Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Omvallende tv’s zorgen steeds vaker voor verwondingen bij kinderen

Geschreven door
Geplaatst op25 februari 2014, 15:25 CategorieLcd en led tv's

Als we een tv kopen dan denken we met name aan de beeldkwaliteit en of de tv mooi in het interieur van de kamer past. De veiligheid wordt echter vaak over het hoofd gezien, en dat terwijl grote flatscreen tv’s steeds vaker omvallen en dus een gevaar vormen voor met name kinderen.

Design voor veiligheid

Fabrikanten van tv’s focussen zich steeds meer op een uniek design en dit gaat in veel gevallen ten kosten van de veiligheid. Zo worden de standaarden waarop de tv’s geplaatst kunnen worden steeds smaller en kleiner waardoor een tv eerder kan omvallen.

Harde cijfers

Uit een onderzoek uit de Verenigde Staten blijkt dat tussen 2000 en 2010 elke drie weken een kind om het leven kwam door een omvallende tv. Elke 45 minuten moest er zelfs een kind naar de spoedeisende hulp door het omvallen van een tv, en 7 van de 10 kinderen die door een omvallende tv gewond raken zijn 5 jaar of jonger. Het probleem groeit alleen maar want in de afgelopen 10 jaar is het aantal aan omvallende tv’s gerelateerde verwondingen met 31 procent toegenomen. Deze groei zal door nieuwe designprincipes van fabrikanten en maar een kwart van de volwassenen die veiligheidsmaatregelen treft niet snel afnemen.

Groter gevaar door nieuwe standaarden

De Amerikaanse website HDGuru heeft een klein onderzoek gedaan naar het gevaar van omvallende tv’s en komt tot de conclusie dat veiligheid geen speerpunt meer lijkt te zijn voor tv-fabrikanten. Als voorbeeld wordt Samsung genoemd. De Koreaanse fabrikant rustte zijn 2013 tv’s uit met een boomerang-achtige standaard die de tv een stuk instabieler maakt.

LG-tv-stand-2014

Hoewel Samsung de standaard inmiddels verbeterd heeft brengen onder meer LG (hierboven afgebeeld) en Sony (hieronder afgebeeld) dit jaar tv’s op de markt die beschikken over een wijde standaard waarbij vier poten zich aan de uiteinden van het scherm bevinden. Deze nieuwe designs zorgen ervoor dat de kans op omvallen weer toeneemt. 

Sony-W850B-hd-tv-serie-2014

Daarbij ontbreekt het aan complete en duidelijke informatie over de afmetingen van meubels voor tv’s. Verschillende winkels verkopen tv-meubels met bladen die die niet rechthoekig zijn maar waar qua afmetingen niet precies over bekend is of een tv met standaard er wel of niet oppast. De enige manier om hier achter te komen is het meubel zelf op te meten en te toetsen aan de afmetingen van de standaard van de tv die je wilt of hebt. Als het niet of net niet past is het meubel niet geschikt aangezien dit de kans op omvallen drastisch vergroot. 

Neem zelf maatregelen

Het is dus belangrijk dat je precies weet welke ruimte je op een tv-meubel, kast of een ander meubel hebt en of de tv inclusief standaard hier stabiel op kan staan. Daarbij zijn er tegenwoordig diverse accessoires te koop waarmee je een tv vast kunt zetten, aan de muur of aan een meubel. Op deze manier voorkom je ongelukken, en vooral wanneer je kleine kinderen hebt is het de kleine investering en extra aandacht waard.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.