. Deze plaatsing geeft je subwoofer voldoende ruimte van muren en hoeken, en zorgt over het algemeen voor een ‘sweet spot’ voor lage tonen op de luisterpositie. 

Onder of in meubels

Hoewel sommige fabrikanten aangeven dat een subwoofer onder een bank of in een kast geplaatst kan worden is dit een positie die we niet aanraden. Als het echt niet anders kan dan heeft de positie onder de bank of onder de tafel de voorkeur maar houd er rekening mee dat, afhankelijk van de overige luidsprekers, de wat hogere lage frequenties kunnen ontbreken in het geluid. In een kast of meubel is dus af te raden, puur omdat een subwoofer ruimte nodig heeft om te ‘ademen’. Een gesloten ruimte, ook al is het maar aan drie kanten, komt de kwaliteit van het geluid niet ten goede.

soundbar-home-cinema-retina

In de hoek

Zoals hierboven aangegeven is de hoek in de kamer één van de meest populaire posities voor de plaatsing van de subwoofer, met name door de beperkingen in ruimte. Afhankelijk van het vermogen van de subwoofer en de grootte van de driver kun je het geluid in de hoek optimaliseren. Sommige subwoofers worden geleverd met een foam-stukje dat in opening aan de achterzijde geplaatst kan worden. Gebruik dit, of een zelf gemaakt stuk foam of een sok, om de interactie met de muur achter de subwoofer te beperken. Dit is iets wat je moet proberen door te luisteren want voor de wat minder krachtige subwoofers (die onderdeel uitmaken van een alles-in-één set) is dit vaak niet nodig. Zorg er daarnaast voor dat de subwoofer minimaal 20centimeter van de muur afstaat. Ook hier geldt weer dat je wat kunt schuiven voor een optimaal geluid. 

Meer informatie

Meer informatie over luidsprekers in je home cinema systeem en andere interessante tips vind je via onderstaande links. Voor een compleet overzicht van alle adviezen en tips kun je terecht in de home cinema informatiegids.

Een overzicht van alle soorten luidsprekers
De belangrijkste specificaties van luidsprekers
Heb je altijd een subwoofer nodig in je home cinema systeem?

Twee of meer subwoofers aansluiten in je home cinema systeem
Alle surround opstellingsmogelijkheden (2.1, 5.1, 7.1, etc.)

 • Delen:

Reacties

 1. Coy
  19 oktober, 2014 om 3:12

  Ik heb een vraagje.
  In je artikel zeg je dat de subwoofer best niet onder een bank of een kast geplaatst wordt.
  Ik heb moeilijkheden om mijn subwoofer op een goeie plaats te zetten en wil elimineren wat niet mogelijk is.
  Zo heb ik bv een plaats die geschikt zou zijn… hoewel… rechts van mijn subwoofer staat mijn audio/video meubel (1 à 2 cm speling) en links staat een kastje van ongeveer 84 cm hoog ook met maar enkele cm’s speling. Achteraan kan ik de subwoofer voldoende ruimte geven, minimum 20 cm zoals je aangeeft is perfect haalbaar. Bovenaan de subwoofer ligt/hangt er niets.
  Wel staat er op 80 cm vanaf de voorzijde van de subwoofer een eettafel met 4 stoelen.
  Ik heb schrik dat het geluid wat ingesloten zit op deze manier. De speaker kijkt als het ware op de rug van een stoel.
  Mag ik die subwoofer op deze plaats zetten of is dit af te raden… want het staat niet écht onder een tafel of in een meubel!? Ook weet ik niet of die stoel een probleem vormt..?

  Graag had ik je antwoord gehoord.
  Dank u.

  • Martijn Chel
   19 oktober, 2014 om 13:23

   Het blijft lastig dat in te schatten want elke ruimte is anders. Je moet het toch eerst proberen en ervaren. Ik denk dat dit echter wel kan want er is voldoende ruimte.

   • Coy
    19 oktober, 2014 om 13:38

    Bedankt voor je reactie. De tussenruimte rechts en links is bijna nihil. Nochtans staat er in de handleiding van mijn subwoofer dat er link en rechts minstens 20 cm tussenruimte moet zijn. Dit heb ik niet. Is dit erg?

   • Martijn Chel
    19 oktober, 2014 om 13:43

    Kwestie van proberen maar ik denk dat het niet veel uitmaakt. Is vooral voor de trillingen.

 2. Coy
  19 oktober, 2014 om 13:46

  Bedankt je hebt me alvast goed geholpen. Ik test even hoe het klinkt.

 3. Marco
  30 mei, 2015 om 18:55

  Ik heb er 2 onder mijn bureau werkt prima.

 4. Piet
  15 oktober, 2015 om 18:28

  Hallo, ik gisteren een home cinema 2.1 set gekocht en de naar beneden gerichte subwoofer in de hoek van de kamer geplaatst. Echter hangt er in die hoek ook de modem en vraag me dus af of dit wel kan, het beeld op de tv blokt nml erg en vraag me af of dat dan door de subwoofer kan komen die te dicht bij de modem staat, of maakt dat niet uit en kan het blokken ergens anders aan liggen???

  Ik hoop dat iemand mij antwoord kan geven.

  Groeten, Piet

 5. Ron
  20 januari, 2016 om 16:58

  Ik heb een Marantz Installatie pm7004,ud5005,st6003.
  Ik heb spaekers van B&W 684s2.
  Ik krijg het binnenkort thuis.
  Is hierbij nog een subwoofer nodig om een volledig geluid te krijgen of zijn de boxen alleen voldoende?
  Iemand een mening hierover? Dan verneem ik die graag.

 6. Alex
  29 juli, 2017 om 12:05

  heb zelf een 5.1 set tannoy revolution set met rel t7i daarnaast een vintage set Sony met Ss-G4 speakers
  Vergeleken en dan blijkt dat kwaliteit van de Sony’s echt slopend zijn heldere klanken en erg laag kunnen de vintage speakers.
  Alleen mp3 etc klinkt niet goed.
  Daar kan de nieuwere set echt beter mee omgaan.

 7. Dirk
  30 juli, 2018 om 17:23

  Hallo,ik heb een SB20 harman kardon sounbar gekocht wat mij opval is dat het geluid wat eruit komt toch wel schel klinkt,de subwoofer is wel aangesloten en doe het ook, is er een mogelijkheid om ng iets te kunnen afregelen,

 8. Tina
  19 april, 2019 om 16:54

  Kan ik een subwoofer voor het raam plaatsen in huis? Is het niet schadelijk voor de raam?

 9. FB
  25 maart, 2020 om 14:33

  Kan ik me woofer op een tafel zetten of moet ik het perse op de grond zetten ?

 10. FB
  25 maart, 2020 om 14:35

  Kan ik me woofer op een tafel zetten of moet het perse op de grond

  Graag een reactie

  Met vriendelijke Groet

  Mevr FB Maduro

 11. anoniem
  16 mei, 2020 om 18:35

  Beste, wij hebben zeer veel overlast door homecinema en bijhorende subwoofer achterbuur, 30 meter verder, de bassen dreunen in onze tuin tot in onze woning de hele tijd lang! Deze meneer wil persé naar zijn muziek luisteren via deze installatie maar met het schuifraam volledig open anders voelt hij zich op gesloten. wanneer het raam dicht is is er geen overlast. hoe kan dit worden opgelost? wij kunnen nu met ons gezin niet meer buiten en zijn ook binnen vaak tot hoofdtelefoon verplicht.

  • Anoniem
   08 juni, 2020 om 20:45

   Dan kunt u het beste in overleg met deze buurman of laat het hem eens horen hoe hard het klinkt bij jullie. Als dit zonder resultaat is, melding maken bij de gemeente of de politie?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.